Pieni kelaus

Vaasapedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Pieni kelaus Muutimme Tukholmaan 17.10.1947 ja siellä vierähti aikaa yli 7 vuotta. Palasimme 28.10.1984 ja yöllä laivalla huomasin yhtäkkiä: -Et hei nythän on mun synttärit.

Kesällä olin käynyt tekemässä baaridiilit Suomessa ja sukulaiseni hoitelivat hommaa sen aikaa että sain paluumuutto asiani järjestykseen. Omalta osaltani baarinpitäjän arki alkoi 30.10.1984. Kaiken kaikkiaan baari pyöri nimissäni yli viisi vuotta 2.8.1984 – 10.9.1989. Tuona aikana tapahtui paljon. Yhdistelin keskiolut- ja korkeakulttuuria huolettomasti toisiinsa ja alkuvastustuksen jälkeen kaikki yht’ äkkiä huomasivatkin:

-Et hei tähän on hyvä idea ja varsinkin sen jälkeen, kun M.A. Numminen huomio jutun Baarienmies kirjassaan ja mm Me –lehti, paikallisTV , Radio Österbotten ja YLEn ykkönen kävivät tekemässsä juttua.

Tähän samaan ajanjaksoon sijoittuu myös vilkkain freelancer toimintani, jolloin avustin kaikkia tuolloin paikkakunnalla ilmestyneitä maakunta- ja paikallislehtiä ja joitain erikoisjulkaisuja, sekä tein haastattelutyyppisiä ohjelmia Yleisradion Pohjanmaan yksikölle. Historiallisesti Vaasassa alkunsa saanut taiteilijayhteisön omaehtoinen näyttelyhallitoimintakin sijoittuu kutakuinkin samaan aikaväliin. Tämä Ranta-Ateljee yhdistyksen satsaus taiteen ja kansan toisiinsa lähentämiseksi huomioitiin laajalti, aina Helsingin Sanomia myöden ja paikkakunnan kuumimpana perunana aihe pysyi pitkään.

Yhdistys jäi kuitenkin rekisteröimättömäksi ja Palosaaren Salmikadulla entisissä saippuatehtaan tiloissa 13.7.1988 virinnyt toiminta loppui 31.10.1989. Suurin syy tähän, luonnollisten näkemyserojen lisäksi, oli jäsenistön epäsäännöllinen yhteisvuokraan osallistuminen. Homma kaatui juuri silloin, kun kaupunki vasta kiinnostui asiasta; kulttuuritoimi myönsi pienimuotoisen apurahan ja vakituinen näyttelyvalvoja olisi ollut seuraavalle kaudelle luvassa, mutta juuri näinhän näissä jutuissa usein käy.

Seuraavana kesänä järjestettiin kuitenkin vielä (jatkoksi edelliskesäiselle) näyttely huvipuisto Wasalandian näyttelytornissa, mutta nyt esiinnyttiin nimikkeellä Ranta-Ateljeeryhmä.