Home / Vaasa - kaikki tarpeellinen Vaasasta / Akkumateriaalitehtaan vaikutukset huomioidaan

Akkumateriaalitehtaan vaikutukset huomioidaan

Kaupunginhallitus käsitteli kokouksessaan 26.7.2021 muun muassa akkumateriaalitehtaan ympäristövaikutusten arviointiohjelmaa.

Johnson Matthey on toimittanut Etelä-Pohjanmaan ELY-keskukselle ympäristövaikutusten arviointiohjelman (YVA-menettelyn) akkumateriaalitehtaasta Vaasassa. Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on pyytänyt Vaasan kaupungilta lausuntoa 16.8.2021 mennessä.

Tehdas on suunniteltu rakennettavaksi Laajametsän alueelle Vaasan lentoaseman itäpuolelle, noin kahdeksan kilometriä Vaasan keskustasta. Tehtaan ensisijainen tuote on katodimateriaali, jota valmistetaan käytettäväksi uuden sukupolven sähköajoneuvojen akuissa. Tuotannossa käytetään raaka-aineina kemikaaleja, joista osa on luokiteltu vaarallisiksi kemikaaleiksi. Arvioitu tuotantokapasiteetti on 30 000 tonnia vuodessa.

Kaupunginhallitus hyväksyi 26.7. Vaasan kaupungin lausunnon, jossa todetaan, että YVA-ohjelma on kokonaisuutena asiallinen ja hyvin laadittu. Johnson Mattheyn toiminnan ympäristötavoitteet tukevat myös Vaasan kaupungin strategisia tavoitteita.

Kaupunki pitää hyvänä ja ehdottoman tärkeänä, että hankkeen tavoitteena on lainsäädännössä ja normistossa asetettujen ohjearvojen alittaminen. Kaupungin mukaan vaikutusten arvioinnissa on tarpeen tuoda esille myös energian tarve, energian käytöstä aiheutuvat vaikutukset ja niiden kestävä hallinta.

Vaasan kaupungin lausunto on valmisteltu kaavoituksen, kiinteistötoimen, kuntatekniikan, Vaasan Vesi -liikelaitoksen ja ympäristötoimen yhteistyönä.

Katso esityslistat liitteineen ja pöytäkirjat.
Lue, katso ja kuuntele aiemmat Mitä kaupunginhallitus päätti –jutut.

Katso myös uutinen 19.4.2021: Johnson Matthey valitsi Vaasan kestävän akkumateriaalitehtaan sijoituspaikaksi

About Tapio Parkkari

Olen eläkkeellä oleva toimittaja. Yli 50-vuotisen toimittajaurani aikana olen työskennellyt mm. Yleisradiossa, STT:llä, Kansan Ääni-lehdessä, Radio Vaasassa ja ennen eläkkeelle siirtymistä kaupunkilehti Uusi Vaasalainen päätloimittajana. Tämän lisäksi lukematon joukko erilaisia media-alan töitä. mm. kolumnistina 2 vuotta Viva-aikakausilaehdessä. 2.2. 2005 perustin vaasalaisia.info kaupunkiblogi sivuston, joka täyttää nyt päiväni. Lisäksi ylläpidän Vaasalaisia infoa facebookissa, Tapio Parkkari facesivua, Omavaraisuus laajasti facesivua ja Leif Färdinng "Onnen Poika" fb-sivuja sekä Vaasapedia kaupunkisanakirjaa.

Check Also

Minun kaupunkini, minun kehittämänä

Vaasan kaupunki kehittää asukaslähtöisempiä palveluita ja toimintatapoja osana Avoin kunta –hanketta. Ensimmäisenä tartutaan osallistumisen palveluihin …

Vastaa