Nandor Mikola

Vaasapedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Nandor Mikola

ISBN 951-749-148-4


Mikolan väriavaruuksia

Kustannusliike Pohjoinen Oulusta seisoo 1991 painetun Mikola –teoksen takana. Tekstin toimituksesta vastaa Anne-Maj Salin. Kuvatoimituksesta ja taitosta Raimo Ahonen ja he osaavat asiansa. Kirjassa on oivallisesti huomioitu sivumarginaalien suhde keskiöön, joka kovin usein tökkii pahasti näissä taidekirjoissa. Tässä tapauksessa jopa paperilaadun valinta on juuri oikea ja näin painoteknisesti akvarelleihin on saatu tarpeeksi voimaa. Kuvituksessa liikutaan valtaosin abstraktissa kolorismissa. Tästä sisäavaruuden onnistuneesta luotaamisesta kirjassa on lukuisia hienoja näyttöjä. Viiva lentää. Värit hakevat paikkansa. Tässä elämänkerrallisessa teoksessa kerrotaan akvarellisti, professori Nandor Mikolan taiteen synnyistä ja selvitetään taiteilijaksi ryhtymisen perimmäisyys. Monin näytepaloin luodaan kuvaa myös Nandorin taiteilijaluonteesta.

Loppuosuuden vuosikerronnallisessa jaksossa lähdetään liikkeelle Mikolajcsik Nandor Josefin syntymästä Budapestissa, Unkarissa 27.11.1911. Tämän jälkeen kirjataan uran kannalta kaikki merkkipaalut aina vuoteen 1991 saakka. Nandor Mikolan Vaasaan muutto tapahtui 1964, mitä ennen hän oli asunut kuusitoista vuotta Ilmajoella ja pitänyt lukuisia näyttelyitä myös Vaasassa muun vilkkaan näyttelytoimintansa ohella.

Nandor on pippurinen luonne. Hän kokee elämää vahvasti. Tästä kertoo teoksesta löytyvä professorin ajatusrakentelukin: - Ei ole niin tärkeää, onko tulos hyvä vai huono – Tärkeää on itse tekeminen. Olen välittäjä, väline – Minun on pakko tehdä kuvia, ilmaista itseäni äidinkielelläni, akvarellilla.

Teoksen lyhyehkön ruotsinkielisen yhteenveto-osion on kääntänyt Riitta Dahlback.

- Risto Jalonen

Aiheesta muualla