Suomen taiteilijat Ry 40v.

Vaasapedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Suomen taiteilijat, Finlands Konstnärer Ry

40 vuotta

Matrikkeli 2008 ISBN 978-951-97909-2-3

Kustantaja Suomen Taiteilijat Ry 2008. Sivuja 208.

Kirjan ensimmäisestä luvusta selviää että: ’’ Ajatuksen yhdistyksen perustamiseen antoi ns. radikaaleja ilmaisuja suosivan taidesuunnan voimistuminen 1960-luvulla, jolloin perinteistä figuratiivistä taidetta alettiin väheksyä mm. näyttelyjen yhteydessä. Tapahtumaketju antoi esittävää taidetta arvostaville ja maalaaville taiteilijoille kimmokkeen uuden taideyhdistyksen perustamiseen. Tarkoituksena oli selkeästi tunnistettavan kuvallisen taidenäkemyksen puolustaminen ja ylläpitäminen.’’

Sitten perustamisaikojen (perustettu 8.3.1965) tähän päivään on tuosta kyllä joustettu osin myös lipsuttu, minkä toteaa matrikkelia selaillessa.

Kirjassa hyvinä esimerkkeinä kerronnallisesta, mutta samalla nykyaikaisesta kuvallisesta toimivuudesta ovat vaasalaisen Risto Jalosen ja helsinkiläisen Keijo Kestilän teokset.

Keijo Kestilä on muodokkaissa akvarelleissä toden ja unen äärellä. Risto Jalonen puolestaan lataa väkevästi puhuttavia fantasia-aiheita. Nämä kaksi pomppaavat kirjan yleislinjasta ja tekevät sen edukseen.

Jalosen lisäksi löytyy Suomen Taiteilijoiden matrikkelista jokunen muukin pohjalainen: Kati Siltamäki Alahärmästä, jonka töissä ekspressiiviistä osaavaa otetta. Eila Oksanen Alajärveltä, hallitsee kuvanveiston. Syntyjään kauhavalaisen Kirsti Oksasen työt aika tavanomaisia. Tor Ingvar Back Kaskisista, jonka annista mukana oleva kissan profiili on mehevä. Pentti Pihlaja Kristiinankaupungista, jäljestään vähän hataralta tuntuu, mutta Talvi myrskyn jälkeen työ puhutteleva. Tutta Tuomikki Mikkola Ähtäristä, esittä hienon Pitkospoika tyon parin muun ohella. Jäsenlistasta selviää, että vaasalainen Hannu Ojalakin kuuluu yhdistykseen, mutta häneltä ei kirjassa kuvia ole, eikä näin ollen esittelyäkään. Siinäpä siis Pohjalaisten anti.

Pääosin jäsenistö on kotoisin eteläisemmästä Suomesta, mutta toki muualtakin.

Valkealalaisen Tapio Holopaisen avarellisuus on mielenkiintoista. Hämeenlinnalaiselta Minni Kalliolta mukana naivismia. Lahtelaiselta Teemu Petteri Lahdelta laadukasta, perinteistä maisemakuvaa. Turkulaisen Arja Lampisuon ripellystyöt ihmetyttävät. Tallinnalaisen Kirke Muhosen ote on omituinen. Lahtelaisen Seppo Nymanin työt suorastaan hivelevät mieltä. Porilaisen Heikki Peltoniemen kukkatyössä vahvan herkkä ote. Mikkeliläisen Raimo Suhosen asetelmat tyylikkäitä kirkkaissa väreissään. Helsinkiläinen Marja Pulli ei oikein tunnu tietävän mitä tekee. Iittiläisen Ilkka Hyytiäisen kuvissa on tenhoa ja liikettaä.

Kokonaisuutena kirja on tuollainen esittelyteos, joka antaa kuvaa jäsenten tekemisistä, vähän kuin joku markkinointi esittely, mutta tällaisiahan ovat usein nämä ilman varsinaista sanomaa olevat esittelyteokset. Tässä matrikkelissa tuntuvat kyllä esittelytekstit tynkäversioilta joidenkin kohdalla. Mukana ilmeisesti se mitä kahdelle sivulle kuvien lisäksi mahtumaan saatu.

Ihmettelen vielä kirjan loppuosan tyhjiä sivuja, jotka olisi pitänyt pienellä vaivalla osittain käyttää hyödyksi ja näin olisi luullut tehtävän koska kirjasta sisällysluettelo puuttuu, mutta kirjan kannet ovat mahtipontisen hienot ja varmasti teokselle lahja käyttöä löytyy.

Kirja julkistettiin Helsingissä marraskuun alussa.

- Jukka Mäki-Maunus