Vaasan Kiiston tie

Vaasapedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Vaasan Kiiston tie 1904-2004. Toim. Leo Sillanpää ja Antti Koski. Vaasan Kiisto, Vaasa 2004. 192 s.

”Myös Vaasassa, silloisessa Nikolainkaupungissa, työväenyhdistys kävi pohtimaan vuonna 1904 oman urheiluseuran perustamista, ja toimeen tartuttiin. Uusi seura sai nimekseen Kiisto, joka sekin on tyypillinen työläisurheiluseuran nimi 1900-luvun alkuajoilta. Vaasan Kiisto teetti jo vuonna 1974 70-vuotishistoriikkinsa, suppean kronikkamaisen katsauksen, jonka toimitti seuran omiin vaikuttajiin pitkään lukeutunut Leo Sillanpää. Satavuotistaipaleen kunniaksi seura teetti uuden historiikin, joka koostui 70-vuotishistoriikin näköispainoksesta täydennettynä viimeisiä 30 vuotta käsittelevällä katsauksella toimittajanaan Antti Koski.”

”Kirjanen Vaasan Kiiston vaiheista on sen sijaan perinteinen oman väen miesten laatima suppeahko, kronikkamainen historiikki, jonka seura on saanut kokoon vähällä vaivalla. Sekä alkuperäinen vuoden 1974 katsaus että viimeiset kolme vuosikymmentä kattava, joskin sivumäärältään laajempi esitys ovat varsinaisesta kirjoitetusta tekstistä, erilaisista katsauksista ja muisteluista, vuosikertomuspoiminnoista sekä nimi- ja tulosluetteloista koottu kuvaus. Kuitenkin seuran vaiheet ovat ajan saatossa olleet kiintoisat ja liittyneet tiiviisti maan työväenliikkeen yleiseen kehitykseen. Esimerkiksi lapualaisvuosina seuran piirissä voitiin tuntea muilutusten voima ja lakkautetuksi tuleminen kommunistisena järjestönä. Uuteen alkuun päästiin vasta 1940-luvun lopulla. Kiiston vaiheissa olisi riittänyt selvittämistä yhden perusteellisen tutkimuksen tai huiman historiikin verran. ”

Lainaus on Helsingin yliopiston historian dosentti Erkki Vasan nettikirjoituksesta: #Huima kertomus Äänekoskelta ja kronikka Vaasasta”

http://www.tyovaenperinne.fi/tyovaentutkimus/tt2005/nettiversio/ka22.htm


Tämä sivu on minitynkä, vain hyvin lyhyt aiheen esittely.
Voit auttaa Vaasapediaa kirjoittamalla artikkelille kunnon alun.


[Luokka:Vaasa-aiheisia teoksia]]