Oraan suojelijat näkyy vielä monessa

Vaasapedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Utopia ei aivan kokonaan kuollut

Oraan suojelijat näkyy vielä monessaKursivoitu teksti

Oraansuojelijoiden syntysanat lausuttiin Leif ja Riitta Färdigin Tapiolan kerrostaloasunnon keittiöpöydän ja olohuoneen sohvapöydän ympärillä 1973. Oran suojaelijoiden perustama legendaarinen Kasvis-ravintola oli vihreän parlamentarismin alkukoti. Leif Färdigin laatima Osaan suojelijoiden ohjelma on yksi 1970-luvun kiinnostavimmkista manifesteista. Siinä nuori ja täyttä avioelämää elävä runoilija kokoaa koko vuosikymmenen ”vihreät” ajatukset vakuuttavaksi paketiksi. Tekstissä voi aistia myös runoilijan asettumisen ”valaistuksen tielle”. Aika kultaa muistot

”Nämä oraan suojelijat ja itujen kasvattajat olivat aikoinaan hurjaa väkeä: he kahlitsivat itsensä kaivinkoneisiin, heidän maiharinsa olivat ryppyiset, farmarinsa likaiset ja tukkansa hirveän takkuiset. Kaikki tämä on enää muistoa vain. Ajan myötä nämä luonnon ja ihmiskunnan raivopäiset pelastajat ovat muuttuneet hillityiksi salonkileijoniksi ja tyylikkäiksi seurapiirirouviksi.” Verkkouutiset: Vihreätä ja punaista

HEIKKI JANTUNEN 11.4.1997

Juha Olavinen

on suorittanut ylemmän korkeakoulututkinnon käytännöllisestä filosofiasta. 1970- ja 1980-luvuilla Olavinen oli mukana useammissa alakulttuuriryhmittymissä, joilla oli yhteyksiä muotoutuvaan New Age –liikehdintään. Oraan suojelijat ry.n julkaiseman Uuden Ajan Aura –lehden toimittajana ja päätoimittajana Olavinen toimi vuoteen 1982. Vuodesta 2002 lähtien hän on ollut Helsingin työväenopiston tuntiopettaja. Olavisella on myös luottamusmiestoimi AY-liikkeessä. Filosofiklubin vetäjänä hän on toiminut vuodesta 2009.

Tuula Heima-Tirkkonen

2000 -luvulla Kehitysmaiden vammaisia tukevan Abilis-säätiön projektikoordinaattori, - Etiopia, Somalia, Somalimaa, Sierra Leone, Liberia, Ghana & Länsi-Afrikan englantia puhuvat maat/aiemmin Uganda&Intia. Opiskellut 1970-luvulla teoreettista filosofiaa, tiedotusoppia yms tarpeellista Helsingin yliopistossa ja taiteita Taideteollisessa Korkeakoulussa, josta jopa joku tutkintopaperi, tiedottajan koulutus MTi 1990-luvulla - Työskennellyt 1970- ja -80–luvulla vaihtoehtoisissa kustannusyrityksissä, latojana ja latomonhoitajana. Välillä leipurina Oraansuojelijoiden Kasvisravintolassa ja Samsaran leipomon ensimmäinen toimitusjohtaja Kunnallisvaaliehdokas Helsingin vihreissä 1984-92 - lautakuntapaikkoja 1980-luvulla, 2000-luvulla Hgin käräjäoikeuden lautamies. Seuraa globaalia politiikkaa ja kehitystä + hiihtää, ui, pyöräilee, joogaa

Juha Olaviselle ja Tuula Heima Tirkkoselle:

Jatkan itsepäisesti aiheen Lefa käsittelyä ja toivon hartaasti apuanne. Julkaisen la. tai su. 27-28. 02  Vaasapediassa Lefan nimissä julkaistun Oraan suojelijoiden ohjelmajulistuksen. Lukisin sitä ennen  teidän kommenttinne:

:- Milloin Oraan suojelijat  "kuoli ja kuopattiin"?

- Mihin kuoli?
- Miten tämä tyhjiö täyttyi?
- Millaista keskustelua Lefan julistus/manifesti aiheutti?
- Mikä on käsityksesi -70-luvun aatteellisista valtavirroista - henkisen tien etsijät, luonnonsuojelijat, kulttuuritaistolaiset?

Juha Olavinen Milloin Oraam suojelijat ”kuoli ja kuopattiin?

- Yhdistystä ei varsinaisesti kuopattu. Kun Kasviksen aika loppui 2001, hiipui yhdistyksen virallisempi toiminta, mutta yhdistyksen muodolliseen lopettamiseen tarvittavaa toista kokousta ei koskaan järjestetty. Olikohan se sitten viime (2013-2014) vai edellisenä vuotena kun tais tulla ilmoitus yhdistysrekisteristä, että koska kymmeneen vuoteen ei ole ollut muodollisia tapahtumia, poistetaan yhd. rekisteristä.

Tuula Heima-Tirkkonen

-Oraansuojelijoita ei ole lopetettu sen kummemmin, nimi lähti yhdistysrek kuulema joskus viime vuoden sisällä. Oraansuojelijat ry & Tmi Kasvisravintola nykymaailman so. 1990-luvun alun talouskielen ja hahmotuksen kaikenläpäisevyyden hegemonisoitumisen jne. jälkeen, kävi yhä enemmän ilmeiseksi ettei tälläistä yhteisöä voi annettuihin hallinto- ja raportointiraameihin jäsentää tai toimista raportoida.

- Jotain voisi kuvata että Työministeriö teki selvityksiä /tilasi 1990-alussa tutkimuksen eräältä yhdistyksen jäseneltä jota tukimusta sitten on käytetty mm lakia Sosiaalisista yrityksistä yms sorvatessa.

Juha Olavinen Mihin kuoli?

Oraan suojelijat siis kuoli ikäänkuin omia aikojaan, mutta toisaalta puhutaan aika eri touhusta vuosien 73-82 välillä ja sen jälkeen. Tämä alkujaksokin jakaantuu ihan perustamisvaiheeseen – n. 73 - 76 ja sitten aikalailla allekirjoittaneen värittämään aikaan 76 -  82.  

-Tästä ajasta on aika hauska omiakin intentioita kuvaava teksti vuoden 1977 Aurassa (2/77, H.Hautalan teksti.

Tuula Heima-Tirkkonen

-No, tämä käsitevyörytys vastatkoon siihen josko kuoli? Viimeinen näky nimen olla taisi olla v 2001 toukokuussa Kiasman takaikkunan näyttely Oraalla? - teos ei valitettavasti ihan tullut ostetuksi museon kokoelmiin, vaikka Jorma Salojärvi sitä kovasti sinne yritti saada.

Juha Olavinen Mitem tämä tyhjiö täyttyi? -82 jälkeen 70- lukulaiset korvaantuivat aika paljon uusilla tyypeillä ja alkuporukat hajaantuivat moneen suuntaan. Jakso (73 -82) Oli kyllä aikamoisen kiihkeätä. 76 -82 julkaistiin Uuden Ajan Aura -lehteä jonka maine tasaisesti kasvoi samoin sen talous ja tilauskanta parani.

-Lehdestä luopuminen 82 oli aikalailla ylimielinen ratkaisu. Siihen vaikutti osaltaan se, että yks lehden tukijalka eli Ekko Lahdenmäki puolisonsa

-Tarjan kanssa muutti 79 Kiskon yhteisöön (ovat siellä edelleen)

-Edelleen vähän nuoremman porukan Komposti-lehti (79 -) sai osittai mukaansa Mallanderin ja Hautalan. 82-syksyllä syntyi sitten Kompostista ja (muodollisesti) Aurasta Suomi- lehti, josta tuli vihreäksi puolueeksi järjestäytyvien pääkanava (Hautala, Haavisto, Sauri, T.Turkki ja Ollekin (Mallander), joka tosin ei liikoja sitten politiikkaan sekaantunut.

-Kesällä 82 olin itse lähtenyt epäonniselle, puoltoistavuotiselle yhteisöretkelle Siuntioon.

-Kysymys oraansuoj jättämästä tyhjiössä on vähän hämärä - kyllä se oli niin omalaatuinen kombinaatio, ettei sitä voi täyttää. Meillä on tällainen epämuodollinen perinneyhdistus, joka kokoontuu heimojuhliinsa ohjelman ja juhlinnan merkeissä aika usein - viimeksi syyskesällä 2014.

Tuula Heima-Tirkkonen

-Ne ihmiset jotka yhteisön kautta olivat tulleet toisensa tuntemaan kokoontuvat edelleen aika ajoin. Mikä tyhjiö? Oraansuojelijoiden tässä maailmankolkassa esiin havaitsemat tavat olla vastuullisesti maailmassa ovat nyt osin valtavirtaa tai karavaani kulkee... jne. Fragmaatteja on eri aloilla ihan itsenäisinä ilmiöinä.

Juha Olavinen Millaista keskustelua Lefan julistus/manifesti aiheutti?

-Tämä Lefan julistus/manifesti painettiin tyydytyksellä ensimmäiseen Auraan.(1/76) ei siinä mitään kovin kummoista keskustelua käyty. Porukassahan oli kosolti eri lailla lahjakkaita tyyppejä. "Hyvä teksti" varmaan tuumattiin.

-Tässähän oli aivan eri tason kalabaliikki yhdistyksen sääntömuutosasiassa, joka taisi startata jo ennen minun tuloani syksyllä 74. (tulin leipurioppilaaksi keväällä 75)jossa Lefan, Jan Kenneth Weckmanin ja Lasse Johanssonin trio painoi päälle ja alkusääntöjen arkkitehti J.Salojärvi jotui perääntymään (näistäkin vaiheista jonkun verran v 89 julkaistussa Aura-kirjassa)

Tuula Heima-Tirkkonen -En muista Lefan manifestia mitenkään erityisenä. Runoilijasielu kokoaa ajatukset ja laittaa ne paperille todennäköisemmin kuin enempi käytännössä puurtavat. Laitettiin lehteen kun oli hyvin kirjoitettu juttu

Juha Olavinen

- Mikä on käsityksesi -70-luvun aatteellisista valtavirroista - henkisen tien etsijät, luonnonsuojelijat, kulttuuritaistolaiset? -Viimeinen kysymys menee jo väitöskirjatasolle, joten en sekaannu siihen tälläkertaa!

Tuula Heima-Tirkkonen

- Niin, -70 luvun valtavirrat? Kaipa ne on kaikki yhä jossain muotoa olemassa ja maailmaa omalla sarallaan kehittäneet vai pitäiskö olla pytyssä/pyörimässä pitäneet?Kiintoisa jakso - ehkä joku tutkija saa sen selvitystä varten pätkätyöpaikan yliopistolla:)

Juha Olavinen Aiemmin toimittamassasi materiaalista esiintyy väite, että Lefa tuskin tiskasi paria kertaa enempää. Tämä on kyllä väärä käsitys ja minulla on jossain virallisestikin paperit jemmassa, josta näkyy Lefan työ- ja palkkajaksot. Tuula Heima-Tirkkonen

No, onnea jutulle ja jatkolle.

Oraan suojelijat r.y. Vegetariska Restaurangen egs av Broddens beskyddare r.f.. Yhtiömuoto. Aatteellinen yhdistys. Y-tunnus. 01167726. Perustamisvuosi. 1975.