Tapio Parkkari Avain -teoksesta

Vaasapedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Tapio Parkkari Avain -teoksesta Vaasapedia


Avain pohjalaiseen sielunmaisemaan

Vuonna 2000 kirjoitin Uusi Vaasalainen ilmaisjakelulehteen jutun Risto Jalosesta. Jutun otsikko oli ”Minä, Risto Jalonen” Jutun julkaisemisen jälkeen Jalonen lakkasi tervehtimästä. Myönnän että juttu oli ilkeä. Se sai kimmokkeen siitä, että Jalonen oli julkaissut kirjan nimeltä ”Za-dam Za-daa”. Se oli Jalosen kirjoittama kirja Risto Jalosesta.

Nyt viisi vuotta myöhemmin vanha hyvä suhde on palannut ennalleen. Se kävi hyvin mutkattomasti ja vanhoja ei enää muistella. Jos vielä joskus kirjoitan Jalosesta laajan artikkelin, niin sen nimeksi tulee ”Minä ja Risto Jalonen”.

Alku

25.6 julkaistiin Helsingissä Risto Jalosen uusin teos - Avain. Avain on Jalosen näköinen tutkimusretki pohjalaistaiteilijoiden sielun syövereihin. Teoksen julkaisu tapahtui Art Alexissa pohjalaistaiteilijoiden näyttelyn avajaisten yhteydessä.

Avain-teokseen on otettu mukaan 44 merkittävää pohjalaistaiteilijaa. Teoksen kokoaminen kesti runsaat kolme vuotta.

- Mukana ovat kaikki vanhan Vaasan läänin huiput Juha Miedosta Vesku Jokiseen. Väliin mahtuvat mm. Esko Nikkari, Gösta Ågren, Jorma Ojaharju ja Veikko Takala.

Jalonen on luonut itsenäisen taideteoksen, joka on vaikeasti määri teltävissä. Herkkäviritteinen lukija löytää teoksesta monta eri tasoa.

- Tämä on myös tarkoitus. Teos on rosoinen, värikäs ja moneen suuntaan sätkivä niin kuin elämä itse. Yhtenä selkeänä päämääränä on ollut luoda teos joka silottelisi eri taidelajien ja jopa taideorganisaatioiden välisiä jännitteitä.

Jalonen korostaa että kaikki taide on samasta lähteestä.

300-sivuinen järkäle pakottaa lukijansa valppaaksi paitsi sisältönsä suhteen, joka koostuu pääasiassa Jalosen omista teksteistä ja kommenteista, myös taiton ja layoutin suhteen.

Valpas lukija huomaa nopeasti, että kysymyksessä on läpiajateltu teos, jonka keskeisiä elementtejä ovat parisivutaitto ja sivujen värien harmonia sekä monitasoiset linkit kuvien aihemaailmaan ja tekstiin. Sivuaukeaman pohjaväri on otettu esimerkiksi sivulla olevan kissan silmistä. Sivupohja, kuvaelementit ja teksti muodostavat oman teoksen.


Kysymys on oivaltavasta löytöretkestä.

Avain on ilmiselvästi Jalosen päätyö kirjallisella alalla toistaiseksi. Jalonen pitää itse läheisempänä teoksenaan runoteosta ”Yksin” vuodelta 2004.

Avain-teoksen taiteilijoita ovat mm. Jorma Ojaharju, Gösta Ågren, Hannu Hautala, Panu Hemminki, Soile Yli-Mäyry, Fritz Jacobsson, Eero Hiironen, Esko Nikkari, Heikki Mäki-Tuuri ja Veli Ekroos.

torstai, kesäkuu 09, 2005

- Tapio Parkkari