Kesäleiri

Riston, Matin ja Alfin kesäleiri valmistuu talveen.
Kesäleiri Klemettilän eteläiseesä
Backholmin Autohuollon punatiilisen toimirakennuksen takana Klemettilän eteläisessä kaupunginosassa metsän reunassa on kesäleiri. Risto, Matti ja Alf viettävät leirissä loppukesän iltapäivää. Kaikki on seesteistä ja rauhallista. Kutsumaton vieras otetaan ystävällisesti vastaan. Jonkinlainen selitys on kuitenkin paikallaan.


-Me emme ole epätoivoisia ihmisiä. Me olemme koulutettuja ihmisiä mutta juoppoja. Minäkin olen filosofian ylioppilas, sanoo Matiksi esittäytynyt.

Risto ja Alf nyökkäävät. Miehet ovat asuneet jo pitkään ns. Vanhan-Bingohallin tai Rengashuollon takana. Yöt vietetään vanhassa parakissa. Päivät kuluvat mukavasti varjossa istuen. Miesten leiri tuo mieleen muistoja runsaan kolmenkymmenen vuoden takaa. Silloinkin Vaasassa oli miesten leiri. Se oli yhdistetty kesä- ja talvileiri ja sijaitsi Pitkänmäen metsässä aivan Korkeamäen kupeessa.

Klemettilän leiriläisistä Risto sanoo muistavansa Pitkämäen leirin hyvin, koska oli siellä itsekin. Leiripäällikkö oli nimeltään Helge Sorvari. ”Kepeät mullat vain Helgelle”. Muisto on aivan oikea. Helge Sorvari oli legendaarinen leiripäällikkö, joka saavutti hetkellisen valtakunnallisen kuuluisuuden haastamalla Vaasan poliisit jalkapallo-otteluun. Vaasan Poliisit ja Vaasan Pulloboys ottelu päättyi poliisien niukkaan voittoon 3-1. Paikalla oli myös televisio ja lehdistö sekä sankka ja hurraava yleisö. Jos aivan oikein tulkitsin ottelun tunnelmia niin yleisön sympatiat olivat Pulloboysin puolella.

Keskusta siistiytyy

Poliisi on tuttu myös Klemettilään leiriytyinelle miehille.

-Poliisi on tiukentanut otetta kävelykeskustassa. Sehän kuuluu heidän virkaansa. Enää ei oikein voi nuokkua kävelykadun penkeillä, eikä kirkkopuistossa. Näimme että on parempi siirtyä pois poliisin jaloista, sanoo Risto.

Klemetilän nuotiopiiri on kaiken nähnyt ja kaiken kokenut, joten heiltä voi kysyä suoraan mitä he elämästään ajattelevat.

-Ei elämälle voi olla katkera kun on itse elämänsä näin järjestänyt, sanoo Matti. Risto ja Alf nyökkäävät.

Riston, Matin ja Alffin mukaan Klemettilän remmiin kuuluu 4-5 kaveria. Yksi poissaolijoista saa erityiskiitoksen.

-Hän on meidän aktivisti. Hän tuntee läpikotaisin kaupungin parhaat roskikset, ne joista löytyy käypää tavaraa syötäväksi asti. Nytkin on tarjolla herkkukurkkuja ja leipää. Ruokajuomat pitää hankkia itse, sanoo Risto.

Vaikea sano onko Klemettilän nuotiopiiri vain vieraskorea. Mutta ainoatakaan katkeraa sanaa yhteiskuntaa kohtaan ei kuule. Kysymykseen siitä, että eikö seurakunta tai jokin muu järjestö ole heitä vielä löytänyt, saa nuivan vastauksen.

-Ei ole löytänyt ja hyvä niin. Kaikki eivät pidä siitä että heidän elämäänsä puututaan, sanoo Matti.


Keskustelu aihaeesta:

About Toimitus

Check Also

Pesäpallokentän siirtäminen alkamassa

Vaasa ennen ja nyt-kaupunkiblogi on julkaissut mielenkiintoisen artikkelin pesäpallokentän siirtämisestä. Päättäjät ovat sanansa sanoneet. Muutostyöt …

Vastaa