Author Topic: Sairaanhoidon arvot  (Read 132517 times)

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Heikki Lamminmäki

  • Guest
Re: Sairaanhoidon arvot
« Reply #40 on: 17. 11. 2007 19:07 »
Pro Vaasa valtuustoryhmä teki aloitteen 23.4.2007  jossa esitettiin pikaisesti tutkittavaksi Vaasan ammattiopiston mahdollisuudet osallistua koulutusjärjestelmän avulla klinikkavalmiiden Vaasalaisten potilaiden hoitamiseen.  Esitettiin Vaasan  Ammattiopiston omistaman hotelli Silverian käyttämiseksi ns. Klinikkavalmiiden potilaiden hoitamisesta terveys- ja sosiaalialan oppilaiden koulutusjakson avulla, johon kuuluu 20 opintoviikkoa työssäoppimista.  Aloitteen perustelu oli mm. Hotelli Silverian  huono käyttöaste, alle 50%. Opetuspaikan välitön läheisyys ja todellisiin työoloihin perehtymisen mahdollisuus. 

Klinikkavalmiiden  potilaiden pitäminen Keskussairaalan vuodepaikoilla muodostaa esteen uusien potilaiden ottamiselle sairaalaan ja heidän pitäminen sairaalassa on varsin kalista.  Lisäksi Vaasan kotisairaala sekä kotihoito eivät resurssipulasta johtuen kykene heistä huolehtimaan.  Tällä hetkellä Klinikkavalmiista potilaista muodostuu vuoden 2007 loppuun mennessä yli 2,3 miljoonan euron menoerä.

Toisen asteen koulutuslautakunta käsitteli aloitteen 19.6.2007  Lausuen kielteisessä päätöksessään
mm. seuraavaa.
-   Opiskelija ei voi ottaa työskentelystään yksin asiakkaan kotona ja ns. Klinikkavalmiiden potilaiden vaativasta hoitamisesta.
   Kysymys?  Mihin vastuu siirretään muulloin? Opetus tapahtuu Silveriassa?

-   Opetushenkilöstön resurssit on koulutusalalla mitoitettu opetussuunnitelman mukaiseksi     teoreettisen ja käytännöllisen opetuksen toteuttamiseen.
Edellisessä näkökannassa vastuunkantajaksi nähtiin oppilas!

-   Ammattiopistolle ei ole palkattuna henkilöstöä, jotka valvoisivat ja johtaisivat jatkuvaa   ympärivuorokautista hoitotyön toteuttamista.
Miksei palkata ja Vaasan kaupungin sairaalassa ”yököt” hoitavat kahta osastoa yhtä aikaa.
-   Oppilaitoksessa ei ole käytössään myöskään hoitotyön edellyttämää määrää erilaisia 
hoitovälineitä eikä tarvikkeita.
Ostakaa välineet ja tarvikkeet. Ei pätevää opetusta voida antaa puutteellisin välinein.

Kaikesta edellä olevista vastauksista voi aistia suuren epäpätevyyden ja haluttomuuden terveys- ja sosiaalialan opetuksen kehittämiseen.
Opetusalasta vastaavat kokevat suurta häirintää tapahtuvan, kun heidän tuttuun ja turvalliseen ”lintukotoon” esitetään tutkittavaksi uudistuksia vaikka potilaiden parhaaksi ja vero eurojen säästämiseksi.
Jälleen tulee todistettua, että ”kyllä sika syitä keksii” kun maa on roudassa!

Heikki Lamminmäki
Pro Vaasa   Valtuustoryhmän puhj.

Offline Kari Lajunen

  • Omalla nimellä
  • Veteraanivaikuttaja
  • *
  • Posts: 7818
  • Gender: Male
  • Kerro tästä foorumista mahdollisimman monelle.
    • View Profile
    • Oivakaihdin Oy
    • Email
Re: Sairaanhoidon arvot
« Reply #41 on: 17. 11. 2007 20:08 »
Mielenkiintoinen toimintamalli. 

Lienee liian uudenaikainen ja säästää rahaa.

Liian vaasalaismyönteinen.  Jossakin sekin raja kulkee.

Ei hyväksytä kun ei ole kokemusta vaikka olisikin hyvä.  Luulisin.
Tietääkseni vanhoihin kaavoihin on ennenkin kangistuttu.
Miksei siis nytkin?
« Last Edit: 17. 11. 2007 20:08 by Kari Lajunen »
Lähetä tieto tästä ketjusta henkilölle jota arvelet sisällön kiinnostavan ja kavereillesi alareunan "Lähetä Aihe" nappulasta.  Tämä on ainoa keino kertoa tästä foorumista.

Offline Reino Kolmonen

  • Omalla nimellä
  • Veteraanivaikuttaja
  • *
  • Posts: 1396
  • Gender: Male
  • Kansalle voimaa työväenliikkeestä
    • View Profile
    • reino kolmonen
    • Email
Re: Sairaanhoidon arvot
« Reply #42 on: 18. 11. 2007 11:11 »
Kun selailee SITRA:n selvitystä ja vertailua Raision tilaaja tuottajamalliin Vaasan osalta. Niin päällimmäinen asia on säästäminen ja raha. Säästöjä syntyisi palvelujen laadun ja saatavuuden karsimisen kautta. Säästöpotentiaalin tolppa asukaskohtaisten kustannusten osalta kuvaa kustannuksia kymmenen mukanan olevan kunnannosalta. Vaasa isoimpana kuntana on saanut isoimmantolpan 32 miljoonaa euroa. Hoidon ja hoivan osalta 18 miljoonaa euroa. Erikoissairaanhoidon kustannusten osuus on 11 miljoonaa euroa. Vaasalla on selvästi isoimmat kuntamarkkinat, jos käytetään bisnesmiesten termiä.

Hoitoon ja hoivaan konsultit esittävät laitoshoidon karsimista. Saatavuus ei olisi tärkeintä vaan potilaan sijoituksen tarve. Kuka sen tarpeen sitten määrittelisi? Nykyään uusliberalistisen ideologian aikaan vastuu on siirretty ihmiselle itselleen ja omaisille muodollisesti. Yhteisöllinen vastuu ihmisestä on siten vähentynyt.

Terveyskeskusten määrää pitäisi karsia ja keskittää palvelut isompiin yksiköihin. Eli siinä on se sama-ajatus mikä on kuntienyhdistämisessäkin, iso yksikkö tuo resursseja, joilla voidaan ostaa uutta tekniikkaa ja erityisosaamista.
Mutta kun nyt jo isommatkin kunnalliset yksiköt ovat samassa resurssipulassa kuin pienetkin. Eli ei ole palvelujen tuotantoa tekeviä käsiparia riittävästi ja on pätkä, vuokra ym. vastaava epätyypillistä työntekijää. Palkkaus ei ole kohdallaan mikä nyt huipentuu TEHY:n lakossa.

Erikoissairaanhoidon, psykiatrian ja lastentautien palveluja tulisi tehostaa tai kuten ennen sanotiin hiostaa työntekijöitä, tekemään enemmän työtä samassa ajassa.

Hammashuolto saa hyvät arvosnat SITRA:n yhteenvedossa, eikä Vaasaassa ole hammaslääkäripulaa. Mutta sieltäkin olisi mahdollista repiä irti säästöjä.

Lopuksi esitetään, että sosiaali- ja terveyspalvelujen keskittämistä ja yhdistämistä edelleen jatketaan. Kun toimintoja yhdistetään tarkoittaa se aina sitä, että rajapinnalla olevat työt sulautuvat toisiinsa. Työntekijöiden työtehtävät laajentuvat ja määrä kasvaa. Samalla myös työtehtäviä katoaa.

Isommissa yksiköissä hoidettavat ihmiset muuttuvat pelkäksi tavaraksi, jolla ei ole enää ihmiselle kuuluvia tunteita ja siitä muodostuu tuote, jolla käydään kauppaa kuntamarkkinoilla.

Vaihtoehtoja on kun vain löytyy poliittista tahtoa ja voimaa.
Ensimmäisenä on lähdettävä siitä, että lähipalveluja on aloitettava kehittämään ja lisää resursseja, terveysasemien, ikäihmisten laitos ja kotipalveluiden toiminnan ylläpitämiseen ja kehittämiseen.
Palvelumaksujen alentamiseen, ei korottamiseen. Työntekijöiden palkkojen korottamiseen ja henkilömitoituksen tarpeenmukaiselle tasolle saattamiseen.

Valtionosuusprosentin korottaminen, ei alentaminen valtion tulevassa budjetissa ja pääomatulot kunnallisverolle. Näin tulisi uutta tuloa kuntiin, jotka hoitavat palvelutuotantoa.
« Last Edit: 18. 11. 2007 11:11 by Reino Kolmonen »

Offline Stiina

  • Vakituinen
  • **
  • Posts: 66
    • View Profile
Re: Sairaanhoidon arvot
« Reply #43 on: 18. 11. 2007 11:11 »
Min. Paula Risikko puhuu järkeä:
http://www.kuntalehti.fi/default.asp?sc=3125&sa=89957
Palveluluukkuja ei saa syntyä lisää
Tämän hankkeen tuloksena kansalaisen pitäisi saada palvelunsa yhdeltä luukulta byrokratian vähentyessä, mutta riski on, että monien kuntien suunnitelmat aiheuttavat lisää byrokratiaa ja synnyttävät lisää palveluluukkuja.

Lainaus: Tapio Osala
Ei tuolla terveyssektorilla mitään suuria poppakonsteja ole SÄÄSTÄMISEKSI. Se on tärkein sektorimme ja saa maksaakin.


Quote

Offline Professional

  • Veteraanivaikuttaja
  • *****
  • Posts: 4930
  • Yhtä köyttä Yhdistykset Siperiaan.
    • View Profile
Re: Sairaanhoidon arvot
« Reply #44 on: 18. 11. 2007 13:01 »
Min. Paula Risikko puhuu järkeä:
http://www.kuntalehti.fi/default.asp?sc=3125&sa=89957
Palveluluukkuja ei saa syntyä lisää
Tämän hankkeen tuloksena kansalaisen pitäisi saada palvelunsa yhdeltä luukulta byrokratian vähentyessä, mutta riski on, että monien kuntien suunnitelmat aiheuttavat lisää byrokratiaa ja synnyttävät lisää palveluluukkuja.

Lainaus: Tapio Osala
Ei tuolla terveyssektorilla mitään suuria poppakonsteja ole SÄÄSTÄMISEKSI. Se on tärkein sektorimme ja saa maksaakin.


Quote

Ehkä Rouva Risikollakin on sitten vihdoinkin lamppu syttynyt, koska ennen Ministerin uraa
käsittääkseni kyseinen henkilö oli aina sairaanhoitopiiriään myöten ehdottelemassa näitä
leikkauksia ja kustannuskarsintoja, juuri näille toisille luukuille, sekä taskuille johdattaen.

Muutenkin nämä tähänastiset vaatimukset toimenpiteineen näyttävät kääntävän kelkkaa
aina vauhdintyöntäjän mukaan, eli rooli on lähinnä teennäinen.

Jonka koreografia on : Politiikassa inhimillisyyttä esittäminen...
« Last Edit: 18. 11. 2007 13:01 by Professional »

Moderaattori

  • Guest
Re: Sairaanhoidon arvot
« Reply #45 on: 19. 11. 2007 06:06 »

Palaute: Tässä olisi yksi viisasten kivimurunen

"Valtion otettava erikoissairaanhoito omiin käsiinsä"
http://www.hs.fi/keskustelu/%22Valtion+otettava+erikoissairaanhoito+omiin+k%E4siins%E4%22/thread.jspa?threadID=84064&tstart=60
http://www.hs.fi/keskustelu/%22Valtion+otettava+erikoissairaanhoito+omiin+k%E4siins%E4%22/message.jspa?messageID=1520314&userThreadMode=flat


Ruotsissahan erikoissairaanhoito on jo ollut viime vuosikymmeneltä lähtien valtion hallussa. Kokemukset ovat hyviä.

Kun valtiota huudetaan apuun maksajaksi, pitää myös maksajan saada määrätä hoidosta ja sen organisoinnista. Kuntaliitot, jotka sairaaloita isännöivät kai enimmäkseen, ovat yhteiskunnan syöpä. Kukaan ei kanna vastuuta, ei ainakaan kustannuspuolesta.

Muutama paikallinen kellokas käy kuittaamassa kokouspalkkiot ym korvaukset. Jotkut jopa ravaavat veronmaksajien rahoilla ympäri maapalloa. ( HUS ja suuremmat sairaalat). Itse sairaanhoidollehan näillä ei ole tarjota mitään lisäarvoa. Siis korruptiota kaikki tyynni.

Nyt tarvitaan kokonaisremontti, jossa ekonomit, insinöörit tai muut johtamiskoulutuksen saaneet ottavat sairaaloista vastuun. Lääkärit eivät siihen kykene, eivät ainakaan tarvittavan muutoksen aikaansaamiseen. Se on jo nähty.

Offline Jaakko1

  • Vakituinen
  • **
  • Posts: 62
    • View Profile
Re: Sairaanhoidon arvot
« Reply #46 on: 20. 11. 2007 12:12 »
Maailma muuttuu, mutta mihin suuntaan.

---------------------------------------------
http://www.hs.fi/politiikka/artikkeli/Hallitukselta+ei+lis%C3%A4rahaa/1135231955599

Lainaus:
Hallitukselta ei lisärahaa
Julkaistu: 19.11.2007 21:59
Hanna Kaarto
Helsingin Sanomat

Hallitus piti sanansa eikä venytä valtion budjetin kehyksiä tehyläisten palkankorotusten takia. Uutta rahaa ei valtion kassasta tipu.
"Vaateet ratkaisusta valtion lisärahalla eivät olleet kovin asiantuntevia", valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok) kuittasi hallituksen tiedotustilaisuudessa maanantai-iltana.
Hallituksen aiemmin lupaama 150 miljoonaa euroa kuntien sosiaali- ja terveysmenojen valtionosuuksiin sisältyy ensi vuoden budjettiesityksen täydennykseen, jonka hallitus lähettää eduskuntaan tällä viikolla.
Kataisen mukaan hallitus pidättäytyy antamasta kunnille uusia velvoitteita, jotka lisäisivät henkilöstön määrää.
Tärkeimmäksi hallituksen toimista Katainen nosti sen, että hallitus ei peri kunnilta takaisin rahoja, jotka ne säästävät palkkaamalla vähemmän hoitajia.

Tällä tavoin valtio luo hoitajille "palkanmaksuvaraa", hän sanoi.
Katainen sanoi luottavansa vakaasti siihen, että palvelurakenteita tehostamalla kunnat selviävät tulevaisuudessa pienemmillä hoitajamäärillä kuin on arvioitu.
Hän sanoi, ettei kyse ole siitä, että tuottavuus "revittäisiin hoitajien selkänahoista".

"Täytyy tuottaa palveluita nykyistä fiksummin", hän sanoi.

Moderaattori

  • Guest
Re: Sairaanhoidon arvot
« Reply #47 on: 21. 11. 2007 05:05 »

Edelleen on olemassa tuo kaiken tappava klisee että ”hoidettavia käsiä”  tarvitaan aina vain lisää.  Ei kukaan ole  vakavissaan harkinnut sitä, että näiden hoidettavien käsien valvojien määrä on lähes saman kokoinen kuin hoitavien käsien määrä, eikä kukaan harkitse, että hoidettavien määrä on myös vähennettävissä - hoidettavien omilla resursseilla, voimavaroilla ja tahdolla”, kirjoittaa nimimerkki  Vanha P.

Palaute:  Blaff – Mennään nukkumaan

Päässä pyörii että kilpailuyhteiskunta on tulossa Suomeen jäädäkseen.  Nyt eletään vielä alkuvaihetta ja nautitaan häviäjien tuskasta.  Tämä  vaihe menee ohitse, mutta samaan aikaan syntyy agressioita ja sen mukana radikaaleja hirmutekoja.

Priorisointi-hulluus on vain yhteiskunnan raaistamisen  apuvälinne.  Yhteiskunta raaistuu ja seurauksena on  hikeä, verta ja kyyneleitä.

Osala
>Ei perusterveydenhuolto kovin pääomaintensiivistä ole vaikkapa verrattuna satamatoimintaan tai elinkeinojen tukemiseen (esim. Futurat, RG Line ja Airportpark)<.

Termistä ”pääomaintensiivinen ”  ei kukaan oikein tajua, mitä se tarkoittaa. On totta, että perusterveyshuolto ei kaipaa suoria tukirahoja mutta totuus on, että siihen kuluu aivan silmittömästi rahaa, eivätkä  tulokset saavuta kuluttajia.

Koko järjestelmä toimii niin, että kustannusten  nousua hallitsevat sairaanhoitopiirit, jotka ovat kuin valtio valtiossa. Kaupungin .hallinto ei pysty kustannusten nousuun vaikuttamaan, ja vielä niin, että samat valtuutetut istuvat em. sairaanhoitopiirien hallinto-elimessä. Rengas sulkeutuu täydellisesti.

Osala
>Terveydenhuollon menot koostuvat varmaan 90%:sti hoitohenkilökunnasta+lääkkeistä. Hoitavia käsiä ja potilaspaikkoja on Vaasassa liian vähän. Joka vuosi esittävät asiantuntijaelimemme palkattavaksi lisää hoitajia mutta kaupunginhallituksen punakynä vetää uudet virat yli (ja tältä osin tiukka kuri valtuustossa pitää, no jokus muutama virka saadaan pahimpien mölyjen tukahduttamiseksi). Rahaa kun tarvitaan Vaasassa tärkempään kuin sairaidemme hoitoon.<

Siis että virkoja perustamalla saadaan tehokuutta aikaan, niin  että hoito saavuttaa paremmin kuluttajia. Totaalisesti pöpi kuvitelma.

Osala
>Muistaakseni valtuutettu Lohva teki tuon Sitran "tutkimuksen" peruteella valtuustoaloitteen joka ammuttiin pätevästi alas. Edes Lohva ei muistaakseni puolustanut aloitettaan. Johtava lääkäri Markku Sirviö oli valtuustossa paikalla selvittämässä Raision ja Vaasan vertailukelvottomuutta. (En kylläkään löytänyt tuota aloitetta, ehkä asia käsiteltiiin jossain seminaarissa?)<

Sirviö on kuin ”taskujaan pullisteleva urakoitsija”.  Aina perustelemassa, miksi rakennus maksaa nyt 20% enemmän. Osalalla ja Sirviöllä on totaalinen jääviys tässä asiassa.

Sitran tutkimus

Sitran tutkimus on tehty niin korkeatasoiseksi ja kattavaksi ettei kukaan pysty ampumaan sitä alas kovin vähäpätöisillä perusteilla, paitsi Vaasan valtuusto väittämällä että Vaasassa  ikärakenne on  aivan toisenlainen kuin Raisiossa, niin kun se olisi ratkaisevaa, vaikka vaasalaiset ovat prosentuaalisesti terveempiä kun muu kantaväestö. 

Osala
>Pois se minusta, että vastustaisin terveydenhuollonkin kehittämistä. Suuri muutosprosessi on meneillään sosiaali- ja terveystoimen yhdistämisessä. Se on jo vienyt vuosia mutta rahallisia säästöjä ei ole näkynyt. Yksi suuri tehostaminen on MedInfoon siirtyminen > palvelu heikkeni ja miljoonia valui hukkaan. Suuri säästö piti tulla kun kaksi vuodeosastoa lakkautettiin> ei tullut säästöjä vaan lisämenoja (klinikkavalmiit sakkomaksuilla VKS:ssa) > nyt perustetaan uudelleen..<.

Turha tuoda esille, epäonnistuneita ”paikkausyrityksiä”.  Ne eivät tule koskaan ratkaisemaan perusongelmaa. Tämä väite on puhtaasti populistista retoriikkaa.

Valtuutetut eivät pääse pois vastuusta, kansa tulee aina vaatimaan, että terveydenhuolto on kohdistettava paremmin  ja että se saavuutta kaikki tasapuolisesti. Tämä ei vaadi,  eikä edellytä investointeja.

Osala
>Terveystoimi on luonteeltaan sellaista, että tarvitaan tietty määrä henkilökuntaa tietyn suuruiselle väestölle. Mitoituksessa on tärkeää väestön ikärakenne, joka Vaasassa on vanhuusväestön osalta korkea.  Vaasan terveydenhoitomenoja on kasvattanut myös se, että vaasalaisia on hoidettu esim. sydänkirurgian osalta maassa parhaiten.<

Voi, voi…ihan bresnevin aikaista ajattelua. Kysymys on siitä, että ajattelumalli - tietty väestömäärä – tietty hoitohenkilökunnan määrä  on väärä.
.
Ajattelepas että jokin yritys toimisi niin, että saavuttaakseen tuloksia ja voittoa, on  paisutettava henkilöstön määrää, eikä mitään muuta  – näinkö yksinkertaista se on?.

Tässä ajattelumallissa on täysin unohdettu se tosiasia, että koko terveydenhuolto on
kehitetty myös siihen tarkoitukseen, että väestö olisi mahdollisimman työkykyinen, että
kansantalous vahvistuisi.

Tottakai ongelmaan  liittyy myös moraalinen  ja inhimillinen aspekti, mutta tässä ajatusmaailmassa on unohdettu, että hyvä terveydenhuolto saavuttaa myös toisessa pääsää suuria taloudellisia etuja.  Nämä edut eivät kuitenkaan tule kaupungin taloudessa selkeästi näkyviin.   Ne valuvat myös työllistävien yrityksien taskuihin, jotka maksavat taas veroa. Kuvio ei ole suora ja tässä  on ongelma.

Osala
>Väestö vanhenee muuallakin. Muut tulevat perässä. Minä laittaisin ensiksi tarvittavat resurssit terveydenhoitoon (ml. vanhustenhoito), katsoisin mitä se maksaa, sitten tulevat vasta muut sektorit pussin suulle. Päivähoito, peruskoulu, lukiot... ja vasta siitten aivan viimeksi elinkeinojen suora rahallinen tuki (tai se kyllä jäisi minun listallani helposti kokoaan ilman)<

Just niin, tällä priorisointipuheilla saa kyllä ääniä, mutta se on silti priorisointia  ja molokin kidan täytätmistä  ja puhdasta populismia.  Sillä ei saavuteta yhtään mitään. Se on silmälumetta.

Osala
>Raision ja Vaasan suurimmat erot taitavat olla ikärakenteessa. Raisio on kasvanut Turun kyljessä ja vetänyt nuorta ja tervettä väkeä kuntaan. Oikea henkilö tähän olisi vastaamaan Markku Sirviö. Nyt vain muistinvaraisesti yritän hapuilla. Kuitenkin vakuutuin hänen silloisesta esityksestään.<

Tämä on  liirumlaarumin toistoa.

Osala
>Jokaisesta tutkimuslaitoksesta tulee välillä nollatutkimuksia tai perusdatasta vedetään vääriä johtopäätöksiä. "Varo hirviä elo-syyskuussa sunnuntai-iltaisin"<

Blaf…täysosuma…..ongelma on tapettu. Mennään nukkumaan!

Hartaasti toivon, että valtio tulee pakottamaan, että järjestelmää  tehostetaan. Edelleen on olemassa tuo kaiken tappava klisee että ”hoidettavia käsiä”  tarvitaan aina vain lisää.  Ei kukaan ole  vakavissaan harkinnut sitä, että näiden hoidettavien käsien valvojien määrä on lähes saman kokoinen kuin hoitavien käsien määrä, eikä kukaan harkitse, että hoidettavien määrä on myös vähennettävissä - hoidettavien omilla resursseilla, voimavaroilla ja tahdolla. 
« Last Edit: 21. 11. 2007 06:06 by Moderaattori »

Offline sähläri

  • Kokelas
  • *
  • Posts: 26
    • View Profile
Re: Sairaanhoidon arvot
« Reply #48 on: 21. 11. 2007 06:06 »

Hartaasti toivon, että valtio tulee pakottamaan, että järjestelmää  tehostetaan. Edelleen on olemassa tuo kaiken tappava klisee että ”hoidettavia käsiä”  tarvitaan aina vain lisää. 


Onko keksitty Raben omistama kone joka hoitaa sairaat ja vanhukset?

Offline Kari Lajunen

  • Omalla nimellä
  • Veteraanivaikuttaja
  • *
  • Posts: 7818
  • Gender: Male
  • Kerro tästä foorumista mahdollisimman monelle.
    • View Profile
    • Oivakaihdin Oy
    • Email
Re: Sairaanhoidon arvot
« Reply #49 on: 21. 11. 2007 09:09 »


Osala
>Terveystoimi on luonteeltaan sellaista, että tarvitaan tietty määrä henkilökuntaa tietyn suuruiselle väestölle. Mitoituksessa on tärkeää väestön ikärakenne, joka Vaasassa on vanhuusväestön osalta korkea.  Vaasan terveydenhoitomenoja on kasvattanut myös se, että vaasalaisia on hoidettu esim. sydänkirurgian osalta maassa parhaiten.<


Ajattelepas että jokin yritys toimisi niin, että saavuttaakseen tuloksia ja voittoa, on  paisutettava henkilöstön määrää, eikä mitään muuta  – näinkö yksinkertaista se on?.

Olen jälleen Osalan kanssa samoilla linjoilla.

Kun kyseessä on terveyspalveluja tuottava yritys ja kun palveluntarve on
suurempi kuin henkilökunta pystyy tekemään ja kun voitoksi katsotaan
ihmishenkien pelastaminen niin näin merimiehen pojan näkökulmasta se
se pääasiassa olisi juuri noin.  Eli noin yksinkertaista se on.  Asia kyllä saadaan
niin monimutkaiseksi ettei sitä tajua mutta kun sen yksinkertaistaa
niin näin se menee.  Siis jos hoitajia on liian vähän niin parempi tulos saavutetaan
lisäämällä hoitajia vaikkakin se on palkkapuolella miinusta.  Kyse on sentään
erilaisesta arvosta kuin esim.  tavaran korjaaminen.

Mitä järkeä on terveydenhuollossa joka liiketaloudellisesti tekee voittoa
mutta ei kykene suoriutumaan tehtävästään pelastaa ja hoitaa potilaita?
Tällaisella ajattelutavalla voi mennä henki.
« Last Edit: 21. 11. 2007 10:10 by Kari Lajunen »
Lähetä tieto tästä ketjusta henkilölle jota arvelet sisällön kiinnostavan ja kavereillesi alareunan "Lähetä Aihe" nappulasta.  Tämä on ainoa keino kertoa tästä foorumista.

Eloveena

  • Guest
Re: Sairaanhoidon arvot
« Reply #50 on: 21. 11. 2007 10:10 »
Voitaisiinko ajatella että niitä hoitavia käsiä otettaisiin ensisijaisesti nyt papereita pyörittävistä käsistä, jotka tekevat  valtavan märän päällekkäistä ja turhaa työtä.  Vaasaan ollaan tekeillä olevan budjettiesityksen perusteella palkkaamassa lisä ksiä.

Olisi milenkiintoista tietää kuinka moni niistä palkataan työnjohdollisiin tms. töihinja kuinka monta perustyöhön eli sairaiden hoitoon.

Joidenkin arvioiden mukaan Vaasassa lähes puolet terveydenhuollon työntekijöistä on pännän pyöritäjiä.


Offline Professional

  • Veteraanivaikuttaja
  • *****
  • Posts: 4930
  • Yhtä köyttä Yhdistykset Siperiaan.
    • View Profile
Re: Sairaanhoidon arvot
« Reply #51 on: 21. 11. 2007 10:10 »
Voitaisiinko ajatella että niitä hoitavia käsiä otettaisiin ensisijaisesti nyt papereita pyörittävistä käsistä, jotka tekevat  valtavan märän päällekkäistä ja turhaa työtä.  Vaasaan ollaan tekeillä olevan budjettiesityksen perusteella palkkaamassa lisä ksiä.

Olisi milenkiintoista tietää kuinka moni niistä palkataan työnjohdollisiin tms. töihinja kuinka monta perustyöhön eli sairaiden hoitoon.

Joidenkin arvioiden mukaan Vaasassa lähes puolet terveydenhuollon työntekijöistä on pännän pyöritäjiä.



Sama ongelma koskee myös tällä hetkellä ruuhka tilanteessa toimivaa sosiaalihuoltoamme nousukaudesta riippumatta.

Mikä tästä " Itse aihetetusta" työvoimapulasta" tekee paradoksaalisen, on myös se seikka,
että "Työvoimapulaan vetoavalla sosiaalivirasto ryppäällämme on ollut itsellä vuosia aikaa vaikuttaa tulevaan tilanteeseensa itse, mutta keskittynyt käytännössä vain näiden palveluresurssien leikkauksiin
silti Kuntaa omasta tilanteestaan syyttäen.

Oman lisä ryytinsä säästö buljonkiin ovat antaneet myös nämä kaksinaamaisesti toimivat päättävien lautakuntien edustuksellisen demokratian omat helmemme, jotka "pienen" ihmisen asialla
perseemme takana partoihinsa naureskellen ammattitaidottomuuttaan räpeltävät.

Nämä henkilöt voisi jo ripeästi vaihtaa vastuullisempiin yksilöihin tätä vakavaa päättämistä koskien
sekä etenkin julkisuuteen muutoinkin, kuin juhlamokka paketteineen astuen.

   Samoin myös voisi ammattipulaa auttaa todennäköisesti oma varamiestyöllistämisellä sutenoiva
   sekä kaikenmaailman sekatyöläisistä ammattilaisia täsmäkouluttava ja tällä omaa imagoaan
   nostava Työvoimatoimistomme "ammattilaispulassa" kituvaa sosiaalihuoltoamme.
   eli pianko näistä viime vuonna 200.000:ta varamies käytäntöön ohjatuista muutama osaava
   ammattilainen leivotaan.

   Työministeriön pannabulla ei tosin taida koskea virastotyöntekijää, varsinkaan omaa pannaansa
   toteuttaessaan.

   Kyllä ihminen jumaliste sitten osaa olla sinisilmäinen ja hyväuskoinen.

   Eli hävetkää nyt jo vähän herran jumala...
« Last Edit: 21. 11. 2007 10:10 by Professional »

Aatos M.

  • Guest
Re: Sairaanhoidon arvot
« Reply #52 on: 21. 11. 2007 17:05 »
Jos terveydenhuoltoa ei tehosteta, ei jää muuta vaihtoehtoa ku nostaa veroprosenttia. Tämähän varmasti sopii kaikille.


Offline lammaspaimen

  • Kansalaisaktiivi
  • ***
  • Posts: 230
    • View Profile
Re: Sairaanhoidon arvot
« Reply #53 on: 21. 11. 2007 19:07 »
Monesti sitä miettii, että suunta tässä nykytehostamisessa on tyystin väärä. Väkeä lapataan pihalle, usein sieltä alimmasta portaasta mitä tulee työtehtävien vaatimustasoon ja palkkaan, tarkoittaen että jäljelle jäävät joutuvat tekemään yhä enemmän itse. Käytännössä se meinaa sitä, että erikoislääkäri, kuukausipalkka 5000+ euroa, käyttää työaikaansa näpyttäen kaksisormijärjestelmällä raportteja potilaan voinnista.

Minne ovat kadonneet sihteerit ja assistantit? Miten se on niin vaikea ymmärtää, että kallispalkkaisesta huippuosaajasta saadaan paras hyöty, kun tämä voi keskittyä siihen mihin osaa? Paperinpyörittely ja kymmensorminaputtelu jääköön apuvoimille, sairaanhoidon ammattilaiset hoivatkoon sairaita.
"Tällaisen päätöksen jälkeen minun on aika vaikea puhua eduskunnassa Vaasan liikenneyhteyksien puolesta" Håkan Nordman 6.11. Pohjalaisessa

fableable

  • Guest
Re: Sairaanhoidon arvot
« Reply #54 on: 21. 11. 2007 23:11 »
Jos terveydenhuoltoa ei tehosteta, ei jää muuta vaihtoehtoa ku nostaa veroprosenttia. Tämähän varmasti sopii kaikille.



 Tehostaa voidaan uudelleen organisoimalla jonkun verran, kunhan sillä ei tarkoiteta hoitajien lisäkuormittamista.  Veroprosenttia Vasassakin voi  ihan hyvin  nostaa  heti 20.
Jos halutaan terveydenhuolto tulevaisuudessa pitää ja säilyttää, se tietää talkoita kaikilta muilta aloilta.
Tehy sopimuksen jälkeen vaikka kaikki miesvaltaiset alat voisivat tulevalla 4 vuoden sopimuskaudella  ottaa 0 toleranssin.

Offline miss ilmatar

  • Vakituinen
  • **
  • Posts: 52
  • Gender: Female
    • View Profile
Re: Sairaanhoidon arvot
« Reply #55 on: 22. 11. 2007 10:10 »
Kiitos loistavasta analyysistä, Vanha P!! Piti oikein hieraista silmiään kun Osala ja oliko se Lajunen puolsivat tätä piikki auki-näkemystä. Aivan uskomattoman vanhakantainen katsomus.

Onko arvon herroiltä kokonaan jäänyt seuraamatta Suomessa ja muualla Euroopassa vellova keskustelu MITEN - ei MIKSI - terveydenhuoltoa voidaan parantaa ja kehittää niin että samoilla resurseilla (taloustieteen vertailevuuden käsite - ei tarkoita että resurssit eivät voisi kasvaa) saadaan enemmän hyvää hoitoa lapsille, sairaille ja vanhuksille (oli pakko kokeilla tätä Osalan aikaisempaa retoriikkaa).

Rupesi kyllä huolestuttamaan jos nämä muissa asioissa kunnostautuneet ja muuten asiallisesti keskustelevat pojat ovat pihalla terveydenhuollon tuotantoon liittyvistä haasteista. Voiko hyvä valtuustojäsen kieltäytyä tutustumasta tämän sektorin lainalaisuuksiin??
Rakastaminen ei ole toistensa silmiin katsomista vaan se on katsomista yhdessä samaan suuntaan.

Antoine de Saint-Exupéry, Citadelle


Offline vaasalainen

  • Tästä foorumista
  • Administrator
  • Veteraanivaikuttaja
  • *****
  • Posts: 5079
  • Gender: Male
  • Muista käydä Chatissa
    • View Profile
    • Email
Re: Sairaanhoidon arvot
« Reply #57 on: 09. 12. 2007 16:04 »

Palaute: Vanha P.

Patologi Antoine Geagean virhe maksoi nuorehkolle eteläpohjalaisnaiselle terveen rinnan. Terveydenhuollon oikeusturvakeskus antoi patologille kaksi huomautusta Seinäjoen aikoina.
Lue Ilkkal-ehden jutut ja Hesarin linkit.

Ilkka juttu 1
http://www.vaasalaisia.info/foorumiapu/Geagea_1.pdf

Ilkka juttu 2
http://www.vaasalaisia.info/foorumiapu/Geagea_2.pdf

Helsingin Sanomissa on aihaeesta  useita juttuja tässä 3:

Hesarin  juttu 1

Hesaarinjuttu 2

Hesarin juattu 3
« Last Edit: 09. 12. 2007 16:04 by vaasalainen »
Tämä sivusto täytti 9 vuotta helmikuun 2 päivänä 2014.  Ylläpidän tätä vapaasta tahdostani.  Tämä on minun tapani osoittaa rakkauteni tätä hienoa kaupunkia kohtaan.

Dr.Sun

  • Guest
Re: Sairaanhoidon arvot
« Reply #58 on: 18. 12. 2007 09:09 »
Mielipidekeskustelu terveydenhuollosta ja sen tulevaisuudesta on harvojen käsissä. Asiaa ei paranna se, että nämä lausujat edustavat usein terveydenhuollon ulkopuolelta tulevia käsityksiä. Joskus ulkopuolisuus on itseisarvo, useimmiten se ei tuo lisäarvoa.

Muutama esimerkki:

Prof Paul Lillrank haluaisi iskostuttaa prosessiajattelun koko sairaanhoitoon. Mutta ihminen, potilas, ei ole komponentti tai tuotantovaihe tai tuote - vaan juuri ihminen. Yksilö, jonka fyysinen ja psyykkinen tilanne on aina ainutlaatuinen. Lillrank ikään kuin ohittaa sen tosiseikan että modernin terveydenhuollon hienoimpia kehityslinjoja on nimenomaan potilaan autonomian ja yksilöllisyyden tunnustaminen. Prosessiajattelu olisi todellinen askel taaksepäin tässä mielessä.

Markku Myllykankaan edesottamukset tuntuvat välillä aika yksipuolisilta. Hän seikkaili YLE:n Hullu Juttu-jaksossa, ja vaati että yhteiskunnan ei pitäisi tarjota "ylimääräisiä" ultraääni-tutkimuksia raskauden keski- ja loppuvaiheessa. Jos Myllykangas olisi työskennellyt päivääkään varsinaisen tereydenhuollon parissa, "lattialla", hän ehkä tiedostaisi että on olemassa muitakin arvoja ja tehokkuusmääritteitä. Korkealaatuisissa tutkimuksissa on osoitettu että "tender loving care" eli antelias välittäminen tulevan synnyttäjän ja sikiön hyvinvoinnista vähentää komplikaatioita ja - ei ihan hullua sekään - antaa tulevalle äidille suuremman turvallisuuden tunteen. Yhden ultran hinta tässä yhteydessä on peanuts.

Sitran Esko Aho on esimerkki poliitikosta joka ryhtyi terveyspoliitikoksi. Mainitsen tässä vain yhden hänen heitoistaan: potilaan itse maksamien terveysmaksujen porrastaminen elintapojen mukaan. Eli jos potilaan elintavat ovat jonkun tietyn määrityksen mukaisia, niin terveysmaksut nousevat. Lääkärinä olen puntaroinut tätä ehdotusta pitkään, ja voin todeta että se on nurinkurisimpia ajatuksia pitkiin aikoihin. Näennäisesti tässä on pointti: jos poltat ja syöt paljon makkaraa niin sinun kuuluukin maksaa enemmän kuin vegetariaani (ehkä; tässä ei puututa oikeudenmukaisuusulottuvuuksiin). Mutta mikä on huono elintapa? Miten se mitataan? Mitä tehdä lihaville ihmisille jotka syövät suurin piirtein normaalipainoisten verran mutta geneettisistä syistä (se tärkein!) ovat ylipainoisia? Entä kuntoilijat ja extreme-urheilijat? Laskettelu, jalkopallo ja laskuvarjohyppy ovat varmasti kuntoa kehittäviä lajeja, ja harrastajat saisivat kai alennuksia terveysmaksuihinsa Ahon mukaan. Mutta oikeaa kuvaa terveydenhuollon kuluista se ei heijasta: jos näin olisi niin monet urheilulajit kuuluisivat huonoihin elintapoihin. Eri lajien lisenssi- eli vakuutusmaksut eivät missään määrin korvaa lajien parissa syntyneitä loukkaantumisia, ei sinne päinkään.     

Näistä herroista ja heidän mielipiteistään lehdet kirjoittelevat. Onko ihme että ihmiset kokevat nykyisen terveydenhuollon tilan hämmentävänä ja ristiriitaisena?

Offline Reino Kolmonen

  • Omalla nimellä
  • Veteraanivaikuttaja
  • *
  • Posts: 1396
  • Gender: Male
  • Kansalle voimaa työväenliikkeestä
    • View Profile
    • reino kolmonen
    • Email
Re: Sairaanhoidon arvot
« Reply #59 on: 13. 01. 2008 20:08 »
Yksityistäminen hiipii hiljalleen julkisiinterveyspalveluihin

Pohjalaisessa tänään porvari hallituksen terveysministeri Hyssälä on antamassa yhteiskunnan hoitotilat yksityisen lääkäribisneksen käyttöön. Ministeri halajaa sairaaloiden, terveyskeskusten ja kunnallisen hammashoidon tilat ja laitteet yksityisen lääkäribisneksen käyttöön.

Myös sairasvakuutuksen korvausta muutetaan niin, että yksityinen lääkäribisnes saisi sitä, jos toimii kunnallisissa toimitiloissa. Eli verovarojen maksamista oy-muotoiseen lääkäritoimintaan laajennetaan.

On se todella eriskummallista tämä nykymeno, kun samaan aikaan on valtavia jonoja erikoissairaanhoitoon ja syy on se, että julkisessaterveystoimessa säästetään resursseja. Ja nyt sitten ne säästyneet verovarat virtaavat yksityiseen Oy-muotoiseen lääkäribisnekseen.

Kuntien sosiaali ja terveuspalvelujen yhdistäminen tukee tätä politiikkaa, jolla kunnallisesta palvelutuotannosta tehdään bisnestoimintaa. 

http://www.yle.fi/uutiset/kotimaa/oikea/id79758.html
« Last Edit: 14. 01. 2008 21:09 by Reino Kolmonen »

Offline vaasalainen

  • Tästä foorumista
  • Administrator
  • Veteraanivaikuttaja
  • *****
  • Posts: 5079
  • Gender: Male
  • Muista käydä Chatissa
    • View Profile
    • Email
Re: Sairaanhoidon arvot
« Reply #60 on: 23. 08. 2008 16:04 »
Jos lasten päivähoito kilpailutettaisiin aliman tarjouksen mukaan, siitä syntyisi jumalaton meteli.  Mutta kun vanhusten- ja dementikkojen hoito kilpailutetaan alimman tarjouksen mukaan, niin sitä pidetään hyvänä kunnan talouden hoitona niin kuin  Vaasassa on nyt tapahtunut.

On olemassa melko perustelu epäilys siitä että Matti Paloneva on pisteyttänyt kaikki dementikkojen   tarjouskilpailuun tulleet hankkeet vain pelkän hinnan perusteella.  Tällä taikatempulla on voittajaksi saatu juuri se toimija, joka on haluttu.  Todellisuudessa tarjousten laatu vaihteli melko kehnosta hyvään.  Tämä tarkoittaa sitä että dementikkojen kannalta paras tarjous ei välttämätgtä voittanut.

Luottamusmiehet nappasivat kuitenkin vieheen kuin lohi perhosen.  Päätöksessä on piirteitä, joatka asetta vat sen lainv oimaisuudcenkysedenalaiseksi.  Rannalle jääneiullä olisi tässä loistava tilaisuus mittauattaa päätös.  Näin tuskin kuitenkaan tapahtuu.

Huoleastuttavaa tässä on puutteelliseen tulkintaan perustava uutinen siitä, että Kaikkein pienituloisimmat ja heikko-osaisimmat suhtautuvat myönteisemmin kilpailutukseen. Yleisesti asian on ajateltu olevan juuri päinvastoin.

”Suomessa on siirrytty perinteisesti hyvinvointivaltiosta kilpailuvaltioon. Tätä mieltä ovat kuntien palveluita ja ihmisten mielipiteitä niistä tutkineet emeritusprofessori Tuomo Martikainen ja tutkija Sami Fredriksson.”  HeSari

Asia ei tunnu ketään kiinnosta van vaikka kysymys on tärkeimmästä suomalaista yhteaiskuntaa heiluttavasta asiasta.

”Ei tämä ole yllättävää. Pienituloisille maailma on raaka, ja siksi he iloitsevat siitä jos kilpailutus (joka nähdään raakana) lankeaa muidenkin osaksi. ” kirjoittaa nimimerkki Jylppy HeSarin keskustelussa.
« Last Edit: 23. 08. 2008 16:04 by vaasalainen »
Tämä sivusto täytti 9 vuotta helmikuun 2 päivänä 2014.  Ylläpidän tätä vapaasta tahdostani.  Tämä on minun tapani osoittaa rakkauteni tätä hienoa kaupunkia kohtaan.

Offline PeterK

  • Vakituinen
  • **
  • Posts: 58
    • View Profile
Re: Sairaanhoidon arvot
« Reply #61 on: 23. 08. 2008 18:06 »
Niin tästä Hesarin jutusta  puhut ?

Tutkimus: Hyvinvointivaltiosta tullut kilpailuvaltio

http://www.hs.fi/politiikka/artikkeli/Tutkimus+Hyvinvointivaltiosta+tullut+kilpailuvaltio/1135238856811

Näillä palstoilla Hesarissa sentään osataan keskustella asiallisesti kipeistäkin asioista.

http://www.hs.fi/keskustelu/thread.jspa?threadID=134646&messageID=2315990&#2315990

CopyPaste

  • Guest
Re: Sairaanhoidon arvot
« Reply #62 on: 23. 08. 2008 18:06 »
Pentti Tiusanen (vas)
Suomen itsenäisyyden juhlarahaston Sitran toimintakertomus vuodelta 2007 käsittelyssä eduskunnassa.  (Lyhennetty)

Sitran ei pitäisi sijoittaa sellaisiin yrityksiin, jotka tähtäävät terveydenhoidon, sairaanhoidon alueella voiton tavoitteluun tai ovat esimerkiksi pörssiyhtiöitä.

Tähän jälkimmäiseen on muun muassa lääkärikunnan vanhin, arkkiatri Pelkonen, kiinnittänyt huomiota, ja tämä onkin varsin vakava kysymys. Onko syytä nimenomaan yhteiskunnan tukea terveydenhoidon, sairaanhoidon alueella (yksityistä) bisnestä...

Sitra on rahoittanut erilaisia toimintoja, muun muassa tällaista call center -tyyppistä toimintaa, johon liittyy varsin paljon myös ongelmia, jonotusta, ongelmia potilaan pääsyssä niin sanotusti hoidon arviointiin, niin kuin me tiedämme hoitotakuulainsäädännön edellyttävän. Nämä kokemukset eivät suinkaan ole vain myönteisiä. Sitten lopputulos on usein niin, että nämä erilaiset toiminnat jäävät tapauksessa kuntien toimintaan.

Tässä maassahan on liikkeellä tauti, joka on terveyden- ja sairaanhoidon yksityistäminen, ja sen tyyppisissä toiminnoissa tällaisen kuin Suomen itsenäisyyden juhlavuoden rahaston ei pitäisi olla mukana. Nimenomaan julkisen sektorin vahvistaminen on taas toiminta, johonka toivotan kaikki tervetulleiksi, mutta en tähän yksityistämiseen
.
Sitten ihan loppuhuomiona ikään kuin tästä toimintakertomuksen hengestä, keskustelunkin yhteydessä mieleeni tulleesta asiasta. Vastikään ilmestyi pamfletti poliittisen puolueiden kriisistä, ja siellä vilahti tämä Sitra tällaisena elitistisenä yhteisönä, jossa kansanedustajat kohottelevat maljoja nimenomaan nimimerkillä Me kansakunnan parhaimmisto. Tässä mielessä toivoisin, että Sitra laskeutuisi kansan pariin.
« Last Edit: 23. 08. 2008 18:06 by CopyPaste »

Saakelin Akka

  • Guest
Re: Sairaanhoidon arvot
« Reply #63 on: 23. 08. 2008 18:06 »
Jaa.  Eikö se ollut Esko Aho, joka juoni tämän yksityisen sairaanhoitobisneksen  tukemisen yhteiskunnan rahoilla?  Esko sai hyvät "lääkkeeet" ollessaan Englannissa.

Eikö Esko ja kaverit kuitanneet melkoiset bonuukset yhteiskunnan rahaa Sitralta.  Nyt Esko on palkittu merkittävällä postilla Nokiassa.

Sitra on yksi syyllisistä nykyiseen tilanteeseen mutta siitähän  vaan palkitaan.  Kenelläkään ei ole voimia puuttua asiaan.
« Last Edit: 23. 08. 2008 19:07 by Saakelin Akka »

Offline vaasalainen

  • Tästä foorumista
  • Administrator
  • Veteraanivaikuttaja
  • *****
  • Posts: 5079
  • Gender: Male
  • Muista käydä Chatissa
    • View Profile
    • Email
Re: Sairaanhoidon arvot
« Reply #64 on: 26. 08. 2008 13:01 »
Tämä tuli sähköpostilla tänään kli. 11.45:

Luottamus meni


On muuten todella kummallinen juttu, ettei Vaasassa synny minkäläistä keskustelua terveydenhuollon yksityistämisestä vaikka muualla lehdet ovat pulloillaan asiasta.  Aivan kuin asia ei ketään koskettäisi.
.
Jopa foorumiin kirjoittavat  politrukit välttävät aihetta. Voisko se todella olla niin, että virkamies-hallintokuvio on niin ylivoimainen, että kansa on oppinut elämään sen mukaisesti. Seinäjoella se on juuri näin, mutta Vaasan pitäisi olla vähän enemmän kaupunkimainen ja ärhäkkäämpi ottamaan kantaa.

Terveydenhoidon yksityitäminen on tärkein sosiaalipoliittinen muutos Suomeassa.  Sen jälkilaskun maksavat tulevat sukupolvet.  Tässäkin on syytä toistaa että yksityisen terveydenhoidon ainoa tavoite on tuottaa mahdollisimman suuri voitto sijoittajille.

Vaasassa on nyt annettu ”ensiyön oikeus” kahdelle yksityiselle toimijaLae dementikkojen suhteen. Ei kai kukaan tosissaan kuvittele että se jää siihen.  Kysymys on koko sosiaalisektorin yksityistämisestä.

Mieleen tulee että kerääkö Paloneva sulkia hattuunsa.  Eli kärkkyy entistä paremmin palkattua tointa kunnan tai yksityisen palveluksessa.

Lue täältä

Vanha P.
« Last Edit: 26. 08. 2008 15:03 by vaasalainen »
Tämä sivusto täytti 9 vuotta helmikuun 2 päivänä 2014.  Ylläpidän tätä vapaasta tahdostani.  Tämä on minun tapani osoittaa rakkauteni tätä hienoa kaupunkia kohtaan.

Eloveena

  • Guest
Re: Sairaanhoidon arvot
« Reply #65 on: 26. 08. 2008 13:01 »
Miten nyt käy kuntien vastuulla olevan terveydenhoitojärjestelmän? Kuka enää puolustaa yhteisen hyvän periaatetta terveydenhuollossa?

OECD:n mukaan Suomessa terveydenhuoltomenojen osuus bruttokansantuotteesta (bkt) on 7,4 %. Tämä on alle OECD-maiden 8,8 prosentin keskiarvon ja selvästi pienempi kuin muiden pohjoismaiden keskiarvo 9,8. Yhdysvalloissa vastaava prosenttiluku on 15,0.

Viisaan naisen sanoja


Offline Vanha Myyrä

  • Kansalaisaktiivi
  • ***
  • Posts: 148
    • View Profile
Re: Sairaanhoidon arvot
« Reply #66 on: 26. 08. 2008 15:03 »
Kun natsi-saksan parhaina vuosina joukko kunnon saksalaisia kokoontui keskustelemaan paikallisista juoruista kadun varrelle ja ohitse kulki joukko rääsyisiä juutalaisia pistimien saattelemana läheiseen keskitysleiriin, kunnon saksalaiset vain käänsivät päänsä ja jatkoivat juoruamista.

Kun vaasalaista terveydenhoitoa ollaan yksityistämässä ja kurjistamassa niin vaasalaiset homeperseet vain kääntävät päänsä ja jatkavat turhanpäiväisten asioidensa  vatvomista.

Ettekö TE tajua että  nyt tehty dementiapotilaiden hoitosopimus on huutolaisajan moderni toisinto.  Homman saa hoitaakseen se, joka sen tekee halvimmalla laadusta piittaamatta.

Sama konsepti tullaan siirtämään koko terveydenhuollon alueelle.  Äänestän  seuraavissa kunnallisvaaleissa vain ehdokasta joka selkeästi asettuu kunnallisen terveydenhoidon kannalle.

Jos tällaista ei ilmesty, niin jätän koko äänestyksen.

Miten voi olla että aihe ei kiinnosta?  Yksityinen terveydenhoito on vain bisnestä, ilman mitään muita lisukkeita.





Offline T.Tyly

  • Aktiivi vaikuttaja
  • ****
  • Posts: 488
    • View Profile
Re: Sairaanhoidon arvot
« Reply #67 on: 26. 08. 2008 17:05 »
Googletin sanoilla Matti Paloneva ja mm. seuraavaa löytyi:

Sopimus solmitaan vuoden 2019 loppuun asti ja se sisältää kolmen vuoden option. Palveluhankinnan kokonaisarvo sopimuskauden aikana on noin 25 miljoonaa euroa.

http://www.mediverkko.fi/?19&cmsshow=43;news;12

On päivänselvää että vaasalaisia viedään nyt kuin pässiä suurista sarvista.

http://www.mawell.fi/news-events/news/070215_mediverkko

Rahammea menevät tähänkin

http://www.mediuutiset.fi/doc.ot?f_id=726677

Mieti myös tätä

http://www.kantti.net/ajankohtaisohjelmat/2007/12/20071210.shtml

Saako tällaisista sopimuksista provikan? 

Turha enää itkeä kun on kusi sukassa.
« Last Edit: 26. 08. 2008 17:05 by T.Tyly »
Minäkin olen sitä mieltä, että ravirata on kaavoitettava asunnoille!

Offline Klaus Berg

  • Omalla nimellä
  • Veteraanivaikuttaja
  • *
  • Posts: 1527
  • Gender: Male
  • Elämä on juoksukilpailu ajan kanssa
    • View Profile
    • Blogi
    • Email
Re: Sairaanhoidon arvot
« Reply #68 on: 27. 08. 2008 13:01 »
Ihmisiin on ajettu käsitys siitä että yksityinen pörssiyhtiö tekisi saman työn tehokkaammin ja halvemmalla. Nyt tuo yhtiö rakentaa laitokset ja ei se sitä tekisi ellei se saa katetta myös rakennukselle.

Ehkä yksityisellä puolella on vähemmän hoitajia, vähemmän hoitoja ja muutenkin vähemmän kaikkea. Yhtälöhän ei muuten toimisi, vai kuinka ?

Luotan vanhustenhoidossa kunnansysteemeihin kuin poliisiin ja palokuntaan. Maksakoon mitä maksaa, mutta näissä asioissa bissneksenteko vanhusten kustannuksella on vääryys. Suuri vääryys.

Offline Tapio Osala

  • Omalla nimellä
  • Veteraanivaikuttaja
  • *
  • Posts: 3634
    • View Profile
    • http://TapioOsala.com
Re: Sairaanhoidon arvot
« Reply #69 on: 27. 08. 2008 14:02 »
Miten nyt käy kuntien vastuulla olevan terveydenhoitojärjestelmän? Kuka enää puolustaa yhteisen hyvän periaatetta terveydenhuollossa?

OECD:n mukaan Suomessa terveydenhuoltomenojen osuus bruttokansantuotteesta (bkt) on 7,4 %. Tämä on alle OECD-maiden 8,8 prosentin keskiarvon ja selvästi pienempi kuin muiden pohjoismaiden keskiarvo 9,8. Yhdysvalloissa vastaava prosenttiluku on 15,0.

Viisaan naisen sanoja


Suomessahan ei ole lääkäripalveluissa yksityistä sektoria oikeastaan ollenkaan. Vai mitä sanotte "yrittämisestä" jota tuetaan verovaroin 20-30% liikevaihdosta?


Offline Vanha Myyrä

  • Kansalaisaktiivi
  • ***
  • Posts: 148
    • View Profile
Re: Sairaanhoidon arvot
« Reply #70 on: 27. 08. 2008 16:04 »
Herranjestas sentään: 

">”Kyseessä on merkittävä päätös Mediverkon hoivapalveluille Pohjanmaalla. Ammattimainen kilpailutusprosessi ja pitkäaikainen kiintiöpaikkasopimus mahdollistavat korkealaatuisten kodinomaisten palveluiden tuottamisen kustannustehokkaasti Vaasan kaupungille”, kertoo Mediverkon hoivapalveluiden johtaja Mark Roth. Sopimus solmitaan vuoden 2019 loppuun asti ja se sisältää kolmen vuoden option. Palveluhankinnan kokonaisarvo sopimuskauden aikana on noin 25 miljoonaa euroa. <"

Matti Paloneva on siis mulkannut sopimuksen, jonka perusteella kukaan paikallinen toimija ei voi vuoden 2019 jälkeen kolmeen vuoteen tarjota  vaihtoehtoista palvelua Mediverkolle.  Ei siis Folkhälsän, Fylgia, Hopearanta, Kondis tai kukaan muukaan.

Olenko ymmärtänyt oikein? Jos tämä on sopimuksen sisältö niin eikö se pane herätyskellon soimaan?  Tovottavasti olen ymmärtänyt väärin.

Jos vielä pitää paikkansa että Paloneva on pisteyttänyt hakijat ensisijaisesti hinnan - ei siis hinta-laatusuhteen - perusteella, ollaan jo skandaalin partaalla.

Lisäksi kuiskitaan että päätös ei olisi kulkenut lain vaatimalla tavalla sos. lautakunnasta kaupunginhallitukseen.

« Last Edit: 27. 08. 2008 16:04 by Vanha Myyrä »

Offline sähköjänis

  • Veteraanivaikuttaja
  • *****
  • Posts: 521
    • View Profile
Re: Sairaanhoidon arvot
« Reply #71 on: 28. 08. 2008 09:09 »
Luotan vanhustenhoidossa kunnansysteemeihin kuin poliisiin ja palokuntaan. Maksakoon mitä maksaa, mutta näissä asioissa bissneksenteko vanhusten kustannuksella on vääryys.

Valtuustoon pyrkivän kaverin puhetta. Ensin huudat kuinka paljon Vaasassa on julkisella sektorilla työntekijöitä ja sitten oletkin näiden puolella. Ja maksakoon mitä maksaa? Ei kai nyt sentään julkisellekaan toimijalle avointa piikkiä voi antaa?

Valitse jo puolesi, en jaksa uskoa että oikeasti olisit noin tuuliviiri. Poliisi ei muuten ole "kunnansysteemiä"
« Last Edit: 28. 08. 2008 09:09 by sähköjänis »

Offline Klaus Berg

  • Omalla nimellä
  • Veteraanivaikuttaja
  • *
  • Posts: 1527
  • Gender: Male
  • Elämä on juoksukilpailu ajan kanssa
    • View Profile
    • Blogi
    • Email
Re: Sairaanhoidon arvot
« Reply #72 on: 28. 08. 2008 10:10 »
Valitse jo puolesi, en jaksa uskoa että oikeasti olisit noin tuuliviiri. Poliisi ei muuten ole "kunnansysteemiä"

Kuka on väittänytkään että poliisi on kunnan ? Sanoin vain että luotan "kuin poliisiin ja palokuntaan".
No turha haljeta. Mitä tulee kunnan henkilökunnan vähennyksiin niin olen yrittänyt koko ajan viestittää että siellä on liikaa pikkupomoja. Suorittavasta portaasta on kaikki turhat jo karsittu. Toivottavasti tämä nyt tuli selväksi jäniksellekin ?

Offline sähköjänis

  • Veteraanivaikuttaja
  • *****
  • Posts: 521
    • View Profile
Re: Sairaanhoidon arvot
« Reply #73 on: 28. 08. 2008 10:10 »
...liikaa pikkupomoja....  Toivottavasti tämä nyt tuli selväksi jäniksellekin ?

Pikkupomot vähentämällä ei päästä niihin lukuihin, kuin mitä olet ylistänyt verratessasi Vaasan kaupungin työntekijämäärää johonkin toiseen kaupunkiin. Ja se piikki jäi auki edelleen.

Ja määrittele pikkupomo? Niitähän sosiaali-terveyspuolella on: osastonhoitajat, päiväkotien johtajat, vastaavat sosiaalityöntekijät jne. Lienevät turhia siis?
« Last Edit: 28. 08. 2008 10:10 by sähköjänis »

Offline Klaus Berg

  • Omalla nimellä
  • Veteraanivaikuttaja
  • *
  • Posts: 1527
  • Gender: Male
  • Elämä on juoksukilpailu ajan kanssa
    • View Profile
    • Blogi
    • Email
Re: Sairaanhoidon arvot
« Reply #74 on: 28. 08. 2008 14:02 »
Ja määrittele pikkupomo?

Kaikki jotka on Lumion alapuolella on pikkupomoja, capice.

Offline Professional

  • Veteraanivaikuttaja
  • *****
  • Posts: 4930
  • Yhtä köyttä Yhdistykset Siperiaan.
    • View Profile
Re: Sairaanhoidon arvot
« Reply #75 on: 28. 08. 2008 16:04 »

 Sanoppa nyt tosiaan rehellisesti Berg:n  Äiteen poika, oletko käytännössä
 sen Pienen, vai Suuren Vaasalaisen puolella, eli ns. asiapojaksi suunnaten.?

 Mikäli kuitenkin olet Jumalan tapaan Molempien puolella, asiathan  pysyisivät
 siten käytännöllisesti katsoen edelleen ennallaan ja tuleva Edustaja olisi siten vain
 yksi painonapin jatke lisää, oman ryhmittymänsä intresseissä, eli muiden arvosteluissa  rimpuillen.

 Tietäisi vähän tarkemmin, mihin sen äänensä sitten paiskaisi, jos paiskaa...:-o

Offline Oksanen

  • Kansalaisaktiivi
  • ***
  • Posts: 226
  • "Lisää painetta", sanoi putkimies.
    • View Profile
    • Email
Re: Sairaanhoidon arvot
« Reply #76 on: 29. 08. 2008 08:08 »
Lainaus blogin jutusta:

"Yleisökysymyksiä esitettiin, kysyttäessä viimeisimmän dementiahoidon kilpailuttamisesta ja sen tavasta. Saatiin kuulla että kilpailuttamiseen ei ollut kaupunginhallituksen päätöstä eikä valtuuston päätöstä. Mikä kummastutti yleisöä, kun kuitenkin niin isosta asiasta oli kysymys kuin palvelujen siirtämisestä yksityiselle puolelle. "

Eikö juuri se että kh ja kv eivät ole käsitelleet asiaa, antaa kilpailusta pudonneille  mahdollisuuden vaatia uutta käsittelyä.  Lisäksi ihmettelen että osaa päätöstä koskevista asiakirjoista ei löydy mistään.

Vielä kuulin että tarjouskilpailun voittaneen yrityksen tarjous on kaikkien nähtävissä mutta muiden ei.  Jos näin on, niin käsitys Palonevan soosaamisesta tarjousten suhteen vahvistuu.

Vielä haluaisin tietää, mitä merkitsevät puheet siitä että kaikki dementiahoitopaikkoja hakeneet eivät olisi olleet tonttien suhteen samoilla kalkkiviivoilla, vaan tarjouskilpailun voittanut olisi jo v. 2007 saanut enemmän rakennusoikeutta kuin muut.

Totta tai ei.  Asia on selvitettävä jotta luottamus virkamiehiin säilyy.


Offline sähköjänis

  • Veteraanivaikuttaja
  • *****
  • Posts: 521
    • View Profile
Re: Sairaanhoidon arvot
« Reply #77 on: 29. 08. 2008 11:11 »
Kaikki jotka on Lumion alapuolella on pikkupomoja, capice.

Eli ne kaikki pois? Ok siinä menee sitten iso osa sosiaali- ja terveyspuolen osaajista. Tällä tapaa yrityskonsultti neuvoo. Yritys hyvä kymmenen, Öjberg
« Last Edit: 29. 08. 2008 11:11 by sähköjänis »

Offline Niin Makaa

  • Aktiivi vaikuttaja
  • ****
  • Posts: 284
  • kuin petaakin
    • View Profile
Re: Sairaanhoidon arvot
« Reply #78 on: 29. 08. 2008 12:12 »
T. Osala kirjoitti:
Suomessahan ei ole lääkäripalveluissa yksityistä sektoria oikeastaan ollenkaan. Vai mitä sanotte "yrittämisestä" jota tuetaan verovaroin 20-30% liikevaihdosta?

Onko siis niin että suurin osa yhteaskunnan tuesta, joka on tarkoitettu sairaaanhoitoon, meneekin yksityisen sijoittajan lihottamiseen?

Ja tällaisen sopimuksen on Vaasan sos. lautakunta hyväksynyt M. Palonaevan evästyksin?

Minkä taakseen jättää, sen edestään löytää.

Offline Tesu

  • Kansalaisaktiivi
  • ***
  • Posts: 136
    • View Profile
Re: Sairaanhoidon arvot
« Reply #79 on: 29. 08. 2008 19:07 »
Terveyden huolto kaikkine osineen johon kuuluu myös luonnollisesti vanhustenhoito, sekä dementia hoidot ym. olisi syytä pitää yllä yhteiskunnan toimesta yllä.
Jos ajatellaan asiaa vanhusten ja eläkeläisten kannalta niin hakoteillä ollaan pahemman kerran jos sen puolen hoitoja ruvetaan yksityistämään.
Etenkin eläkeläiset ovat maamme suurelta osin rakentaneet, verot maksaneet ja ne eläkemaksut ovat kartuttaneet valtion kassaa niin isolla rahalla ettei sitä kasaa ymmärrä erkkikään ja kiitokseksi vielä pitäisi yheiskunnan toimesta saada palvelut niin halvalla kuin mahdollista.
Hienoja argumenttejä esitellään ja tavotteita, hoitosuunnitelmia, Tanskanmallia, laskelmia paljonko hoitajia on yhtä "potilasta" kohti, ym. , ym.
Tosiasia on kuitenkin että valitettavasti yksityispuolella tärkein argumentti on mielestäni
katetuottolaskelmien punnitseminen ja ennenkaikkea se mitä jää viivan yläpuolelle kassaan!
Noita edellä mainittuja esitellään mielellään "suurelle yleisölle", mutta ns. hoitoyrityksen omissa palavereissa varmaan budjettiraamit näyttelevät suurinta osaa. Tosin en tiedä onko näin, mutta ihmettelen jos se ei ole pääasia ja ainakin normaalin yritysideologian kannnalta sen pitäminen pääasiana on suorastaan elinehto.
Tilannetta voisi verrata vaikkapa grillin pitäjiin Kauppapuistikolla. En oikein jaksa uskoa, että heille olisi kaikkein tärkeintä olla mielissään siitä, että ihmiset kävelevät kadulla kylläisinä ja ravittuina. Kyllä heidänkin tarkoituksenaan on lisätä volyymia ja saada lisää tuottoa ja saada juuri tämä kyseinen "asiakaskunta" käyttämään juuri heidän palvelujaan. Markkinoinnissa he voivat käyttää juuri niitä asioita jotka vetoavat suureen yleisöön kuten ehkäpä, niin jossain muussa!
Tuo vertaus edellä ei ollut varmasti paras mahdollinen, mutta näin se suurin piirtein menee.
Kiteytän asian ja ainakaan minä en kannata yksityistämistä, suorastaan vastustan sitä!
Lopuksi vaadinkin vielä papoille takaisin omat puutyöstöpaikat, jotka otettiin heiltä taannoin pois.
Yhdessä olo on sitä parasta terapiaa ja virikkeiden tarjoaminen. Tuo puuseppäpaja on juuri sitä ja kyllä sen näki myös käyttöasteesta sillä sitä käytti käsittääkseni yli 60 ihmistä. Korjatkaa luku jos olen väärässä.
Surkuhupaisinta tuossa on juuri se, että toisena päivänä puhutaan virikkeiden tarjoamisesta senioreille päättäjien taholta ja sitten toisena päivänä taasen lakkautetaan verstas, tai no nehän sanojen mukaan siirrettiin. Ainakin minä koen edellä mainitun savolaiseksi malliksi,
eli vastuu siirtyy kuulijalle.