Author Topic: Vaasan Asuntomessut  (Read 279874 times)

0 Members and 38 Guests are viewing this topic.

Offline herkkoo

 • Veteraanivaikuttaja
 • *****
 • Posts: 7432
 • Gender: Male
  • View Profile
  • Email
Re: Vaasan Asuntomessut
« Reply #1400 on: 06. 08. 2008 19:07 »

Siellä Kwh:n nelivärijulkaisussa oli kyllä aivan oikeakin innovaatio eli ne Mustasaaren pienpuhdistamot, ettei jää tekniikan väeltä huomaamatta...

Offline reino

 • Kokelas
 • *
 • Posts: 2
  • View Profile
Re: Vaasan Asuntomessut
« Reply #1401 on: 06. 08. 2008 19:07 »

Tässä on siis eräänlainen kaukolämpöverkko jonka kompressorien  kuluttaman sähkön asukkaat maksavat?

Suurinpiirtein näin, mutta kyseessä ei ole kaukolämpö, koska lämpö tuotetaan jokaisen omalla lämpöpumpulla, vaan jaettu maalämpöverkosto, jossa nesteet kiertää yhteisessä maalämpöverkossa. Verkkon liittyvät hoitavat nesteen kierron omalla kiertovesipumpulla . Idea on yksinkertaisuudessaan mainio ja matalaenergiaverkon tarjoaman kiertävän nesteenen lämpö tulisi ainakin teorian mukaan olla tasaisempaa kuin esimerkiksi oman porkaivon, jonka huono puoli on se että se pikkuhiljaa jäähtyy jos tulee pitkiä kylmiä kausia.
Ekomlämmon verkosto kustannetaan tietääkseni littymismaksuilla ja kiinteillä kuukausimaksuilla, hanke on rahoitettu myös muualta esim. Vaasan kaupunki on yksi omistajista ja sitä kautta on varmasti myös rahoittanut haketta. Kyseessä on kuitenkin osakeyhtiö jossa kaupunki on vain yksi omistajista, joten oletan että odotetaan yhtiön tuottavan voittoa, ainakin pidemmän päälle.
Se onko Ekolämpö käyttäjille pidemmän päälle edullisempi kuin oma maalämpöverkosto jää nähtäväksi.

Jack

 • Guest
Re: Vaasan Asuntomessut
« Reply #1402 on: 06. 08. 2008 19:07 »

On.

Hyvin sanottu.  Vielä kun vähän tiivistät niin se on ok.  ;)

Offline Tapio Osala

 • Omalla nimellä
 • Veteraanivaikuttaja
 • *
 • Posts: 3634
  • View Profile
  • http://TapioOsala.com
Re: Vaasan Asuntomessut
« Reply #1403 on: 06. 08. 2008 23:11 »

Ekomlämmon verkosto kustannetaan tietääkseni littymismaksuilla ja kiinteillä kuukausimaksuilla, hanke on rahoitettu myös muualta esim. Vaasan kaupunki on yksi omistajista ja sitä kautta on varmasti myös rahoittanut haketta. Kyseessä on kuitenkin osakeyhtiö jossa kaupunki on vain yksi omistajista, joten oletan että odotetaan yhtiön tuottavan voittoa, ainakin pidemmän päälle.

Täältähän löytyi karua ja kallista tekstiä:


Quote
Oy Vaasan Ekolämpö-Vasa Ekovärme Ab on kaupungin 65% omistama tytäryhtiö joka on perustettu toteuttamaan Vaasan asuntomessualueen matalalämpöverkosto.
   Messualueen verkoston asennustyöt, keruuputkistojen poraus on käynnistetty aikatau-lun mukaisesti. Investointikustannukset tulevat olemaan 450.000€ + alv 100.000€. In-vestointikulut on maksettava asennustöiden edetessä alkusyksyyn mennessä. Yhtiölle on myönnetty valtuuston  päätöksellä 23.4.2007 antolainaa 300.000 €.
   KH:n päätöksellä 25.6.2007 lainan ehdoiksi määriteltiin 0% korkoista lainaa ilman lyhennysvelvoitetta koska yhtiöllä ei ole koronmaksukykyä eikä lainan takaisinmak-sukykyä. Yhtiön kassavirta ja lainanhoitokyky aleni oleellisesti kun messualueen ker-rostalot eivät liittyneet matalalämpöverkostoon. Lisäksi alkuperäisessä investointilas-kelmassa arvonlisäveron osuus oli jätetty huomioimatta.

Quote
Kaupunginvaltuusto päättää

1.   muuttaa Oy Vaasan Ekolämpö-Vasa Ekovärme Ab:lle 23.4.2007 myönnetyn 300.000 € antolainan vapaan pääoman sijoitukseksi ja hyväksyy tämän johdosta määrärahan siirron
- tililtä 8818 9240 annettavat lainat 300 000 €
    - tilille 8803 8768 oman pääoman sijoitukset yhtiöihin

2.   myöntää Oy Vaasan Ekolämpö- Ekovärme AB:llle lisää oman pääoman sijoituk-sena 200 000 € ja myöntää tämän rahoittamiseksi lisämäärärahan tilille 8803 8768 oman pääoman sijoituksen yhtiöihin 200 000 €.

         Lisämääräraha katetaan toimintapääomaa (kassavaroja) pienentämällä (= kattamaton raha, sitä ei ole missään, TO:n huom))

Rahaa palaa ja paljon. Kun se ei ole omaa rahaa niin...

Kun aikanaan selvitetään imagotemppu Asuntomesujen loppulaskua niin pitää tämä muistaa.

Ainakin 550 000€ maksuerä kaupungille tästä "energiainnovaatiosta" (jota ei koskaan saada takaisin, ei edes osaa?)
Puistojen messuehostukseen upotettiin yli 1 000 000 € ylimääräistä.


« Last Edit: 06. 08. 2008 23:11 by Tapio Osala »

Offline Vanha Myyrä

 • Kansalaisaktiivi
 • ***
 • Posts: 148
  • View Profile
Re: Vaasan Asuntomessut
« Reply #1404 on: 07. 08. 2008 05:05 »
Siitä imagosta se verran että Vaasa on paistatellut julkisuudessa nyt muutaman messujen alkupäivän,  ja nyt kun Matti ja hänen nykyisensä ovat käyneet paikalla.  Paljon on jäänyt tekstiä paperimedian sivuille ja paljon myös nettiin.  Kysymys kuuluu:  Miten kestävää tämä julkisuus on pitkällä tähtäyksellä?

Johtaako messumaine uusiin merkittäviin kontakteihin, jotka taas johtavat investointeihin?  Saako Vaasa uusia asukkaita, paremmin koulutettua työvoimaa, yöpymisiä hotelleihin, lisää päivämatkalaisia jne?

Organisaatio tietysti käyttää ahkerasti saksia ja erikeepperiä ja leikkaa ja liimaa kaiken talteen.  Mutta  entä messujen jälkeen?  Mitä sellaista esimerkiksi nettihaut tuovat Vaasalle, jolla on todellista merkitystä? Jo nyt asuntomessut ovat menettäneet merkityksensä mediatapahtumana.

Viikko messujen jälkeen, niin monikaan ei asiaa enää muista.  Miten julkisuuden jälkihoito on suunniteltu?

Haluaisin kuulla puolueettoman asiantuntijan mielipiteeen.

fableable

 • Guest
Re: Vaasan Asuntomessut
« Reply #1405 on: 07. 08. 2008 09:09 »

 
Ainakin 550 000€ maksuerä kaupungille tästä "energiainnovaatiosta" (jota ei koskaan saada takaisin, ei edes osaa?)
Puistojen messuehostukseen upotettiin yli 1 000 000 € ylimääräistä.


 Kaikki kokeilu aina maksaa ylimääräistä. Stormossenkin on maksannut Vaasalaisille "aika paljon" sanoisi Jope Ruonansuu. Hyvä Vaasa, edellekävijä myös kokonaisvaltaisesti ympäristoasioissa!

Offline Professional

 • Veteraanivaikuttaja
 • *****
 • Posts: 4930
 • Yhtä köyttä Yhdistykset Siperiaan.
  • View Profile
Re: Vaasan Asuntomessut
« Reply #1406 on: 07. 08. 2008 09:09 »
 
 Omasta mielestäni Messujen julkinen painoarvo lepää 99 prosenttisesti juuri tällä kansallista
 ja jopa globaalia ( Japsit ) kiinnostusta herättäneellä nk. Eko ratkaisullaan.

 Tätä tullaan kopioimaan jatkossa auttamatta rankasti muualle maailmaan ja nimenomaan
 bisnekseen liittyen, joten Vaasalle jäänee pelkkä veronmaksajiensa kustantaman plantaasin
 sekä talojensa huolto, jossa jollain Vanhasilla ja muilla ikoneilla ei ole yhtään mitään tekemistä

 Tätä Huoltoa tullaankin sitten harrastamaan todenn. pitkin, pitkin kiintein sopimuksin
 tähän aina suosittuun infrastruktuurin toivomuskaivoon verokolikoitamme stikkaillen.

              And thatt`s the true.

fableable

 • Guest
Re: Vaasan Asuntomessut
« Reply #1407 on: 07. 08. 2008 09:09 »

 
              And thatt`s the true.

No.

Patenttiasiat kunnossa, toteaa veronmaksaja.
« Last Edit: 07. 08. 2008 09:09 by fableable »

Analyyssi

 • Guest
Re: Vaasan Asuntomessut
« Reply #1408 on: 07. 08. 2008 09:09 »
Asuntomessuorganisaatiolla on hätä. Heidän olisi ilmeisesti melkein pakko päästä rakentamaan lisää, sillä muuten pahasti vajaakäytössä oleva messujen maamerilämpö-aseman olisi pakko siirtää toteutuneet kustannukset energian hintaan? (Entäs perustamiskulut?) Entäs kun hintaan lasketaan jossain vaiheessa kuvaan tulevat isommat täyshuoltokulut? Huomioikaa, että laitos käy pahasti vajaakäytöllä. Vai nouseeko energian hinta jo nyt, pelkästään tämän vajaakäytön vuoksi? (Mitäs mieltä esim. Reino olet tästä? Olenko ollenkaan oikeassa?)

Ihmettelen tämän johdosta myös messujen suurta roolia Vaasan kaavoituksessa. Se duuni kun ei kuulu tälle porukalle ollenkaan!! Ei todellakaan ole hyväksi sotkea kaavoitusosaston työjärjestystä vielä lisää. Ei oo saatana ihme, ettei hyviä tuloksia tule, kun tälläinen epäjärjestys sallitaan. Yleisesti tämän soosaamisen takana on (dynaaminen?) kaupunginjohtajamme ja nyt messujen osalta myös messujen projektipäällikkö. Alkaako messuorganisaatio seuraavaksi hoitamaan kaikkia muitakin teknisen viraston asioita??

Kävin eilen messuilla. Yhdyn edellisiin kirjoittajiin. Lutakko. Rannassa kerrostalon edessä oleva ponttoonilaituri makasi kätevästi pohjan päällä. Ei näyttänyt hyvältä. Kun lähdimme messuilta klo 18, oli meriveden korkeus +/-0. (Tarkistin äsken.) Eli kyseinen laituri odottaa noin +50 cm nousuvettä. Kukaan talojen omistajista ei saa omaa venettä rantaansa. Lahti on aivan liian matala. Tiedän asukkaiden olevan pettyneitä. Ruoppauksesta puhutaan jo nyt.

Katselin myös esitteitä mereltä tulevista lämpöputkista. Näyttäisi siltä, että sen lutakon pystyisi ruoppaamaan. (Mikäli esitteessä olevat putket ovat esitteen paikassa. Laitan pian kuvan tänne.) Edellyttäen, että ruoppaamiselle löytyy maksaja ja lietteelle sijoituspaikka... Mutta kun ei ilmeisesti onnistu. Messuorganisaatio pesee tästä asiasta kätensä ja kaupunki ei tule ruoppausta maksamaan.

Sain myös melkoisen varmuuden, eli uskon ainakin yhden talon olevan edelleen vinossa. Varma en tästä voi olla, mutta aika varmalta taholta asiasta kuulin. Kuuleman mukaan talo todellakin purettaisiin. (Vai suostuuko talon omistaja muihin suoristusyrityksiin?) Keskustelu jatkuu ja varmuus asiaan saadaan syksyn aikana. (Pelkään myös, että seuraavan routaisen talven jälkeen kerrotaan lisävaurioista.) Tämä kaikki on siis vielä auki, tarkentamatta. Joku voi sanoa tätä arvailuksi. Minä kutsun tätä sitkeäksi huhuksi, josta messujen projektipäällikkökin oli yllättäen samaa mieltä.

Hienot messut ja kerrostalot olivat alueen parasta antia. Omakotitalo kerrostalon katolla oli jo uskomaton juttu. Näitä alkaa varmasti tulemaan muuallekin lisää. Vierailijalle kivat ja mielenkiintoiset messut.

Minua häiritsee valtavasti nämä taustasuhinat. Toivottavasti projektipäällikkö on messujen jälkeen työtön ja ei saa tällä hetkellä öitään nukutuksi. Kaikki positiivinen jää minun silmissäni tämän negatiivisyyden varjoon. Tiedostaen myös valtavat kululaskut, jotka johtuvat nimenomaan messujohdon tekemistä virheistä.

Me veronmaksajat kun nämä maksetaan. Meillä on siis oikeus näitä arvostellakin. (Maksamme myös kaikkien kaupungin asioiden puolustajaksi osoitttautuneen fableablen palkan.) Väitän myös, että mikäli messujen projektipäällikkö tai kaupunginjohtaja, olisi käyttänyt tähän messuprojektiin omia rahojaan, ei tälläisiä virheitä olisi tullut? Rakennettiinko nyt, vaikka riskit tiedettiin? Vastausta odotellaan ja tulemme sen ilmeisesti vielä saamaan.

Summista puhutaan myöhemmin, mutta halvalla ei taaskaan päästä. Rahaa palaa enemmän kuin RG-Lineen meni. Tarvitsemmeko tälläisiä projektipäälliköitä? Tarvitsemmeko tälläistä kaupunginjohtoa? Se on tietenkin (heille itselleen) hyvä, että tiukassakaan paikassa pokeri ei näillä herroilla petä. Onnea!! Kansa viisastuu. Kiitos vaasalaisia.infon.

Asuntomessujen imagosta: On aivan selvää, että messut ovat tuoneet Vaasalle paljon positiivista imagoa. Sitä ei käy kieltäminen. Mutta, hinta siitä on aivan liian korkea. Ja sen lisäksi asian takana olevat epäselvyydet hiertävät meidän jokaisen vaasalaisen arkea. Lopputulos tulee jäämään meille vaasalaisille pahasti tappiolliseksi. Vaasan ulkopuolisille jäi kyllä Vaasasta ja mm. Vaasan torista erittäin positiivinen kuva. (Jota ei huomenna enää ole.) Lopputulosta veikkaan siis käytännössä pliisuksi.

Sillä ulkopuoliset eivät asu täällä. He eivät toivo kuntaliitosta tänne. Heille meidän hyvinvointi on yhdentekevää. Enkä usko asuntomessujenkaan tuovan tänne asukkaita. Siihen vaikuttavat muut syyt. Kaupungin johdon ja kaupungin valtuuston on alettava töihin ja poistettava kaupungin johdosta ne häiriötekijät, jotka häiritsevät tämän kaupungin positiivista ilmapiiriä ja kehitystä, siis tämän kaupungin sisällä.

Perusasiat ovat vituralla. Minä keskittyisin niihin. Nyt kaupunkia kehitetään väärässä järjestyksessä. Miksi perusasiat on kokonaan unohdettu? Vaikka juuri näiden perusasioiden holtittomasta hoidosta me vaasalaiset olemme saaneet kärsiä. Jatkuvasti.

Kuka nämä kaavoitusasiat laittaa kuntoon? Onko edes halua?

Ei tarvita asuntomessuja, ei tarvita imagonkohotuskampanjoita. Tarvitsemme oikeita asioita, jotka ovat huomennakin läsnä. Perusasiat kuntoon ja sitten voisimme nopeasti tarttua esim. tuohon Kuopion malliin. Saaristokaupunki Vaasa ja rantarakentamisen Vaasa. (Mutta itse rannoista ja metsistä, pitää jättää suuri osa kansalle. Eli rakennetaan vaikka 50 m päähän, lähelle rantaa hienoja kerrostaloja.) Siitä lähtevä positiivinen puheensorina kantaakin sitten aivan oikeasti.

Vaskiluoto ja Mansikkasaari arvokäyttöön välittömästi. Lähinnä pistetaloja!! Mikä näitä hidastuttaa?? Saavat ne joilla on varaa valita, arvoisensa asumuksen. Sitten sanktiot rakentamattomille vanhoilla tonteille ja rakentaminen niihinkin käyntiin kiireesti. Alkakaas töihin!!

Offline Tapio Osala

 • Omalla nimellä
 • Veteraanivaikuttaja
 • *
 • Posts: 3634
  • View Profile
  • http://TapioOsala.com
Re: Vaasan Asuntomessut
« Reply #1409 on: 07. 08. 2008 10:10 »

 
Ainakin 550 000€ maksuerä kaupungille tästä "energiainnovaatiosta" (jota ei koskaan saada takaisin, ei edes osaa?)
Puistojen messuehostukseen upotettiin yli 1 000 000 € ylimääräistä.


 Kaikki kokeilu aina maksaa ylimääräistä. Stormossenkin on maksannut Vaasalaisille "aika paljon" sanoisi Jope Ruonansuu. Hyvä Vaasa, edelläkävijä myös kokonaisvaltaisesti ympäristoasioissa!

Stormossen rakennettiin pitkälle valtion rahoilla ja kaatopaikan siirto Vaasan Suvilahdesta oli VÄLTTÄMÄTTÖMYYS. Näin saatiin moderni jättenkäsittely ja kierrätyslaitos siirtymään Mustasaareen ja kaatopaikka voitiin sulkea (sieltä sitä kaasua nyt voidaan ottaa ASuntomessujen polttokennonkin).  Vaasan on ollut edelläkävijä Suomessa jätteenkäsittelyssä. Muut ovat tulleet kustannuksissa perässä, stiä mukaa kun ovat saaneet asiansa järjestykseen.

Offline Tapio Osala

 • Omalla nimellä
 • Veteraanivaikuttaja
 • *
 • Posts: 3634
  • View Profile
  • http://TapioOsala.com
Re: Vaasan Asuntomessut
« Reply #1410 on: 07. 08. 2008 11:11 »

Ei tarvita asuntomessuja, ei tarvita imagonkohotuskampanjoita. Tarvitsemme oikeita asioita, jotka ovat huomennakin läsnä. Perusasiat kuntoon ja sitten voisimme nopeasti tarttua esim. tuohon Kuopion malliin. Saaristokaupunki Vaasa ja rantarakentamisen Vaasa. (Mutta itse rannoista ja metsistä, pitää jättää suuri osa kansalle. Eli rakennetaan vaikka 50 m päähän, lähelle rantaa hienoja kerrostaloja.) Siitä lähtevä positiivinen puheensorina kantaakin sitten aivan oikeasti.

Hyvin laitettu Analyyssi!

Juuri näin. Merenläheinen asuminen on Vaasassa heino asia. Minusta koko Rantakatu on merenläheistä asumista ja suuri osa Palosaartakin. Sitä saadaan helposti lisää Vaskiluotoon kajoamatta maan toiseksi hienoimpaan leirintäaluueseen tai kaupunkikeskustan koulujen ja liikuntaa harrastavien rakastamaan Vaskiluodon metsään.

On suurta ranta-alueen tuhlausta jos sallitaan omarantaisia pientaloja rantaan. Kunnon tornitaloja mutta sen verran etäälle vesirajasta, että rannassa on ihana rantaraitti/bulevardi kaikille.  Vähän niinkuin Onkilahden Palosaaren puolella vaikkakin yksitoikkoiset nurmikentät kaipaisivat vaikkapa metsiköitä ja pensastoa.

Pieni tekojärvi raviradalle, turvallinen yhteys rantaraitille, kunnon tornitaloja katsomorinteeseen, niin sekin on oikeastaan merenlähesistä asumista.

---

Omarantaisia OK-tontteja on niistä omilla rahoilla maksamaan haluaville aina löytynyt Vaasasta. Ja löytyy.
« Last Edit: 07. 08. 2008 12:12 by Tapio Osala »

Analyyssi

 • Guest
Re: Vaasan Asuntomessut
« Reply #1411 on: 07. 08. 2008 12:12 »
Niin ja vaikka puhunkin mm. Mansikkasaaren rakentamisesta, niin kyllä siihenkin pitää löytyä sellainen järki, että maksimoidaan kaksi asiaa: Että saaren rakentaminen saadaan hyödynnettyä mahdollisimman suurella prosentilla ja toiseksi, että rannat jätetään kaikkien vaasalaisten yhteiskäyttöön. Tuo asuntomessujen rannassa, kerrostalon edessä oleva päällystetty alue oli hyvä. Vaikka kerrostalolta puuttuikin iso nurmikko, oli alue vihreän tuntuinen, kun sitä vihreyttä näkyi joka puolella. Tämä tyyli sopisi myös mm Mansikkasaareen ja Vaskiluotoon.

Ja kun Osala alkoi minua kehumaan, niin kehutaan nyt sitten häntäkin... Häneltä on joskus tullut lennokkaita ideoita, jotka jäävät tarkemmin tähdentämättä. Nyt vaasalaisia.infon avulla vuoropuhelu onnistuu ja mahdollisesti avoimeksi jääneisiin asioihin saadaan vastaukset.

Aikoinaan Osala esiti "mahdotonta" ajatusta kehittää Ristinummea ja Vanhaa Vaasaa tekolammilla. Kun olen saanut tätä asiaa nyt muutaman vuoden miettiä, niin olen tämänkin idean takana. Tämä aivan mahdoton idea voisi onnistuakin. Tällöin saataisiin alueesta paljon viihtyisämpi.

Kuinka moni teistä on käynyt Gran Kanarialla, Puerto Moganin pikkukaupungissa? Tehdään koko Vaasasta samanlainen!! Siinä olisi meillä jatkuvaa asuntomessua turisteille tarjottavana!!

Minä asun juuri sen tyylisessä paikassa, jonka Osala mainitsi. Vaikka tähän asuntoomme ei meri näy kuin vilaukselta, niin tietoisuus sen olemassaolosta on tärkeää. On tärkeää heittää kävelylenkki positiivisessa luonnon ympäröimässä ympäristössä. Tästä en luopuisi kovin helposti.

Tässä se lupaamani kuva:Tässä isompana:

http://www.vaasalaisia.info/galleria/albums/userpics/1%20.jpg

Onko tuossa lahdessa mitään muuta tekniikkaa, jota tähän esitteeseen ei ole piirretty?

Ne jotka eivät ole käyneet messujen kerrostaloissa, eivät tiedä sitä että niissä on parempi näköala ja jotenkin luonto lähempänä, kuin rannassa olevissa omatotitaloissa. (Saa toki olla toistakin mieltä.)

Offline Professional

 • Veteraanivaikuttaja
 • *****
 • Posts: 4930
 • Yhtä köyttä Yhdistykset Siperiaan.
  • View Profile
Re: Vaasan Asuntomessut
« Reply #1412 on: 07. 08. 2008 12:12 »

   Ten Points Analyyssille realistisesta näkemyksestä, tästä kun on Fablen Mielikuvamaailma kaukana.

   Samoin kuin myös veronmaksajain halveksunta yksilöllisine näkemyksineen.

              Tähän rahoittajan veronmaksajain asemaan liittyvään pointtiin
              kun voisi vähitellen liittää muitakin aspekteja, kuin pelkän mielikuvamarkkinoinnin
              kyseenalaisine "asiantuntijoineen".

              Yksi vaihtoehtohan voisi olla esim. tulosvastuu kyseisellä hätäpaskarakentamisella karsittuna
              tämänkaltaiset `alea jacta est`sählingit mäessä  pujotellen.

              Varsinaista Imago kiinnostusta  kun aiheuttanee myös vastoinkäymisetkin.

              Purjeveneillä, tai ilman..

Offline Klaus Berg

 • Omalla nimellä
 • Veteraanivaikuttaja
 • *
 • Posts: 1527
 • Gender: Male
 • Elämä on juoksukilpailu ajan kanssa
  • View Profile
  • Blogi
  • Email
Re: Vaasan Asuntomessut
« Reply #1413 on: 07. 08. 2008 12:12 »
Analyyssi on asian ytimessä!

Perusasiat kuntoon ja heti. Meidän kaupunginjohto on kuin tuo purjevene lutakossa, köli kiinni mudassa.
Mutta elinikäinen virka ja se on siinä se vaikeus. Ainoastaan valtuusto kykenee tuollaisen troikan poistamaan jarruista ja tilalle uusi pormestarivetoinen kaupunkilaisten valitsema porukka.

Roomassa oli tapana antaa konsulille diktaattorin oikeudet puoleksi vuodeksi, kun kaupunki oli kusessa. Meillekin voisi joku diktaattori tehdä hyvää puoleksi tai vuodeksi. Kaavoitusosaston ainakin vaihtaisin heti uusiin ihmisiin.

Offline Sandviken

 • Kansalaisaktiivi
 • ***
 • Posts: 200
 • Gender: Female
 • Hietalahti - Vaasan helmi
  • View Profile
Re: Vaasan Asuntomessut
« Reply #1414 on: 07. 08. 2008 13:01 »

Ekomlämmon verkosto kustannetaan tietääkseni littymismaksuilla ja kiinteillä kuukausimaksuilla, hanke on rahoitettu myös muualta esim. Vaasan kaupunki on yksi omistajista ja sitä kautta on varmasti myös rahoittanut haketta. Kyseessä on kuitenkin osakeyhtiö jossa kaupunki on vain yksi omistajista, joten oletan että odotetaan yhtiön tuottavan voittoa, ainakin pidemmän päälle.

Täältähän löytyi karua ja kallista tekstiä:


Quote
Oy Vaasan Ekolämpö-Vasa Ekovärme Ab on kaupungin 65% omistama tytäryhtiö joka on perustettu toteuttamaan Vaasan asuntomessualueen matalalämpöverkosto.
   Messualueen verkoston asennustyöt, keruuputkistojen poraus on käynnistetty aikatau-lun mukaisesti. Investointikustannukset tulevat olemaan 450.000€ + alv 100.000€. In-vestointikulut on maksettava asennustöiden edetessä alkusyksyyn mennessä. Yhtiölle on myönnetty valtuuston  päätöksellä 23.4.2007 antolainaa 300.000 €.
   KH:n päätöksellä 25.6.2007 lainan ehdoiksi määriteltiin 0% korkoista lainaa ilman lyhennysvelvoitetta koska yhtiöllä ei ole koronmaksukykyä eikä lainan takaisinmak-sukykyä. Yhtiön kassavirta ja lainanhoitokyky aleni oleellisesti kun messualueen ker-rostalot eivät liittyneet matalalämpöverkostoon. Lisäksi alkuperäisessä investointilas-kelmassa arvonlisäveron osuus oli jätetty huomioimatta.

Quote
Kaupunginvaltuusto päättää

1.   muuttaa Oy Vaasan Ekolämpö-Vasa Ekovärme Ab:lle 23.4.2007 myönnetyn 300.000 € antolainan vapaan pääoman sijoitukseksi ja hyväksyy tämän johdosta määrärahan siirron
- tililtä 8818 9240 annettavat lainat 300 000 €
    - tilille 8803 8768 oman pääoman sijoitukset yhtiöihin

2.   myöntää Oy Vaasan Ekolämpö- Ekovärme AB:llle lisää oman pääoman sijoituk-sena 200 000 € ja myöntää tämän rahoittamiseksi lisämäärärahan tilille 8803 8768 oman pääoman sijoituksen yhtiöihin 200 000 €.

         Lisämääräraha katetaan toimintapääomaa (kassavaroja) pienentämällä (= kattamaton raha, sitä ei ole missään, TO:n huom))

Rahaa palaa ja paljon. Kun se ei ole omaa rahaa niin...

Kun aikanaan selvitetään imagotemppu Asuntomesujen loppulaskua niin pitää tämä muistaa.

Ainakin 550 000€ maksuerä kaupungille tästä "energiainnovaatiosta" (jota ei koskaan saada takaisin, ei edes osaa?)
Puistojen messuehostukseen upotettiin yli 1 000 000 € ylimääräistä.

Vai tällaisiin imagoihin niitä meidän veroeuroja käytetään.
Kertokaa nyt mikä tässä energiajutussa on uutta vai onko kaikki pelkkä bluffia. Oliko se "uusi" satojen tuhansien  arvoinen letkusto mudassa vai pelkkä mainoskikka? Muuthan makselevat itse kalliit energialaskunsa, miksi meidän tvallisten vaasalaisten pitää maksella muutaman suhteilla saadun nousukkaan investoinnit ja halvat energiat yhteisestä kassasta? Kertokaa messuintoilijat se minulle!

Älkää nyt ihmeessä enempää rantojamme yksityistäkö.

Offline herkkoo

 • Veteraanivaikuttaja
 • *****
 • Posts: 7432
 • Gender: Male
  • View Profile
  • Email
Re: Vaasan Asuntomessut
« Reply #1415 on: 07. 08. 2008 14:02 »

Ekomlämmon verkosto kustannetaan tietääkseni littymismaksuilla ja kiinteillä kuukausimaksuilla, hanke on rahoitettu myös muualta esim. Vaasan kaupunki on yksi omistajista ja sitä kautta on varmasti myös rahoittanut haketta. Kyseessä on kuitenkin osakeyhtiö jossa kaupunki on vain yksi omistajista, joten oletan että odotetaan yhtiön tuottavan voittoa, ainakin pidemmän päälle.

Täältähän löytyi karua ja kallista tekstiä:


Quote
Oy Vaasan Ekolämpö-Vasa Ekovärme Ab on kaupungin 65% omistama tytäryhtiö joka on perustettu toteuttamaan Vaasan asuntomessualueen matalalämpöverkosto.
   Messualueen verkoston asennustyöt, keruuputkistojen poraus on käynnistetty aikatau-lun mukaisesti. Investointikustannukset tulevat olemaan 450.000€ + alv 100.000€. In-vestointikulut on maksettava asennustöiden edetessä alkusyksyyn mennessä. Yhtiölle on myönnetty valtuuston  päätöksellä 23.4.2007 antolainaa 300.000 €.
   KH:n päätöksellä 25.6.2007 lainan ehdoiksi määriteltiin 0% korkoista lainaa ilman lyhennysvelvoitetta koska yhtiöllä ei ole koronmaksukykyä eikä lainan takaisinmak-sukykyä. Yhtiön kassavirta ja lainanhoitokyky aleni oleellisesti kun messualueen ker-rostalot eivät liittyneet matalalämpöverkostoon. Lisäksi alkuperäisessä investointilas-kelmassa arvonlisäveron osuus oli jätetty huomioimatta.

Quote
Kaupunginvaltuusto päättää

1.   muuttaa Oy Vaasan Ekolämpö-Vasa Ekovärme Ab:lle 23.4.2007 myönnetyn 300.000 € antolainan vapaan pääoman sijoitukseksi ja hyväksyy tämän johdosta määrärahan siirron
- tililtä 8818 9240 annettavat lainat 300 000 €
    - tilille 8803 8768 oman pääoman sijoitukset yhtiöihin

2.   myöntää Oy Vaasan Ekolämpö- Ekovärme AB:llle lisää oman pääoman sijoituk-sena 200 000 € ja myöntää tämän rahoittamiseksi lisämäärärahan tilille 8803 8768 oman pääoman sijoituksen yhtiöihin 200 000 €.

         Lisämääräraha katetaan toimintapääomaa (kassavaroja) pienentämällä (= kattamaton raha, sitä ei ole missään, TO:n huom))

Rahaa palaa ja paljon. Kun se ei ole omaa rahaa niin...

Kun aikanaan selvitetään imagotemppu Asuntomesujen loppulaskua niin pitää tämä muistaa.

Ainakin 550 000€ maksuerä kaupungille tästä "energiainnovaatiosta" (jota ei koskaan saada takaisin, ei edes osaa?)
Puistojen messuehostukseen upotettiin yli 1 000 000 € ylimääräistä.

Vai tällaisiin imagoihin niitä meidän veroeuroja käytetään.
Kertokaa nyt mikä tässä energiajutussa on uutta vai onko kaikki pelkkä bluffia. Oliko se "uusi" satojen tuhansien  arvoinen letkusto mudassa vai pelkkä mainoskikka? Muuthan makselevat itse kalliit energialaskunsa, miksi meidän tvallisten vaasalaisten pitää maksella muutaman suhteilla saadun nousukkaan investoinnit ja halvat energiat yhteisestä kassasta? Kertokaa messuintoilijat se minulle!

Älkää nyt ihmeessä enempää rantojamme yksityistäkö.

Tuskinpa saat "intoilijoilta" mitään vastauksia mutta johan ne esittämäsi asiat käytiin tuossa edellä läpi, kyllä ne putket siellä on, sitä ei varmaan epäillä. 

Tuossa kiinnitti huomiota "alkuperäisessä investointilaskelmassa arvonlisäveron osuus oli jätetty huomioimatta." että miten tällainenkin voi olla mahdollista? Vai onko se ollut peräti tahallista harhauttamista?

Ei muuta kuin Iso Luuta Lakaisemaan kaupungintalolla, ei enää enempää sekoboltseja kiitos :=)

« Last Edit: 07. 08. 2008 14:02 by herkkoo »

Analyyssi

 • Guest
Re: Vaasan Asuntomessut
« Reply #1416 on: 07. 08. 2008 15:03 »
Asuntomessujen merimaabiokaukolämpö energialaitos on Ullakon sanojen mukaan 160%:sti omavarainen. Toisin sanoen laitos on ylimitoitettu. Toisin sanoen laitos on liian kallis tällä (vajaa) teholla. Nämä arviot ovat liiketoiminnan normaaleja faktoja. (Oli sitten kyseessä tavallinen tehdas, meijeri tai vaikka energialaitos.)

Eli ei oikein kannata hankkia tuollaisia suuria myllyjä, kun omakäyttöosuus on vain  62,5%. Pitää päästä yli 80%:tin. Liian kallista.

Tällä hetkellä vajaakäytön maksaa kaupunki/veronmaksajat. Huomenna alueen asukkaat.

Paskamaista. Suvilahteen noussee tämän takia (liikaa) asuntoja. Elleivät sitten nykyiset talot siirry käyttämään tätä uutta energiaa. Silloin alue saatetaan jättää rauhaan ja kukaan (asuntomessujen) päättäjistä ei menetä kasvojaan, mukaanlukien kaupunginjohtaja.

Suvilahtiseuran kannattaisi olla aktiivinen ja tutkia millä ehdoilla kaupunki jättäisi alueen rauhaan tai ei rakentaisi ollenkaan. Eli voisiko osa alueen kerrostaloista siirtyä tämän uuden energialaitoksen asiakkaaksi? Taitaa olla tutkimisen arvoinen juttu. Kuten sekin, onko tuo asuntomessujen suunnitelma tulossa virallisesti kv:lle esiteltäväksi?

Erittäin ikävällä tavalla toivat asian julkisuuteen. (Tyypillistä Ullakkoa ja tyypillistä Lumiota.) Tässä asian esiintuonnissa kiteytyy maan tapa, eli juuri ne Vaasan kaupungin häiriötekijät. Kun tällälailla tuodaan asiat julkisuuteen, niin ei pidä todellakaan ihmetellä vastustusta. Ylimielistä jyräämistä. Toivon, että kaikki alkavat pikkuhiljaa ymmärtämään, että henkilövaihdoksia tarvitaan välttämättä.
« Last Edit: 08. 08. 2008 09:09 by Analyyssi »

Offline Klaus Berg

 • Omalla nimellä
 • Veteraanivaikuttaja
 • *
 • Posts: 1527
 • Gender: Male
 • Elämä on juoksukilpailu ajan kanssa
  • View Profile
  • Blogi
  • Email
Re: Vaasan Asuntomessut
« Reply #1417 on: 10. 08. 2008 11:11 »
Tuli käytyä toinenkin kerta messuilla. Aurinko paistoi kauniisti, kun lähdettiin pois niin alkoi vettä tulemaan. Oli se toisella kertaa mukavampi kierrellä. Nyt näki paljon sellaista mikä ensimmäisellä kertaa meni väenpaljoudessa ohi.

Lutakkoa tuli syynättyä todella tarkkaan ja täytyy se todeta että on se lutakko.

Mutta nyt ei kun odottelemaan uusia meheviä paljastuksia messujen jälkipyykeissä. Mitähän kaikkea kivaa sieltä alkaakaan kuulumaan ?

Besse R. Wisser

 • Guest
Re: Vaasan Asuntomessut
« Reply #1418 on: 10. 08. 2008 14:02 »
Tiedätkö mitä yhteistä on asuntomessuorganisaation projektipäälliköllä ja lääkärillä.

No, molempien virheet  haudataan hiljaisuudessa.

Offline herkkoo

 • Veteraanivaikuttaja
 • *****
 • Posts: 7432
 • Gender: Male
  • View Profile
  • Email
Re: Vaasan Asuntomessut
« Reply #1419 on: 10. 08. 2008 15:03 »
Tiedätkö mitä yhteistä on asuntomessuorganisaation projektipäälliköllä ja lääkärillä.

No, molempien virheet  haudataan hiljaisuudessa.

No eikös messujen jälkeen kaikki kalusto pureta ja loppu mitä jää pystyyn  lanataan matalaksi :)


Offline Professional

 • Veteraanivaikuttaja
 • *****
 • Posts: 4930
 • Yhtä köyttä Yhdistykset Siperiaan.
  • View Profile
Re: Vaasan Asuntomessut
« Reply #1420 on: 10. 08. 2008 17:05 »


 Mielikuva A.1:    Messujen jälkeen Vaasaan muuttaa 10.000 uutta veroja maksavaa asukasta.


 Mielikuva A.2:    Messut tottavat 22 milj. euroa voittoa, josta puolet siirretään julkisiin palveluihin.

                       Viva la vida loca.

                       Hehe, toivossa on hyvä elää, sanoi lapamato...

                       

Jack

 • Guest
Re: Vaasan Asuntomessut
« Reply #1421 on: 10. 08. 2008 19:07 »
Entäs jos ne tuottavat tappiota 30000€/vajonnut talo?  Meinaan vaan, että
tieto on enemmänki ku varma?

Toki siitä voi sitten vähentää voiton mutta sille vaan on jo suunnitelma.

Viva la veronmaksaja.

Joka tapauksessa lasku ei kuulu rehelliselle rakentajalle vaan epä...eeeh tarkoitan
kaivauksista vastuun ottaneelle taholle.
« Last Edit: 10. 08. 2008 19:07 by Jack »

Offline Klaus Berg

 • Omalla nimellä
 • Veteraanivaikuttaja
 • *
 • Posts: 1527
 • Gender: Male
 • Elämä on juoksukilpailu ajan kanssa
  • View Profile
  • Blogi
  • Email
Re: Vaasan Asuntomessut
« Reply #1422 on: 10. 08. 2008 20:08 »
Messuilla kävi yli 140.000 vierasta.
Vaasalle siis tuloja em.summa x 3 euroa = 420.000 euroa provikkana.

Suomen Messut tienasi 140.000 x 12 eur = 1.680.000 euroa.

Eikä kuluja ollut kuin 20 miljoonaa !  Hyvä bissnes, vai mitä ?Offline Tapio Osala

 • Omalla nimellä
 • Veteraanivaikuttaja
 • *
 • Posts: 3634
  • View Profile
  • http://TapioOsala.com
Re: Vaasan Asuntomessut
« Reply #1423 on: 10. 08. 2008 22:10 »
Messuilla kävi yli 140.000 vierasta.
Vaasalle siis tuloja em.summa x 3 euroa = 420.000 euroa provikkana.

Suomen Messut tienasi 140.000 x 12 eur = 1.680.000 euroa.

Eikä kuluja ollut kuin 20 miljoonaa !  Hyvä bissnes, vai mitä ?

Mutta se imagohyöty! Se on monta kertaa tärkeämpi kuin kunnalliset peruspalvelut!
Messujen on arveltu (kj Lumio kysyttään Longalta) maksavan ehkä 6.000.000 M€ Vaasalle. (AINA nämä kulut arvioidaan alakantiin, kokemukseni mukaan)

Tuolloin ei vielä tiedetty maalämpöverkoston ja kaatopaikan metaaninkeräilyverkoston maksavan yli 500 000 €....

Kuluista vähennetään tietyst tulot. Sitten tulee tontinvuokratulojakin muutama tonni vuodessa...

Arvelisin LONKALTA, että noilla rahoilla olisi kaavoitettu (olisi ollu varaa käyttää kunnon asiantuntijoita!)ja rakennettu kunnallistekniikka 500 OK-talolle. Siis ihan tavallisille OK-taloille, ihan "tavallisille vaasalaisille". Ihan tavallisia OK-tontteja, joita ei olisi tultu pällistelemään kautta maan. Mutta siis IMAGOhyötyä ei valtakunnan tasolla olisi varmaan tullut. Vain paikallisiin väestö/veronmaksupohjaan sillä olisi ollut (pitkäaikaisia) vaikutuksia.

Jack

 • Guest
Re: Vaasan Asuntomessut
« Reply #1424 on: 10. 08. 2008 22:10 »
Tästä näyttäisi äkkiä katsoen tulevan "Persnettoa".

Toivotaan, että imagohyöty pystyy maksamaan suuren osan.

Offline Nahikas

 • Veteraanivaikuttaja
 • *****
 • Posts: 521
 • Gender: Male
 • Joskus tökkii toisinaan sitten taas lipsuu
  • View Profile
Re: Vaasan Asuntomessut
« Reply #1425 on: 11. 08. 2008 05:05 »
Lienen vähän rajoittunut ajatusmaailmaltani kun en ymmärrä mikä se imagohyöty tässä asuntomessuasiassa Vaasalle on. Kuka hyötyy ja miten?
Kun oikein pinnistän niin keksin että jos messu jostain syystä sai jonkun muusuomalaisen kiinnostumaan Vaasasta niin ympäryskunnat ovat tyytyväisiä kun saavat hyväpalkkaisia veronmaksajia asukkaikseen. Eikös tällaisilla messuilla tositarkoituksella vielä käy vähän äveriäämpää väkeä.

Osalan aprikointi messurahan sijoittamisesta tonttitarjooman luomiseen tuntuu hyvältä.
Jotenkin se on paradoksaalistakin, etten sanoisi surkuhupaisaa, että asuntomessut järjestetään paikkakunnalla joka on kuuluisa olemattomasta kyvystään kaavoittaa tarvitsijoille tontteja kotia varten.
Paremmin olisivat messut sopinut pitää vaikkapa Mustasaaressa tai Laihialla.

Ja tottahan minäkin sen ymmärrän että messuja tarvitaan, hyvä paikka esitellä kaikkea uutta rakentamisen ympärillä. Hyödynsaajia rakentamista suunnittelevat ja alan kauppa ja teollisuus..
Saattaa olla että vain luulottelen mutta parempi se kuin tuppisuuna

Offline Marko Heinonen

 • Omalla nimellä
 • Veteraanivaikuttaja
 • *
 • Posts: 755
 • Gender: Male
 • Marko Heinonen
  • View Profile
  • Email
Re: Vaasan Asuntomessut
« Reply #1426 on: 11. 08. 2008 07:07 »
Lienen vähän rajoittunut ajatusmaailmaltani kun en ymmärrä mikä se imagohyöty tässä asuntomessuasiassa Vaasalle on. Kuka hyötyy ja miten?
Kun oikein pinnistän niin keksin että jos messu jostain syystä sai jonkun muusuomalaisen kiinnostumaan Vaasasta niin ympäryskunnat ovat tyytyväisiä kun saavat hyväpalkkaisia veronmaksajia asukkaikseen. Eikös tällaisilla messuilla tositarkoituksella vielä käy vähän äveriäämpää väkeä.

Osalan aprikointi messurahan sijoittamisesta tonttitarjooman luomiseen tuntuu hyvältä.
Jotenkin se on paradoksaalistakin, etten sanoisi surkuhupaisaa, että asuntomessut järjestetään paikkakunnalla joka on kuuluisa olemattomasta kyvystään kaavoittaa tarvitsijoille tontteja kotia varten.
Paremmin olisivat messut sopinut pitää vaikkapa Mustasaaressa tai Laihialla.

Ja tottahan minäkin sen ymmärrän että messuja tarvitaan, hyvä paikka esitellä kaikkea uutta rakentamisen ympärillä. Hyödynsaajia rakentamista suunnittelevat ja alan kauppa ja teollisuus..

Voi p*****e. Olisiko nämä messutkin pitänyt antaa Mustasaarelle tai Laihialle???? Mielestäni messujen suurin hyöty vaasalle oli se, että tänne "perukoille" eksyi paljon ihmisiä, jotka eivät ole koskaan käyneet Vaasassa, eivätkä olisi tänne todennäköisesti koskaan muuten eksyneetkään. Vieraissa oli paljon "tavallisia tallaajia", mutta myös paljon kansanedustajia ja muuta valtion hallintoa. Kaupungille parasta mainosta on se, että ihmiset käyvät täällä. Se on jotain sellaista, mitä ei voida koskaan saavuttaa turistioppailla tai nettisivuilla yms. Hotellit olivat täynnä, torille saatiin kerrankin elämää, vaasan katukuva ja puistot siivottiin ja siistittiin tapahtumaa varten. Taisi Vaasa elää tapahtumien määrässä sellaisen kesän, jota ei ole ennen nähty.
MARKO HEINONEN
kaupunginvaltuutettu (kok)
-Vaasa-
"kova kokoomuslainen, jonka sisällä asuu pieni vihreä perussuomalainen demari"

Offline Vapaudenpatsas

 • Veteraanivaikuttaja
 • *****
 • Posts: 575
  • View Profile
Re: Vaasan Asuntomessut
« Reply #1427 on: 11. 08. 2008 07:07 »
Mielestäni messujen suurin hyöty vaasalle oli se, että tänne "perukoille" eksyi paljon ihmisiä, jotka eivät ole koskaan käyneet Vaasassa, eivätkä olisi tänne todennäköisesti koskaan muuten eksyneetkään. Vieraissa oli paljon "tavallisia tallaajia", mutta myös paljon kansanedustajia ja muuta valtion hallintoa. Kaupungille parasta mainosta on se, että ihmiset käyvät täällä. Se on jotain sellaista, mitä ei voida koskaan saavuttaa turistioppailla tai nettisivuilla yms. Hotellit olivat täynnä, torille saatiin kerrankin elämää, vaasan katukuva ja puistot siivottiin ja siistittiin tapahtumaa varten. Taisi Vaasa elää tapahtumien määrässä sellaisen kesän, jota ei ole ennen nähty.
Samaa mieltä "markun" kanssa!
Minusta tämä kesä oli hyvä Vaasalle.
Ihmisiä kävi paljon ja kuulemani perusteella vierailijat viihtyivät hyvin.
Ja kaupunkikin kaunistui ihan silmissä.

Jotenkin tuli mieleen ne kesät, kun merenkurkun risteilyshow oli parhaimmillaan ja kaupunki oli täynnä turisteja.
Nyt vain pitäisi löytää mietintämyssystä jotain uutta ensi kesäksi, jotta silloinkin saisimme ihmiset Vaasaan kuluttamaan rahaa ja aikaansa.

P.S. Ja näin tällaisena "toripatsastelijana" oli kiva katsella vilkkaampaa elämää torilla.
Kauppiaatkin tuntuivat myhäilevän tyytyväisinä.
« Last Edit: 11. 08. 2008 07:07 by Vapaudenpatsas »

Offline Tapio Osala

 • Omalla nimellä
 • Veteraanivaikuttaja
 • *
 • Posts: 3634
  • View Profile
  • http://TapioOsala.com
Re: Vaasan Asuntomessut
« Reply #1428 on: 11. 08. 2008 08:08 »
Tämän päivän lehdessä kerrotaan messujen energiaratkaisun "keksinnöstä" ja "innovaatiosta", joka tehnyt Vaasan tunnetuksi koko maassa ja Pohjoismaissa.
Onko meiltä siis täällä vaasalaisia.infossa mennyt joitan olennaista ohi?

Yhtä toitotetaan, että asuntomessualue (siis kerrostalot, pientalot+ 19 OK-taloa) ovat energian suhteen enemmän kuin omavaraisia. Sähköä tuuppaa kaatopaikkametaanista 120% alueen tarpeeseen nähden (taloussähkö mukaanlukien). Onko todella näin? Vai onko kyse vain lämmityksen lämpöpumppujen tarvitsemasta sähköstä? (Sekin on jäänyt epäselväksi kauanko metaania riittää ja mitä sitten kun se loppuu).

Tarkoittaako 160% lämpäenergiaomavaraisuus sitä, että maalämpöputkisto on ylimitoitettu? Eli tarkoittaako se vain sitä, että jos kaikki asuntomessutalot olisivat liittyneet verkkoon, olisi putkisto ollut sopivan kokoinen?

Onko kyse vain pelkistetysti vain siitä, että tavallinen OK-rakentaja mitoittaisi maalämpöputkensa, niin hän laittaa varmuuden vuoksi vähän enemmän metrejä putkistoon (joka sinänsä ei ole kallista) kuin tarvittasiin? Sen lämmön pumppaaminen, eli nesteen kierrättäminenhän tarvitsee aina sähköä.

Onko kyse siis tästä:

-kymmeniä vuosia vanha maalämpötekniikka, jossa putkisto on yhteinen, riittää usealle talolle (investointi Vaasan verovaroin)
- putket on upotettu meren mutaan savisen pellon tai porakaivon sijaan (aikaisemminkin on esim. joen pohjaa kokeiltu)
-tavallinen lämpöpumppu erikseen vain osassa messutaloja. Lämpöpumppu joka tarvitsee sähköä ( n. 1/3 suoraan sähkölämmitykseen verrattuna)
-lämpöpumppujen tarvitsema sähkö tuotetaan (tavanomaisella?) polttokennotekniikalla pitkän putkiston ja kalliin keräysjärjestelmän kautta, rajoitetun ajan, kaatopaikalta saaatava metaanin avulla. Investointi on tehty pääosin Vaasan verovaroin.
- suuri osa messutaloista lämpiää ihan tavallisella kaukolämmöllä (hiilivoimala Vaskiluodossa)

Jos tuo pääosin pitää paikkansa niin täytyy onnitella messuorganisaatiota mielikuvien taitavasta luonnista ja markkinoinnista.

"Innovaation hyödyntäminen laajemmin on vielä edessä" todetaan. Jäämme odottamaan.

Kaatopaikkakaasun hyödyntäminen on sinänsä hyvä ympäristöteko (olisiko kaasu voitu diesel-moottorilla tehdä sähköksi itse kaatopaikalla ja panna sähkö verkkoon? Silloin olisi voitu siirtää dieselit muualle kun kaasu loppuu. Tätähän aikaisemmin suunniteltiin).

Maalämmön käyttö on ihan hyvä juttu ja Suomi non siinä ollut takapajula vaikka Ruotsiin verrattuna. Maalämmön tarvitsema sähkö kun tuotettaisiin vielä uusiutuvalla energialla niin oikein olisi hyvä juttu!

Käyntimäärä oli hyvä. Vapaalippuja oli paljon jaossa (sain niitä itse kymmenkunta eri tahoilta, jotka siis olivat ne maksaneet, pääasiassa verovaroin).

Runsas julkisuus ja palstamillit ovat ihan fakta. Mitä todellista hyötyä siitä on "tavalliselle vaasalaiselle" jää uskon varaan.

Suomen Asuntomessut Oy on varmasti tyytyväinen täältä saamaansa rahaan.

Offline Marko Heinonen

 • Omalla nimellä
 • Veteraanivaikuttaja
 • *
 • Posts: 755
 • Gender: Male
 • Marko Heinonen
  • View Profile
  • Email
Re: Vaasan Asuntomessut
« Reply #1429 on: 11. 08. 2008 09:09 »
Käyntimäärä oli hyvä. Vapaalippuja oli paljon jaossa (sain niitä itse kymmenkunta eri tahoilta, jotka siis olivat ne maksaneet, pääasiassa verovaroin).

Runsas julkisuus ja palstamillit ovat ihan fakta. Mitä todellista hyötyä siitä on "tavalliselle vaasalaiselle" jää uskon varaan.

Suomen Asuntomessut Oy on varmasti tyytyväinen täältä saamaansa rahaan.

Itsekin sain yli 10 vapaalippua, mutta yksikään niistä ei ollut verovaroin maksettu.
Ja hyödyksi itselleni, "tavalliselle vaasalaiselle" koen mm . sen että kaupungin siisteys koheni (puistot yms.) ja saimme kerrankin vaasaan kesäksi ihmisiä ja torille toimintaa. Toivottavasti tämä antaa sysäyksen jatkaa samaan malliin.
Toivottavasti järjestäjäkin oli tyytyväinen, vai eikö saisi olla...?
MARKO HEINONEN
kaupunginvaltuutettu (kok)
-Vaasa-
"kova kokoomuslainen, jonka sisällä asuu pieni vihreä perussuomalainen demari"

Offline Tapio Osala

 • Omalla nimellä
 • Veteraanivaikuttaja
 • *
 • Posts: 3634
  • View Profile
  • http://TapioOsala.com
Re: Vaasan Asuntomessut
« Reply #1430 on: 11. 08. 2008 09:09 »
Käyntimäärä oli hyvä. Vapaalippuja oli paljon jaossa (sain niitä itse kymmenkunta eri tahoilta, jotka siis olivat ne maksaneet, pääasiassa verovaroin).

Runsas julkisuus ja palstamillit ovat ihan fakta. Mitä todellista hyötyä siitä on "tavalliselle vaasalaiselle" jää uskon varaan.

Suomen Asuntomessut Oy on varmasti tyytyväinen täältä saamaansa rahaan.

Itsekin sain yli 10 vapaalippua, mutta yksikään niistä ei ollut verovaroin maksettu.
Ja hyödyksi itselleni, "tavalliselle vaasalaiselle" koen mm . sen että kaupungin siisteys koheni (puistot yms.) ja saimme kerrankin vaasaan kesäksi ihmisiä ja torille toimintaa. Toivottavasti tämä antaa sysäyksen jatkaa samaan malliin.
Toivottavasti järjestäjäkin oli tyytyväinen, vai eikö saisi olla...?

Virkamiesten vastusttuksesta huolimatta johtavat luottamusmiehet pakottivat hakemaan messut. Kiireellä tehtiin ja kalliiksi tulee. Loppulaskua emme saa kovin pian tietää, jos koskaan.

Kyse on lähinnä siitä, olisiko kyseiset miljoonat voitu käytää paremminkin. Mielestäni olisi.

Analyyssi

 • Guest
Re: Vaasan Asuntomessut
« Reply #1431 on: 11. 08. 2008 14:02 »
Olen samaa mieltä. Parempikin paikka olisi rahalle ollut, vaikka tuo Tall ship Race. Väkeä tulee paljon enemmän ja imagoarvo on luonnollisesti suurempi... riippuu siitä, miten Vaasa kasvonsa näyttää. Ja riskejä ei ole olenkaan samalla tavalla, kuin asuntomessuissa. (Tai no, pitäähän sitä miettiä, mahtuvatko kaikki 250-400.000 ihmistä tänne? Mikä on oikea arvio ja monelleko päivälle purjehdus ajoittuu?)

Minä sain vain 5 vapaalippua. Ja luulin olevani suosittu.

Parasta asuntomessuissa on tämä yleinen herääminen!! Vaasa pesi kasvojaan, torilla tavattiin, kukkia istutettiin, aktiviteettia oli siellä ja täällä. Miksei näin voisi olla aina?!!

Eikä siihen edes paljoa rahaa tarvita, halua enemmänkin.
« Last Edit: 11. 08. 2008 14:02 by Analyyssi »

Offline Johansson

 • Aktiivi vaikuttaja
 • ****
 • Posts: 391
  • View Profile
Re: Vaasan Asuntomessut
« Reply #1432 on: 11. 08. 2008 15:03 »
Kauppaleahden mukaan puolet Vaasan asuntomeesutaloista on myymättä.

Kauppalehti

Offline Mikael

 • Vakituinen
 • **
 • Posts: 66
  • View Profile
Re: Vaasan Asuntomessut
« Reply #1433 on: 11. 08. 2008 15:03 »
Tavoite oli hurjat 150 000 myytyä lippua, ja päästiin kuitenkin yli 140 000. Mun mielestä toi on paljonparemmin kuin ikinä uskalsi odottaa.

Offline Tapio Osala

 • Omalla nimellä
 • Veteraanivaikuttaja
 • *
 • Posts: 3634
  • View Profile
  • http://TapioOsala.com
Re: Vaasan Asuntomessut
« Reply #1434 on: 11. 08. 2008 16:04 »
Tavoite oli hurjat 150 000 myytyä lippua, ja päästiin kuitenkin yli 140 000. Mun mielestä toi on paljonparemmin kuin ikinä uskalsi odottaa.
Millä skaalalla  150 000 oli HURJA tavoite?

150 000 x 3€ =   450 000 €
140 000 X 3€ =   420 000 €
--------------------------------------- 
                      + 30 000 €

Hip hei!

(kulut joitain 5-10 M€)

Offline Klaus Berg

 • Omalla nimellä
 • Veteraanivaikuttaja
 • *
 • Posts: 1527
 • Gender: Male
 • Elämä on juoksukilpailu ajan kanssa
  • View Profile
  • Blogi
  • Email
Re: Vaasan Asuntomessut
« Reply #1435 on: 11. 08. 2008 17:05 »
Analyyssin kanssa samaa mieltä; miksei kaupunkia voi aina hoitaa kuin nyt messujen alla.
Puistot ja paikat kuntoon ja ihmisillä paljon parempi mieli.

Eikä tuo siistiminen loppujen lopuksi paljoa maksa, kun sitä tehtäisiin koko ajan.

belurisk

 • Guest
Re: Vaasan Asuntomessut
« Reply #1436 on: 11. 08. 2008 17:05 »
Analyyssin kanssa samaa mieltä; miksei kaupunkia voi aina hoitaa kuin nyt messujen alla.
Puistot ja paikat kuntoon ja ihmisillä paljon parempi mieli.

Eikä tuo siistiminen loppujen lopuksi paljoa maksa, kun sitä tehtäisiin koko ajan.


Niinpä.
Tai jos kaupunkilaiset välttäisivät roskaamista, sotkemista saati sitten, että energia ohjattaisiin johonkin muuhun kuin vandalismiin.
"Poimi roska päivässä" ajatus on hyvä, mutta ei oikein tehoa.
Omasta ympäristöstä ei välitetä, se on asenteellinen ja kasvatuksellinen puute.
"Ylisiisti Vaasa" on tärkeä hanke, sille vain jatkuvuutta.  Se tukee myös ontuvaa "Art City" slogania.  Se on miellettävissä paljon laajemminkin.
« Last Edit: 11. 08. 2008 17:05 by belurisk »

Offline Matti Meikäläinen

 • Veteraanivaikuttaja
 • *****
 • Posts: 969
 • Gender: Male
  • View Profile
Re: Vaasan Asuntomessut
« Reply #1437 on: 11. 08. 2008 18:06 »
Kauppaleahden mukaan puolet Vaasan asuntomeesutaloista on myymättä.

Kauppalehti

Siis tässä puhutaan pelkästään Majavanpolun yhtiömuotoisista pientaloista. Liito-oravankadun omakotitaloista tai Ketunkadun kerrostaloista ei puhuta sanaakaan.

Offline Tapio Osala

 • Omalla nimellä
 • Veteraanivaikuttaja
 • *
 • Posts: 3634
  • View Profile
  • http://TapioOsala.com
Re: Vaasan Asuntomessut
« Reply #1438 on: 11. 08. 2008 19:07 »
Kauppaleahden mukaan puolet Vaasan asuntomeesutaloista on myymättä.

Kauppalehti

Siis tässä puhutaan pelkästään Majavanpolun yhtiömuotoisista pientaloista. Liito-oravankadun omakotitaloista tai Ketunkadun kerrostaloista ei puhuta sanaakaan.


Se on kuitenkin hienoa, ettei kaupungin laskuun rakennettu kai kuin yksi talo. Mikähän sen kohtalo on? Joillakin messuilla on kunnan käsiin jäänyt hurja määrä myymättömiä muotitaloja. 

Täytyy onnitella sillä Suomen Asuntomessut Oy:llä on oiva liikeidea ja menestyy mainiosti ilman riskinottoa.

Offline Tapio Osala

 • Omalla nimellä
 • Veteraanivaikuttaja
 • *
 • Posts: 3634
  • View Profile
  • http://TapioOsala.com
Re: Vaasan Asuntomessut
« Reply #1439 on: 12. 08. 2008 07:07 »
Nyt se sitten alkaa. Onneksi meillä on Vbl niin tiedetään missä mennään messujen suhteen.

Messuorganisaatio oli kertonut Oravais talolle, että maa kestää, ei tarvitse paaluttaa. Olivat kuitenkin luokitelleet sen ja muita taloja vaaravyöhykkeen taloksi ("keltainen"). Oravais Talo ei uskonut vaan paalutti kuitenkin varmuuden vuoksi...kertovat sen olleen suureen tarpeeseen. Mutaa oli 13,5 metriin. Yli puoli kilometriä paalua. Lasku Vaasalle 114 000€ ekstraa jo maksettuihin 1,2 miljoonan euron paalutuskustannuksiin muiden paalutettujen talojen osalta.

Saman kategorian taloja ("keltaisia")om muitakin, joista on kerrottu, ettei tarvitse paaluttaa.

Jos niiden paaluttamattomien talojenkin alla on mutaa (ja miksi ei olisi?), niin mitä niille ajan kanssa tapahtuu, ja ennenkaikkea kuka maksaa?

Ennustan, että veronmaksajat maksavat, eikä ketään moitita virheestä, saatikka vaadita edesvastuuseen.

Enligt stadens arbetsledare på mässområdet skulle det vara 6-9 meter till fast mark på tomten, men pålningen visade att det var 13,5 meter.

Tuota en oikein ymmärtänyt. Ehkä toimittaja on käsittänyt väärin? Messuväki oli kertonut että tontilla on 6-9 metriä kovaan maahan mutta paalutus osoitti kovan maan olleenkin vasta 13,5 m:n päässä.

Muistanko oikein, että kaivinkone kaivoi vain 5 metriin mutaa pois? Olisiko se sitten tarkoittanut, että oltaisiin oltu valmiit jättämään talojen alle 1-4 m mutaa?


Quote
VASABLADET: Staden fick extra räkning

VASA. Oravais Hus anlitade pålningsentreprenör inför bostadsmässan och begär 114 000 euro för omkostnaderna.

Räkningen omfattar enbart de kostnader som husbyggaren själv har betalat till entreprenören som utfört pålningen. I den ingår inte ersättningar för de
extra kostnader som den försenade byggstarten förorsakade.
- Markundersökningen försenade byggstarten och det blev extra kostnader för oss för att hinna bli klar till mässöppningen, säger Harry Backlund, vd för Oravais Hus.
Efter den stora markundersökningen i höstas graderades tomterna som röda, gula och gröna. De röda måste pålas. De gula låg i riskzonen men det ansågs inte nödvändigt att pålas. De gröna behövde inte påla dem.
Oravais Hus tomt var gul och låg alltså i riskzonen men staden tog inte på sig pålningen.
- Med två markprover som grund ansåg staden att vårt hus kunde byggas utan pålning, men den kunde inte garantera att marken skulle hålla. Det vågade vi inte lita på. Dessutom markerades granntomten röd och behövde pålas, säger Backlund.
Husbolaget beslöt att påla för säkerhets skull. Det visade sig att leran låg så djupt att huset skulle ha sjunkit utan pålning.
Enligt stadens arbetsledare på mässområdet skulle det vara 6-9 meter till fast mark på tomten, men pålningen visade att det var 13,5 meter.
Entreprenören, som utförde pålningen på mässområdet, uppskattade att 260 meter behövde pålas, i verkligheten blev det 546 meter.
- Jag sover gott i dag, men det skulle jag inte har gjort utan pålning, säger Backlund.
Husbolaget har inte fått svar på om staden betalar pålningsarbetet, men han tycker att det skulle vara underligt om den inte gör det.
Han är nöjd med mässans
arrangemang.
- Jag har deltagit i många mässor under min tid som husbyggare och tycker att den här är en av de bästa, säger Backlund.
Huset med 215 kvadratmeter i bostadsyta säljs till högst bjudande och har flera hugade köpare.
Mässchefen Keijo Ullakko lovar att räkningen ska betalas. Såvitt han vet har inte andra husbyggare pålat sina tomter på egen bekostnad.
Staden har pålat sju andra tomter för 1,2 miljoner euro.
Två bedömdes som klart fall för pålning och fem pålades för säkerhets skull.
Vem som egentligen står för pålningskostnaden diskuteras den här veckan.
Det är oklart hur den ska fördelas mellan Vasa stad, jordbyggnadsentreprenören och försäkringsbolaget.

« Last Edit: 12. 08. 2008 07:07 by Tapio Osala »