Ympäristöseuran kurkiretki 13.09.2007

Vaasapedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Upea Kurkiretki Söderfjärdenille 13. 09. 2007

Vaasan ympäristöseura järjesti torstaina 13.9. perinteisen Kurkiretken Söderfjärdenille. Tapahtumaa on järjestetty 6 kertaa aikaisemminkin. Täysikokoisessa bussissa oli vain kymmenkunta tyhjää paikkaa, viime vuonna oli ihan täyttä.

Parempaa ilmaa ei olisi voinut toivoa. Matkasimme ensin Söderfjärdenille tarkistamaan tilannetta. Pellolla oli muutaman sadan parvissa kurkia, jotka aina silloin tällöin vaihtoivat paikkaa. Markenvägenin varren uudelta lintutornilta, keskeltä Söderfjädeniä oli helppo seurata peltuaukean tapahtumia. Rusosuohaukkojakin näimme sekä ison sepelkyyhkyparven.

Asiantuntevat oppaamme Tapio Osala ja Eero Murtomäki kertoivat tottuneesti sekä itse Söderfjärdenistä että kurkien elämäntavoista. Eero on tutkinut niitä jo yli 40 vuotta. Kaikki Vaasalaiset eivät edes tiedä, että kyseessä on Pohjoismaiden vilkkain kurkien taukopaikka. Yhtäaikaisesti on laskettu yli 7.000 kurkea Söderfjärdenin alueella. Seuraava tauko voi olla jopa Eestin puolella. Muuttomatkan määränpää on niinkin kaukana kuin Afrikassa tai Iranissa.

Upea kokemus

Todella upea kokemus seurata kurkien nousua ja siirtymistä saaristoon lepäämään yöksi. Kun ensimmäinen parvi suunnisti kohti merta, starttasimme itse bussilla perässä kohti saaristoa. Jäimme Långskäret -tien tähystyspaikalle Penikarsundetiin seuraamaan mahtavaa ylilentoa. Ilta-auringon paisteessa lensivät kolmisentuhatta kurkea ylitsemme, äänekkäästi keskustellen ehkä päivän tapahtumista. Eero Murtomäki kertoi, että päivän janossa pellolla ruokailleet kurjet kareille päästyään ensi töikseen juovat mahan täyteen merivettä. Vaasan ympäristöseura järjestää pitkin vuotta mielenkiintoisia retkejä. Aiheina ovat esimerkiksi pöllöt, lepakot, kutukalat, suot eli jokaiselle oman kiinnostksen mukaan. Osoitteessa http://www.sll.fi/vaasa lisätietoa toiminnasta.