Home / Kolumnit / Virva Hirvi-Nevala – Mitä jäi huomaamatta ja miksi

Virva Hirvi-Nevala – Mitä jäi huomaamatta ja miksi

Mitä jäi huomaamatta ja miksi

Miltä tuntuu kun alitajuntaan syöpyy tietoisuus jonkin jääneen autosi alle. Miltä tuntuu kun ajoneuvosi nytkähtää ja pomppaa kuin noustakseen puupölkyn yli. Miltä tuntuu kun nouset autosta ja juokset katsomaan mikä tämän nytkähdyksen on aiheuttanut.

Miltä tuntuu kun alitajuntaasi syöpyy tietoisuus ajoneuvosi alle jääneestä ihmisestä ja miltä tuntuu kun tuo tietoisuus muuttuu karmivaksi tiedoksi lapsesta joka makaa isojen pyöriesi ruhjomana maassa pieni reppu selässään. Miltä tuntuu kun alitajuntasi tuo eteesi tilanteen uudelleen ja uudelleen kuin filmistä. Mitä tapahtui, mitä tein väärin.

Mitä jäi huomaamatta ja miksi. Puhuinko tai näpyttelinkö puhelinta tai seurasinko peilistä jotain muuta ehkä tilanteeseen epäolennaista asiaa. Puhunko totta tai valehtelenko. Miltä tuntuu seisoa paikallaan ja hälyttää apua kaikkien niiden syyttävien silmien edessä. Miltä tuntuu todeta olevansa syyllinen liikenneonnettomuuteen.

Syyllistyneensä päälle ajoon, jossa uhrina on lapsi suojatiellä matkalla kouluun. Miltä tuntuu vanhemmista jotka saava puhelun joka kertoo lapselle tapahtuneesta onnettomuudesta. Toivovatko vanhemmat onnettomuuden olleen niin lievä että siitä selvitään ja saadaan lapsi takaisin kotiin tai mahdollisesti täydellinen ymmärtämättömyys mitä on tapahtunut ja mistä puhutaan. Miltä tuntuu vanhemmista kun he poistuvat työstään ja istuvat autoon ajaakseen sairaalaan mielessään suuri hätä pienen lapsensa puolesta ja kuitenkin toiveenaan vain paras mahdollinen.

Miltä tuntuu tietoisuus siitä että tuo pieni lapsi ei enää koskaan palaa takaisin. Miltä vanhemmista tuntuu kun iloinen ja luottamus aamun alussa oli kuin pois pyyhitty teksti ja mikä on muuttanut koko perheen elämän viemällä heidän lapsensa pois tästä elämästä. Miltä tuntuu kun suru ja tilanteen täydellinen ymmärtämättömyys vie heidät hautaustoimistoon valitsemaan pientä arkkua. Kiveä johon kaiverretaan niin lyhyt elämänkaari ja viereen kuva enkelistä, jonka toivotaan suojelevan lasta kaikelta pahalta. Suunnataan katse kohti taivasta toivottaakseen tälle pienelleen hyvää matkaa ja toiveena jälleen näkeminen.

Toivon kaikille tiellä moottoriajoneuvoilla ajaville rohkeutta ja järkeä painaa jarrua tullessaan suojatien läheisyyteen. Toivon kunnioitusta jokaista tiellä liikkujaa kohtaan. Nämä eivät ole suuria toiveita kunhan sen oivaltaa!

Virva Hirvi-Nevala

Vaasa

About Tapio Parkkari

Olen eläkkeellä oleva toimittaja. Yli 50-vuotisen toimittajaurani aikana olen työskennellyt mm. Yleisradiossa, STT:llä, Kansan Ääni-lehdessä, Radio Vaasassa ja ennen eläkkeelle siirtymistä kaupunkilehti Uusi Vaasalainen päätloimittajana. Tämän lisäksi lukematon joukko erilaisia media-alan töitä. mm. kolumnistina 2 vuotta Viva-aikakausilaehdessä. 2.2. 2005 perustin vaasalaisia.info kaupunkiblogi sivuston, joka täyttää nyt päiväni. Lisäksi ylläpidän Vaasalaisia infoa facebookissa, Tapio Parkkari facesivua, Omavaraisuus laajasti facesivua ja Leif Färdinng "Onnen Poika" fb-sivuja sekä Vaasapedia kaupunkisanakirjaa.

Check Also

Eroperheitä koskettavassa vieraannuttamisessa vanhempi tarkoituksella estää toisen vanhemman ja lapsen suhteen kehittymistä. Vieraannuttaja vaikeuttaa vuorovaikutusta ja pyrkii erottamaan lapsen toisesta vanhemmasta. Pahimmillaan vieraannuttaja katkaisee kokonaan lapselta yhteydenpidon tai syöttää lapsen mieleen valheellisia mielikuvia toisen vanhemman pahuudesta.

Huoltokiusaaminen murentaa

Huoltokieusaaminen murentaa hyvinvoinnin Eroperheiden määrä kasvaa Suomessa koko ajan. Vanhempien ero koskettaa vuosittain arviolta 30 …

Vastaa