Idea tulee kuin salama kirkkaalta taivaalta
Haastateltavana tuotekehitysasiantuntijana työskentelevä Jere. Hän kertoo innovaatioiden tulevan usein yllättäen ja odottamatta.
Tämä blogikirjoitus on osa sarjaa, jossa tutustutaan ABB:läisten työpäivään ja työtehtäviin.
Kertoisitko millainen on tavallinen työpäiväsi?
Työpäiväni alkaa tyypillisesti esimiehen kanssa brainstorming-sessiolla. Myös muiden työkavereiden kanssa ideoidaan asioita päivittäin eteenpäin. Eri asiantuntijoiden välillä pallotellaan ideoita edestakaisin ja usein keskustelun tuloksena syntyy ratkaisu ongelmaan. Idea on usein valmis, kun keskusteluun tulee hiljainen hetki.
Fysikaaliset ja sähköiset ilmiöt ovat luonnollisesti päivittäin läsnä. Työni edellyttää fysiikan ja fysikaalisten ilmiöiden syvällistä tuntemusta. Lisäksi kolmiulotteinen hahmotuskyky on tärkeä taito tässä työssä. Haasteena monesti on, se että tulee heittäydyttyä liiankin moneen projektiin mukaan.
Monesti idea tulee kuin salama kirkkaalta taivaalta, ja välillä niitä pyörii päässä liikaakin. Kerrankin keksin tietynlaisen tavan tehdä moottoria (erikoislaatuisen roottorirakenteen) puutarhassamme. Idean toimivuus pitää pystyä todistamaan käytännön tasolla mahdollisimman nopeasti, selittämään esimerkiksi mekaniikkasuunnittelijalle, jotta hän osaa piirtää ja suunnitella ratkaisun oikein.
Idean miettimisen ja sen toteuttamiskelpoisuuden toteamisen jälkeen luodaan keksintöilmoitus ja sitä kautta idea saa lopullisen hyväksynnän tai hylkäyksen. Keskeistä prosessissa on myös käydä tehtaalla keskustelemassa ideoista, sillä käytännön toimivuuden kannalta ideat testataan siellä.
Mikä on parasta työssäsi?
Parasta on keksiä uudenlaisia ratkaisuja ongelmiin ihan alusta saakka. Uusien osien ja komponenttien kehittäminen on ehdottomasti yksi työn parhaita puolia. Aluksi mietin, että sähkömoottorista ei löydy enää paljoa kehitettävää. Olen kuitenkin huomannut, että siinä on paljon mielenkiintoisia ja ratkaisemattomia asioita ja paljon kehitettävää, mitkä innostavat uppoutumaan työtehtäviin.
Miten olet kasvanut nykyiseen tehtävääsi?
Lapsena idolini oli Pelle Peloton. Haaveilin aina, että haluaisin olla keksijä, mutta en ikinä ajatellut, että oikeasti voisin olla keksijänä. Nyt tässä työssäni olen ikään kuin ABB:n oma Pelle Peloton, joka innovoi ratkaisuja vastaantuleviin haasteisiin. Tässä mielessä olen tällä hetkellä lapsuuden unelma-ammatissani.
Varsinaisesti nuorena minulla ei ollut mitään urasuunnitelmia, sillä alkuun en pärjännyt koulussa juuri ollenkaan. Matematiikan hallitsin luonnostaan, mutta muihin aineisiin en juuri panostanut. Oikeastaan tie omalle alalleni aukesi yliopistossa, siellä pääsin opiskelemaan sitä mitä halusin ja se oli mielenkiintoista sekä riittävän haastavaa. Fysiikka oli pääaineeni ja sivuaineina opiskelin matikkaa ja tietotekniikkaa.
Mitä ABB:läisyys tarkoittaa sinulle?
Minulle ABB:n kulttuuri edustaa tasa-arvoisuutta ja sitä, että arvostetaan toisia työntekijöitä. Siihen kuuluu erilaisten mielipiteiden ja ihmisten arvostaminen. Myös kansainvälisyys on keskeinen osa ABB:tä ja liittyy käsitteeseen ABB:läisestä kulttuurista. Omassa työssäni se näkyy esimerkiksi siinä, että teen paljon yhteistyötä ABB:n henkilöstön kanssa yli Suomen rajojen.
Artikkeli julkaistu ensimmäisen kerran EnergyVaasa sivulla
http://www.energyvaasa.fi/energyvaasa