Bytte Strømleverandør | Penger på Dagen | Bytte Vinduer 2019 | Takst på Hus | Hundeforsikring | Boligalarm Pris | Billigste Kredittkort 2019 | Beste Telefonabonnement
Home / Tapahtumat / Mummoriksa käyttöön Vaasassa

Mummoriksa käyttöön Vaasassa

Tuulten viemää Vaasan

kaupungin kotihoidon asiakkaille

”Pyörällä kaiken ikää” on Pyöräliiton projekti, jossa koulutetaan vapaaehtoisia polkemaan ”mummoriksaa” eli sohvapyörää, jotta ikäihmiset pääsevät kokemaan pyöräilyn riemua ja tuntemaan tuulen hiuksissaan. Vaasan kaupungin kotihoidon fysio- ja toimintaterapeutit saavat Pyöräliiton sohvapyörän lainaksi 18.-31.5.2017. Tänä aikana ajelulle pääsee noin 25-30 kotihoidon asiakasta. Lisäksi kyytiin pääsee myös vapaaehtoisten kuljettamia henkilöitä.

Kyyditettävät ovat pääosin Vaasan kaupungin kotihoidon asiakkaita. Kotihoidon fysio- ja toimintaterapeutit ovat omista asiakkaistaan valinneet sellaisia, joita tällainen kyyti erityisesti ilahduttaisi. Myös kotihoidon hoitajat ovat saaneet ehdottaa kyyditettäviä henkilöitä.

Riksalla ajon niksit

Riksalla ajo vaatii kuljettajalta lähinnä maalaisjärkeä. Pyörässä on sähkömoottori, joka avustaa halutessa polkijaa eli mitään huippukuntoa ei vaadita. Kuljettajan tulee ennakoida tilanteet tarkemmin kuin tavallisella pyörällä. Kuopat, katukiveykset ja mäet tulee ennakoida, jotta meno on mahdollisimman mukavaa koko matkan ajan, kertoo Paula Kullas kotihoidon toimintaterapeutti, joka koordinoi kotihoidon riksa-ajelut.

Kyyditettävältä riksa-ajelu vaatii sen, että pystyy olemaan istuma-asennossa ja omaa kohtalaisen istumatasapainon. Kyytiin voidaan nostaa apuvälineillä, joten kävelemään ei tarvitse pystyä päästäkseen kyytiin. Tarvittaessa asiakas voi ottaa mukaansa avustajan kyydin turvaamiseksi. Avustaja on hyvä olla mukana, jos kyyditettävällä henkilöllä on heikko tasapaino tai esimerkiksi muistisairaus, jonka vuoksi asiakas saattaa yrittää nousta kyydistä kesken matkan.

Myös vapaaehtoiset ovat mukana projektissa

Projektissa ovat mukana myös Vaasan pyöräyhdistyksen VeloVan koulutetut vapaaehtoiset pyöräluotsit ja -kapteenit. He pyöräilevät riksalla jonkin verran myös viikonloppuisin ulkoiluttaen muita kuin Vaasan kotihoidon asiakkaita. Kotihoidon kuntoutustyöntekijät ajelevat riksalla arkisin, työpäivänsä aikana. 

Lisätietoja: Kotihoidon toimintaterapeutti Paula Kullas, p. 044 475 0535, paula.kullas@vaasa.fi 

Kuvissa: Kotihoidon asiakas Mirja Nuuja nautti riksakyydistä yhdessä kotihoidon fysioterapeutin Seija Kosken kanssa. Riksan kuljettajana toimi tällä kertaa kotihoidon toimintaterapeutti Annina Koskinen.

Kuvat: Johanna Jussila

About Tapio Parkkari

Olen eläkkeellä oleva toimittaja. Yli 40-vuotisen toimittajaurani aikana olen työskennellyt mm. Yleisradiossa, STT:llä, Kansan Ääni-lehdessä, Radio Vaasassa ja ennen eläkkeelle siirtymistä kaupunkilehti Uusi Vaasalainen päätloimittajana. Tämän lisäksi lukematon joukko erilaisia media-alan töitä. mm. kolumnistina 2 vuotta Viva-aikakausilaehdessä. 2.2. 2005 perustin vaasalaisiaa.info sivuston. Joka täyttää nyt päiväni. Lisäksi ylläpidän Puhetta Vaasasta, Vaasalaisia, Tapio Parkkari ja Leif Färdinng "Onnen Poika" fb-sivuja sekä Vaasapedia kaupunkisanakirjaa.

Check Also

Sofi Oksanen kirkasti suomikuvaa Saksassa

Sofi Oksanen, sauna ja suomenruotsalaisuus loivat Saksassa Suomi-kuvaa Tuore väitöskirja kertoo, että lehdistö nosti Frankfurtin …

Vastaa