Strømleverandører | Sammenlign Forbrukslån | Takst på Bil | Verditakst | Billigste Forsikring | Alarmer | Kredittkort Avbestillingsforsikring | Billigste Boliglån

Jussi Kangas

Jussi Kangas:

Aivan tavallisia Vaasalaisia – osa I

Jussi Kangas on Vaasan tunnetuin historoitsija

Vaasalaisia.info aloittaa tänään pienimuotoisen sarjan ”aivan tavallisista vaasalaisista” Sarjan ensimmäinen esiteltävä on paikallishiroroitsija Jussi Kangas. Voit ehdottaa omaa suosikkiasi lähettämällä postia osoitteeseen vaasalaisia.info(at)suomi24.fi

Jussi Kangas (69) on historiafriikki. Henkilöhistoria, ihmiskohtalot ja tapahtuneen yleiset ja salatummat yhteydet vetävät Kangasta vastustomattomasti puoleensa.

-Olen ollut koko elämäni ajan kiinnostunut historiasta. Ensimmäisen historiantutkimukseni tein jo nuorukaisena kun suoritin nuorisoseuramerkkiä, sanoo Kangas.

Paikkakunta ja yrityshistoroitsija Kankaasta tuli vasta eläkevuosina. Tätä ennen hän ehti tehdä pitkän päivätyön työnjohtajana, työteknikkona ja suunnittelijana ”Rompalla” eli nykyisessä ABB:ssä..

Yhteiskunnallisesta kiinnostuksesta kertoo se, että Kangas istui Vaasan valtuustossa 3 kautta valtuutettuna ja neljä kautta varavaltuutettuna. Tämän lisäksi hän oli 16 vuotta teknisessä lautakunnassa. Muihin meriiteihin kuuluu monipuolinen paikallisaktiviteetti. Kangas on toiminut mm. Asevelikylän ”kyläpäällikkönä”.

Historoitsija

Ensimmäisen historianteoksensa Kangas pykäsi kokon vuonna 1971. Sen jälkeen niitä on syntynyt kuusi kappaletta ja tälläkin hetkellä on tekeillä useita.

-Järjestys voi mennä sekaisin, mutta niitä on Asevelikylän historia, Vaasan Ikinuorten historiikki, Vaasan poliisilaitoksen historia, ”Varrella virran” eli Ylistaron kylähistoriikki ja Vaasan uimaseuran historiikki. Jotain taisi jäädä välistä pois, muistelee Kangas.

Näiden lisäksi Jussi Kangas on kirjoittanut satoja lehtijuttuja nimellä ja nimimerkillä

Mikä saa miehen näin ahkeraksi?

-Tekemistä pitää olla, Jos oikein syvälliseksi heittäytyy niin kyllä siellä takana on halu tallentaa ajasta jotain tulevaisuuden ihmisille. Yksi hyvin tärkeä asia on paikallisidentiteetin vahvistaminen. Vaikka maailma kuinka muuttuisi niin jossakin vaiheessa ihminen haluaa tietää mistä hän on kotoisin. Tästä kertoo mm. luokkakokousten saama valtava suosio. Ihmiset haluavat palata muistoissaan entiseen, löytää sieltä kiinnekohtia elämälleen.

Vaasa 400-vuotta

Ensi vuonna vietettävät Vaasan 400-vuotisjuhlat ovat temmanneet Kankaan mukaansa. Kangas perusti Vaasan työväenopiston jo edesmenneen rehtori Marjaana Heikiuksen kehotuksesta Vaasa 400-piirin, joka on tehnyt arvokasta työtä vaasalaisen historianperinteen tallentamiseksi.

Tällä hetkellä Jussi Kangas puurtaa Ylistaron työväenyhdistyksen 100-vuotishistoriikin ja Vaasan vankilan historiikin parissa. Mitään deadlinea ei ole, mutta Kankaan vauhdin tietäen ne saattavat ilmestyä hyvässä vauhdissa. Työteliäs mies jaksaa murehtia myös asuinpaikkansa Asevelikylä asioista, vaikka ei enää kyläpäällikkö ole. Kangas onkin ristinyt itsensä emeritius-kyläpäälliköksi.

-Tällä hetkellä murehduttaa eniten Edvin Hevonkosken Edvininpolun kohtalo.

Kangas antaa täyden tukensa ajatukselle kehittää Edvininpuistosta ITE-taiteen ulkoilmapuisto.

About Toimitus

Check Also

Ensimmäinen kaupunkiblogi

Perustin kesällä 2003 ilmeisesti Suomen ensimmäisen kaupunkiblogin nykyaikaisessa mielessä. Blogi on nimeltään Plokkaa. Perustin sen …

Vastaa