Ovikello soi

Vaasapedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Vaasan Ylioppilaslehti Totta vai legendaa

Vuonna 2010 Suomessa kiersi ovelta ovelle reilu 19 000 Jehovan todistajaa saarnaamassa uskostaan. Aikaa he käyttivät tähän liki kolme miljoonaa tuntia. Samana vuonna uusia Jehovan todistajia kastettiin 293, mikä tarkoittaa, että yhden käännytetyn vuoksi saarnaustyötä tehtiin Suomessa yli 10 000 tuntia.

Ovikello soi

Ei paineita. Joni Karhusaari kertoo, että vastoin joidenkin ihmisten uskomusta, Jehovan todistajilla ei ole tulostavoitetta käännyttämisessä. Hänen mukaansa jäsenmäärä pysyy suunnilleen vakiona. "Suomessa kastetaan ihmisiä samaa tahtia, kuin mitä heitä kuolee tai eroaa". Kuva: Marianne Hakala

Ovikello soi yllättäen. Jos tv-lupamaksu on hoidettu, ovisilmästä kurkkivat mitä todennäköisimmin Jehovan todistajat. Suuri osa ihmisistä avaa ovensa heille jo valmiiksi turhautuneena. Entä kuinka turhauttavalta tuntuu seisoa oven toisella puolen? Vuonna 2010 Suomessa kiersi ovelta ovelle reilu 19 000 Jehovan todistajaa saarnaamassa uskostaan. Aikaa he käyttivät tähän liki kolme miljoonaa tuntia. Samana vuonna uusia Jehovan todistajia kastettiin 293, mikä tarkoittaa, että yhden käännytetyn vuoksi saarnaustyötä tehtiin Suomessa yli 10 000 tuntia.

"Onhan se kiertäminen välillä vähän turhauttavaa, mutta ei sitä pidä ottaa henkilökohtaisesti, jos joku sanoo, ettei häntä voisi vähempää kiinnostaa", toteaa vaasalainen Jehovan todistaja Mariia Karhusaari.

"Me teemme samaa työtä kuin Jeesus teki opetuslastensa kanssa. Hän sanoi, että menkää ja tehkää ihmisistä opetuslapsia. Me toteutamme sitä käskyä ja pyrimme saamaan ihmiset lukemaan Raamattua", jatkaa Mariian aviomies Joni Karhusaari. Jehovan todistajat on neljänneksi suurin uskonnollinen yhdyskunta Suomessa. Vaasan viidessä seurakunnassa on yhteensä noin 450 jäsentä. Kokouspaikkoja, eli valtakunnansaleja, on kaksi.

Vaasalaisilla Jehovan todistajilla on tarkka aluejako, missä kukin käy saarnaamassa. Jokaisella on oma alueensa kierrettävänään. Tällä vältetään, ettei saman oven takana käy useita käännyttäjiä liian tiuhaan. "Jokainen saa valita oman alueensa, ja niitä saa halutessaan myös vaihdella", Mariia sanoo.

Karhusaaret kertovat, että heidän seurakunnassaan saarnaamistyötä harjoitellaan joka viikko kahden oppitunnin verran. Tunneilla muun muassa kerrataan, miten ihmisille tulisi uskonnosta puhua. Urbaani legenda Jehovan todistajasta laittamassa jalkaansa oven väliin elää edelleen, mutta Joni ja Mariia vakuuttavat, ettei oppitunneilla kehoteta tekemään niin. "Ei meille kyllä sellaista opeteta, että älkää menkö varvassandaaleissa, koska silloin saattaa sattua", Joni nauraa. Avioparin mukaan vaasalaiset ovat usein kiireisiä, joten täällä saarnatessa asiaan kannattaa mennä pikaisesti.

"Maaseudulla taas voi jaaritella vaikka kuinka", Mariia sanoo.

"Maataloon mennään sisään niin, että soitetaan ensin ovikelloa edes olettamatta, että joku tulisi avaamaan. Sitten kävellään tupaan talon perälle ja yritetään löytää joku asukas", Joni jatkaa.

Mariian mukaan Vaasassa ensisijaisesti nuoret ovat kiinnostuneita keskustelemaan Jehovan todistajien kanssa. Vanhemmilla ihmisillä tuntuu olevan enemmän ennakkoluuloja, pariskunta kertoo.

Toisaalta ennakkoluuloja on myös maaseudulla: Jonia on joskus yritetty heittää haravalla.

"Maaseudulla on enemmän uskovaisia, ja jotkut ovat hyvin jyrkkiä oman kantansa kanssa. Minulle on kerran esimerkiksi huudettu, että joudun pää edellä helvettiin."

Jehovan todistajien lisäksi myös mormonit kiertävät ovelta ovelle saarnaamassa uskostaan. "Olen kerran mennyt mormonin ovelle!" Mariia innostuu.

Hän kuunteli kohteliaasti ja sain lukea Raamattuakin ääneen. Hän ei ruvennut saarnaamaan omasta uskostaan, mutta saimme kuitenkin ihan keskustelua aikaiseksi. Se oli hauska tapaus".

Jehovan todistaja harvoin tietää, kuka oven avaa ja millä mielin. Mariia kertoo, että häntä on muun muassa kosittu, kun Joni taas on saanut vastaansa talon isännän juhlavasti Aatamin asussa.

"Kaikennäköisiä ihmisiä tulee vastaan, mutta kyllä tilanteista aina selviää. Sitä pyrkii ymmärtämään sitä ihmistä siinä tilanteessa", Joni kertoo.

Kumpikaan ei ole vielä suoranaisesti käännyttänyt ketään, eikä prosessi heidän mukaansa ole oikeastaan ihan niin yksinkertainen.

"Ei kiinnostuneita tule joka kolmannesta ovesta. Lisäksi kääntyminen on pitkä prosessi. Kasteen saadakseen on oikeasti sitouduttava Raamatun oppeihin ja myös noudatettava niitä", Mariia toteaa.Kamera: Marianne Hakala

Lähde: www.watchtower.org

Vaasan Ylioppilaslaehti