Author Topic: Rakennemuutos mitä se on. Mistä tuossa on kysymys  (Read 84348 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Original Wiik,

 • Veteraanivaikuttaja
 • *****
 • Posts: 2699
 • Gender: Male
  • View Profile
Re: Rakennemuutos mitä se on. Mistä tuossa on kysymys
« Reply #40 on: 25. 03. 2008 04:04 »
Noinhan se menee että äänestäjät sen ratkaisevat, nyt vain on ongelmana se että yksityiseltä puolelta on vaikea saada hyviä henkilöitä poliittiseen päätöksentekoon,  kun kuntakartanon "oma puolue" yli puoluerajojen on heti mustamaalaamassa ja vahingoittamassa henkilöiden siviilipuolen sektoreita. Tuossa touhussa ei voimia säästellä. 

Valtioneuvoston olisi pitänyt aikoja sitten puuttua tuohon ongelmaan. Koska juuri siitä on muodostunut suurin ylipääsemätön este kuntauudistuksessa.

Offline PELIMIES

 • Vakituinen
 • **
 • Posts: 80
 • Gender: Male
  • View Profile
Re: Rakennemuutos mitä se on. Mistä tuossa on kysymys
« Reply #41 on: 25. 03. 2008 15:03 »
Onko se niin että vaaleissa eniten ääniä saanut henkilö on automaattisesti uusi " johtajamme ".

Siis kyllä kansan mielipidettä pitää kuunnella ja arvostaa mutta ajatellaanpa vaikka niin että Laihialainen julkisuuden henkilö, vaikka joku urheilija, olisi ehdolla ja hän tekisi aivan loistavan vaalikampanjan. Saisi eniten ääniä...niin olisiko hän automaattisesti esim. valtuuston Pj. tai hallituksen pj.

Hallitukseenhan voidaan nimetä myös muitakin henkilöitä kuin vaaleilla valittuja valtuutettuja tai varavaltuutettuja. Tätä kannattaisi mielestäni käyttää ja valita, jos nyt ei hallituksen PJ:ksi niin ainakin hallitukseen henkilöitä jotka eivät välttämättä halua ehdokkaaksi ja valtuutetuksi.

Toisaalta jos ei halua valtuutetuksi niin miksi haluaisi hallitukseen ? Hallitus työskentely vie eniten aikaa ainakin nykymenolla joka on se, että kokous on keskimäärin kahden viikon välein. Monetkaan eivät pysty sitoutumaan tuohon frekvenssiin. Eli ne jotka nyt hallituksessa ovat ja siellä käyvät säännöllisesti, niin hattua nostan siitä, että tuota aikaa löytyy....se on kova temppu sekin tänä päivänä että osaa kalenteroida ja pystyy kalenteroimaan tuon hallituksen kokouksen allakkaansa.

OW on oikeassa tuosta ongelmasta kuntarakennne muutoksen suhteen mutta edellisissä lauseissa OW:kin ymmärtää että kysymys on ehkä enemmänkin ajasta kuin siitä että politiikalla yritetään soosata siviilielämäkin sekaisin. Sitäkin tehdään ja paljon.

Toisaalta usein, luottamustehtävien hoito on jauhamista, ja jauhamista, ja jauhamista ja sitten ei kumminkaan ehkä mitään tapahdu....tai tapahtuu...mutta monelle liian hitaasti.

Offline Senja

 • Veteraanivaikuttaja
 • *****
 • Posts: 518
 • Nyt puhutaan, eikä pussata.
  • View Profile
Re: Rakennemuutos mitä se on. Mistä tuossa on kysymys
« Reply #42 on: 25. 03. 2008 21:09 »
Täytyy todeta, että "nälkä kasvaa syödessä".
Uutisoitu, lääninrajojen poistaminen, taitaa olla väistämättä edessä.
Nyt sitä mennään jo liian pitkälle yhteiskunnan "sekoittamisessa".
Eikö se olisi riittänyt, että kuntia yhdistetään?
Pitää viedä läänitkin!!
Mitä seuraavaksi ?
Varmaan kaikki eri maiden EU-rajat poistuu, seuraavaksi yksi maa?

Offline Original Wiik,

 • Veteraanivaikuttaja
 • *****
 • Posts: 2699
 • Gender: Male
  • View Profile
Re: Rakennemuutos mitä se on. Mistä tuossa on kysymys
« Reply #43 on: 26. 03. 2008 04:04 »
Niin  nyt tietenkin tuntuu siltä että vauhti on liiankin kovaa.  Kuitenkin todellisuudessa on ollut aikaa yllin kyllin itseasiassa jo 1980-luvun alusta lähtien, mutta kun ei ole tehty mitään oleellista,  niin nyt kaikki kaatuu kerralla päälle.  Iso kuntauudistus ja Valtionhallinto.  Ja vaikka Senja vain puolihuolimattomasti heitti EU-rajojen poistumisen.  Niin sekin tulee vielä tähän samaan läjään, nyt kun mailmantalous ensimäisen kerran yhdentymisen jälkeen järjestäytyy uudelleen. 

Näimpä voi vain ihmetellä sitä välinpitämättömyyttä,  millä politiikot suhtautuvat suomalaisen elämänmuodon tulevaisuuteen. Aika hyväuskoinen pitää olla,  jos uskoo että Euroopasta löytyy tahtoa kustantaa Pohjois Euroopan tehottomien yhteiskuntien  ylläpito tulevaisuudessa.  Siksi olisi ollut ja on edelleenkin tärkeää,  että työn verottamisesta päästäisiin eroon, tai että se olisi vain hyvin pieni rasitus ihmisten arjessa. Koska arki on kuitenkin sama kuin etelä Euroopassakin,  samat vanhusten hoidot ja niin edelleen.

Tällöin etu täällä suomessa olisi nimenomaan ollut teknologian käyttöönoton vieminen mahdollisimman pitkälle kaikilla sektoreilla. Yksityisellä sektorilla niin on  tapahtunutkin, viimeksi pyhän aikana,  joskin ontuen ainakin eilen,  Sammon kasvaessa isommalle markkinalle.  julkisella sektorillakin tapahtuu,  mutta aivan liian hitaasti ja vanhoja etuja varjellen.

Nyt olisi erityisen tärkeää luopua Suomalaisen köyhyyden ylläpidosta, (joka on seurausta ankarasta työn verottamisesta,) koska sitä ylläpidetään vain siitä syystä,  että julkisen sektorin sosiaalityötä tarvittaisiin niin kipeästi,  ettei siitä ei voida luopua miltään osilta. Työvoima ongelmatkin jo vaativat sitä kipeästi.

Original Ilpo

 • Guest
Re: Rakennemuutos mitä se on. Mistä tuossa on kysymys
« Reply #44 on: 26. 03. 2008 17:05 »
jälkeen löydy voimakastahtoinen poliittinenjohtaja kuntamme iloksi!

Voisitko Ilpo jo mainita kuka tämä henkilö mahtaa olla että kaikki yli puoluerajojen voisivat hänelle antaa tukensa.   Mahtaako hän kenties nauttia oman puolueensa tukea, vai laskeeko hän sen varaan että omasta valtuustoryhmästä osa tukee ja muista puolueista on saatavissa lisävoimaa tarvittaessa.

Oletko mahdollisesti itse ilmoittautumassa vaativaan tehtävään, eikös se ole viime vuosina ollut tapana Keskustapuolueessa, kun järjestön tekemät päätökset  on sivuutettu. 

Voisitko muuten neuvoa minua hieman,  kun puutarhassa on jänis joka syö kaikenlaisia pensaita,  oli niissä piikkejä tai ei että millä sen loikkimisen voisi parhaiten lopettaa.

Poliittiset huhut kertovat seuraavan neuvostasoisen poliittisenjohtajan tulevan keskustan veljespuolueesta, pientalonpojista! Luottamusta kuulemma löytyy joka puolueesta.

Sanapolliisi

 • Guest
Re: Rakennemuutos mitä se on. Mistä tuossa on kysymys
« Reply #45 on: 26. 03. 2008 19:07 »
Poliittiset huhut kertovat seuraavan neuvostasoisen poliittisenjohtajan tulevan keskustan veljespuolueesta, pientalonpojista! Luottamusta kuulemma löytyy joka puolueesta.Mukavaa kuulla, että aidosti oikea valon pilke vielä hehkuu tässä Laihian tämän hetken poliittisessa ja mielen pimeydessä.
Neuvos -taso voidaan tosin nykytodisteiden valossa nähdä väheksyvänä, jopa solvaavana.
Kiitos siitä, neuvokset.

Offline sahtivaari

 • Kansalaisaktiivi
 • ***
 • Posts: 190
  • View Profile
Re: Rakennemuutos mitä se on. Mistä tuossa on kysymys
« Reply #46 on: 26. 03. 2008 20:08 »
Eiköhän seuraavien vaalien jälkeen löydy voimakastahtoinen poliittinenjohtaja kuntamme iloksi!
Ilpolla on kova usko paremmasta huomisesta, mutta se on turhaa nykyvaltuutetuilla. Nimittäin me kaikki kuitenkin tiedämme sen ettei nykyisistä valtuutetuista kenestäkään ole johtajaksi. Suurimmalla osalla heistä ei yksinkertaisesti riitä aivokapasiteetti kyseiseen hommaan ja ne joilla riittäisi ovat joutuneet epäsuosioon, syystä tai toisesta. 

Antti Ruostetniemi

 • Guest
Re: Rakennemuutos mitä se on. Mistä tuossa on kysymys
« Reply #47 on: 26. 03. 2008 21:09 »
Vaaleissa Saarimäki ja Pinta ratkaisevat keskinäisen järjestyksen!
Niemistöstä ei ole vielä tähän veteraanien kamppailuun!
Aro pyrkii nousemaan ykköseksi Laihialla, mutta onnistuuko ja onhan hänellä kaviaari ja kumppanit apuna!
Tuomelan suhteet keskustaan voivat romutta Aron ihanat haaveet!

Offline PELIMIES

 • Vakituinen
 • **
 • Posts: 80
 • Gender: Male
  • View Profile
Re: Rakennemuutos mitä se on. Mistä tuossa on kysymys
« Reply #48 on: 27. 03. 2008 15:03 »
Palaisin vielä tuohon OW:n ajatukseen koulujen opetuksen yksityistämisestä. Tämä on sellainen ajatus jota ei voi ohittaa koska se on hyvä.

Joku jo vastasi että ei äidit ja isät voi opetusta hoitaa mutta siitähän ei ole kysymys eikä OW niin kirjoittanutkaan.

Nyt esim. Laihian kunnan menoista suurimmat yksiköt ovat sosiaali-ja tervesysektori sekä sivistystoimi ja sitten tulee ne muut. Näitä kaikkia sektoreitahan rahoitetaan kunnallisveron kautta...mikäli sivistystoimi ( esim. ) lakkaisi olemasta se tarkoittaisi kunnallisveroprosentin laskua esim. 5 %:a ja näin ollen pikamatematiikalla keskituloinen perhe ( 40-50 t€:A / vuosi ) saisi käteen 2000 euroa enemmän.

20 perhettä * sanotaan nyt vaikka 1000 euroa on 20 000 euroa...se ei vielä riitä palkkamaan huippuopettajaa kakkine sivukuluineen + materiaalit + tilat + ym. mutta ymmärtänette logiikan....

OW:n ajatusta jatkaisin vielä siten että ajatelkaapa mikäli esim. Kirkonkylän koulu toimisi kahdessa vuorossa. Vuoron vaihto tapahtuisi lounasaikaan. Aamulla 07.30-12.30 opetusta saisi nykyinen kirkonkylän koulu ja 11.30 - 17.00 Perälän koulu tai Hulmin koulu jne.. Lounas taphtuisi iltavuorolaisilla  11.30 alkaen jne. Eli koulupäivä alkaisikin ruokailulla jne.

Miettikääpä tätä...nyt vastaväitteitä tulee pilvin pimein mutta se onkin tarkoitus....vastaväitteenä tulee esim. ei riitä luokat...ei ruokalan koko...ei liikuntasalin koko tai määrä ( 1 kpl ), ei se poista opettajien määrää ( se vähentää opettajien määrää, ei radikaallisti mutta hieman )...ja mitä kaikkea tuleekaan mutta kaikkeen tuohon on vastaukset...missä lapset on aamulla kun ei ole koulua...vastaus...missä lapset on iltapäivällä kun ei ole koulua ? Ihmiset työskentelevät keskimäärin 07.30 - 16.30...ja lapset ovat tämän välisen ajan koulussa, mummalla, hoidossa, harrastamassa, ip-kerhossa, ap-kerhossa jne. eli ne lapset on jo nyt jossain muualla kuin vanhempien seurassa tuona kyseisenä aikana. No oikeasti Kirkonkylän koulun koko ei rootä tuohon ajatusmalliin eli pitää rakentaa uusi isompi koulu mihin mahtuu kahteen vuoroon koko LAIHIA ja vähän Tervajokeakin....Kirkonkylän koulusta voi tehdä hissillisen hoivakodin. ( hoivakoti ei ole oma ajatukseni vaan....no..täytyy kysyä ajatuksen kertoneen mielipide siitä haluaako hän nimensä tämän asian tiimoilta tänne )...

OW ajattelee rakenteiden purkua paljon pidemmälle kuin mitä me kaikki muut osaamme ajatella tai osaamme ajatella, kun alamme ajattelemaan, emmekä olemaan samaa mieltä mitä olemme olleet äidin maidosta saakka jalostettuna omalla elämän kokemuksella ja koulutuksella...se ei riitä...pitää ajatella paljon pidemmälle ja välillä pitää ajatella siten, että unohtaa nykymenon ja lähtee ajattelemaan tilanteesta missä ei ole mitään, mutta tietää tarpeen ja loppuodotukset.

Offline Kasperi

 • Kansalaisaktiivi
 • ***
 • Posts: 176
  • View Profile
Re: Rakennemuutos mitä se on. Mistä tuossa on kysymys
« Reply #49 on: 27. 03. 2008 16:04 »
Joku jo vastasi että ei äidit ja isät voi opetusta hoitaa mutta siitähän ei ole kysymys eikä OW niin kirjoittanutkaan.

Tuo joku olin ilmeisesti minä vastauksessa 9# joten uskallan kysyä pitääkö minun palata koulun penkille opettelemaan lukemista? :)


Esitän silti esimerkin taas kerran. Kun joukko nuoria lapsiperheitä on kokoontunut yhteen,  he voivat hyvin nähdä että esimerkiksi esiopetus ja ala asteopinnot sujuisivat mallikkaasti heidän oman osaamisensa varassa itsepalveluna, ja huomattavasti halvemmalla,  kun yhteiskunnan järjestämänä.

Olen aina luullut että kun tehdään itsepalveluna silloin myös tehdään itse.

Offline Original Wiik,

 • Veteraanivaikuttaja
 • *****
 • Posts: 2699
 • Gender: Male
  • View Profile
Re: Rakennemuutos mitä se on. Mistä tuossa on kysymys
« Reply #50 on: 27. 03. 2008 19:07 »
Todella hieno asia että tämä koulukeskustelu rakennemuutoksen tiimoilta virisi uudelleen. Pelimies toi esiin  hyviä näkökohtia kehityslinjoista ja visioi muutenkin niitä raikkaasti, antautuen  avoimin mielin uusille ratkaisuille,  luottaen selvästi myöskin yksityistämiseen, jota yleensä pelätään kuin ruttoa.

Kasperikin oli periaatteeessa ymmärtänyt tekstini oikein, tarkoitin todellakin sitä että nykyisin lähes jokaisen kotona on riittävä oma osaamistaso,  jolla ensimmäisten luokkien tiedot ja taidot on saavutettavissa itsepalveluna. Ja siten se edustaisi kustannussäästöä asiakkaalle.

Tällä halusin vain kuitenkin ilmentää sitä että onko oikein että noin vaatimattoman saavutuksen pitää jättimäisen kankean koneiston ja järjestelmän avulla edelleen maksaa yhtäpaljon,  kuin se on aikoinaan maksanut,  silloin kun lasten kotioloissa ei ollut läheskään samoja mahdollisuuksia kuin tässä ajassa on, esimerkiksi monilta vanhemmilta puuttui aikoinaan luku ja lasku taito.  Ja vastaavasti Valtion intressi oli kansan sivistäminen ensisijaisesti,  ensimmäisen teollisen vallankumouksen jälkimainingeissa. Tuolloin korkeat kustannukset olivat perusteltuja.

Nyt voi todeta tietoyhteiskunnallisen vallankumouksen vaativan nopeutta ja tehokkuutta tiedon hyväksikäytössä ja soveltamisessa, siksi ei saisi tuhlata resursseja pelkästään nostalgisista tai kansallisromanttisista syistä. Eikä saisi kohdistaa korkeita kustannuksia sellaisen järjestelmän ylläpitoon,   josta ei enään saada riittävää hyötyä,  tai se on korvattavissa kevyemmillä menetelmillä.

Tällä karkealla karrikoidulla esityksellä halusin tuoda myöskin kouluasiat aivan samalle tasolle muiden kehittyneiden sektoreiden kanssa, kuten pankkisektori, kuljetusala nykyisin maatalouskin ja niin edelleen.

Millä tavalla näitä asioita sitten käytännössä tehostetaan niin keinoja on monia,  aina itsepalvelusta ostopalveluihin ja myöskin yhteiskunnan tukipalvelujen yhteydessä tehden. Pääasia olisi että tuo perustason hinta ei olisi korkea, eikä ainakaan korkeampi kun kilpailevissa kansantalouksissa.  Lisäksi noilla uusilla menetelmillä koulutuksen järjestämisessä saavutetaan joustoa  jossa lahjakkuudet pääsevät etenemään nopeammin, ja näin nyt perusteilla oleva huippuyliopistokin saisi hyvää oppilasainesta, ettei se miehity pelkästään ulkomailta tulevilla lahjakkailla oppilailla.

Tasaarvo opetuksessa ei tarvitse merkitä tasapäistämistä siitä ei ole kellekkään hyötyä. Pelimies teki avauksia moniin eri vaihtoehtoisiin malleihin ja lisääkin on kehiteltävissä. Tietenkin nämä asiat pitäisi lähteä Valtion tasolta liikkeelle, ja jotain siellä on jo tapahtunutkin, kuten yksityiskoulujen asemaa on parannettu, jos sellaiseen alkaa täällä ilmetä tarvetta ja halua, niin onko asenteet vielä luutuneina menneeseen. Tämä on iso asia ja vaikuttaa pitkälle tulevaisuuteen eikä tässä kannata jäädä junasta.

Jatketaan vain uskaliaasti asioiden esille ottoa.  Rohkeutta niiltäkin vaadittiin jotka päättivät että suomen kansa piti opettaa lukemaan, ei ihan helppoa ollut noilla ensimmäisillä ehdottajilla.

Offline herkkoo

 • Veteraanivaikuttaja
 • *****
 • Posts: 7444
 • Gender: Male
  • View Profile
  • Email
Re: Rakennemuutos mitä se on. Mistä tuossa on kysymys
« Reply #51 on: 27. 03. 2008 19:07 »

Anteeksi keskeytys mutta jos molemmat vanhemmat ovat normaalissa  kokopäivätyössä niin missä ihmeen välissä näitä kotiopetuksia järjestettäisiin? Kuka valvoisi opetuksen tasoa? Miten oppimista mitattaisiin?


Offline Senja

 • Veteraanivaikuttaja
 • *****
 • Posts: 518
 • Nyt puhutaan, eikä pussata.
  • View Profile
Re: Rakennemuutos mitä se on. Mistä tuossa on kysymys
« Reply #52 on: 27. 03. 2008 20:08 »
Kyllä Suomen koululaitos antaa oppilaille laajan opetuksen  joka huomioi
eri oppilaiden tarpeet. Kaikki ovat samalla viivalla opetuksen suhteen.
Jos tänne tulisi toinen koulutus-malli, siinä saattaisi käydä niin, että kaikilla
ei olisi samaa mahdollisuutta opiskeluun, koska lähtökohdat ovat erilaiset,
jokaisella oppilaalla. Kaikilla ei olisi mahdollisuutta esim. palkata yksityistä opetusta.
herkkoo kiteytti hyvin nuo opetuksen mittarit ja syntyvät vaikeudet, opetuksen suhteen.

Jk
Lisään tähän, että tarkoitan kirjoituksellani aivan ekaluokasta lähtien olevaa opetusta.
« Last Edit: 27. 03. 2008 21:09 by Senja »

haloo

 • Guest
Re: Rakennemuutos mitä se on. Mistä tuossa on kysymys
« Reply #53 on: 27. 03. 2008 20:08 »
Ja ruottinkielenkin opetusta Laihialla toistaiseksi saa, ja ihan ilman!

Offline Original Wiik,

 • Veteraanivaikuttaja
 • *****
 • Posts: 2699
 • Gender: Male
  • View Profile
Re: Rakennemuutos mitä se on. Mistä tuossa on kysymys
« Reply #54 on: 27. 03. 2008 20:08 »
Ei sinun herkkoo ole nyt ihan pakko juuttua tuohon kotiopetus skenaarioon, kun siitä nyt varsinaisesti ei ollut edes kysymys. Vaan oli kysymys määrätyntasoisen oppimäärän hankkimisesta monilla eri tavoilla järjestettynä.  Silti kokonaistavoitteen kärsimättä,  mutta pienemmillä kustannuksilla. Samalla mukautuen jo joustavaan etenemiseen opintiellä,  siten että asiakas on tärkeä, tällöin palvelun tarjoajakin kehittyy. Että näin voisi olla,  se edellyttää vaihtoehtoisia toimintamalleja.

Offline Senja

 • Veteraanivaikuttaja
 • *****
 • Posts: 518
 • Nyt puhutaan, eikä pussata.
  • View Profile
Re: Rakennemuutos mitä se on. Mistä tuossa on kysymys
« Reply #55 on: 27. 03. 2008 21:09 »
Tiedän hyvin OW mitä "ajat takaa" noilla opiskelumalleilla.
Saahan nyt jo oppisopimus - koulutusta, etäopiskelua ym.
Mahdollisuuksia on jo monia. Nykyisin jo räätälöidään opiskelu
monen tarpeita vastaaviksi.

Jk
OW, tarkoitit varmaan näitä edellämainitsemiani opiskelu mahdollisuuksia?
« Last Edit: 28. 03. 2008 09:09 by Senja »

Offline Original Wiik,

 • Veteraanivaikuttaja
 • *****
 • Posts: 2699
 • Gender: Male
  • View Profile
Re: Rakennemuutos mitä se on. Mistä tuossa on kysymys
« Reply #56 on: 28. 03. 2008 15:03 »
Jk
OW, tarkoitit varmaan näitä edellämainitsemiani opiskelu mahdollisuuksia?

Myöhemmällä koulutus tarpeella on juuri noita mainitsemiasi mahdolisuuksiia jo aika paljon,  mutta  tarkoitin kyllä Senja ihan jo peruskoulun remonttia uuteen uskoon, siten että sen tehokkuus paranisi huomattavasti ja aktiiviset oppilaat saisivat paremman mahdollisuuden edetä ilman sosiaalisia häiriöitä omalla koulutusurallaan. Samalla koulutuksen luonne muuttuisi oppivelvollisuudesta, opiskelu oikeudeksi. Näin siitä tulisi enemmän asiakaslähtöisempi ja kehitys luonnostaan paranisi. Tiedän toki ettei tämä yhdessä yössä tapahdu, mutta suunta pitäisi muuttaa siten että koulutus olisi alun alkaen motivoivaa ja hyötyyn tähtäävää.

Offline Kasperi

 • Kansalaisaktiivi
 • ***
 • Posts: 176
  • View Profile
Re: Rakennemuutos mitä se on. Mistä tuossa on kysymys
« Reply #57 on: 30. 03. 2008 10:10 »
Olettekos O W ja Pelimies miettineet tätä koulu asiaa lasten kannalta? Eikö nyt jo saa lehdistä lukea seurauksia kun 90-luvulla koulumaailmaa "tehostettiin". En tarkoita, että koulu olisi pyhä instituutio johon ei saa koskea, mutta on suuremmat ryhmäkoot jne oikea ratkaisu? Vaikka "liukuhihna malli" on nykyään tehokas tapa broilerien kasvatuksessa se ei välttämättä yhtä toimiva lastenkasvatuksessa.

Offline September

 • Kokelas
 • *
 • Posts: 16
 • Gender: Male
  • View Profile
Re: Rakennemuutos mitä se on. Mistä tuossa on kysymys
« Reply #58 on: 30. 03. 2008 12:12 »
Kasperi on oikeilla jäljillä. Suomen edistyksellinen ja kaikille tasapuolinen koulumalli on se, jolla Suomi pysyy koulujen oppimisvertailuissa huipulla. Suuret ryhmäkoot eivät johda, kuin asioiden pilalle säästämiseen.
Jos Suomen koulujärjestelmää sorkkia pitäisi, on ainut paikka nämä pitkät kesälomat, joita voisi vähän lyhetää.

Offline Kasperi

 • Kansalaisaktiivi
 • ***
 • Posts: 176
  • View Profile
Re: Rakennemuutos mitä se on. Mistä tuossa on kysymys
« Reply #59 on: 30. 03. 2008 12:12 »
Kasperi on oikeilla jäljillä. Suomen edistyksellinen ja kaikille tasapuolinen koulumalli on se, jolla Suomi pysyy koulujen oppimisvertailuissa huipulla. Suuret ryhmäkoot eivät johda, kuin asioiden pilalle säästämiseen.
Jos Suomen koulujärjestelmää sorkkia pitäisi, on ainut paikka nämä pitkät kesälomat, joita voisi vähän lyhetää.

Siirtää niitä ainakin pitäisi, ettei lasten tarvitse mennä kouluun elokuun alkupuolella, jolloin on yleensä todella hienot kesäkelit.

Offline Original Wiik,

 • Veteraanivaikuttaja
 • *****
 • Posts: 2699
 • Gender: Male
  • View Profile
Re: Rakennemuutos mitä se on. Mistä tuossa on kysymys
« Reply #60 on: 31. 03. 2008 05:05 »
En nyt millään tavalla ole kiistämässä etteikö suomessa olisi kouluvertailu mielessä asiat ihan hyvin keskimäärin, kun verrataan muihin maihin joissa asukaspohjat ovat hyvin kirjavia, ja joissa perinteisesti on ollut enemmän kulttuurisidonnainen koulutuksen järjestäminen,  tarkoitan vahva Katolilaisuus tai  Islamilaisuus/Hindulaisuus.

Noissakin maissa on osa oppilaista erittäin lahjakkaita,  ja heidät huomioidaan ikäänkuin "Jumalan lahjana" kansakunnalle ja sen tulevaisuudelle.  Usein he  sitten siirtyvätkin kansainväliseen koulutukseen. Heitä on tulossa myöskin suomeen  perustettavaan huippuyliopistoon.

Samalla kun meillä ponnistellaan vaivoja säästämättä keskiarvon nostamiseksi, siten että täysin lahjattoman ja kouluun sopeutumattoman tasoa yritetään nostaa,  jopa henkistä väkivaltaa käyttäen ylöspäin, käy siten että lahjakkaiden mahdollisuudet edetä kykyjensä mukaisesti nopeammin, taas vastaavasti heikkenevät.

Toisin sanoen ei hyväksytä sitä erilaisuutta joka ihmisten kesken vääjäämättä vallitsee. Uskoisin että aika monet hyväksyvät sen esimerkiksi että joku verevä terve nuori mies juoksee sata metriä helposti 10-11  sekuntiin, mutta vastaavasti raajarikko jalkapuoli vaivoin selviää samasta,  vaikka piiskattaisiin ja tökittäisiin kuinka,  niin aikaa kuluu ja hermot menee valmentajalta. Tuon saavutusten eron hyväksyvät  kaikki valmentajaa lukuunottamatta ihan hyvin. Kuinka voi olla mahdollista ettei koulumailmassa voida hyväksyä erilaisuutta, ja erilaisia lähtökohtia standadisoituihin tavoitteisiin nähden.

Varsinkin se on kummallista siksi että  se ei kuitenkaan koskaan tuota minkäänlaista tasaarvoa, kun kaikki ihmiset ovat yksilöitä ja erilaisia jokatapauksessa. Siksi otin esille oppioikeus käsitteen. Joka mahdollistaisi kullekin lapselle hänen ominaisuuksiensa mukaisen kouluuran, näin häiriökäyttäytyminenkin loppuisi ja koulut pysyisivät ehjinä sekä opiskelu tuottaisi tuloksia isommissakin ryhmissä opiskellen ja ennenkaikkea se olisi edullista. Tietenkin tälläinen kulttuuri muutos edellyttäisi että tämä akateemisten yltiöpäinen arvostus, joka peittää alleen tavallisten ihmisten halveksimisen, lopetettaisiin ja alettaisiin arvostamaan oikeasti ihmisten elämää, sellaisena kuin se reaalimailmassa erilaisuuden rikkautena esiintyy.

Tällöin todelliset lahjakkuudet pääsisivät heille kuuluvaan arvoonsa ja näin kotimainenkin huippuyliopisto saisi hyvää suomalaista oppilasainesta. Sellaisesta ajatuksesta että jos ei "ole paree" niin ei ole mitään, pitäisi vähitellen hankkiutua eroon,  se on jäänne pitkästä sosiaalidemokratian ajasta joka meillä vallitsi 60-luvulta lähtien.
Offline Original Wiik,

 • Veteraanivaikuttaja
 • *****
 • Posts: 2699
 • Gender: Male
  • View Profile
Re: Rakennemuutos mitä se on. Mistä tuossa on kysymys
« Reply #61 on: 04. 05. 2008 12:12 »
Tässä nyt käynnistyneessä aluerakenteellisessa muutoksessa on taas monille tahoille virinnyt toive että vanha "hyvä aika palaa". Näin on tapahtunut taas Vaasa vainaankin kohdalla. Siellä elätellään vanhan Vaasanläänin jälleen syntymistä, melkeimpä hurmoksellisesti sitä odottaen. Puhutaan sadantuhannen asukkaan kaupungista,  joka oikeuttaisi  taas alueen johtoon.  Tuohan on täyttä soopaa, tätä suomenkielistä aluetta ei koskaan enään tule johtamaan Vaasa.

Vaasalla oli kymmeniä vuosia mahdollisuus näyttää johtamistaitonsa ja mitkä oli lopputulokset.  Kaikki läänit ajoivat ohi Turku Häme,  Pohjoisessa Oulu. Vaasan lääni näivettyi,  kun ei pystytty näkemään että Vaasan ulkopuolellakin oli ihmisiä ja elämää.  Käsittääkseni ei ole edes mahdollista että Seinäjokea voitaisiin sysätä syrjään hallintokeskuksena, jos maakuntia yhdistetään.

Jos näin tapahtuisikin niin silloin koko alue ajautuisi aluerakenteelliseen muutokseen,  joka tyhjäisi maakunnan etelään.  Olisi nyt vihdoinkin otettava lusikka kauniiseen käteen ympäri maakunnan ja ryhdyttävä uudistuksiin,  joiden avulla vältetään sosiaalisten ongelmien kärjistyminen ja jossa maakunnan kehitys turvataan laajalla yksityistämisellä palvelurakenneuudistuksen yhteydessä.

Tässä Vasasallakin on etsikkoaikansa, sillä on mahdollisuus saada lisävoimaa maakunnan puolelta aluerakenteellisella muutoksella,  jonka nuo tunaroineet Kyrönmaan kunnat itselleen hallaksi tekivät. Tuo hyötyminen edellyttää kuitenkin luottamuksen kasvattamista siihen että Vaasa ei enään jatka näivettymistään,  kun se odottelee vain vanhan ajan paluuta pelastuksena. Tässä vain näin vinkkinä että pitkästynyt kotirouva Seinäjoelta kyllä pääsee junalla Vaasaan shoppailemaan,  jos siellä on mestoja ,  ellei hän sitten lähde Tampereelle se kun on yhtä helppoa. Eikä aikaakaan kulu yhtään enempää.

Offline Original Wiik,

 • Veteraanivaikuttaja
 • *****
 • Posts: 2699
 • Gender: Male
  • View Profile
Re: Rakennemuutos mitä se on. Mistä tuossa on kysymys
« Reply #62 on: 04. 05. 2008 12:12 »
Nyt on jo tiedossa että EU tulee kieltämään kunnalliset liikelaitokset samoin kuin valtiollakin. Tuollaisen kolhoosi ajattelun varaan ei voi tulevaisuutta rakentaa. Siksi olisi pikinmiten lähdettävä yhtiöittämisen tielle,  muun muassa Vaasassa.

Vieläpä siten että nuo yhtiöt myytäisiin markkinoille ja näin maksettaisiin veronmaksajien piikkiin tehtyä velkaa. Jos jotain tuon suuntaisia muutoksia alkaa tapahtua,  niin ihmisten luottamus Vaasan sekä kaupunkien ja kuntien toimintaan palautuisi.  Tuolloin niille syntyisi todellinen kasvun mahdollisuus, Vaasakin alkaisi kasvaa aidosti ja vakaaasti.

Offline herkkoo

 • Veteraanivaikuttaja
 • *****
 • Posts: 7444
 • Gender: Male
  • View Profile
  • Email
Re: Rakennemuutos mitä se on. Mistä tuossa on kysymys
« Reply #63 on: 04. 05. 2008 17:05 »
Nyt on jo tiedossa että EU tulee kieltämään kunnalliset liikelaitokset samoin kuin valtiollakin. Tuollaisen kolhoosi ajattelun varaan ei voi tulevaisuutta rakentaa. Siksi olisi pikinmiten lähdettävä yhtiöittämisen tielle,  muun muassa Vaasassa.

Vieläpä siten että nuo yhtiöt myytäisiin markkinoille ja näin maksettaisiin veronmaksajien piikkiin tehtyä velkaa. Jos jotain tuon suuntaisia muutoksia alkaa tapahtua,  niin ihmisten luottamus Vaasan sekä kaupunkien ja kuntien toimintaan palautuisi.  Tuolloin niille syntyisi todellinen kasvun mahdollisuus, Vaasakin alkaisi kasvaa aidosti ja vakaaasti.

Totta jos kunnalliset liikelaitokset määrätään lopetettaviksi niin Vaasa on ehkä pahiten jälkijunassa tässä. Ja mitä tuohon kasvamiseen tulee niin kuulostaa oudolta että kun Vaasa on pysähtynyt paikalleen pitää näennäistä "kasvua" olla repimässä naapurikunnista, ei hyvä...
« Last Edit: 04. 05. 2008 18:06 by herkkoo »

Offline Senja

 • Veteraanivaikuttaja
 • *****
 • Posts: 518
 • Nyt puhutaan, eikä pussata.
  • View Profile
Re: Rakennemuutos mitä se on. Mistä tuossa on kysymys
« Reply #64 on: 04. 05. 2008 19:07 »
herkkoo, en kyllä usko, että Vaasassa olisi kasvu pysähtynyt
ja he hakisivat kasvua naapurikunnista.
Onhan kuntaliitos kaikkien etu, josta hyötyy kaikki sopijapuolet.

Offline Matti Meikäläinen

 • Veteraanivaikuttaja
 • *****
 • Posts: 969
 • Gender: Male
  • View Profile
Re: Rakennemuutos mitä se on. Mistä tuossa on kysymys
« Reply #65 on: 04. 05. 2008 19:07 »
Kyllä Vaasa kasvaa, mutta kun tontteja ei löydy omasta takaa karkaavat uudet asukkaat ja heidän mukanaan verotulot naapurikuntiin.

foliohattu

 • Guest
Re: Rakennemuutos mitä se on. Mistä tuossa on kysymys
« Reply #66 on: 04. 05. 2008 20:08 »
Kyllä Vaasa kasvaa, mutta kun tontteja ei löydy omasta takaa karkaavat uudet asukkaat ja heidän mukanaan verotulot naapurikuntiin.

Minä en usko siihen, että tätä kasvua valuisi kovin paljon Vaasaa ympäröiviin kuntiin. Paljon siitä menee koko alueen ulkopuolelle. Muualle Suomeen sekä ulkomaille.

Tämä on ongelma, etenkin paikallisille vientiteollisuuden yrityksille. Mikäli uusia osaajia ei saada alueelle, joutuu yritykset siirtää toimintoja sellaisille alueille missä tekijöitä löytyy tai jonne tekijöillä on halua ja mielenkiintoa muuttaa.    

Offline Original Wiik,

 • Veteraanivaikuttaja
 • *****
 • Posts: 2699
 • Gender: Male
  • View Profile
Re: Rakennemuutos mitä se on. Mistä tuossa on kysymys
« Reply #67 on: 05. 05. 2008 05:05 »
Tämä on ongelma, etenkin paikallisille vientiteollisuuden yrityksille. Mikäli uusia osaajia ei saada alueelle, joutuu yritykset siirtää toimintoja sellaisille alueille missä tekijöitä löytyy

foliohattu on varsin oikeassa siinä että juuri työvoimasta on kysymys.  Saadaanko sitä kun etelän kasvukeskukset imevät nuoren ja tehokkaan työvoiman.

Tämä ilmiö on ollut voimakasta avoimella yksityissektorilla jo pitkään. Nyt lähivuosina tuo ilmiö siirtyy myöskin julkisen sektorin töihin, saadaanko työvoimaa vai pannaanko kunnan ovet kiinni. Ei olisi mikään ongelma vaikka viraston ovet suljettaisiin mutta kun vesi ja viemäri infra jää heitteille, jota se osittain on ollut jo pitkään niin kunta kuolee iltaan mennessä.  Asukkaiden omaisuudesta tulee arvotonta ja velat jää silti seuraksi kun lähtö tulee etelään.

Tälläinen tulevaisuus olisi näillä seuduinkin ollut vältettävissä,  jos olisi ollut hiemankin enemmän kaukokatseisuutta, sekä ryhdytty tarvittaviin rakenteellisiin muutoksiin ajoissa, uskon että nyt ollaan myöhästytty.  Ainut mitä voidaan tehdä on vain toimia trategialla, pelastaa mitä pelastettavissa on.

Demokratia hömppä mitä takavuosina markkinoitiin kansalaisten hyvinvoinnin takaajana,  on nyt osoittautumassa pahoinvoinnin lähteeksi,  joka tuottaa pelkkää vaikeutta ja vitsausta päivästä toiseen kansalaisille.  Eikä kansalainen pääse edes siitä eroon,  kun maan tapa on se että kaikki pitää olla yhteiskunnan hallussa.
« Last Edit: 07. 05. 2008 04:04 by Original Wiik, »

Offline Senja

 • Veteraanivaikuttaja
 • *****
 • Posts: 518
 • Nyt puhutaan, eikä pussata.
  • View Profile
Re: Rakennemuutos mitä se on. Mistä tuossa on kysymys
« Reply #68 on: 05. 05. 2008 18:06 »
Mietin tuossa, mihin osioon tämän tekstin laitan,
katson sen kuuluvan tähän osioon, koska rakennemuutoksesta
tässä on kyse.
Nyt on korviini kantautunut uskomattomia asioita.
Jättäkää "hittosoikoon" vuodeosaston paikkaluku ennalleen.
Jos lukua pahasti "sorkitaan", sitten se nähdään, mihin se johtaa.
Se johtaa uskomattomiin kustannusten nousuihin.
Vaativaa vuodeosasto hoitoa tarvitsevat ihmiset on hoidettava.
Hoivaosastot eivät ole heidän paikkansa.
Joku "rääpy" pitää tuossakin asiassa olla.


Offline Original Wiik,

 • Veteraanivaikuttaja
 • *****
 • Posts: 2699
 • Gender: Male
  • View Profile
Re: Rakennemuutos mitä se on. Mistä tuossa on kysymys
« Reply #69 on: 07. 05. 2008 04:04 »
Ymmärrän hyvin Senjan huolen. Mielestäni Laihian tilanteessa voisi jo puhua hallinnon asettamisesta vastaamaan kaikista niistä asioista jotka ovat koituneet veronmaksajan ja kansalaisen vahingoksi.  Olisiko kansalaisten ryhmäkanne ratkaisu tässä?.

 Käsittääkseni yleisperiaate täytyy olla että hallitukset vastaavat teoistaan. ei vain poliittisesti vaan myöskin taloudellisesti omalla omaisuudellaan.  Tämä siksi että yhteiskunnalle on lailla annettu vuosikymmenien kuluessa, hallinnoitavaksi suuri osa kansalaisen varallisuudesta ja elämän hallinnasta. Eikä tuohon näytä edes tulevan muutosta, aina saa kansalainen vastata, vaikka valtaa hän ei pysty käytännössä käyttämään.

Se miksi ei pysty johtuu taas siitä että puolueet eivät ole enään eläviä, terveitä ja toimintakykyisiä.

Offline herkkoo

 • Veteraanivaikuttaja
 • *****
 • Posts: 7444
 • Gender: Male
  • View Profile
  • Email
Re: Rakennemuutos mitä se on. Mistä tuossa on kysymys
« Reply #70 on: 07. 05. 2008 15:03 »
Ymmärrän hyvin Senjan huolen. Mielestäni Laihian tilanteessa voisi jo puhua hallinnon asettamisesta vastaamaan kaikista niistä asioista jotka ovat koituneet veronmaksajan ja kansalaisen vahingoksi.  Olisiko kansalaisten ryhmäkanne ratkaisu tässä?.


No voitko laittaa esimerkin missä mielestäsi on toimittu tahallisesti kunnan vahingoksi? Yritätkö väittää että Laihian pitää olla joku utopia jossa kaikkien mahdollisten hankkeiden pitää onnistua maksimaalisen  täydellisesti ja vielä saada nyhdettyä  jotain lisäbonusta päälle?

Offline Original Wiik,

 • Veteraanivaikuttaja
 • *****
 • Posts: 2699
 • Gender: Male
  • View Profile
Re: Rakennemuutos mitä se on. Mistä tuossa on kysymys
« Reply #71 on: 07. 05. 2008 16:04 »
Oletko herkkoo koskaan tullut ajatelleeksi että itse eläisitkin jossain utopiassa.  Ja uskot johonkin,  jossa ei ole mitään pohjaa enään, muuta kuin veronmaksajan pohjaton halu korvata menetykset.

Hyvin voisin myöskin esittää sinulle asioita joissa ei ole toimittu veronmaksajan ja kansalaisen etuja varjellen. Mutta en esitä,  koska se on hyödytöntä niin kauan kun veronmaksajalla riittää intoa maksaa.  Kun tuo into loppuu niin itseasiassa minulla ei ole enään mitään sanottavaa yhteisön asioista,  koska sellaista ei enään silloin ole.

Olet herkkoo saattanut itsesi turhaan pahalle mielelle minun takia. Kaikki sama olisi tapahtunut joka tapauksessa,  olisin sitten siitä kertonut tai en. 

Antti Ruostetniemi

 • Guest
Re: Rakennemuutos mitä se on. Mistä tuossa on kysymys
« Reply #72 on: 11. 05. 2008 08:08 »
herkkoo jokaisessa asiassa on menetetty hyvät mahdollisuudet!
Verorahoilla on osattu rakentaa lisää kiinteitä kuluja syöviä "kunnantaloja" eli johto tekee kuntaa näköisekseen ja oman mallinsa mukaiseksi  eli kuolinpesäksi!
Osataan kuluttaa, mutta ei hankkia tai "säästää"!
Huonosti käy eli emme pysty jatkossa hoitamaan enää kohta lakisääteisiäkään asioita, kunnan kehittämisestä nyt puhumattakaan!
« Last Edit: 11. 05. 2008 08:08 by Antti Ruostetniemi »

Offline herkkoo

 • Veteraanivaikuttaja
 • *****
 • Posts: 7444
 • Gender: Male
  • View Profile
  • Email
Re: Rakennemuutos mitä se on. Mistä tuossa on kysymys
« Reply #73 on: 11. 05. 2008 15:03 »
Ymmärtääkseni yhtäkään uutta kunnantaloa ei ole rakennettu? Vaan otettu Käräjäoikeudellta vapautuneita tiloja käyttöön? Eikös tiloista ole tehty niitä kauppoja jo Pitsingin aikoina?

Mitä tuohon Kyrönmaa kuntaliitokseen tulee niin joissakin asioissa laiva vaan kääntyy hitaasti, uskon että asiassa päästään vielä järkevään kokonaisratkaisuun...

Vaasastahan on muuten  jo esimerkkejä kuinka ei selvitä lakisääteisistäkään asioista kunnialla...
« Last Edit: 11. 05. 2008 15:03 by herkkoo »

sulo

 • Guest
Re: Rakennemuutos mitä se on. Mistä tuossa on kysymys
« Reply #74 on: 11. 05. 2008 16:04 »
herkkoo jokaisessa asiassa on menetetty hyvät mahdollisuudet!
Verorahoilla on osattu rakentaa lisää kiinteitä kuluja syöviä "kunnantaloja" eli johto tekee kuntaa näköisekseen ja oman mallinsa mukaiseksi  eli kuolinpesäksi!
Osataan kuluttaa, mutta ei hankkia tai "säästää"!
Huonosti käy eli emme pysty jatkossa hoitamaan enää kohta lakisääteisiäkään asioita, kunnan kehittämisestä nyt puhumattakaan!

Kyllä Sauli hommansa osaa, hänhän muunmuassa rakennutti ja johti monitoimihallin rakentamisen alusta loppuun ilman riitaa! Vaasasta Sauli haki maineikkaan sopimuksen ja kovan uurastuksen tuloksena terveydenhuolto siirtyy uuteen aikakauteen!

Offline Senja

 • Veteraanivaikuttaja
 • *****
 • Posts: 518
 • Nyt puhutaan, eikä pussata.
  • View Profile
Re: Rakennemuutos mitä se on. Mistä tuossa on kysymys
« Reply #75 on: 11. 05. 2008 19:07 »
Toivoa nyt vain sopii, ettei vuodeosaston vuodepaikkojen
määrä romahda huomattavasti.
Kai nuo taitavat hommansa hoitajat pitävät myös huolen,
uudella aikakaudella, että täällä saadaan palvelut läheltä,
kun kaikki apua tarvitsevat pitää hoitaa.

Antti Ruostetniemi

 • Guest
Re: Rakennemuutos mitä se on. Mistä tuossa on kysymys
« Reply #76 on: 11. 05. 2008 22:10 »
"Vaasasta Sauli haki maineikkaan sopimuksen ja kovan uurastuksen tuloksena terveydenhuolto siirtyy uuteen aikakauteen!"

Kertoisiko Sulo mitä on neuvoteltu ja miten sitä on Tuomela parantanut?
Miltä osin se on muuttunut meille paremmaksi?

Hehkutat nykyisen johdon puolesta ja vastaatko  seuraaviin kysymyksiin!

1. Miksi kiinteät menot ovat kasvaneet yli 10 miljoonaa mummon markkaa?

2. Velka oli vuonna 2004 435 €/asukas ja nyt vuonna 2007 1.042 €/asukas (nousu 229 %)?

3. Miksi yritykset lähtevät Laihialta?

4. Mihin katosivat uudet laihialaiset? Vuonna 2005 meitä oli 7.664 asukasta ja vuonna 2006 oli meitä 7.665 asukasta ja nyt 7.666 asukasta joten kasvua yksi vaivainen asukas/vuosi eli aivan käsittämätöntä tässä tilanteessa kun Vaasalla ei ole tontteja?

5. Mihin hukkasimme elinkeinoelämän nousun?

6. Onko Sulon mielestä rakentaminen niin helppoa, että ns. "takkakivirakentajat" ovat kylmiltään hyviä projektin vetäjiä?
« Last Edit: 11. 05. 2008 23:11 by Antti Ruostetniemi »

Offline Original Wiik,

 • Veteraanivaikuttaja
 • *****
 • Posts: 2699
 • Gender: Male
  • View Profile
Re: Rakennemuutos mitä se on. Mistä tuossa on kysymys
« Reply #77 on: 12. 05. 2008 04:04 »


2. Velka oli vuonna 2004 435 €/asukas ja nyt vuonna 2007 1.042 €/asukas (nousu 229 %)?


Jos katsottaisiin kerrankin asioita realistisesti ja kiihkottomasti.   Voiko joku sanoa tästä Antin tekstistä jotain,  joka saa näyttämään sen positiiviselta.  Niimpä..... tuskin ketään naurattaisi jos olisi oman taloutensa saanut tuollaiseen jamaan.

Tuo järkyttävä Prosenttiluku olisi vielä jotenkin hyväksyttävissä jos, korostan jos olisi tehty sijoitus johonkin todella tuottavaan toimintaan.  Jonka ansiosta meillä olisi näköpiirissä muutaman vuoden päästä täydellinen velattomuus ja ylijäämäinen kunnan talous. 

Naapurustossa muun muassa Vöyri aikooo olla 2010 vuoden lopussa käytännössä velaton kunta, vain 12 € per asukas.  Vähäarvoisellakin työllä tuon velan saa kuntalaiset maksuun.

Eniten minua järkyttää se asenne mikä on päättäjien ja ylimpien virkamiesten taholta otettu tässä asiassa.  Välinpitämättömyys ja yliolkaisuus sekä veronmaksajien halveksunta,  on saanut mittasuhteet,  joista joskus muinoin syntyi ankara ja armoton sota,  jossa armoa ei kannattanut pyytää,  eikä sitä olisi annettu. Nyt kuitenkin tämä Laihialainen jo lähes uhrikansalta vaikuttava lisääntymätön väestö,  on vain hiljaa ja tyytyy osaansa.

Hyvin on henkinen väkivalta purrut ja hyväksikäyttö on myös sen mukaista.

Antti Ruostetniemi

 • Guest
Re: Rakennemuutos mitä se on. Mistä tuossa on kysymys
« Reply #78 on: 12. 05. 2008 06:06 »
Tämä on tapahtunut Sauli Tuomelan valtakaudelle eli nyt on tilinteonaika ja näin ei voi jatkua vaan pääpölkylle siltä joka tai jotka ovat tämän aiheuttaneet taitamattomuuttaan!
Tätä ei tule laihialaiset hyväksyä!

Offline herkkoo

 • Veteraanivaikuttaja
 • *****
 • Posts: 7444
 • Gender: Male
  • View Profile
  • Email
Re: Rakennemuutos mitä se on. Mistä tuossa on kysymys
« Reply #79 on: 12. 05. 2008 17:05 »

 Velka oli vuonna 2004 435 €/asukas ja nyt vuonna 2007 1.042 €/asukas (nousu 229 %)?http://pxweb2.stat.fi/Dialog/varval.asp?ma=010_ktt_tau_107_fi&ti=Kuntien+tunnusluvut+2006&path=../Database/StatFin/jul/ktt/&lang=3&multilang=fi

Kuntien tunnusluvut 2006
muuttujina Vuosi, Tunnusluku ja Alue 
2006
Lainakanta 31.12., €/asukas

Laihia 857

Vaasa  1 312
     
 
Suhteellinen velkaantuneisuus, %
Laihia 30,3
Vaasa 35,5

On kyllä syytä olla tarkkana ettei asiat pääse yhtä huonoon jamaan kuin Vaasassa :)