Raili Halme

Vaasapedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

[http://www.netikka.net/raili.halme Raili Halmeen kotisivu

'Raili Halmaen muistolle

Opiskelijana 1950-luvulla Helsingissä tapasin kauniin turkulaistytön, Railin. Tutustuin ja rakastuin.

Raili oli innokas lasten uimaopettaja, joka oli tullut kaupunkiin pyrkiäkseen Ateneumiin kuvaamataidonopettajalinjalle. Itse olin ehtinyt muutaman vuoden opiskella arkkitehtuuria Teknillisessä korkeakoulussa.

Vuonna 1957 menimme naimisiin, ja Raili muutti luokseni yhden huoneen "perheasuntoon" Teekkarikylään. Siellä asuessa ensimmäinen lapsemme Reto syntyi. Sitten piti etsiä isompi vuokra-asunto. Katajanokka, Lauttasaari ja Tapiola ehdittiin kokeilla.

Raili valmistui ammattiin itseäni nopeammin ja osaltaan elätti perhettä. Pohjois-Tapiolan yhteiskoulu oli Railin silloinen työpaikka.

Vuonna 1970 muutimme suunnittelemaani kolmen perheen rivitaloon Espoon Olariin.

Raili, jota tekstiilityöt aina kiinnostivat, oli viimeisenä opiskeluvuotenaan voittanut painettujen kankaitten malleja koskevan kilpailun. Porin puuvilla osti mallin käyttöönsä, mutta koskaan tätä hienoa abstraktia sommitelmaa ei painettu. Ehkä syynä oli kaupallinen harkinta, kun keskivertokuluttajien figuratiivisia kertomuksia suosiva maku tunnetaan.

Vuonna 1976 päätimme muuttaa Vaasaan. Raili sai viran Kirkkopuistikon yläasteen ja lukion kuvaamataidonopettajana.

Oppilaat piti innostaa visuaalisista asioista riittävän monipuolisilla tehtävillä. Nähtävästi tässä pyrkimyksessään hän onnistui, koska muutamat oppilaistaan lähtivät arkkitehtikoulutukseen ja voittivat sitten kilpailuja.

Sevillan maailmannäyttelypaviljongin 90-luvulla suunnitteli ryhmä, jossa oli pari Railin oppilasta. Kun itse suunnittelin Vaasaan kunnallisia rakennuksia, oli niihin pienillä rahoilla vaikea saada rakennukseen liittyvää taidetta.

Omat lisäykseni useaan rakennukseen olivat reliefejä. Raili vuorostaan sommitteli, ja yhteen päiväkotiin itse toteuttikin hyvän abstraktin seinämaalauksen. Ilmaiseksi tietenkin, kun taiderahat olivat riittäneet vain muutamiin töihin muilta.

Ehjä kaunis interiööri oli tavoitteeni rakennuksissani, ja Railin täydennykset olivat tärkeitä. Monitoimitalo Variskan näyttämön esirippu (1990) on näistä hienoimpia.

Eläkeiässä Raili, kuten minäkin, siirryimme oman kuvataiteen tekemiseen. Vaasan taiteilijaseuran ja Pohjalaisen taiteilijaliiton lisäksi Raili oli myös Ornamon ja Konstin jäsen.

Raili usein valitti liikaa monipuolisuuttaan. Tekstiiliveistoksia, kollaaseja, grafiikkaa, koruja... Oppilaita piti innostaa, ja tämä tarttui omaankin taiteeseen. 90-luvulla Railin askeettiset narukorut (rannerengas, rintaneula ja kravatti) valittiin Suomi muotoilee -näyttelyyn.

Raili Helena Halme (os. Heinonen) kuoli 14. huhtikuuta Vaasassa. Hän oli syntynyt 27. maaliskuuta 1933 Askaisissa.

Miksi et saanut elää kauemmin?

Asko Halme Kirjoittaja on Raili Halmeen puoliso.