Vaasa muuttuva kaupunki 11

Vaasapedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Vaasa - muuttuva kaupunki 11

...tammikuun neljäs päivä 1953, sunnuntai, kello on kymmenen nolla nolla ja Ruotsalaisen Teatterin ja ravintola Ernstin ohi ajaa taksi, huomaa sattumalta toisesta kerroksesta ulos lyövät lieskat, hälyttää heti palokunnan. Sehän on lähellä kaupungintalon pohjakerroksessa kuten lukija muistaakin ja kahdessa minuutissa on sammutustyö täydessä käynnissä. Palo kestää koko sunnuntain ja maanantain aamuyöllä päästään tulen herraksi. Tämä on valtaisa ja vaarallinen palo; onhan palomiesten tiedossa, että teatterissa on ruudinkuivaa palonarkaa rekvisiittaa ja suuri varasto herkkiä maali- ja väriaineita. Räjähdystä ei onneksi tapahdu... paha pulma palomiehille sen sijaan on parituhatta tuijottajaa ja liian lähelle tunkeutujaa. Ilmainen live-show siinä pyörii vaasalaisten silmien edessä jatkoajalla yömyöhään.

Vasemmanpuoleinen vanha kuva on otettu palon aikana pihanpuolella ja uusi Kirkkopuistikon puolelta ja siinä tämä harmaa graniittirakennus on alkuperäinen elikkä säilyi tuossa palossa.

Viisi palokuntaa ja 240 miestä ahersi tulen kimpussa, yksi loukkaantui pudotessaan ja useat saivat savumyrkytyksiä. Palon syy ei ole koskaan selvinnyt. Teatterinjohtaja Elmer Green oli lähtiessään sammuttanut valot ja radiolaitteet kansliassa, sähkölaitteet oli huolellisesti katkaistu, valaistussysteemit oli uusittu pari vuotta aiemmin ja aamulla siivooja oli poistunut puoli kymmeneltä hiljaisesta teatterista. Muuta selitystä ei ole keksitty kuin jonkinlainen itsesytytys joko sähkölaitteista tahi näistä väriaineista.

Tämä oli kova isku suomenruotsalaiselle kulttuurille ja välittömästi toimeen tartuttiin, eli nyt oli saatava rahaa uuden teatteritalon rakentamiseen.

Johtaja Carl Estlander on kirjoittanut muistiin uuden teatteritalon rakennusvaiheita ja rahankeruuta:

Puoli miljoonaa kerättiin 5.1. Loppiaismatineassa. 7.1. Wärtsilä-Yhtymä lahjoitti saman verran. 1.2. esitettiin ruotsalaista Olympia-filmiä teatterin hyväksi. Samana päivänä maksoi Sampo-Yhtiö 8 milj. vakuutuksina. 3.2. ketjukahvikeräys tuotti 150 000. 17.2. näyttelijöille maksettiin palaneista omaisuuksista 890 000. Tukholmalaiset arkkitehdit David Hellden ja Eric Söderberg esittivät alustavat piirrustukset ja helsinkiläinen kollega B. Lilljequist esitti useitakin ehdotuksia. Hänen piirrustustensa mukaan talo sitten rakennettiin ja tämä herra lahjoitti nämä kolmen miljoonan piirrustukset ja talo vihittiin käyttöön 24.9.1955. Vauhti oli siis valtava.

Egen Härd lahjoitti tämän tontin ja samassa summassa tuli myös ravintola Rantapaviljonki Wasa Teaterin säätiön omistukseen 22.-23.4. Kuninkaallinen Oppera Ruotsista vieraili Helsingissä ja rahat tulivat Vaasaan... 4.4. valtiovarainministeriö antoi dispanssina lahjoituksille verovapauden ja 20.6. aina kulttuuria tukenut Vaasan Höyrymylly kartutti miljoonalla konsuli Victor Bruunin muiston kunnioittamiseksi; hän oli teatterin hallituksen jäsen kolmisenkymmentä vuotta.

Tuo varojenkeruu sai mitä ihmeellisimpiä muotoja nimenomaan Ruotsin puolella. Eräs konsuli lahjoitti tuhat kiloa banaaneja myyntiin, kustantaja Åhlen & Åkerlund lahjoitti koko vuoden provisiot Suomessa myymistään aikakauslehdistä, Upsalassa pidettiin suuret juhlat ja prinssi Wilhelm kunnioitti kisoja läsnäolollaan ja oli siellä rahankeruun virallinen suojelija. Eri hintaisia tiilikuponkeja myytiin ja nimensä sai ostaja tästä erikoiseen kirjaan, oman tuolin sai ostaa teatteriin ja niin ovatkin kaikki tämän teatterin tuolit nimikkotuoleja. Ja naisethan ovat näissä asioissa aina aktiivisia ja suuren työn teki Wasa Teaters Damkommitté, sehän tänäänkin toimii kuten vastaava suomalaisessakin teatterissa. Kiitos heille! - Ruotsista kerättiin 34 miljoonaa ja Suomesta 76 miljoonaa.

Tästä rahasavotasta puhuttiin ja kohuttiin eikä syyttä; vastaavaa ei ole suomalainen kulttuurielämä ennen eikä jälkeen kokenut. Kyllä on syytä meikäläisten "junttien fintuppien" nostaa olemattomia hattujamme tälle valtaisalle työlle ja nimenomaan ruotsinkielisten suurelle solidaarisuudelle ja yhteenkuuluvaisuuden vahvalle hengelle. Lycka till sano Viljon etsijä.

PEKU HAAPALINNA