Home / Vaasa - kaikki tarpeellinen Vaasasta / Hanhela ja Nykänen Black Wall Galleryssä

Hanhela ja Nykänen Black Wall Galleryssä

Antti Hanhaela, Illanviettoa 2009

 

 

Pirjo Nykänen – Revinnäinen

Kaksi hienoa taiteilijaa
Pirjo Nykäsen ja Anssi Hanhela

Black Wall Gallery  17.1.2014-9.2.2014

Anssi Hanhela (s. 1962) maalaa elämää. Hänen ekspressionismissaan vitalismi törmää eksistentialismiin. Pohjoisilla mielenseuduilla se ei ole mikään ihme; sisäistä luontoaan seuraavan tie johtaa sinne, missä ei ole muita ihmisiä. Maisemassa värit soivat ja leimuavat ja eros toteutuu siellä kirkkaana.

Ihminen on luonnon mystisen todellisuuden äärellä kuitenkin vain seuraaja ja vain mentaalinen yhtyjä, ei orgaanisesti osallinen. Suhde toiseen ihmiseen on alkujaan orgaaninen, ruumiillinen, mutta toinen ihminen kiipeää taakaksi harteille, tappaen mahdollisuuden orgaaniseen kommunikaatioon. Ja siten ihminen onkin orgaaninen vain suhteessa itseensä.

Näin hän on eksistentiaalinen – tuntee monin tavoin, mitä on yksin olemassa ja mitä on olla yksin olemassa.Tämä näkökulma näyttäytyy minulle Anssi Hanhelan maalauksissa.

Niiden tarinallisuus ja maalauksellisuus ilmaisevat samaa sisältöä.

Paikoin vapaus kulkee kuin henki, vaikka sielu on teljetty eläintarhaan. Paikoin sisäinen tahto taas ryöppyää sisäänpäin tehden teräviä seurauksia.

Kamppailun tunnelma on läsnä. Luonto kutsuu kuitenkin vastaanottavaisena, ja Hanhelan kuvissa on toivo uudenlaisesta revanssista yhdistää sisäinen ja ulkoinen luonto.

Henri Hagman
taidemaalari,kuvataidekriitikko
Rovaniemi

Pirjo Nykänen (s. 1957)

Olen taidemaalari ja valokuvaaja. Valokuvaamiseen liittyy fyysinen liikkuminen ja kuvaustilanteisiin intensiivinen läsnäolo tilannemuutoksin. Koen kuvaamisen osana maalausten luonnostelua. Usein tuntuu myös siltä, että maalaaminen vaikuttaa valokuvauksen sisältöön. En osaa erottaa, kumpi on tärkeämpää.

Minua kiinnostaa valo ja valon luomat tilat. Teosten sisältöön antaa muodon elämänmittaiset koetut tilanteet muistumin ja unelmin tässä ajassa. Väripigmenttien kerroksellinen työstäminen on mielenkiintoista, arkista aherrusta.

Vanhat tekstiilit ja kuosit värimaailmoineen ovat olleet kiinnostuksen kohteina. Ne ovat yleensä lähtökohtana maalauksilleni, joihin yhdistyy luonnon monimuotoisuus.

Maalaan ja kuvaan erikokoisia teoksia, joiden muodostama yhtenäinen kokonaisuus kertoo tarinaa lähinnä naisen elämästä. Patalappumaisemat, kotiristikot, liinat, verhot, ihmisen läsnäolevuus on pieni luettelo niistä elämiseen liittyvistä kudotuista asioista ja tilanteista, joilla hahmotan teoksiani

Yhdistelen mielelläni eri tekniikoita.

Black Wall Gallery  17.1.2014-9.2.2014
Kasarmi 13, Korsholmanpuistikko 6, Vaasa

About Toimitus

Check Also

Minun kaupunkini, minun kehittämänä

Vaasan kaupunki kehittää asukaslähtöisempiä palveluita ja toimintatapoja osana Avoin kunta –hanketta. Ensimmäisenä tartutaan osallistumisen palveluihin …

Vastaa