Home / Vaasa - kaikki tarpeellinen Vaasasta / Vaasalainen Henkilökuva: Seppo Lemponen

Vaasalainen Henkilökuva: Seppo Lemponen

Lemponen Seppo

Filosofian lisensiaatti, musikantti ja kriitikko Seppo Lemponen on väitöskirjassaan tutkinut jazz-englannin muuttumista 1940-luvulla ja sen vaikutusta kulttuuri-ilmiönä. Tutkimuksessa seurataan swingin kehittymistä kokeilujen kautta bebopiksi, sen popularisoitumista ja suosion huippua 1947-1948 sekä tähän uuteen tyyliin liittyviä musiikillisia ja kielenkäytön piirteitä.

Bop-kielenkäytön perustana olevan alakulttuurin slangi värittyi käytännönläheisellä ammattikielellä, joka on osittain periytynyt nykyjazziin. Joitakin hip-ilmauksia on siirtynyt jopa yleiskieleenkin.

http://info.adm.jyu.fi/main/portti/tiedotteet/2001/03/1465/show_announcement

Taskutrumpetti soi Vaasassa

Seppo Lemponen on jo kymmenen vuoden aikana viihdyttänyt keväisin aamuvirkkuja vaasalaisia trumpetin soitolla kaupungin rannoilla. Useimmiten Sepon soittoa voi kuunnelle Vaskiluodossa tai Hietalahden Villan läheisyydssä- Monet aamuisin rantoja pitkin töihin kiirehtineet ovat keväisin hämmästelleet trumpetin ääntä. Tänä keväänä (2006) trumpetti on soinut rannoilla jo huhtikuun puolella. Uteliaimmat ovat kurvanneet katsomaan lähempää ja rohkeimmat ovat ryhtyneet tekemään tuttavuutta soittajan kanssa.

Yksi näistä rohkeista on Erkki Heikkilä (74), monen vaasalaisen tuntema pesäpalloilija ja tenniksen harrastaja. -Tämä on jo vaikka kuinka mones vuosi kun kuuntelen Seppoa aamulenkkini aikana. Olemme vuosien aikana tulleet myös tutuiksi. Ensin hieman hämmästelin ja arastelin mutta nyt kuuntelen Seppoa aina kun siihen on tilaisuus, sanoo itsekin musiikkia harrastava Heikkilä. Heikkilä laulaa nykysin SLEY:n kuorossa. Trumpetisti, Seppo Lemponen (70), myöntää että Heikkilän kanssa on monena aamuna tullut puhuttua musiikista jos muistakin asioista.

Lemponen on viihdyttänyt vaasalaisia soitollaan kevätaamusin jo kymmen vuotta. Hakuja: Seppo Lemponen, taskutrumpetti, Swingistä boppiin, hepistä hippiin: Jazzmuusikoiden kieli uudisti kulttuuria, Swing to Bop-Hep to Hip: A Study in Jazz Parlance, hep talk.

Tapio Parkkari vaasalaisia.info

Viimeeksi muokattu 8.7. 2007

Lue lisää Seppo Lemposesta:

https://vaasalaisia.info/lemponen/

About Tapio Parkkari

Olen eläkkeellä oleva toimittaja. Yli 50-vuotisen toimittajaurani aikana olen työskennellyt mm. Yleisradiossa, STT:llä, Kansan Ääni-lehdessä, Radio Vaasassa ja ennen eläkkeelle siirtymistä kaupunkilehti Uusi Vaasalainen päätloimittajana. Tämän lisäksi lukematon joukko erilaisia media-alan töitä. mm. kolumnistina 2 vuotta Viva-aikakausilaehdessä. 2.2. 2005 perustin vaasalaisia.info kaupunkiblogi sivuston, joka täyttää nyt päiväni. Lisäksi ylläpidän Vaasalaisia infoa facebookissa, Tapio Parkkari facesivua, Omavaraisuus laajasti facesivua ja Leif Färdinng "Onnen Poika" fb-sivuja sekä Vaasapedia kaupunkisanakirjaa.

Check Also

Minun kaupunkini, minun kehittämänä

Vaasan kaupunki kehittää asukaslähtöisempiä palveluita ja toimintatapoja osana Avoin kunta –hanketta. Ensimmäisenä tartutaan osallistumisen palveluihin …

Vastaa