UG-kirja 2010 - Risto Jalonen

Vaasapedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Risto Jalosen toimittama poikkitaiteellinen underground kirja

Finlandian Virallinen Undergroundjulkaisu ISBN 978-952-92-6371-4 Painos 410 kpl Toimittanut Risto Jalonen Kustantaja: Underground Suomi-ryhmä

Suomen Facebook historiassa ensimmäinen laatuaan tämä Facebookryhmä Underground Suomen synnyttämä ja taiteilija Jalosen kasaama Finlandian Virallinen Undergroundjulkaisu taitaa olla. Kirja on kokonaisuudessaan feissaripitoinen tuotanto. Kaikki tekijät ovat Facebookissa ja mainitun ryhmän jäseniä. Kirja on ryhmän keskuudesta valikoitunut vapaamuotoisesti ja kaikki kortensa ovat kekoon kantanut.

Kirjan kansien väliin saattaa kätkeytyä jokin nimimerkki, mene ja tiedä, mutta nimimerkeillä suht. moni esiintyy Feissarissa mutoinkin. Julkaisussa annillaan vaikuttavat: Risto Jalonen, Mikke Jalonen, Harri Vallivaara, Elina Kauraoja, Helena Saari, Roy Rabb, Esa Luoto, Pekka Hiekkala, Vieno Vaaranmaa, Esa Nikko, Päivi Lappalainen, Kirsti Mäkelä, Tommi Ukonaho, Tiia Ruotsalainen, Mats Forsberg, Risto Helin, Marita Erkkola-Järvinen, Jari Lahti, Markku Eronen, Pirketta Levon, Terhi Majasaari, Kari Lajunen, Pekka Löfström, Riku Suomijoki, Tapio Parkkari, Pentti Suksi, Jesse Kari, Päivi Levon, Raise Raiski, Heli Stenman ja Gösta Back.

Tekijöitä tulee monelta taholta esim. Markku Eronen Kirkkonummelta, Päivi Lappalainen Hyvinkäältä, Esa Nikko Göteborgista, Riku Suomijoki Vantaalta ja meitä pohjalaisiahan on sitten aivan riittämiin.


-HIENOA KUN TÄLLAISIA JUKAISUJA SYNTYY-

Useimmat osallistujista todella kuitenkin valokoituivat omatoimisesti säädetyn osallistumisilmoittautumisajan puitteissa ja kaikki me omista kirjakustannusosuuksista hyvissä ajoin suoriuduimme. Yhtä mieltä on varmasti moni siitä, että tämä Underground teos on monipuolinen ja kiinnostava. Iloinen olen tällaisen aikaan saamisesta. Kulttuuriahan tämä rikastuttaa.

-OMAKOHTAISTA-

Olin yllättynyt kun Risto Jalonen otti minuun yhteyttä ja kyseli, että haluaisinko ottaa osaa tähän vielä silloin täysin tuntemattomaan poikkitaiteelliseen julkaisuun. Toki olin kiinnostunut mutta en ole koskaan julkaissut kirjamuodossa mitään. Kaikki julkaisuni ovat olleet valokuvia tai videoita. Tein aineiston valmiiksi mutta päätin olla silti ottamatta osaa. Talletin aineiston koneelleni.

Jo parin päivän päästä Jalonen soittaa ja kertoo hakevansa materiaalini koska pitää itsestäänselvänä, että otan siihen osaa. No mitä tuossa enää voi kun materiaalikin oli valmis. Nyt minulla on elämäni ensimmäinen kirja, jonka tekoon olen osallistunut.

Ja loppujen lopuksi, vaikka itse kehun, sivuni tulivat hyvät, mutta aina käy niin, että toisten sivut ovat paremmat sillä niiden layout on huippua.

Kari Lajunen