Tuula ja Marko Hautala

Vaasapedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
'Vaasa kirjailijapariskunnan silmin

Vaasalaisen kirjailijapariskunnan Tiina Hietikko-Hautalan ja Marko Hautalan kirjat sijoittuvat Vaasaan ja sen ympäristöön, koska Vaasa ei ole hassumpi materiaalinkeruupaikka kirjaa varten.

Täällä on pieneksi kaupungiksi paljon monikerroksisuutta, riittävästi historiaa ja tarinoita, kaksikielisyyttä ja vastakohtaisuuksia; riittävän erikoinen sekoitus, jotta luovuudella on tilaa kukkia.

Pariskunnan tekstit ovat kuitenkin hyvin erityylisiä, joten he käyttävät autenttisia paikkoja hyväkseen eri tavalla. – Markon kirjat ovat fiktioon perustuvia ja minä kirjoitan vain faktaa, vitsailee kummituksista kirjoittava Tiina, jolta ilmestyi viime vuonna pyhäinpäivän aikoihin ensimmäinen kirja, vaasalaisia kummitustarinoita sisältävä Aaveiden kaupunki. Tiina on myös kirjoittanut viime keväänä ilmestyneen Merenkurkun saariston juhlakirjan Jääkauden jälkinäytös.

– Minun kirjojeni roolihenkilöt sijoittuvat tälle seudulle, mutta käytän kirjoittaessani kirjailijan vapautta siirtää esimerkiksi mukavalta kuulostavan kadunnimen aivan väärään paikkaan, Marko naurahtaa. – Olen myös muuttanut joidenkin paikkojen nimiä, jotta lukijat eivät sekoittaisi fiktiivisiä hahmoja ja paikkoja olemassa oleviin.

Kokopäivätoiminen kirjailija Markon neljäs romaani, saaristoon sijoittuva Torajyvät, ilmestyy ensi toukokuussa ja miehellä on parhaillaan menossa tiivis kirjoittamisputki. Välillä kirjoittaminen vaatii sitä, että hänen on lähdettävä mökille kirjoittamaan, pois nettiyhteyksien, ihmisten ja neonvalojen keskeltä.

Kirjoittaessaan Marko käyttää hyväkseen tuttuja paikkoja ja näkee luomiensa hahmojen liikkuvan niissä. Joskus, kun juoni ei oikein luista, hän saattaa lähteä kirjan tapahtumapaikalle hakemaan inspiraatiota. Viime viikolla Marko vastaanotti nuorille kirjailijoille suunnatun Kalevi Jäntti -palkinnon, mikä oli hänelle iloinen yllätys. Kokopäivätoimiselle kirjailijalle rahapalkinto on miellyttävä yllätys myös toimeentulon kannalta, sillä seuraava palkkapäivä voi olla vielä epävarma. Marko tekee myös satunnaista opetustyötä, mutta keskittyy tällä hetkellä täysin kirjoittamiseen.

Julkisia kummituksia Tiinan kirjoittama Aaveiden kaupunki kertoo Vaasan kaupungissa julkisissa tiloissa esiintyvistä aaveista. Nyt hän kerää kummitustarinoita koko Pohjanmaalta seuraavaa kirjaansa varten

Ensimmäisen kirjan julkaisun jälkeen useat ihmiset ovat rohkaistuneet kertomaan hänelle kummitusjuttuja. – Siinä on varmasti auttanut se, että olen kirjoittanut hieman humoristisella tarinankertojan otteella, enkä ole ottanut tieteellistä, todistelevaa lähestymistapaa, hän sanoo.

Kaikki jutut eivät kuitenkaan päädy kummitustarinoiksi kirjan sivuille, sillä Tiina haluaa kuulla yliluonnollisista tapahtumista useammalta talossa oleskelleelta kokijalta. Mielellään mukana saa olla myös hiven talon historiaa. – Internetistä ei kummitustutkijalle ole juuri hyötyä, mutta historiikit ja vanhat sanomalehtileikkeet ovat osoittautuneet yllättävän hyviksi tarinan lähteiksi. Niistä on tullut paljon vihjeitä siitä, mitä ja mistä kannattaa lähteä selvittämään.

Vaasa on kotikaupunki Sekä Tiina että Marko ovat kasvaneet ja opiskelleet Vaasassa ja molempien mielestä Vaasassa on pieneksi kaupungiksi sopivasti suuren kaupungin tuntua. Vaasan ja ympäröivän maaseudun vastakohtaisuus, kaksikielisyyden tuoma kulttuurin monimuotoisuus sekä luonnon ja meren läheisyys ovat kaupungille omaleimaista. Vaasa on myös sivistyneen viileä paikka niin hyvässä kuin pahassa; sen ansioista täällä saa kukin rauhassa keskittyä omaan tekemiseensä.

Monet kaksikon opiskelukavereista ovat lähteneet muualle, lähinnä pääkaupunkiseudulle. Marko ja Tiina eivät kuitenkaan halua muuttaa sinne. – Työn takia olisi tietysti kätevää asua lähempänä Helsinkiä, sanoo Marko, ja tunnustaa olevansa jo hieman kyllästynyt nousemaan 6.22 lähtevään junaan.   Vaasa on molempien mielestä sen kokoinen kaupunki, että täältä ei ole pakko lähteä pois. Täältä löytyy kaikki tarvittava, täällä on lyhyet välimatkat, meri, mökki ja kirjoittamisrauha. Minnekäs sitä ihminen kotoaan lähtisi!

Julkaistu Eloajailoa blogissa