Kaupungin energiateot tuottavat tulosta
– niin suuret kuin pienetkin
Kun puhutaan Vaasassa ajankohtaisista ympäristöystävällisyyttä ja energiatehokkuutta kehittävistä hankkeista, alkaa lista olla vaikuttava. Suurten hankkeiden rinnalla kaupungilla tehdään pieniä tekoja. Yksinkertainen seikka, kuten lampunvaihto, voi saada aikaan tuntuvia tuloksia.
EU-tasoinen kaupunginjohtajien energia- ja ilmastosopimus, kansallinen INKA-ohjelma ja kaupungin oma Energia- ja ilmasto-ohjelma.
Kaupungin energiainsinööri Mikko Tapojärven mukaan energiatehokas valaistus koostuu kolmesta keskeisestä asiasta. Tärkeää on saada tarvittava määrä valoa oikeaan paikkaan ja oikeaan aikaan. Tavoitteisiin päästäkseen tulee valita käyttöolosuhteisiin soveltuvat energiatehokkaat ja kestävät laitteet ja ratkaisut. Muistettava on myös se, että energiatehokkuus koostuu tehokkaan laitteen lisäksi hyvin toteutetusta ohjauksesta. Tässä apuna ovat läsnäolotunnistus ja päivänvalo.
Kaupunginhallituksen salin valaistus uusittiin LED-tekniikkaan syksyllä 2014. Tehontarve ja energiankulutus pienenivät kolmannekseen alkuperäisestä.
− Kaupunginhallituksen salin valaistusuudistusta voitaisiin verrata saunaan, jossa pieni kiuas vaihdettiin sähköpatteriin, Tapojärvi kuvainnollistaa.
Muita valaistukseen liittyviä uudistuksia kaupungilla on tehty muun muassa kouluissa. Esimerkiksi Merenkurkun koululla valaistukseen ohjaus toteutettiin läsnäolotunnistimilla. Toimenpiteen energiansäästövaikutus vastaa yhden osakehuoneiston vuotuista sähkön kulutusta.
Ulkovalaistuksen muutoksella säästöä kahden omakotitalon vuotuisen lämmitysenergian verran
Kaupungin teknisen alueen ulkovalaistuksen muutokset ovat vaikutuksiltaan sisätilojen muutoksia suurempia. Valaisinuusinnoilla on saatu pudotettua teho viidennekseen alkuperäisestä.
− Ulkovalaistusten uudistuksen energiatehokkuuden vaikutus vastaa kahden omakotitalon vuotuista lämmitysenergiantarvetta, Tapojärvi vertaa.
Kaikkien kuluvana vuonna tehtyjen valaistusuudistusten yhteenlaskettu energiatehokkuutta parantava vaikutus on noin 178000 kilowattituntia. Energiatehokkuutta parantamalla pyritään ensisijaisesti hillitsemään ilmastonmuutosta. Energiatehokkuuden parannus vastaa hiilidioksidimääränä noin 53 tonnia, joka puolestaan vastaa 350 000 ajokilometriä henkilöautolla.
Kuva: Vaasan kaupunki