Viljo Syrenius

Vaasapedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Varatuomari s. 4.12.1909 k. 6.3.2005

Viljo Syrenius'

Varatuomari Viljo Syrenius kuoli 6. maaliskuuta 2005 Vaasassa. Hän oli 95-vuotias, syntynyt 4. joulukuuta 1909 Vaasassa.

Syrenius suoritti ylemmän oikeustutkinnon Helsingin yliopistossa 1936.

Vaasan raastuvanoikeuden palvelukseen Syrenius tuli 1940. Hän oli tyytyväinen elämäänsä oikeusneuvosmiehenä ja notaarina. Hän istui sekä siviili- että rikosjuttuja, piti työstään ja pysyi siinä. Eläkkeelle hän jäi 1974.

Syrenius kartutti varojaan hankkimalla valtion obligaatioita sekä Nokian osakkeita silloin, kun se vielä oli autonrengasfirma.

Omaisuuttaan hän alkoi lahjoittaa Suomen Kulttuurirahaston Etelä-Pohjanmaan rahastolle 1999. Kaikkiaan lahjoituksia kertyi euroiksi muutettuna 13,3 miljoonaa. Lahjoitukset nostivat Etelä-Pohjanmaan maakuntarahaston Suomen Kulttuurirahaston 17 maakuntarahastosta pääomaltaan suurimmaksi. Myös Vaasan yliopistolle hän lahjoitti runsaat 6,5 miljoonaa euroa.

"Juoppoja taiteilijoita" Syrenius ei halunnut avustaa, vaan määritteli rahastonsa tarkoitukseksi "tieteen ja nuorison hyväksi tehtävän työn edistämisen jakamalla stipendejä suomenkielisille eteläpohjalaisille".

Me vaasalaiset tunsimme raastuvanoikeutemme oikeusneuvosmiehen 1940-luvulta saakka.

Naisväki piti huumorintajuisesta ja varakkaasta vanhastapojasta. Hän kuitenkin pysytteli naimattomana väittäen, ettei hänen vaatimattomaan asuntoonsa kukaan nainen haluaisi tulla asumaan. Sitä paitsi edustavampi lukaali olisi tullut liian kalliiksi.

Hänen tärkein harrastuksensa oli puutarhanhoito, jossa hän ei säästänyt vaivojaan – rahaa kylläkin. Taimensa hän kasvatti itse siemenestä pyytäen sitä varten ystäviltä tyhjiä viilipurkkeja ruukuiksi.

"Nuuka", hän luonnehti itseään eikä esimerkiksi hyväksynyt sitä, että tekstiä kirjoitettiin vain paperin toiselle puolelle.

Tyytyväinen hyväntuulisuus piti Viljo Syreniuksen nuorekkaana loppuun saakka eikä hänen muistinsa pettänyt koskaan.

Irma Rewell Kirjoittaja on professori. Hän toimi Etelä-Pohjanmaan kulttuurirahaston asiamiehenä 1990–2004.