Venny tais präntöön kielen

Vaasapedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

25.10.2006 Suomi24

Vaasaa Vennyn silmin

Ei Venny Kontturi ole kuollut, hän elää keskuudessamme entistäkin lähempänä. Venny Kontturi osasi kirjoittaa ajalleen, mutta myös ylitse aikojen. Yhä voimme samaistaa itsemme hänen maailmaansa. Venny Kontturin kirjat kuluvat yhä vaasalaisten käsissä kun katsoo Vaasan kaupunginkirjaston lainaislukuihin. Hänessä oli voimakas kotiseuturakkaus Vaasaan ja ennenkaikkea Palosaareen, joka oli hänelle valtio valtiossa. Monet muistavat oikeatkin jutut Sammonkujasta, Ruukinkujasta, Tiilitehtaan kujasta ja Lemmen kujasta eli rakkaalla lapsella on monta nimeä. Siellä tapahtui ja siellä oli elämää ja mestarit joka lähtöön.

Täytyy tänäänkin Vennyn sanoin sanoa että, -Kyllä kehua kestää ja Vaasa varsinkin! Kauniit ovat Vennyn muistot kaduilta ja kujilta jotka muinoin pursuivat lasten ja äitien elämää. Pyykkituvassa naiset hyvin syvällisesti pohtivat kaupungin asioita ja löysivät siihen persoonalliset vastauksensa, Männistön muorin pakinoita Vaasa-lehdestä.

Venny Kontturin tytär Iiris Ekola on koonnut äitinsä jälkeen jättämistä kirjoituksista lämmin henkisen näytelmän, jossa pakinoittensa sankarit pohtivat elämän ilmiöitä pyykkituvassa, älykästä kompeilua maailmanmenosta. Tyttären tytär Terhi Ekola askelsi Ruukin kujalta tähän hyvin taidokkaasti, että ei huomanutkaan mikä oli iso-äidin tektiä ja tyttärentyttären tekstiä. Ekolat kuin näytelmän tekijät toivat rehevän ilmeikkäästi vaasalaisten oman murteen "präntööläisellä" korostuksella. Näytelmässä oli aitoa Vennymäistä huumoria ja suorastaan sanataidetta. Vajaan tunnin mittaisen näytelmän oli ohjannut ja dratisoinut Sanna Yli-Peltola ja jälki oli laadullista. Mukana rooleissa Marjo Ollikainen, Jarmo Wahlström, Jarkko Tuunainen ja Anna Lemmetti. Näyttelijät oli ylioppilasteatteri Rampista, mukana Pohjanmaan museo, kansainvälinen kulttuuriseura Mira ja Svenska Yrkeshögskolan och Kickan.

Toivottavasti näemme tämän vielä joskus uudestaan, sopii vallan hyvin esitettäväksi vaikka kaupungin järjestämään itsenäisyyspäivän juhlaan.

- Pentti Suksi