Home / Vaasa - kaikki tarpeellinen Vaasasta / Idiootit ympärilläni

Idiootit ympärilläni

Oletko joutunut kinaan, jossa molemmat puhuvat aivan eri asioista? Oletko saanut sähköpostin, joka on vaikuttanut tylyltä? Oletko ollut kokouksessa, jossa kukaan ei ymmärrä mitä tarkoitat, vaikka selität asiat kristallinkirkkaasti?”

Onko ympärilläsi pelkkiä idiootteja? Tämä kirja saa sinut ajattelemaan toisin.

Skenaario, jossa tietty henkilö tai ryhmä ihmisiä, ainakin hetkellisesti, edustaa itsellemme täyttä tyhmyyttä ja idiotismia ei liene täysin vieras kellekään. Tulemme kaikki joskus arjessa taikka työ- tai koulutehtävissä niin turhautuneeksi tehottomuutta, kommunikaatio-ongelmia, asenteita tai tapoja kohtaan, että on helppoa laittaa kaikki toimimattomuus toisten ihmisten vajaan älykkyyden piikkiin, kun asiat eivät toimi omien ajatuksiemme mukaisesti. Saatamme ajatella, ettei kyseisestä porukasta ole mihinkään, kaikki työ on ollut turhaa, ja olisi sama luovuttaa heti paikalla, unohtaa koko juttu.

Idiootteja on kuitenkin ympärillämme paljon vähemmän kuin tällaisella hetkellä kuvittelemme. Eihän se, että emme itse ymmärrä toista, tarkoita, että kyseessä oleva toinen henkilö on pöhkö. Idiootit Ympärilläni –kirja auttaa ymmärtämään, miten voisimme paremmin tulkita erilaisia viestintätapoja – ja alkuun, minkälainen tapojen kirjo on ylipäätään olemassa.

Kirjan luettuasi havahdut takuuvarmasti siihen, että idioottitiheys ympärilläsi on pienentynyt huomattavasti”, kirjan takakannen ote lupaa. Se on paljon luvattu, omaksuisin mielelläni kaiken sen tiedon, ajattelen. Olisin erittäin mielelläni työpaikan ”täydellinen” tyyppi.

Neljä käyttäytymismallia

Thomas Eriksonin teos, Idiootit Ympärilläni, pyörii neljän erilaisen persoonallisuustyypin ympärillä. Nämä persoonallisuustyypit perustuvat IPU-instituutin (Institutet för Personlig Utveckling) (Etelä-Suomen sanomat, 7.4.2017) profiilianalyyseihin. Kaikki tyypit ovat kuvattu omalla värillään, jolloin ymmärrys saadaan helpoksi myös visuaalisella tasolla.

Pohja kaikelle on se, että jokainen ihminen on erilainen ja toteuttaa näitä neljää persoonallisuustyyppiä omalla tavallaan. Ylläolevassa kuvassa on eriteltynä nämä tyypit. Kuvasta heti huomaa, että sininen ja vihreä ovat introvertteja, punainen ja keltainen ekstroverttejä ja niin edelleen. Kyseinen kaavio helpottaa hahmottamaan mitkä värit keskittyvät suorittamiseen ja mitkä ihmissuhteisiin.

Useimmat ihmiset toteuttavat yhtä tai kahta väriä hyvinkin selvästi. Harvemmat toteuttavat kolmea väriä, mutta se ei ole täysi mahdottomuus. Nämä värityypit ovat ennen kaikkea työkalu omaan toimintaan. Jos oppii tunnistamaan eri värien piirteet, voi hyödyntää sitä jokapäiväisessä elämässä. Kun hahmottaa lähipiiristä, mitä väriä kukin edustaa, voi muuttaa omaa käyttäytymistä heidän mukaan ja tehdä kanssakäymisistä mieluisampia. Kyse ei ole manipuloinnista, vaan puhtaasti oman käytöksen muuttamisesta. Jokaisella ihmisellä on kuitenkin erilaisia ”maskeja”. Eli käyttäydymme eri tavalla eri piireissä. Loppujen lopuksi on vain kaksi tilannetta, milloin jokainen voi olla oma itsensä.

About Tapio Parkkari

Olen eläkkeellä oleva toimittaja. Yli 50-vuotisen toimittajaurani aikana olen työskennellyt mm. Yleisradiossa, STT:llä, Kansan Ääni-lehdessä, Radio Vaasassa ja ennen eläkkeelle siirtymistä kaupunkilehti Uusi Vaasalainen päätloimittajana. Tämän lisäksi lukematon joukko erilaisia media-alan töitä. mm. kolumnistina 2 vuotta Viva-aikakausilaehdessä. 2.2. 2005 perustin vaasalaisia.info kaupunkiblogi sivuston, joka täyttää nyt päiväni. Lisäksi ylläpidän Vaasalaisia infoa facebookissa, Tapio Parkkari facesivua, Omavaraisuus laajasti facesivua ja Leif Färdinng "Onnen Poika" fb-sivuja sekä Vaasapedia kaupunkisanakirjaa.

Check Also

“Fatikooli” ja Hiirelä myydään

Myytävä rakennus on suojeltu asemakaavassa merkinnällä sr-3 - rakennustaiteellisesti ja kulttuurihistoriallisesti merkittävä rakennus – tarkemmat tiedot asemakaavassa ak0977 (MRL§200 29.12.2016). Tontille on annettu 150 ktm2 lisärakennusoikeus.

Vastaa