Home / Tapahtumat / Pohjanmaan Museo etsii jääkäriperinnettä

Pohjanmaan Museo etsii jääkäriperinnettä

Museo etsii jääkäriaiheisia kirjeitä

päiväkirjoja, valokuvia ja esineitä

Vaasan kaupungin museot tuottavat Suomen itsenäisyyden juhlavuoden päähankkeena näyttelyn työnimeltään ”Jääkärit saapuvat Vaasaan”. Näyttelyn taustatutkimusta varten etsitään nyt yksityisiltä ihmisiltä tietoa jääkäreihin liittyvistä kirjeistä, päiväkirjoista, valokuvista ja esineistä.

Näyttely on esillä Pohjanmaan museossa lokakuusta 2017 toukokuuhun 2018 ja se esittelee jääkäriliikkeen historiaa sekä 1917–1918 tapahtumia Vaasan ja Pohjanmaan näkökulmasta. Näyttelyn runkona ovat Pohjanmaan museon kokoelmiin kuuluvat autenttiset esineet sekä arkistomateriaali ja valokuvat, joita tarpeen mukaan täydennetään lainoilla.

Aihetta lähestytään yksilöiden kokemusten kautta ja tavoitteena on myös tuoda esiin tähänastisessa historiantutkimuksessa unohdettujen ryhmien näkökulmia. Näyttelyn tavoitteena on lisätä tietoa ja ymmärrystä jääkäreistä ja Suomen itsenäistymiseen liittyvistä tapahtumista.

Kartoituksella kerätään paikallista tietoa ja kokemuksia jääkäriliikkeestä

Pohjanmaan museo kartoittaa nyt tietoja yksityisten ihmisten omistamasta, jääkäreihin liittyvästä arkistomateriaalista, kuten päiväkirjat, kirjeet ja valokuvat, sekä alkuperäisestä esineistöstä. Kartoituksella kerätään paikallista tietoa jääkäreiden ja heidän perheidensä sekä yleisemmin myös pohjalaisten kokemuksista jääkäriliikkeestä.

Tietoa kerätään myös itsenäistymisen ajan ja sisällissodan tapahtumista sekä vaasalaisten olosuhteista vuosina 1917-1918. Tietoja käytetään FT Seija-Leena Nevalan näyttelyä varten suorittaman tutkimuksen lähdemateriaalina.

Tarvittaessa museo voi pyytää lainaksi näyttelyyn osaa esineistä ja arkistomateriaalista. Pohjanmaan museo korostaa, että kartoituksen kautta saatujen tietojen ja materiaalien käytössä ja julkaisussa noudatetaan historiantutkimuksen eettisiä käytäntöjä mm. objektiivisuuteen ja henkilösuojaan liittyen.

Museon yhteyshenkilöt kirjaavat tiedot talteen ja mielellään ottavat myös valokuvat materiaaleista. Omistajaan otetaan myöhemmin yhteyttä jos alkuperäistä esinettä tai dokumenttia tarvitaan tutkimusta tai näyttelyä varten.

Arkistomateriaalien, kuten kirjeiden, päiväkirjojen ja valokuvien kohdalla pyydetään ottamaan yhteyttä arkistoamanuenssi Kimmo Vataseen, Vaasan kaupungin museot, p. 040 180 6195, kimmo.vatanen@vaasa.fi. Esineiden kohdalla yhteyshenkilö on tutkija Minna Vihla, Vaasan kaupungin museot, p. 040 707 5126, minna.vihla@vaasa.fi.

   Ulla Kalliokoski

About Tapio Parkkari

Olen eläkkeellä oleva toimittaja. Yli 50-vuotisen toimittajaurani aikana olen työskennellyt mm. Yleisradiossa, STT:llä, Kansan Ääni-lehdessä, Radio Vaasassa ja ennen eläkkeelle siirtymistä kaupunkilehti Uusi Vaasalainen päätloimittajana. Tämän lisäksi lukematon joukko erilaisia media-alan töitä. mm. kolumnistina 2 vuotta Viva-aikakausilaehdessä. 2.2. 2005 perustin vaasalaisia.info kaupunkiblogi sivuston, joka täyttää nyt päiväni. Lisäksi ylläpidän Vaasalaisia infoa facebookissa, Tapio Parkkari facesivua, Omavaraisuus laajasti facesivua ja Leif Färdinng "Onnen Poika" fb-sivuja sekä Vaasapedia kaupunkisanakirjaa.

Check Also

Sofi Oksanen kirkasti suomikuvaa Saksassa

Sofi Oksanen, sauna ja suomenruotsalaisuus loivat Saksassa Suomi-kuvaa Tuore väitöskirja kertoo, että lehdistö nosti Frankfurtin …

Vastaa