Home / Vaasa - kaikki tarpeellinen Vaasasta / Hienokuormitus ja tekoäly

Hienokuormitus ja tekoäly

Hienokuormitus tarkoittaa tehtaan töiden järjestämistä eri työpisteille sopivimpaan työjärjestykseen. Esimerkiksi metallipajan tilaukset koostuvat usein monien erilaisten osien CNC-sorvauksesta, niiden hitsauksesta yhteen ja lopuksi maalaamisesta. Eri tilauksia on tuotannossa työn alla yhtä aikaa useita ja on siksi paljon väliä, että missä järjestyksessä mikäkin osa valmistetaan työpisteillä. Kun tuotannon työt on hienokuormitettu hyvin, niin vältytään tyhjäkäynniltä, pullonkauloilta ja haitariliikkeeltä tuotannossa. Hyvin suunniteltu ja sujuvasti soljuva tuotanto saa siis tehtaan tuottamaan enemmän liikevaihtoa ja voittoa. Hyvin tehdyssä hienokuormituksessa voidaan lisäksi varmistaa, että kaikki tilaukset saadaan ajoissa valmiiksi. Tätä kutsutaan nimellä toimitusvarmuus.

Hienokuormitus tällä hetkellä

Hienokuormitus suoritetaan tällä hetkellä usein manuaalisesti ihmisen ammattitaidon ja arviointikyvyn mukaan suomalaisissa teollisuusyrityksissä. Suomalaiset tuotantopäälliköt ovat erittäin ammattitaitoisia ja tuntevat tuotantonsa resurssit hyvin. Parannettavaa tuotannon hienokuormituksessa on silti paljon, vaikka ihminen yrittääkin tehdä parhaansa. Kuvitellaampa vaikka varsin normaali 100 työpistettä tehtaassa ja niissä 500kpl toisiinsa liittyvää työstettävää ja kokoonpantavaa osaa, jotka täytyisi valmistaa järkevimmässä järjestyksessä. Meidän aivojamme ei ole suunniteltu suunnittelemaan tälläistä kaaoksen hallintaa, jossa kaikki vaikuttaa kaikkeen. Ammatti-ihminen pääsee tälläisessä suunnittelussa yllättävän hyvään lopputulokseen, mutta ei lähellekään optimaalista työjärjestystä.
Skyplanner Hienokuormitus
Skyplanner Hienokuormitus

Jos jatketaan vielä ajatusta eteenpäin ja oletetaan, että olisimme saaneet tuotantoon suunniteltua hyvän työjärjestyksen, eli hienokuormituksen. Mitäs sitten kun muutama tilaus peruuntuu materiaalien puuttuessa? Tätä tapahtuu aivan jatkuvasti teollisuuslaitoksessa. Jos nyt sitten siirrät tähän vapautuneeseen tilaan jonkin muun työn, niin sitten työjärjestyksesi repsottaa vastaavasti jostain muusta kohdasta ja hienokuormitus on kaukana optimaalisesta. Käytännössä tässä vaiheessa tuotanto joudutaan suurelta osin suunnittelemaan uudelleen, mikäli halutaan saavuttaa takaisin optimaalinen hienokuormitus. Teollista tuotantoa huonosti tunteva lukijakin varmasti ymmärtää näistä esimerkeistä problematiikan, joka on valtaosassa kaikista tehtaista. Tämä lisätköön samalla arvostusta suomalaiselle tuotantopäällikölle, joka painii muun muassa näiden ongelmien parissa päivittäin ja suoriutuu siitä ilman kunnollisia ohjelmistoja.

Skyplanner Hienokuormitusohjelma avuksi tekoälyn keinoilla

Jussi Mäntylä ja Skyplanner hienokuormitus
Jussi Mäntylä ja Skyplanner hienokuormitus

Vaasalainen ohjelmointiyritys Skycode Oy on kehittänyt toimivan ratkaisun teollisen tuotannon hienokuormitukseen. Skyplanner sisältää helpon käyttöliittymän, jossa voit raahata töitä eri työpisteille ja nähdä graafisesta näkymästä tuotannon työtilanteen. Suurin apu on kuitenkin Skyplannerin sisään rakennettu tekoäly, joka laskee ja löytää käyttäjän antamien raamien mukaan järkevimmän työjärjestyksen. Tuotantopäällikkö voi siis kertoa tekoälylle töiden prioriteettijärjestyksen ja muut vaatimukset, jotka haluaa otettavan huomioon hienokuormituksessa. Sen jälkeen tekoäly laskee parhaan työjärjestyksen, joka täyttää annetut vaatimukset ja on niiden puitteissa kaikkein tehokkain. Tuotantopäällikkö pääsee muokkaamaan tekoälyn ehdotusta ja hyväksymään sen. Tämä laskenta tapahtuu silmänräpäyksessä ja lopputuloksena on tehokkain mahdollinen työjärjestys, joka ottaa kaikki käytössä olevat yksityiskohdat huomioon. Tehdas alkaa tuottamaan enemmän ja tekee virheitä vähemmän.

Jos töitä peruuntuu tai joitain muita muutoksia tapahtuu, niin Skyplannerin tekoäly laskee pyydettäessä uuden hienokuormituksen nopeasti. Teollisuudessa ei eletä laboratorio-olosuhteissa, vaan juuri näihin yllättäviin muutoksiin mukautuminen on kaikki kaikessa. Skyplanner Hienokuormitus varmistaa, että elävän elämän kommellukset eivät estä tehdasta toimimasta tehokaasti.

Osaaminen ja asiakkaiden tarve kohtasivat

”Me tunnemme perinpohjaisesti suomalaisen teollisuuden tavat toimia ja olemme erikoistuneet tekoälyn kehittämiseen. Vuosien kokemus näistä molemmista aihepiireistä ja pitkä uramme normaalissa ohjelmistokehityksessä antoivat meille mahdollisuuden lähteä ratkaisemaan teollisuuden suurinta haastetta. On mielenkiintoista kehittää ohjelmaa, josta on niin valtavasti hyötyä asiakkaillemme.”, kertoo Skycode Oy:n yrittäjä Jussi Mäntylä.  ”Skyplanner voidaan kytkeä mihin tahansa muuhun ohjelmistoon, jolloin tietoa haetaan tekoälyn käyttöön aina sieltä missä hyödyllistä tuotantotietoa löytyy tekoälyn pureskeltavaksi.”, hän täsmentää.

Työntekijät toimimaan vahvuusalueillaan

Tekoäly kykenee siis ottamaan huomioon paljon kaikkea sellaista, joka olisi hyvin työlästä ihmisen aivoille. Tekoäly osaa laittaa esimerkiksi tietyn hitsaustyön ensisijaisesti juuri sille hitsaajalle, joka on vastaavista töistä suoriutunut historiassa nopeimmin. Kun CNC-sorvia käyttävä työntekijä lähtee kahvitauolleen, niin tekoäly on määrännyt siihen aikaan aloitettavaksi pitkäkestoisen sorvaustyön. Tällöin automaattinen CNC-sorvi voi sorvata itsekseen vaikka työntekijä on taukoa viettämässä. On helppoa ymmärtää miten paljon kannattavuutta nämä ominaisuudet jo pelkästään tuottavat vuodessa kun työntekijöitä on useita kymmeniä. Tehdas voi kehittyneellä hienokuormituksella kasvattaa tuotantonsa tehokkuutta, liikevaihtoa ja voittoa useita kymmeniä prosentteja lisää ilman yhtään konehankintaa tai rekrytointia.

Skycode Oy kasvaa vauhdilla

Skycode on selvästi valinnut toimialansa hyvin. Yritys onkin kasvanut nopeasti teollisuuden merkittäväksi ohjelmistotoimittajaksi. On helppoa kuvitella, että teollisuudessa heidän kriittisen tärkeille ohjelmistotuotteilleen löytyy markkinoita myös Suomen rajojen ulkopuolelta. ”Asiakkaamme sijaitsevat jo nyt tasaisesti ympäri Suomea ja Eurooppaa. Henkilökohtaisena pyrkimyksenämme on kuitenkin tuoda kehittämämme kilpailukykyä parantavat tekniikat erityisesti myös pohjanmaalaisten yritysten käyttöön. On mukavaa tehdä töitä ja auttaa samalla omaa kotiseutuaan kehittymään.”.

About Toimitus

Check Also

Minun kaupunkini, minun kehittämänä

Vaasan kaupunki kehittää asukaslähtöisempiä palveluita ja toimintatapoja osana Avoin kunta –hanketta. Ensimmäisenä tartutaan osallistumisen palveluihin …

One comment

  1. Täytyy myöntää että tekoäly tulee kokoajan enemmän ja enemmän normaaliin elämään, mutta toivon että siitä ei tule isoa riesaa ainakaan lähitulevaisuudessa. Joskus unissa nähnyt että robotit tulevat avaruudesta ja hallitsevat maailmaa. Joissaksin tilanteissa tekoäly on todella hyvä, kun sillä edistetään esimerkiksi sairauksia tai autetaan ihmisiä jotka sitä oikeasti tarvitsevat, tekoälysta tulee kuitenkin jossakin vaiheessa vain ”rikkaiden” tuote.

Vastaa