Isto Jakola taiteilija Ristinummela

Vaasapedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Kuka on Isto Jakola? Hän on Ristinummella asuva vaasalainen taidemaalari ja hyvä maalari onkin. Hän elää vaatimattomasti tässä ja tänään, mutta on tulevaisuuden taidemaalari. Viivan mestari, viivan jossa on virtaa.

Henkilö esittely: Jakola Isto Pekka Viljami, syntynyt Oulussa 10.5.1940. Hänen vanhempansa oli kirjanpitäjä Valdemar Jakola ja äiti kirjuri Aili, o.s. Unger. Taitelijamatrikkeli kertoo hänen suorittaneensa Suomen Taideakatemian vuosina 1963-67 Ensimmäisen näyttelyssä hän oli mukana Oulussa 17-vuotiaana nuorukaisena ja siitä lähtikin taiteilija ura urkenemaan. Ensimmäinen oma näyttely oli Tampereella 1967 ja 1971. Helsingissä kaksi näyttelyä 1969 ja 1970. Sitten olikin jo näyttelyitä Kemissä, Vaasassa ja Seinäjoella. Omat näyttelyt Rovaniemellä ja Porvoossa ja Kangasalla 1983 ja 1984. Oma sarjansa ovat ulkomaiset taidenäyttelyt ja niissä menestyminen Firenzen kansaivälinen näyttelyssä Italiassa 1969. Monacon kansainvälinen taidekilpailu 1970. Kööpenhamina 1976, Tukholma 1970 sekä ryhmänäyttelyitä useaan otteeseen Australiassa. Lisäksi hän osallistunut Suomen taiteilijoiden näyttelyihin ulkomailla: Suomen Taide Akatemian näyttelyyn Pietariin 1964.

Palkinnot: Kunniamaininta Monanacon kansainvälisessä taidekilpailuissa 1969.

Hänen taulujaan on hankittu Vihurisäätiön kokoelmiin, Suomen valtion kokoelmiin sekä Seinäjoen kaupungille. Hänen teoksiaan mm. Vitrums Konst föreningin kokoelmissa Ruotsissa. Suuria julkisia teoksia on mm. Pohjalaiset 1976-77. Hän on tailijaseurojen jäsen mm. Lane Coven taiteilija yhdistyksen jäsen. Pitänyt myös Vaasassa useita näyttelyitä ja viimeinen näyttely oli pikkugaleriassa Kirkkopuistikolla kevääällä 2006 jossa oli hieno läpileikkaus tämänhetken Jakolan maalauksista. Huomasin, että Isto Jakola on kelpuutettu merkittävien suomalaistaiteilijoiden luetteloon WSOY:n julkaisemassa "Taiteen pikkujättiläisessä."

Isto Jalola on vaatimaton oman tiensä kulkija, omaten humaanin elämänkatsomuksen ja tämä humaani, ihmisläheinen lämpö esiintyy hänen tauluissaan. Jokaisessa taulussa on inhimillistä kosketusta aikaan ja ihmiseen. Joskus hän on ajanilmiöihin nähden neutraali ja joihinkin kantaaottava. Hänellä on kyky tehdä viivoistaan kaaos ja motivoitua sen pohjalta luomaan harmonia. Eräässä vaiheessa hän käsitteli taiteessaan kissa-aihetta joka oli jo hänen tavaramerkkinsä. Miksi kissa? Siinä hän halusi käsitellä oman sielunsa herkintä osaa ja se miten vaikea on päästä harmoniaan. Kissa on symboli omasta itsestä. Vaikka eihän Jakolan kissana olo ollut mitenkään helppoa. Välillä haaksirikkoutumista elämän meren kauhistuttavissa syövereissä. Ja sitten jatkossa, pääseminen kaiken jälkeen harmoniaan. Mestarillista symboliikkaa ja upeaa siveltimen käyttöä. Isto Jakola on täysin omaperäinen taitelija ja tyylittelijä. Hän voi ottaa idean Aivatsowskin myrkystä pahimmillaan ja laivasta pelastuu vain terävillä kynsillään laivakissa. Aihe on saatu mrenmestarimaalaajalta Aivatsowskista ja kaikki muu onkin Isto Jakolaa itseään. Hänen taiteensa on upeaa viivatekniikkaa josta syntyy kulloinenkin aihe ja värit ovat todella persoonallisia ja soinnuteltu luonnolliseksi. Jakolan taide on hämmästyttävän pikkutarkkaa työtä joka vaatii pitkällisen kehittelyn ja näkemyksen lopputuloksesta. Korjailuihin ei ole varaa, eikä niitä tauluissa näy. Se on aivoissa syntynyt kuva jonka hän jäljentää varmoin siveltin vedoin tauluunsa. Jos alussa sanoin, että Jakola on tulevaisuuden taitelija ja sitä hän ehdottomasti on! Seinällä pidettäessä hänen taulunsa arvo kasvaa nopeasti korkoa, mutta siitä vain ei voi helposti luopua, koska siinä aina silmä lepää mennen tullen. Hänen tauluihinsa ei voi ajan mittaan kyllästyä, päinvastoin! Omalla tyylillään hän kuuluu Vaasassa eturivin taiteilijoiden joukkoon josta vielä puhutaan hyvin paljon, kauan ja pitkään.

- Pentti Suksi