Home / Tapahtumat /
H.F. Antellin taidekokoelma Tikanojan taidekodin päänäyttelynä

H.F. Antellin taidekokoelma Tikanojan taidekodin päänäyttelynä

Tikanojan taidekodin päänäyttelynä

Miljoonatohtori – H.F. Antellin taidekokoelma

Tikanojan taidekodin vuoden 2015 päänäyttelynä nähdään Miljoonatohtori – H.F. Antellin taidekokoelma 23.5.-30.8. Lääketieteen lisensiaatti Herman Frithiof Antell (Vaasa 1847 – Pariisi 1893) tunnetaan suurlahjoituksestaan Suomen Kansallismuseon hyväksi.

Tikanojan kesänäyttely tarjoaa pohjalaisyleisölle ainutlaatuisen mahdollisuuden tutustua vaasalaissyntyisen Antellin Ateneumiin sijoitettuun klassikkotaideteosten kokoelmaan ja keräilijän värikkääseen elämäntarinaan, josta on ollut käytettävissä uutta tutkimustietoa. Näyttely valottaa ensimmäistä kertaa tarkemmin hänen Vaasassa viettämiään vuosia.

Näyttelyyn tulevat Ateneumista Antellin kokoelman todelliset helmet, mm. useita Albert Edelfeltin ja Akseli Gallen-Kallelan maalauksia, kuten Edelfeltin Pariisin Luxembourgin puistossa (1887) ja Ulkosaaristossa (1898), Gallen-Kallelan Poika ja varis (1884) ja Démasquée (1888) sekä Antellin Pariisista hankkimia Auguste Rodinin veistoksia. Näyttelyn muita taiteilijoita ovat mm. Gunnar Berndtson, Eero Järnefelt, Hugo Simberg, Werner Holmberg, Victor Westerholm, Maria Wiik ja Alexander Lauréus.

Herman Frithiof Antell syntyi vuonna 1847 Vaasassa, jossa hän myös vietti lapsuus- ja kouluvuotensa ennen opintoja Helsingin yliopistossa. Lääketieteen opiskelija Antellin elämä muuttui kun hän sai isältään 1,2 miljoonan markan perinnön vuonna 1874. Hän asettui asumaan Pariisiin vuonna 1877 ja ryhtyi päätoimiseksi keräilijäksi. Vanhat ruotsalaiset rahat olivat hänen merkittävin keräilykohteensa, mutta myös taidekokoelma muodostui arvokkaaksi.

Antell tilasi teoksia Pariisissa työskennelleiltä suomalaisilta taiteilijoilta, kuten Albert Edelfeltiltä, Axel Gallénilta ja Ville Vallgrenilta, ja vietti aikaa heidän kanssaan ateljeissa ja Pariisin yöelämässä. Kesäisin Antell oleskeli Vaasassa harjoittaen lääkärin ammattiaan. Aluksi hän myös sijoitti keräämänsä taideteokset taloonsa Koulukatu 1:ssä. Antell kuoli Pariisissa vain 45-vuotiaana vuonna 1893. Testamentissaan hän lahjoitti kokoelmansa ja miljoona markkaa Suomen kansalle, mikä antoi lopullisen sysäyksen Suomen Kansallismuseon perustamiselle. Taidekokoelman hallinnointia ja kartuttamista on jatkanut Antellin valtuuskunta.

TIKANOJAN TAIDEKOTI
Hovioikeudenpuistikko 4, 65100 Vaasa
Avoinna: tiistai–sunnuntai 10–16, (06) 325 3916 www.tikanojantaidekoti.fi

Hannele Kyrönlahti
Tiedottaja I Informatör

About Tapio Parkkari

Olen eläkkeellä oleva toimittaja. Yli 50-vuotisen toimittajaurani aikana olen työskennellyt mm. Yleisradiossa, STT:llä, Kansan Ääni-lehdessä, Radio Vaasassa ja ennen eläkkeelle siirtymistä kaupunkilehti Uusi Vaasalainen päätloimittajana. Tämän lisäksi lukematon joukko erilaisia media-alan töitä. mm. kolumnistina 2 vuotta Viva-aikakausilaehdessä. 2.2. 2005 perustin vaasalaisia.info kaupunkiblogi sivuston, joka täyttää nyt päiväni. Lisäksi ylläpidän Vaasalaisia infoa facebookissa, Tapio Parkkari facesivua, Omavaraisuus laajasti facesivua ja Leif Färdinng "Onnen Poika" fb-sivuja sekä Vaasapedia kaupunkisanakirjaa.

Check Also

Sofi Oksanen kirkasti suomikuvaa Saksassa

Sofi Oksanen, sauna ja suomenruotsalaisuus loivat Saksassa Suomi-kuvaa Tuore väitöskirja kertoo, että lehdistö nosti Frankfurtin …

Vastaa