Home / Tapahtumat / Sodan poistaminen Kuntsi 2014

Sodan poistaminen Kuntsi 2014

Näyttely sodan poistamisesta
Kuntsin modernin taiteen museossa 1.2.–20.4.2014

Yhdysvalloissa jo usean vuosikymmenen ajan työskennelleet puolalaistaiteilijat Ewa Harabasz ja Krzysztof Wodiczko tuovat kevääksi Vaasaan rauha-aiheisen näyttelynsä.

Näyttely RAUHA – Näyttely sodan poistamisesta Kuntsin modernin taiteen museossa kritisoi väkivaltakulttuuria. Taiteilijoiden mukaan nykyihminen voi vapautua sodan kulttuurista ja käsitteestä kokonaan. Näyttely esittelee puolalaistaiteilijoiden tuotantoa 1990-luvulta lähtien aina viime vuosien uusimpiin teoksiin.

Näyttely nähdään Suomessa ainoastaan Vaasassa ja se kokoaa taiteilijoiden teokset ensimmäistä kertaa yhteisnäyttelyyn. Näyttelyssä on mukana sekä installaatioita, videoteoksia, käsitetaidetta ja bysanttilaisesta ikonimaalauksesta ammentavia suurikokoisia maalauksia nykymedian kuvastolla höystettynä.Ewa Harabasz

Untitled / Nimetön / Utan titel, 2005-2006
digitaalinen tuloste, lehtikulta ja öljyvärimaalaus kankaalle, puupaneeli /
91 x 182 x 7,5 cmCourtesy of Signum Collection, Poznan, Poland / Puola / Polen
Kuva / foto / photo
Courtesy of Signum Collection, Poznan, Poland

Vuonna 1943 Varsovassa syntynyt Krzysztof Wodiczko tunnetaan maailmalla käsitteellisistä ja poliittisesti kantaaottavista teoksistaan, joissa hän tutkii väkivallan roolia yhteiskunnassamme ja asenteitamme sotaa kohtaan. 1980-luvulta alkaen hän on toteuttanut yli seitsemänkymmentä suurikokoista, julkisiin rakennuksiin ja monumentteihin heijastettua teosta.

Teoksillaan Wodiczko toivoo katsojan havahtuvan kuinka julkinen ympäristömme kuvastaa yhteistä historiaamme, erityisesti traumaattista sotaisaa ja poliittista menneisyyttämme.

Ewa Harabasz luo valokuvaa ja maalausta yhdisteleviä suuria ja tunteikkaita ikonimaisia kollaaseja Caravaggion hengessä. Taiteilijana hän on kiinnostunut taiteen keinoista kuvata inhimillisiä reaktioita, käyttäytymistä, kehonkieltä ja eleitä traumaattisissa ja traagisissa tilanteissa sekä nykypäivän median esittämistapojen vertailusta perinteiseen maalaustaiteeseen.

Hän uskoo nykypäivän mediakuvaston ammentavan voimansa pitkälti varhaisbarokin maalaustaiteen perinteestä. Harabasz on syntynyt vuonna 1957 Czestochowassa. Hänen taidettaan on esitelty laajasti ympäri maailmaa yksityis- ja ryhmänäyttelyinä Yhdysvalloissa, Euroopassa ja Israelissa. Teemallisesti näyttely liittyy rauhan ja toisaalta väkivallan ja katastrofien kuvaamiseen länsimaisessa kulttuurissa.

Näyttely kritisoi väkivaltakulttuuria ja esimerkiksi populaarikulttuurin mukanaan tuomaa kevytmielistä sodan ihannointia. Taiteilijoiden näkemyksen mukaan käsitteellisten – sodan ja rauhan aiheita käsittelevien – taideteosten avulla nykyihminen voi vapautua sota- ja väkivaltakulttuurin vahvistamisen ja yläpitämisen perinteestä.

Kuntsin modernin taiteen museon tuottama näyttely on toteutettu yhdessä Åbo Akademin ja Tampereen yliopiston uuden rauhantutkimuksen maisteriohjelman kanssa. Yhteistyössä opinto-ohjelman kanssa näyttelyn yhteyteen tuotetaan lauantaina 1.2.2014 samoja aiheita käsittelevä yleisölle avoin ja ilmainen kansainvälinen seminaari Åbo Akademin tiloissa.

Amerikkalainen dosentti Douglas P. Fry johtaa Peace, Mediation & Conflict Research (PEACE) opinto-ohjelmaa Vaasassa. Näyttelyn avajaisviikonloppuna järjestetään taiteilijatapaaminen sunnuntaina 2.2.2014 klo 14–16.

Pauliina Pääkkönen
tiedottaja

About Toimitus

Check Also

Sofi Oksanen kirkasti suomikuvaa Saksassa

Sofi Oksanen, sauna ja suomenruotsalaisuus loivat Saksassa Suomi-kuvaa Tuore väitöskirja kertoo, että lehdistö nosti Frankfurtin …

Vastaa