Vaasan Sähkön vanhempi historiikki

Vaasapedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Sata vuotta energiaa / Energi i hundra år Vaasan Sähkö Oy / Vasa Elektriska Ab 1892 - 1992 Juhlakirja / Jubileumsskrift

Kirjoitukset / texter: Erkki Malmivaara, Jorma Routti ja Mikko Lind Käännös / översättning: Ingeborg Haldin Kuvat / Bilder: Raimo Heinonen sekä poimintoja Vaasan Sähkön arkistosta / och Vasa Elektriska arkiv Layout: Pentti Vetikko Paino / tryck: Vaasa Oy

Satavuotisjuhlansa kynnyksellä Vaasan Sähkö Oy teki päätöksen historiikkinsa julkaisemisesta ja hyvä, että tekivät ja erinomaista että todellakin satsasivat laatuun. Kirja on tyylikäs ja palvelee historioitsjoita yleisemmälläkin tasolla. Historiikin on hallituksen toimeksiannosta koonnut ja kirjoittanut kunnallisneuvos Erkki Malmivaara.

Jo kansilehdestä alkaa toimiva layout, jossa kauttaaltaan oikeita asioita korostetaan oikealla lailla. Juhlakirjan taitto on Pentti Vetikkoa parhaimmillaan. Oivaltavalla tyylilla hän on käyttänyt sivupintojen pohjavärinä valkoisen lisäksi tyylikästä beigeä. Näillä beigen värisillä sivuilla kirja alkaakin. Jotkun harmaat valkoisesta kuvaa kohottavat pinnatkin palvelevat edustavaa taittotyön ulkoasua ja haalean vihreät viimeiset sivut joissa kerrotaan hallitukset, tilintarkastajat sun sellaiset ovat sopivasti erottuva kolme sivuinen oma osionsa. Kuvituksessa käytetyt arkistokuvat ovat niitä mitä on löytynyt, mutta vaivaa käsittelyssä on nähty, että niistä näin edustavia on saatu. Kirjan varsinaisesta kohdekuvaamisesta vastannut Raimo Heinonen on sitten osaltaan tehnyt tosi upeaa jälkeä. Raimo on näissä hommissa aina ollut mies paikallaan. Mutta mennänpä sitten vähän itse kirjan tekstisisältöön ja valotetaan tätä kautta ainakin hieman yhtiön aamunkoita. Syyskuussa 16. päivänä 1891 esiteltiin Vaasan kaupunginvaltuustolle uuden yhtiön ohjelma. Osakemerkintä alkoi syyskuussa. Marraskuun loppuun mennessä oli osakkeita merkitty 157,500 markan edestä. Osakkeista sata oli omistukseensa hankkinut Vaasan kaupunki. Odotusten mukaisesti osakkeet eivät kuitenkaan kaupaksi käyneet ja varsinaista yhtiön perustamiskokousta jouduttiin siirtämään. Se pidettiin 12. huhtikuuta 1892 Kasuppaneuvos Kurtenin johdolla. Seuraavana päivänä valtuuston kokouksessa yhtiö esitti missä mennään ja kaupunki hyväksyi esitetyn ja sai yhden edustajan yhtiön hallitukseen. Hän oli Frans Eriksson. Yhtiön syntymäpäiväksi voidaan luonnehtia kyseistä päivää 13.4.1892 koska silloin yhtiö sai myös tontin paikan, mutta vasta 19 päivänä yhtiöjärjestys sai lopullisen hyväksyntänsä. Hauskana kirjanpitotietona täytyy huomioida, että sitten kuin toiminta tämän jälkeen tosissaan alkoi, niin ensimmäinen kirjanpitoon merkitty menoerä oli toimitusjohtaja Sambergin opintomatka ulkomaille. että niinhän ne johtajat jo silloin. Vaasan sähkä on vielä tänäkin päivänä hyvin hoidettu ja erittäin kilpailukykyinen yhtiö ja jotain arvokasta on siinäkin, että pääkonttori on edelleen alkuperäisellä paikallaan.

-Risto Jalonen