Author Topic: Vaasan kaupunkirakenne  (Read 137390 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline vaasalainen

 • Tästä foorumista
 • Administrator
 • Veteraanivaikuttaja
 • *****
 • Posts: 5079
 • Gender: Male
 • Muista käydä Chatissa
  • View Profile
  • Email
Vaasan kaupunkirakenne
« on: 19. 11. 2005 12:12 »

Topin Ringistä kaupunkirakenteen muuttamiseen


Topin rinki on Oy Strömberg Ab: entisen toimitusjohtaja Topi Niemisen kuutisen vuotta sitten heittämä ajatus osittain maan päällä, osisttain maan alla kulkevasta katetusta reitistä joka yhdistää kaikki torin varrella olevat kauppaliikkeet ja kiinteistöt

Kun tähän lisätään Eeku Strahlin visio Wasa Gallerian korttelin rakentamisesta ja sen mahdollisesta yhdistämisestä Topin rinkiin, voidaan puhua maailmanlaatuisesti ainutlaatuisesta kaupunkiarakenteen hyödyntämisestä.

Lue juttu
: http://www.vaasalaisia.info/index.php?/archives/127-Heikki-Punkari.html
« Last Edit: 19. 11. 2005 12:12 by vaasalainen »
Tämä sivusto täytti 9 vuotta helmikuun 2 päivänä 2014.  Ylläpidän tätä vapaasta tahdostani.  Tämä on minun tapani osoittaa rakkauteni tätä hienoa kaupunkia kohtaan.

juhani

 • Guest
Re: Vaasan kaupunkirakenne
« Reply #1 on: 19. 11. 2005 16:04 »
Kerrassaan erinomainen idea jota edes liito-oravan jätökset tuskin pääsevät uhkaamaan.  Jos jo olemassa olevissa rakennuksissa, niiden alla, päällä ja välissä on sanotun mukaisesti tiloja ja mahdollisuuksia tuollaiselle Topin rinkulalle, olisi enemmän kuin vain järkevää teettää sitä varten viivytyksettä alustava kokonaissuunnitelma.  Sillä sekä mahdollistettaisiin kokonaisuuteen sopivien osaurakoiden toteutus kussakin pisteessä tilanteen mukaan erikseenkin, että vältettäisiin rakentamasta toteutukselle esteitä. 
Näin laajan ja yleishyödyllisen projektin johto kuuluu mielestäni kaupungin tehtäviin, jos kohta yksittäsittäisten kiinteistöjen tulisikin saada osallistua sekä työhön että kustannuksiin.
Projekti olisi kokonaisuutena looginen jatko kehitykselle, joka aikanaan siirsi myyjät ja myymälät torikärryistä taivasalla kauppahallin ja sen seuraajien suojaisiin sisätiloihin, mutta jätti näihin saakka asiakkaat kauppareissuillaan paljolti säiden armoille.Offline Johansson

 • Aktiivi vaikuttaja
 • ****
 • Posts: 391
  • View Profile
Re: Vaasan kaupunkirakenne
« Reply #2 on: 19. 11. 2005 17:05 »
Topin Rinki on upea idea

Luin tällaisesta Topin Ringistä ensimmäisen kerran nyt täällä.  Omaksuin ajatuksen välittömästi.  Pieni aivorustingin kaivelu ja pieni päivälenkki keskustassa todisti että Topin Rinki on mahdollinen jopa suotava.  Ihmetyttää että kuulen asiasta vasta nyt, vaikka kuvittelen tietäväni yhtä jos toistakin Vaasasta ja suunnitelmista, joita täällä on vireillä.

Ajatus siitä että voisi kulkea eripuolilla Vaasaa maan päällä katetuissa tiloissa ja välillä maan alla eri puolilla ydinkestaa on niin  hyvä, että en tässä vaiheessa pysty tekemään muuta kuin mennä sulattelemaan sitä saunan lauteille.

Offline Leena

 • Aktiivi vaikuttaja
 • ****
 • Posts: 296
 • Gender: Female
  • View Profile
Re: Vaasan kaupunkirakenne
« Reply #3 on: 19. 11. 2005 17:05 »
En ole oikea ihminen arvioimaan mitä Vaasan kaupunkirakenteelle voitaisiin tehdä mutta sen olen kokenut tuhansia kertoja, että pelkästään torin poikki käveleminen kylmässä talvisäässä on kova koettelemus.   Tällainen rinkula torin ympärillä olisi todella hieno asia ja lisäisi varmasti keskustan vetovoimaa ja toisi myös asiakkaita.

Offline Niin Makaa

 • Aktiivi vaikuttaja
 • ****
 • Posts: 284
 • kuin petaakin
  • View Profile
Re: Vaasan kaupunkirakenne
« Reply #4 on: 20. 11. 2005 06:06 »
Tällaisten rinkien rakentaminen ja suunnittelu on vaasalaisen liike-elämän ja kiinteistönomistajien tehtävä.  Kunta voi auttaa vain helpottamalla kaavoitusta ja rakentamalla yleiset alueet niin kuin on kiitettävässä määrin tapahtumnut.

Merkittävimmät vaasalaiset toimijat yksityisellä puolella ovat HS Center (Schaumannin säätio), Halli Oy ja jossakin määrin Airaksinen invest.  Nämä voisivat niin halutessaan koota yhteen foorumin keskustelemaan tällaisesta Topin RIngistä, joka on sinänsä oivallinen ajatus.

Mukaan tuli ottaa myös Wasa Gallerian Tarpio, jonka merkitys kaupuynkarakenteen uudistajana on myös merkittävä.

Ajatus katetusta kauppakujasta, jonka varrella olisi kesekinen osa Vaasan kaeskustan kaupallisista toimijoista on todellakin ainutlaatuinen ja jopa mahdollista toteuttaa.


Minkä taakseen jättää, sen edestään löytää.

George

 • Guest
Re: Vaasan kaupunkirakenne
« Reply #5 on: 20. 11. 2005 17:05 »
Paikkatietoinen kaupunkiverkosto

Luin hyvin tarkkaan Halli Oy:n toimitusjohtaja Heikki Punkarin hastattelun.  Se synnytti monia mielenkiintoisia pohdintoja, joista tässä riisuttu versio.

Jos tuollainen ”Topin Rinki” joskus toteutetaan ja se yhdistyy myös Wasa Gallerian kortteliin ( oletaan että kortteli on rakennettu niin kuin visioissa on kerrottu) ja mahdollisesti Hartman Galleriaan ja tulevaan Tammipiha Galleriaan ja Aktian korttelin tulevaan kauppiastavarataloon, on kysymyksessä ilmasta nähtynä monimutkainen ja monikerroksinen labyrintti.

Tällaisessa sokkelossa navigoiminen ei ole mahdollista ilman että koko alue on paikkatietoinen.  Tämä tarkoittaa sitä, että jokainen tähän tilaan astuvan henkilö pitää olla kytkettynä paikalliseen tunnistusjärjestelmään, joka tietää millimetrin tarkkuudella vaeltelijan kulloisenkin aseman.

Tämä voidaan toteuttaa kannettavalla kämmentietokoneella tai kehittyneellä  kameralla varustetulla matkapuhelimella.  Tällainen mukana kannetta PDA-GPS  paikkatunnistava laite voi toimia monipuolisena kahdensuuntaisena kommunikattorina.

Kun tunnistejärjestelmään kytketty vaeltelija voidaan paikallistaa millimetrin tarkkuudella, hän voi silloin myös jättää virtuaalisia muistijälkiä haluamiinsa paikkoihin.  Näin esimekiksi mielenkiitoisen tuotteen kohdalle voi jättää virtuaalisen muistilapun, joka muistuttaa seuraavalla kertaa, että tuote on kiinnostava.  Muistilappuun voi tietysti jättää omia kommentteja.

Laite toimii tietysti myös toisin päin.  Kun vaeltaja saapuu mielenkiitoisen tuotteen tai palvelun äärelle, se kertoo itsestään hinta-, tuote-, vamistus- yms. tietoja ja saattaapa vielä kysyäkin, että ”laitetaanko pakettiin”.

Tällainen paikkatietoinenjärjestelmä ei ole mikään utopia, eikä mittään futurologista höpertelyä, vaan todellisuutta jo monissa pikkusovelluksissa. Laborotorio-olosuhteissa tällaisia paikkaatunnistavia järjestelmiä on luotu jo satoja.

Vaasa voisi olla ensimmäinen paikka maailmassa, missä tällainen järjestelmä on siirretty konkreetiselle tasolle,  Nyt Vaasan päaättäjät ja liike-elämä vain ottamaan yhteyttä alan osaajiin.
« Last Edit: 20. 11. 2005 17:05 by George »

Offline opiskelija

 • Veteraanivaikuttaja
 • *****
 • Posts: 521
 • Gender: Male
  • View Profile
Re: Vaasan kaupunkirakenne
« Reply #6 on: 20. 11. 2005 20:08 »
Saadaanko tuolla aikuisten oikeasti millimetrin tarkkuutta? Ja mukautuisiko se kun kauppa uudelleen sisustetaan?

Ja ketä kauppias maksaisi laitteet asiakkaille?

Jos teknohörhöilyyn haluaa välttämättä lähteä niin eikö bluetooth/rfid- ratkaisu olisi halvempi ja potentiaalisten asiakkaiden laitekantaa ajatellen sopivampi?

Tai mallin ottaminen vaikka Nokian 5140:n gps-hommelissa muistaakseni olleesta city-sovelluksesta?
« Last Edit: 20. 11. 2005 20:08 by opiskelija »

Offline Johansson

 • Aktiivi vaikuttaja
 • ****
 • Posts: 391
  • View Profile
Re: Vaasan kaupunkirakenne
« Reply #7 on: 21. 11. 2005 05:05 »
Voihan pentele, minkä teit George.  Olin juuri vastaamassa kun huomasin juttusi.  Minäkin pohdin suunnistusongelmaa mutta löysin siihen perinteisen ratkaisun

Jos Vaasaan joskus saadaan tuollainen rinki niin oman paikan määritteleminen on yksi tärkeimmistä viihtyvyystekijöistä.  Käytännössä se voidaan tehda painamalla  muovilla päällystetylle lastulevyllä opasteita, missä kerrotaan missä ollaaan ja mitä on ympäristössä.

Näitä sitten sijoiteleen tasaisin välein ja erityisesti sellaisiin paikkoihim, jotka muodostavat "labyrintin" ympikujan.

Tämän lisäksi kulkureitin varrella tulee olla suuria näköalaikkunoita, joista näkee oman paikkansa ja lisäksi kurkiistusikkunoita.  Kyllä kai nämä, analoogiset - onko sana oikea? -, toimet ja uusi tekniikka voidaan hyvin sovittaa yhteen.

EX-Vaasalainen

 • Guest
Re: Vaasan kaupunkirakenne
« Reply #8 on: 21. 11. 2005 08:08 »
Minun mielestä paras ratkaisu olisi että ulos ei pääse ennenkuin lompuukki on tyhjä 8)

Eloveena

 • Guest
Re: Vaasan kaupunkirakenne
« Reply #9 on: 21. 11. 2005 09:09 »
Merkillistä että jotkut nörtit vievät asiat heti sellaiselle tasolle, jota meikäläiset tavikset eivät pysty käsittelemään.  Tällaisessa Topin Ringissä on ymmärtääkseni kysymys ainakin seuraaiista asioista:

-Kiinteistön omistajat pystyvät jalostamaan kiinteistöjään niin, että niiden käyttö  vastaa nykyihmisen tarpeita ja että kiinteistön omistajaat saavat lisää vuokratuloja.

-Kiinteistöt pysyvät parhaiten kunnossa kun niitä käytetään.

-Tavallinen kuluttaja voi kulkea ja vaellellä arkivaatteissa lämpimissä ja kuivissa tiloissa ja viihtyä. 

-Tällaisen ringin varrella tulisi tietysti olla paitsi kauppaliikeita ja ravintoloista myös mahdollisesti sauna, uima-allas, sekeit5irata, rullaluistelualue jne.

Siinä olen samaa mieltä että koko Vaasan kaskusta kaipaa välttämättä joitain syvälle meneviä uudistuksia niin toiminallisesti kuin rakenteellisesti.  Ehkä tässä on alku - ei vielä Topin Ringille - mutta perinpohjaiselle laadukkaalle keskustelulle.

Se millainen kassajärjestelmä ja "navigaatio" tulevalla ringillä tulee oleman, onkin sitten sen ajankohdan kysmys, jolloin rinki valmistuu.

Offline Herman

 • Kokelas
 • *
 • Posts: 14
  • View Profile
Re: Vaasan kaupunkirakenne
« Reply #10 on: 21. 11. 2005 12:12 »
Tehdäämpä Vaasassa keskustaan maanalaisia rinkejä tai maanpäällisiä rinkejä, niin meiltä todellisuudessa puuttuu ihmiset toreilta ja kujilta. Muutama tapahtuma vuodessa vetää väkeä, mutta muutoin on melko autiota.
Tehdään sitten vaikkapa hiihtoputki kiertämään keskusta-aluetta maanalla ja saadaan SM.-hiihdot Vaasaan. Siinäpä olisi yksi tapahtuma jälleen Vaasaan. Kustannuksia takaamaan saataisiin Vaasan kaupunki. vakuudeksi vaikkapa Hiihtoputki Oy:n osakkeita jälkipanttauksena n. 2 miljoonan edestä. Kyllä keskustaa pitää kehittää innovatiivisesti!

Offline Näin On

 • Aktiivi vaikuttaja
 • ****
 • Posts: 451
  • View Profile
Re: Vaasan kaupunkirakenne
« Reply #11 on: 21. 11. 2005 12:12 »
Hyvä huuli tuo Hiihtoputki Oy.  Mutta eikö juuri tämä ole kaupungin innovatiivista kehittämistä.  Mitä enemmän ideoita ja energiaa on liikkeel'ä sitä parempi-  Topin rinkula toisi tänne väkeä maakunnasta.

Tuollainen parin kilometrin lenkki sisätiloissa olisi monen tunnin elämysmatka.
Ilman muuta Ravirata ihmisasunnoiksi

Offline Jaakkoo

 • Kokelas
 • *
 • Posts: 1
  • View Profile
Re: Vaasan kaupunkirakenne
« Reply #12 on: 21. 11. 2005 14:02 »
Jo Kustaa Vaasan ajoista lähtien on kaupunkisuunnittelu ja kaupunkikaavoitus kanavoitu hyvin
kapealla päättäjäpohjalle.  Kaupungin suunnitteluvirasto toimii, miehet istuvat lautakunnissa, virkamiehet esivalmistellevat ja esittelevät asiat, jotka poliitikot päättävät. Kaupungissa olevat yritykset ja rakennusliikkeet ynnä muut salarakkaat toimivat kuten toimivat tässä kuviossa. Näin on edetty jo vuosikymmeniä . Ja hyvin on saatu asiat toimimaan. Ja miksei vielä nykypäivänäkin toimisi?. 
Tämä jäykkä organisaatio on toiminut hyvin, koska se perustuu ihmisten perusasenteeseen. Kun esitetään jotakin uutta, kaikki ihmiset ajattelevat kansainvälisen termin mukaisesti:   ”Good idea, but not in my back yard.”.
Näin hallinto on voinut käyttää valtaa, mikä sille on suotu.
Onko nyt käynyt niin, että tämä vastakkaisasetelma ei enää toimi?  Onko nyt tämä asetelma  tullut monimutkaisemmaksi?
Kysymys on oikeastaan vain siitä, että kaupungissa olevat hyödyntämättömät alueet , rakennukset, tarpeettomat tilat ja  tasot tehostettaisiin ja hyödynnettäisiin kansalaisten eli ihmisten palvelukseen, markkinataloutta vastaaviksi.
Ovatko vanhat osapuolten roolit muuttumassa? Toimiiko tämä näkemys vielä. Sehän on kaupungin ja korttelin eikä meidän asia?  Toisaalta kaupunkikuvan muutokset herättävät aina suuria tunteita. Se on hyvä osoitus, että yhteisön omatoimisuus toimii ehkä nykyisin paremmin kun ennen.

Offline Näin On

 • Aktiivi vaikuttaja
 • ****
 • Posts: 451
  • View Profile
Re: Vaasan kaupunkirakenne
« Reply #13 on: 21. 11. 2005 15:03 »
Jaakkoo
Quote
Kysymys on oikeastaan vain siitä, että kaupungissa olevat hyödyntämättömät alueet , rakennukset, tarpeettomat tilat ja  tasot tehostettaisiin ja hyödynnettäisiin kansalaisten eli ihmisten palvelukseen, markkinataloutta vastaaviksi.

Tässä se on! Markkinatalous so. kiinteistönomistaja ja kiinteistöissä toimivat yritykset voivat todella niin halutessaan luoda puittteewt, jotka hyödyntävät kaikkia. Topin Rinki on paatsi mahdollisuus, myös ajatusleikki jonka avulla jokainen toimija voi testata itseään.   Yhdessä suunnittelemalla ja toimimalla tällaisesta ajatusmallista saattaa vielä kehittyä jotain konkreetista.

Tavallisella vaasalaisellakaan ei varmaan ole mitään sitä vastaan, että voisi kulkea ympäri Vaasaa hyisestä tuulesta piittaamatta.  Tässä joku kirjoitti, että oli merkittävä edistysaskel kun kauppiaat siirtyivät torilta kauppahalliin ja pidensivät näin myyntikauden koko vuoden mittaiseksi.

Nytt voidaan ajatella että kauppiaat ja palvelut siirtyvät kokonaan sisätiloihin helposti kuljetavien reittien varrellle. Näin käsitys välimatpoista ja kaupunkirakenteesta muuttuu kerralla.  Tällaisten käytävien ja kauppkujien verkosto yhdistää niin Rewell Centerin, Kauppahallin, Aktia korttelin ja Galleria Vaasan kompaktiksi kokonaisuudeksi ja kadottaa samalla nykyiset keinotekoiset rajat.Ilman muuta Ravirata ihmisasunnoiksi

Offline Mikko R

 • Vakituinen
 • **
 • Posts: 56
  • View Profile
Re: Vaasan kaupunkirakenne
« Reply #14 on: 21. 11. 2005 15:03 »
Kun torimyyjät saadaan rinkulaan sisätiloihin, saadaan torille luistinrata, jota kiertää hiihtoputki. Mehiläinen laittaa ladunvarteen veritankkausaseman ja alatorin apteekki hoitelee muut lääkkeet. Kyrö taitaa olla työtä vailla, siinä sopiva projektinvetäjä. :)

Offline Näin On

 • Aktiivi vaikuttaja
 • ****
 • Posts: 451
  • View Profile
Re: Vaasan kaupunkirakenne
« Reply #15 on: 21. 11. 2005 17:05 »
Mistä ihmeestä näitä selfmade humoristeja oikein sikiää.  Tämä rink. mistä täällä keskustellaan, on vakavasti otettava asia.  Ei suinkaan muutoin yksi Vaasan merkittävimmistä kiinteistömassojen haltijasta eli Halli Oy:n toimistusjohtaja sanoisi että "Topin Rinki" on mahdollista toteuttaa.

Itse asiassa sen suunnittelu on alkanuat kun Alatoria pitkin rakennusten sisällä kulkevaa käyatävää on ryhdytty tutkimaan.

Periaatteessa rinki olisi olemassa alkumuodossaan muutaman tuhannen euron satsauksella jos keskustan Citymarket avaisi oven myös Kauppapuistikolle.  Näin  vähintäänkin puolet Topin Ringistä olisi perusmuodossaan jo katon alla.

Miksi ihmeessa kaiken pitää pistää lekkeripeliksi.  Tällaiset ideat ovat juuri niitä, jotka auttavat ihmisiä unelmoimaan ja käytänössä lisäävät Vaasan vetovoimaisuutta.  Ei muuta kuin foorumi pystyy ja tutkimaan rinkulan käytännön toteutusta.

Ihmettelen muuten suuresti, että arvon valtuuutetut eivät ole ottaneet asiaan minkäänlaista kantaa.
Ilman muuta Ravirata ihmisasunnoiksi

Offline leena_hallasmaa

 • Omalla nimellä
 • Kansalaisaktiivi
 • *
 • Posts: 236
  • View Profile
  • Email
Re: Vaasan kaupunkirakenne
« Reply #16 on: 21. 11. 2005 18:06 »
Tällä hetkellä meidän valtuutettujen vapaa-aika kuluu suurimmaksi osaksi viime viikolla saapuneeseen talousarvioesityksen läpikäymiseen tai ainakin näin pitäisi asian laita olla. Tällä viikolla perjantaina on vielä valtuustoryhmien  sekä valtuustoryhmien puheenjohtajien kokoukset. Näissä kokouksissa olisi saatava sovittua mahdollisista muutoksista. Maanantaina alkaa sitten ensi vuoden talousarvion käsittely heti aamusta, kokous kestää mitä varmimmin iltamyöhäiselle saakka. On myös valmisteltava ryhmäpuheenvuorot sekä mahdolliset omat puheenvuorot, jos nyt ylipäätään katsoo tarpeelliseksi joskus jotain asiallista sanoa.
Siispä palaan asiaan sitten, kun siihen on paremmin aikaa pohtia tarkemmin esitettyjä ideoita....
Leena Hallasmaa
Kaupunginvaltuutettu

Offline Pentti Suksi

 • Omalla nimellä
 • Veteraanivaikuttaja
 • *
 • Posts: 2215
  • View Profile
  • Email
Re: Vaasan kaupunkirakenne
« Reply #17 on: 21. 11. 2005 20:08 »
Se on vain kysymys, milloin tori katoaa? Minulla on ollut oraakkelimainen visio  mitä torille
tulevaisuudessa tapahtuu. Se on kannattamaton ja tuottamut 1,2 ha alue keskellä kaupunkia.
Torimyyjät mitä siellä on, on historiallinen jäänne. Pitää tuon sotaveteraani porukan kuolla niin voidaan vapaudenpatsas siirtää siihen mihin se alunperin suunniteltiin eli kirkkopuistikolle. TGulevat sukupolvet ei enää tiedä mikä on tuollainen pulunkakkima patsas? Elämä menee eteen ja asiat muuttuu. Nyt oikeastaan kokeillaan kepillä jäätä, joko nyt uskaltaa! Elämä ja kehitys menee eteenpäin, eikä torilla ole enää sitä käyttöarvoa mikä sillä oli ennen. Ei tosiasialle sen kummempaa, uudella ajalla on uudet tarpeet. Nyt olisi parempi että viedään tämä torijuttu loppuun. Kullankin on aikansa

Pentti Suksi

Offline Pentti Suksi

 • Omalla nimellä
 • Veteraanivaikuttaja
 • *
 • Posts: 2215
  • View Profile
  • Email
Re: Vaasan kaupunkirakenne
« Reply #18 on: 21. 11. 2005 22:10 »
Haluan vielä perustella omaa näkemystäni. Arkkitehti Zetterberg suunnitteli Vaasan asemakaavan
ja piirsi kauppatorin lisäksi Aleksanterin-, Nikolain- ja Konstantinin torin. Näistä puhtaasti jäänyt jäljelle vain kauppatori. Zetterberg suunnitteli kolme erilaista vaihtoehtoa.  Hylätyissä vaihtoehdoissa oli kanava Vaasan torille eli Onkilahdesta torille. Toisessa vaihtoehdossa oli jo
lyhentynyt että se olisi päättynyt Hietasaaren kadulle. Nyt jos katsellaan toria tänäpäivänä niin ainoa mitä on historiallisesti jäljellä on kauppatori. Zetterberg suunnitteli ymärillä olevien talojen
tyylit. Siitä kun tori 1.8.1862 valmistui ei ole enää mitään jäljellä. Torin kivetys tehtiin 1890 luvun alussa ja kivet tuotiin Öjbergiltä. 1800-luvun rakennuksista ei ole enää mitään jäljellä. Taas yhteneväinen kokonaisuus joka on suojeltava Helsingin senaatintori. Se on arkkitehtooninen kokonaisuus tietyltä ajalta. Tätä Vaasan torin ympäristö ei ole. Mitä torilla on suojeltavaa on vapauden patsas. Minä väditän, mutta en ole elossa enää, tuleville sukupolville se on vain patsas.
Se onjo tämän nuorille outo. Vesitorni piti rakentaa Vaasan torille ja vapauden patsas kirkopuistikolle. Suunitelmat on aina muuttuneet. Torin kasvot on muuttunut täysin viimeisen 50 vuoden aikana. Vanhimmat rakennukset ei ole niin vanhoja kuin luulisi, niiden ikä lähentelee 100 vuotta. Jäljellä on Unitaksen, Commercen, Vasaborgin ja Hartmannin talo. Joten kulttuurihistoriallisten arvojen säilyttäminen ei ole kovin suuri.

Liiketaloudellisesti ajatellen, eihän ole mikään tuottavapaikka enää. Sitä onkin markkinoitu Vaasalaisten olohuoneena, ja sitähän se onkin. Mutta torikauppa on hiipunut lähesminimiin.
Sitä vanhaa torielämää, joka silloin vasta olikin vaasalaisten olohuone, ei se koskaan palaa.
Liike-elämällä on omat tarpeet ja markkinatalous sanelee omia ehtojaan. Sanoisin päättäjille
että Punkarille ym.: pistäkää vapaasti visiot pöytään. Mitä sitä totuutta salaa ja pikkuhiljaa
toteuttaa. Onhan niitä suunnitelmia ennenkin tehty, katsotaan mikä on toteuttamiskelpoinen ja taloudellisesti kannattavaa.

Se mikä minua tässä hieman harmittaa, että on tehty kalliita toteutuksia jotka nyt taas menee uusiksi. menee hyvä tavallaan hukkaan. parempi on panna tori kerralla selväksi mikä se tulee olemaan. Se ei kannata että sitä jatkuvasti mullistetaan. Ei se ole hyvä torin varren likkeillekään.
Katoavat asiaikkaiden perässä Kivihakaan. Katsotaan nyt kaikki liito-oravan pesät kerralla ja pannaan tori sellaiseksi että minäkin vielä ehdin valmiina nähdä ennen kuolemaani. Eli kannatan kerta ratkaisua.

Pentti Suksi

juhani

 • Guest
Re: Vaasan kaupunkirakenne
« Reply #19 on: 22. 11. 2005 10:10 »
Mukava nähdä paljon ja erilaisia mielipiteitä sekä joukossa kehityskelpoisia ituja Vaasan torin ja keskustan kehittämiseksi entistäkin mieluisammaksi niin asukkaille, vierailjoille kuin viime kädessä kaiken kustantavalle ja elämää ylläpitävälle kaupallekin. Mielenkiintoista myös huomata, miten kotipaikkansa Topin tavoin varsinaiseti vasta näkee, katseltuaan välillä muita maita ja mantuja.

Toivokaamme, että Punkari on arviossaan oikeassa, niin että mahdollisimman monenkirjavista näkökulmista sekä pitkittäisistä ja poikittaisista mielipiteistä edetään, Topin ideoiden hitaan itämisesen jälkeen, kohtuullisen nopeasti myös hyvän ja kestävän toteutuksen alkuun.  Hyvä on mielestäni avainsana melkein kaikkeen tekemiseen. Vaasan rakentamisessa siihen on monin paikoin - esimerkiksi puistokaduissa - ylletty, enkä vähempään toivoisi koskaan tyydyttävän.

Uutta rakennettaessa ei kuitenkaan pidä ryhtyä liian kerkeästi vanhaa purkamaan.  Vapaudenpatsas ei todellakaan ole mikään mainos, jonka sanoma muodin muuttuessa väljähtyisi, eikä tori ole pelkkä kaupapaikka, niinkuin ei torikauppakaan ole pelkkää liiketoimitaa. Pala taivasta ja hetki historiaa viihtyisän nykypäivän keskellä on parasta yhteistä omaisuuttamme kaupungin sydämessä.  Se, että joku ei niitä tänään arvoista, ei estä samaa jokua ihannoimasta niitä jo huomenna.  Kukaan rehellinen ei myöskään tiedä, mitä kaikkea hyvää perinteistä rikas, kaikelle ja kaikille avoin tori tulee tulevaisuudessa tarjoamaan ja merkitsemään. 
Jotain sopivan kokoista uutta - kuten on tehtykin - voi toki torillekin yhä taidolla, järjellä ja sydämellä rakentaa.  Kannattaa kuitenkin muistaa, että se pian menetetyksi arveltu torikauppiaskin saattaa vielä yleisön pyynnöstä ja jopa kolleegoineen palata.  Kenties silloin ilmaverholla suojatulle ja laserein lämmitetylle paikalleen myymään vanhanaikaiseen persoonalliseen ja välittömään tapaan jotain seudulla itse tehtyä perinteikästä. Typeryksenä jäisi historiaan se, joka kaiken tuon edellytykset ennalta turmelisi.   

Offline Leena

 • Aktiivi vaikuttaja
 • ****
 • Posts: 296
 • Gender: Female
  • View Profile
Re: Vaasan kaupunkirakenne
« Reply #20 on: 22. 11. 2005 11:11 »

Viisaita sanoja JUhanilta
Quote
Jotain sopivan kokoista uutta - kuten on tehtykin - voi toki torillekin yhä taidolla, järjellä ja sydämellä rakentaa.  Kannattaa kuitenkin muistaa, että se pian menetetyksi arveltu torikauppiaskin saattaa vielä yleisön pyynnöstä ja jopa kolleegoineen palata.  Kenties silloin ilmaverholla suojatulle ja laserein lämmitetylle paikalleen myymään vanhanaikaiseen persoonalliseen ja välittömään tapaan jotain seudulla itse tehtyä perinteikästä. Typeryksenä jäisi historiaan se, joka kaiken tuon edellytykset ennalta turmelisi. 


Saattaapi iolla että lasertekniiikka tai jokin muu tekniikka vielä lämmittää ja suojaa torikauppiaat ja ostavan yleisön syleilyynsä mutta sitä ennen kokeiiesin torikärryjä, joiden yhteydessä on tuulen suoja, mahdollisesti jopa läpinäkyvä katos niin kuin nähtiin joulun avauksen yhteysessä.

Torilla oli muutama torikauppias jotka olivat levittäneet torille suojaisan katoksen.  En tiedä tekniikaa mutta olen nähnyt erilaisia infrapuna? ja puhallinlämmittimiä tällaisissa ratkaisuissa.  Vaasan kaupunki voisi tarjota ilmaisen sähkön jos sillä saataisiin kauppiaita ja asiakkaita torille

Offline Johansson

 • Aktiivi vaikuttaja
 • ****
 • Posts: 391
  • View Profile
Re: Vaasan kaupunkirakenne
« Reply #21 on: 22. 11. 2005 18:06 »
Porrashuoneet käyttöön

Tuo Leenan ajatus torikojuista, joissa on on otettu huomioon sään vaohtelut on oikean suuntainen, vaikkakin kaikki torikojut ovat heiveröisiä.  Minusta torin tilannetta auttaisi jos nykyisten parkkiluolaan johtavien porrashuoneiden yhteyteen voitaisiin rakentaa kioskeja tai peräti laajentaa niitä niin, että torikauppiaat saavat sisätiloja käyttöönsä.

Minusta tällainen ratkaisu saattaisi jopa istua Vaasankauppatorille. Leenan ajatus ilmaisesta sähköstä jos sillä lämmitetään torikojuna huonolla ilmalla on mahtavan hyvä!

Offline Toope

 • Aktiivi vaikuttaja
 • ****
 • Posts: 467
  • View Profile
Re: Vaasan kaupunkirakenne
« Reply #22 on: 23. 11. 2005 06:06 »
Onko olemassa kevyempiä vaihtoehtoja?  Tarkoitan jonkinlaisia "kasvihuoneita".  Siis periaatteessa siirettäviä ratkaisuja, jotka antaisivat tuulensuojaa niin kauppiaille kuin asiakkaille.  Onko kukaan ottanut asiaa vakavasti?  Luulisi että joku valmistaja olisi valmis demoamaan uusia ratkaisuja?

Offline Johansson

 • Aktiivi vaikuttaja
 • ****
 • Posts: 391
  • View Profile
Re: Vaasan kaupunkirakenne
« Reply #23 on: 24. 11. 2005 06:06 »
Arkkitehti Eeku Strahl:

"-Yhteiskunnan kehityksen alkuvoimina on oikeastaan kaksi tekijää. Ihmisen suuri tarve turvallisuuteen ja ehdoton pyrkimys päästä eteenpäin, eli haave paremmasta tulevaisuudesta. . >>  Turvallisuus tarkoittaa fyysistä turvallisuutta, turvallista liikkumista ilman vaaratekijöitä. Turvallisuus tarkoittaa myös ennen kaikkea sosiaalista turvallisuutta, mahdollisuutta saada apua jos on tarvetta. Eli oikeutta ja varmuutta, että nämä avut ja palvelut ovat myös saatavissa. Turvallisuus tarkoittaa myös sosiologista turvallisuutta, ettei ketää jätetä yksinäisyyteen virumaan."

Tämä on selvästi Strahlin puolustuspuhe ns.  Radisson tai Wasa Gallerian kortteliin suunnitellulle vanhusten palveluasumiselle.   En ole aivan varma siitä, haluavatko tulevat eläkeläiset asua akvaariossa keskellä kaupunkia palveluiden keskellä.  Uskon että moni iäkäs ihminen asuisi mieluimmin tavallisessa kerrostaloympäristössä elämän keskellä jos vain huolenpito saataisiin kuntoon.

Tätä vartenhan on Vaasassa kehitetty erilaisia apujoukkoja ja yövuoroja, jotka päivystävät jos apua tarvitaan.  Myös yhteisöllistä ja ennenkaikkea sukulaisten valvontaa ja huolenpitoa tulisi kehittää.  Jos tämä tie osoittuu mahdottomaksi niin sitten vain asumaan korkeaan tornitaloon.


Offline leena_hallasmaa

 • Omalla nimellä
 • Kansalaisaktiivi
 • *
 • Posts: 236
  • View Profile
  • Email
Re: Vaasan kaupunkirakenne
« Reply #24 on: 24. 11. 2005 06:06 »
Niissä visioissa, joita esiteltiin keväällä hankkeessa ei mielestäni ollut kyse ns. tavallisten ihmisten palvelutalotyyppisestä asumisesta. Hinnat tuntuivat aika korkeilta ja palvelutarjonta korkeine taksoineen sen verran korkeilta, että uskon kyseessä olevan valikoituun kohderyhmään kohdistuva hanke. Kohderyhmä on maksukykyiset, aktiiviset ikäihmiset.
Toisaalta, kun kyseessä on yksityisellä rahoituksella mahdollisesti toteutettava hanke, on suotava ainakin mahdollisuus sen toteuttamiselle, mikäli se muuten täyttää kaupungin sille asettamat kriteerit. Missään tapauksessa kyseiseeen rakennuskompleksiin mahdollisesti tulevat asunnot eivät tule täyttämään sitä valtavaa tuetun, omaehtoisen asumisen tarvetta, jokta tähän kaupunkiin tulevina vuosina syntyy kaupungin ikärakenteen painottuessa vanhusväestöön.
Leena Hallasmaa
Kaupunginvaltuutettu

Offline vaasalainen

 • Tästä foorumista
 • Administrator
 • Veteraanivaikuttaja
 • *****
 • Posts: 5079
 • Gender: Male
 • Muista käydä Chatissa
  • View Profile
  • Email
Re: Vaasan kaupunkirakenne
« Reply #25 on: 24. 11. 2005 08:08 »
Olisi hyvä jos sovittaisiin siitä, että tässä ketjussa pysytään tiukasti kaupunkirakenteessa ja siirretään muita aiheita, kuten vanhusten palvelutarjontaa koskevat ja torin suunnittelua koskevat, sinänsä arvokkaat aiheet, omaan ketjuunsa.

Tämä auttaa foorumin vieraita jäsentämään asioita paremmin.  Toistaiseksi en mene siirtämään ylläolevia aiheita, vaan toivon että se tämä huomioidaan muuoinkin.
Tämä sivusto täytti 9 vuotta helmikuun 2 päivänä 2014.  Ylläpidän tätä vapaasta tahdostani.  Tämä on minun tapani osoittaa rakkauteni tätä hienoa kaupunkia kohtaan.

Offline Niin Makaa

 • Aktiivi vaikuttaja
 • ****
 • Posts: 284
 • kuin petaakin
  • View Profile
Re: Vaasan kaupunkirakenne
« Reply #26 on: 24. 11. 2005 11:11 »
Vaasan kaupunkirakenteessa on todellakin mahdollisuuksia niinkuin Eeku Strahl kirjoittaa.  Poimin tähän muutamia omasta mielestäni tärkeimmästä päästä.

-Rekkaliikenteen ohjaaminen keaskustan ohitse on yksi tärkeimistä.  Voi vain kuvitella mitä tapahtuu kun palavia nesteitä tai myrkkykemikaaleja täynnä oleva rekka kaatuu  tai vuotaa Vaasan ydinkeskustassa.  En edes halua sitä ajatella.

Tämä päivän Pohjalaisessa Atto Wuorenlinna sanoo, että Vaasanpuistikon alusta voitaisiin kaivaa tunneli, joka johtaisi Koivulahteen saakka.  No, ei ehkä nyt aivan sellaista tunnelia.  Wuorenlinnan idea sisältää kuitenkin ajatuksen, jota Vaasassa voitaisiin pohtia, ja mitä ei ilmeisesti ole juuri koskaan pohdittu.

Mäkinen kaupunki mahdollistaa maan alle menemisen sellaisissa kohdissa missä halutaan ohjata esimerkiksi raskas  liikenne häriritsemästä muuta liikennetta tai ihmisvirrat pois liikenteen jaloista tai eripuolilla kaupunkia oleviin liikekeskuksiin.

-Tärkeä kohde on myös Korsholmanpuistikon jatkaminen radan ylitse.  Pidän sitä erittäin tärkeänä kohteena.

Topin Ringistä sen verran että osa siitä kulkisi luontevasti maan alla.  Periaatteeessa jo nyt koko Vaasan ydinkeskusta lepää "kellarin" tai parkkiluoilien verkoston päällä. Näiden yhdistäminen ja liikkeiden sijpoittaminaen maan alle olisi luonteva ratkaisu.

Tämä voisi tapahtua torin ja Vaasanpuistikoa alla, City Marketin ja Tammipihan alla ja Wasagallerian ja HS Centerin ja Pitkänkadun alla.« Last Edit: 24. 11. 2005 11:11 by Niin Makaa »
Minkä taakseen jättää, sen edestään löytää.

Offline Hrk

 • Kokelas
 • *
 • Posts: 22
  • View Profile
Re: Vaasan kaupunkirakenne
« Reply #27 on: 24. 11. 2005 20:08 »
ELÄKELÄISTEN AIVOJEN KÄYTTÖ JA KAUPUNKIRAKENNE.

Seurattuani vuosia eläköityvien ihan fiksujen ihmisten elämää totean, että parissa vuodessa he passivoituvat/dementoituvat, heidän draivinsa laskee, elämänsä kapeutuu. Heidän aikansa kuluu kesämökin pihaa haravoidessa ja sen jälkeen ”aitakin pitäs maalata”. Kuukauden tärkein tapahtuma on parturi kolmen viikon kuluttua torstaina. Samanlainen prosessi tapahtuu usein työttömiksi jääneillä.
Kuinka yhteiskunnalla on varaa heittää korkeasti koulutettujen aivot hukkaan ja menettää heidän hiljainen tietonsa, kokemuksensa.

Kun ihmisen kansantaloudellinen arvo on 1,5 milj. € tai
STM:n neuvotteleva virkamies Juha Pöytsiän mukaan elämän hinta 6 milj € ja työelämä kestää noin 40 vuotta ja sen jälkeen on vielä eläkeaikaa noin 20 vuotta niin jää 0,5 - 2 milj € käyttämättä.
Mihin ikääntyvä ihminen voisi käyttää aivojaan omaksi ja yhteiskunnan hyväksi?

Hän voisi löytää ammatistaan nuorempia ohjattavia, jos hänellä olisi motivaatiota siihen. Hän voisi käyttää aivojaan itselleen tärkeä asian edistämiseksi vapaaehtoistyönä. Hän voisi hankkia uuden ammatin ja toimia vielä 20 vuotta. Hän voisi intensiivisesti luoda jotain uutta itsensä ja toisten iloksi. hän voisi keskittyä johonkin taiteen lajiin edistämään tai tekemään sitä. Mahdollisuuksia on miljoonia.

Eläkkeelle siirtynyt terve ihminen nauttii tietenkin vanhuuseläkettä, hänen taloudelliset paineensa on pienentynyt. On luonnollista, että hän haluaa korvauksen tekemästään työstä. Hänen arvojaan ja sydäntään lähellä oleva vapaaehtoistyö ei ehkä niinkään suo muuta korvausta kuin mielihyvän. Luonnollisesti hänen toimistaan hyötyvä korvaa kohtuullisesti hänelle saamansa edun.

Millaisia verkostoja nämä ihmiset voivat luoda provosoidakseen toisiaan toimintaan?

On mahdollista, että joku yritys ottaa näitä ihmisiä suojiinsa ja rekrytoida heidän palveluksiaan muille yrityksille. Joukko heitä voi perustaa osuuskunnan tai muun yrityksen ja tarjota sen kautta palveluksia.

Miten yhteiskunta voisi edistää tämän suuntaista kehitystä?
Opetushallitus onkin jo kulttuuriuutisten mukaan perustanut luovuusprojektin, jonka osaksi tämän tyyppinen toiminta sopisi.

Kysymys siis kuuluu: Miten hyödynnetään ja edistetään ikääntyvien ihmisten aivokapasiteettia, kokemusta ja hiljaista tietoa heidän ja muiden iloksi ja hyödyksi.
Kaupunkirakenteesta riippuu eläkeläisten sosiaalinen kenttä ja aivojen käyttö. Ihmisten kontaktit ratkaisevat aivojen käytön. Ihmiset provosoivat toisiaan ajattelemaan.

Ilkka Härkönen
Psykiatri, psykoterapeutti

(kappalejako, moderaattori)

« Last Edit: 25. 11. 2005 06:06 by vaasalainen »

Offline vaasalainen

 • Tästä foorumista
 • Administrator
 • Veteraanivaikuttaja
 • *****
 • Posts: 5079
 • Gender: Male
 • Muista käydä Chatissa
  • View Profile
  • Email
Re: Vaasan kaupunkirakenne
« Reply #28 on: 25. 11. 2005 06:06 »
Ymmärsinkö Ilkka oikein kirjoituksesi ytimen.  Haluat sanoa että oikein sijoittamalla kaupunkirakenteeseen, hienovaraisella ( tai joskus vähän rajummalalkin ) ohjauksella saadaan vanhusväestön "hiljainen tieto" ja miksei myöskin fyysinen työpanos koko yhtaiskunnan käyttöön?

Millaisia rakenteellisia kokonaisuuksia tämä sitten edellyttää?  Vanhusten ja eläkeläisten palvelutalot ovat ilmeisesti suurimmaksi osaksi terminaalihoitoloita ja syöttölöitä, joiden aktiviteetti liittyy lähinnä pahviruusujen väsäämiseen.

Olisiko ratkaisu sijoittaa tämä ikäluokka tasaisesti valtaväestön sekaan vai pitäisikö ryhtyä luomaan uudentyyppisiä eläkeläisyhteisöjä, jotka myös fyysisesti sijoitettaisiin kaupunkirakenteeseen (tornitalot, ryppäät, taloaryhmät).

Minulla ei ole asiasta (vielä) varsinaista mielipidettä.
Tämä sivusto täytti 9 vuotta helmikuun 2 päivänä 2014.  Ylläpidän tätä vapaasta tahdostani.  Tämä on minun tapani osoittaa rakkauteni tätä hienoa kaupunkia kohtaan.

doctor

 • Guest
Re: Vaasan kaupunkirakenne
« Reply #29 on: 25. 11. 2005 22:10 »
Kaamos vaikuttaa myös mielenterveyteemme ja sitä kautta kansantalouteen - suurin työkyvttömyyttä aiheuttava sairaus on masennus..

. Kun emme tälle pohjoiselle sijainnillemme mitään voi niin hyvä kaupunkirakenne -esim. Vaasan olohuone-  voi auttaa - ja ennenkaikkea vanhuusväestön ja työttömien elämän laatuun. Samalla toki business kukoistaa ja työn ahdistamillakin on kivempaa.

Tarvisemme laajoja - ei kaupallisia - lämpimiä ja valoisa tiloja kaupngin keskustaan.  Hieman surullisena katselen keskustan Siittarin krärypinojen takana, ikunnalla seurustelevia eläkeläisiä. Toinen ryhmä on siinä aulan asikakkiaille tarkoitetuilla levähdyspaikoilla. Kolmas ryhmä istuu muutamalla - tahallaan vähennetyillä  Rewellin ahtalla aukiolla olevalla ei-baari-iistuimella.
Oli suuri vahinko että Rewel tehtiin niin ahtaaksi. Nyt se on läpikulkupaikka - ei viihtymö.

Suuressa maailamssa on katettu isojakin tiloja - tarkoitan lähinnä valtaisia urheilukatsomoita. Vaasan torin ylle saataisiin haluttaessa läpinäkyvät katteet, jotka aukeaisivat lämpimällä aurinkoisella säällä. Myös koko "Topin Rinki" voitasiin kattaa ja lämmittää - tietysti kiinteistönomistajien kustannuksella.  On aivan typeää sijoittaa ihmisiä maan alle. Autot maan uumeniin ja lämmintä ja kuivaa tilaa maan päälle luonnon valoon!

Vaasanpustiikon saaminen vain jalankulkjoille Pitkäkatu-Raastuvankatu -välillä on ehdoton vaatimus Topin Ringin onnistumiselle. Tämä on kai jo suunnitelmissa ja kun nyt viimeisetkin kävelykeskustan vastustajat vaipuvat häpeään niin ehkä aika alkaa olla jo kypsä tällekin. Tämä varmaan on myös Halli Oy:n mieleen (joka säästi väärässä paikassa kun ei Toriparkista järjestänyt jalankulkua omaan Hallikiinteistöönsä).

Ehkä se varsinainen olohuone on silti sitten katettu "kävelykatu"-alue Hovipuistikolla - siitä voisi alkaa - siiten vasta torin kattaminen. (ei pelkkä kattaminenkaan riitä - myös seinät pitää olla - lasiset selliaiset siellä missä tila ei rajoitu kiinteistöihin.)
« Last Edit: 26. 11. 2005 07:07 by doctor »

Offline Niin Makaa

 • Aktiivi vaikuttaja
 • ****
 • Posts: 284
 • kuin petaakin
  • View Profile
Re: Vaasan kaupunkirakenne
« Reply #30 on: 26. 11. 2005 06:06 »
Valoa ja lämpöä

Herr doctor on taas kerran oikeassa.  Sääolosuhteista ja vuodenkierrosta johtuen tarvitsemme yhteiseen olohuoneeseemme valoa ja lämpöä. 

Torin ja Hovioikedepuistikon kattaminen kävekykeskustan alueelta ovat hienoja ideoita, mutta jos ensin lähdettäisiin hieman kevyemmästä vaihtoehdosta.  Topin Ringin lisäksi voisi ajatella jonkinlaista putkien tai tuubien verkostoa kiertämään toria ja keskustaa.

Minäkin olen kiinnittänyt huomiota eläkeläisten kokoontumispaikkoihin,  Näistä keskustan City-Marken surkea aula on varmasti suosituin.  Eläkeläiset ovat toki ansainneet paremman kokoontumispaikan.  Ehkä sellainen syntyy kun uudet ideat on toteutettu.

Olen täysin samaa mieltä Herr doctorin kanssa myös Vaasanpuistikon rauhoittamisesta mutta sehän järjestyy heti kun Vaskiluodosta saadaan penges Vikbyhyn.

Olen pohtinut paljon ns. Bundegårdenin sisäpihän kattamista ja katetun tilan ulottamista Bundegårdenin palokadunpuoleisen ulostuloaukon korkeudelta aina Vaasan puistikon reunaan.  Tällainen avara lasilla katettu liike- ja viihtuymätila sopisi myös mainiosti Vaasanpuistikon varteen.

Miten muuten ko. kiinteistön (Kauppapuistikko 16) parkkiluola niveltyy toriprkkiin. Ovatko korkeuserot merkittävät?

Blogin puolella sanottiin kahdenkinmiehen suulla, että Vaasa tarjoaa ainutlaatuiset mahdollisuudet kaupunkirakenteen ottamiselle täysin haltuun.  Olen herrojen kanssa täysin samaa mieltä.

Minkä taakseen jättää, sen edestään löytää.

Ana Grammi

 • Guest
Re: Vaasan kaupunkirakenne
« Reply #31 on: 26. 11. 2005 18:06 »
Kuinkahan moni vaasalainen harrastaa underground reittejä.  Nythän on mahdollista kulkea maan alla vaikkapa Rewellistä Citariin ja Citarista Anttilaan.  Jos tähän vielä yhdistetään Radisson kortteliin rakenteilla oleva parkkihalli - niin silloinhanon mahdollista kulkea pikkutakkisilla koko Vaasan keskusta-alueella.

EX-Vaasalainen

 • Guest
Re: Vaasan kaupunkirakenne
« Reply #32 on: 27. 11. 2005 12:12 »
Kannattaako sitä maan alle mennä katetaan koko tori lasikatoksellahelsinkin rautatieasema on tästä hyvä esimerkki.teknisesti tämä on mahdollista toteuttaa.
Kyllä olisi mukava kierrellä paikasta toiseen kun ei sateet haittaisi.

Ja ehkä tätä voisi kehitellä pitemmällekkin eli koko alue olisi lämmintätilaa.

P.s harmittaa vain nämä lämmitettävät kulkuväylät ,toisaalta niistähän saisi tätä lämpöä tähän tilaan.

http://www.jalora.fi/lasirakentaminen_glass_cladding/referenssiluettelo/rautatieasema/10469-206891.jpeg
« Last Edit: 27. 11. 2005 12:12 by EX-Vaasalainen »

Offline Johansson

 • Aktiivi vaikuttaja
 • ****
 • Posts: 391
  • View Profile
Re: Vaasan kaupunkirakenne
« Reply #33 on: 27. 11. 2005 16:04 »
Pentti Tarpio

Quote
-Kova rummutus siitä, että kaikki Vaasassa taphtuu torin ympärillä on silkkaa “propagandaa” Kysymys on siitä, millainen luonnollinen yheys Vaasan keskustaan halutaan rakentaa, sanoo Pentti Tarpio.

Minusta tämä Tarpio lause ansaitsee hieman pohtimista.  Entäpä jos olisikin niin että vaasalaiset on vain opetettu kiertämään toria.  Tai ahkä jotkut ovat jopa näin halunneet.  Miten on muuten mahdollista että joka suunnasta tiet johta at kauppatorille tai sen ohitse.

Kulkuyhteyksiä avaamalla ja kulkua helpottamalla voidaan keskusta aluetta laajentaa.  Hyvä esimerkki on Tarpio maiaitasema yhteys Pitkänkadun ylitse.

Myös maan alaisia yhteyksiä tulisi tutkia.  Parkkiluolasta piatäisi päästä Kauppahalliin ja Bundegårdeniin ja Hartmanninkujalle ja mahdollisesti vielä jonnekin Raastuvankadun ja Hoviskan kulmille.

Tässä vainmuutamia mieleentulleita ajatuksia.

Offline Hrk

 • Kokelas
 • *
 • Posts: 22
  • View Profile
Re: Vaasan kaupunkirakenne
« Reply #34 on: 27. 11. 2005 16:04 »
TARKOITAN
En puhu dementoituneista ihmisistä, vaan raihnastuvista vanhuus- ja työkyvyttömyyseläkeläisistä, joiden aivot ovat kunnossa ja jotka eivät liuottimilla surkastuta/ole surkastuttaneet niitä.
Kaikilla pitkän työuran tehneillä on mahdollisuus välittää kokemuksiaan ja arvojaan nuoremmilleen.
Laitakaupungilla päiväsaikaan on vain työttömät, eläkeläiset ja lähipubin asiakkaat. Virikkeet ja sosiaaliset verkostot ovat heikot.
Koska luonnostaan ihminen on laiska, jää hän liian helposti sohvan nurkkaan. Siksi ympäristön vikrikkeellisyys on välttämätöntä. Yhteiskunta tulee saamaan kustannukset moninkertaisesti takaisin alempina terveydenhoitokustannuksina ja arvojen, hiljaisen tiedon siirtymisenä ja kokeneen luovuutensa jakaneena takaisin.
Eläkkeelläoleva haluaa tehdä mielekästä toimintaa omaan tahtiinsa. Toiminta voi olla kansalaisvaikuttamista kuten tämä, historian ja arvojen jakamista lasten lapsille, satujen lukemista tarhassa, nuorisotyötä, yrityksen sparraamista, omaa yrittämistä toisten samanlaisten kanssa, opiskelua, romaanien kirjoittamista eli mitä tahansa.
Aivojensa käyttäjällä tulee olla sosiaalinen insproiva ja indusoiva verkosto, jolloin aktiivisuustaso nousee ja draivi lisääntyy.
Kaupunkirakenteiden tulee antaa edellytykset ja mahdollisuudet ja edistää ihmisten aktiivisuutta. Tässä on kehittämisen paikka.
Nykyiset rakenteet eivät sitä tee. Ne edistävät epäterveitä elämäntapoja.

Eloveena

 • Guest
Re: Vaasan kaupunkirakenne
« Reply #35 on: 27. 11. 2005 16:04 »
Minun on helppo olla samaa mieltä Hrk:n kanssa.  Osa väestä, jonka mainitasit, saadaan mukaan järjestötoimintaan esimerkiksi kuljetuksia parantamalla, mutta mitkä olisivät ne kaupunkirakenteeseen liittyvät seikat?  Täällä on jo mainittu Rewell-Centrin keskusaukio ja City-Marketin eteinen.

Jonkin verran liikennettä on kesäisin Maipin kahvilasa eli koirasmartat ja jonkin verran tuntuu olevan liiknnettä Heralan torikioskin nurkilla  mutta voidaanko kaupunkirakenteeseen ylipäätään istuttaa tällaisia sosiaalia toreja?  Nehän syntyvät itsestään jos ovat syntyäkseen.

Vaasassa edellytykssiä ovat tietysti tuulensuoja, sateensuoja ja pakkasensuoja.  Lisäksi pitäisi päästä istumaan ja vetäytymään samanmielisten kanssa.  Voidaanko tällaista tilaa luoda.  Siitä olen kovasti epävarma sanomaan yhtään mitään.

Ehkä Wasa Gallerian kortteliiin suunniteltu vanhusväestön kerrostalo olisi jonkinlainen ratkaisu?

Offline opiskelija

 • Veteraanivaikuttaja
 • *****
 • Posts: 521
 • Gender: Male
  • View Profile
Re: Vaasan kaupunkirakenne
« Reply #36 on: 27. 11. 2005 16:04 »
Kannattaako sitä maan alle mennä katetaan koko tori lasikatoksellahelsinkin rautatieasema on tästä hyvä esimerkki.teknisesti tämä on mahdollista toteuttaa.
Kyllä olisi mukava kierrellä paikasta toiseen kun ei sateet haittaisi.
Joutuisiko maan alle menemisessä avata tietä ja kenen lompakosta sekin työ sitten maksettaisiin?

Ennemmin lasikatos torille tai tuohon kävelykadulle. Jos oikein heltyisi ajatukselle niin infotaulua tai muuta vastaavaa sinne voisi sitten myös sijoittaa. Ja tietysti kunnon valaistusta ja muuta luomaan "olohuoneen" tunnelmaa talven keskelle.

Offline opiskelija

 • Veteraanivaikuttaja
 • *****
 • Posts: 521
 • Gender: Male
  • View Profile
Re: Vaasan kaupunkirakenne
« Reply #37 on: 27. 11. 2005 16:04 »
Siksi ympäristön vikrikkeellisyys on välttämätöntä. Yhteiskunta tulee saamaan kustannukset moninkertaisesti takaisin alempina terveydenhoitokustannuksina ja arvojen, hiljaisen tiedon siirtymisenä ja kokeneen luovuutensa jakaneena takaisin.
Jenkkilässähän on jo keksitty liiketoimintasuunnitelma tätä varten ( huono huumori )

Eläkkeelläoleva haluaa tehdä mielekästä toimintaa omaan tahtiinsa. Toiminta voi olla kansalaisvaikuttamista kuten tämä, historian ja arvojen jakamista lasten lapsille, satujen lukemista tarhassa, nuorisotyötä, yrityksen sparraamista, omaa yrittämistä toisten samanlaisten kanssa, opiskelua, romaanien kirjoittamista eli mitä tahansa.
Aivojensa käyttäjällä tulee olla sosiaalinen insproiva ja indusoiva verkosto, jolloin aktiivisuustaso nousee ja draivi lisääntyy.
Kaupunkirakenteiden tulee antaa edellytykset ja mahdollisuudet ja edistää ihmisten aktiivisuutta.
Ihan kannatettavaa vaikka pitää muistaa sukupolvien välinen kuilu. Mitä ehdotuksia sitten eläkeläisillä olisi kaupunkirakenteiden suhteen?

George

 • Guest
Re: Vaasan kaupunkirakenne
« Reply #38 on: 27. 11. 2005 17:05 »
Vaasa laahaa

Minuakin kiehtoo tuo ilmoitustaulu. Langattomien palveluiden pulttaaminen kaupunkirakenteeseen on väistämätöntä. Kaikkialle ulottuva laajakaista ja lähiverkko mahdollistaa yhdessä kannettavien laitteiden kanssa aivan uudenlaisen cityelämän.

Mistään ei näy, etttä Vaasassa olisi edes pohdittu tällaisia asioita.  Vaasalaisia sovelluksia voisi olla keskeisessä paikalla oleva interaktiivinen ilmoitustaulu, keskustelevat katujen osoitekyltit ja vaikkapa  ilmoiatutauluun kytketty opaskartta.

Kävin tänään Wasa Galleriassa ja jäin ihmettelemään keskelle sisääntuloa pystytettyä mainostötsää.

Eikö juuri kaupungin uusin ostospaikka voisi olla samalla testipaikka langatomille uusille palveluille.  Paikan kahvilassa voisi olla vaikka screeni, johon voisi olla yhteydessä kännykällä ja kysellä miatä kaikkea talossa on myytävänä.  Myös maksun voisi suorittaa kännykällä. Tässä nyat vain yksi mieleen tullut ajatutus.

« Last Edit: 27. 11. 2005 17:05 by George »

Offline opiskelija

 • Veteraanivaikuttaja
 • *****
 • Posts: 521
 • Gender: Male
  • View Profile
Re: Vaasan kaupunkirakenne
« Reply #39 on: 27. 11. 2005 17:05 »
Mistään ei näy, etttä Vaasassa olisi edes pohdittu tällaisia asioita.  Vaasalaisia sovelluksia voisi olla keskeisessä paikalla oleva interaktiivinen ilmoitustaulu, keskustelevat katujen osoitekyltit ja vaikkapa  ilmoiatutauluun kytketty opaskartta.
Millälailla keskustelevat osoitekyltit?

Yrityksien lisäksihän Vaasassa on mm. technobotnia, muova (tekniikan ja multimediajärjestelmien koulutusta löytynee myös yliopistolta ja amk:lta). Nyt vaan joku kimpassa pistämään pientä startuppia pystyyn ja kauppaamaan lopullista ilmoitustaulua myös muualle.