Mia Leijonstedt

Vaasapedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Taidekirjansitoja

Mia Leijonstedt on vaasalaissyntyinen (1971) kansainvälistä arvostusta saavuttanut kirjansitoja. Hän on esittäytynyt mm. Vaasan Kaupunginkirjastossa vuosina 1995 ja 2003. Leijonstedt on asunut vuodesta 1993 Englannissa ja syksystä 2006 Dubaissa, Yhdistyneissä Arabiemiraateissa. Leijonstedtin töitä voi tarkastella englanninkieliseltä sivustolta http://www.leijonstedt.com.


"Miksi teen taiteilijakirjoja...

En ole ehkä vieläkään oikein keksinyt syytä siihen. On helpompiakin tapoja tienata elantonsa. Olen usein miettinyt, miksi teen taideteokseni kirjoiksi sen sijaan että joksikin muuksi - kuten vaikka maalauksiksi, joista aikoinaan aloitin ja pidin näyttelyitäkin, mutta lopetin löydettyäni kirjataiteen. Tietysti yhä vieläkin käytän maalauksen tekniikoita osana taiteilijakirjojani, mutta kirjan muoto näyttää olevan se, joka vetää minua puoleensa ja jonka kautta taiteellinen ilmaisuni pääsee esiin. Olen joskus ajatellut, että ehkä kirjansitojat haluaisivatkin sisimmältään olla kirjailijoita. Ehkä minun pitäisikin kirjoittaa kirjoja sen sijaan, että sidon niitä, ken tietää. Taitelijakirjoja tehdessäni kerron usein itselleni tarinaa, joka sitten ilmenee kirjan visuaalisissa yksityiskohdissa. Eli tarina tulee kerrottua kirjan materiaalien ja rakenteen kautta sen sijaan, että se olisi puettu sanoiksi.

En osaa sanoa muuta syytä kirjataiteelleni kuin että kirjat yhä uudelleen vetävät minua puoleensa. Olen usein halunnut palata maalaamisen pariin ja puolihuolimattomasti tehnytkin sen, mutta kirjamuoto ei vain jätä minua rauhaan. Kirjoissa saattaa olla jotakin sellaista sisäsyntyistä, joka vetoaa symbolisella tasolla - ovathan kirjat kautta historian kantaneet sisällään koko maailman kulttuuriperintöä ja kaikkea ihmiskunnan tietoa. Kirjoja on arvostettu, rakastettu, vihattu, poltettu, kunnioitettu, suojeltu - eikä tietotekniikan aikakausi ole onnistunut pyyhkimään pois itse kirjamuotoa. Sen säilyminen viittaisi siihen, että kirjan muodossa itsessään on jotain voittamattoman vahvaa. Uskon, että minuun vetoaa juuri se - eikä vain länsimainen kirjamuoto (koodeksi) vaan kaikkien kulttuurien kirjamuodot, sellaisetkin, joita moni länsimainen ei edes kirjoina pitäisi. Tutkin eri kulttuurien kirjamuotoja ja omaa taidettani niiden kautta. Minusta kirjoissa on jotain pyhää - ei vain niiden sisältämän tiedon takia vaan siksi, kuinka ne syntyivät, muotoutuivat ja selvisivät vuosisatojen saatossa. Kun sidon kirjoja, niiden koko historia on läsnä. Eritoten niiden historia, jotka aikoinaan tapasivat valmistaa kirjoja. Voin lähes tulkoon tuntea keskiaikaisen luostarin kirjansitomon ympärilläni, olen ihmeissäni niistä monisyisistä teknisistä yksityiskohdista, joita kirjansitojat ennen minua ovat kehitelleet ja joiden takia kirjamme nykyään ovat rakenteellisesti sellaisia kuin ovat. Tunnen olevani äärimmäisen onnekas, että minulla on juuret, joiden tunnen johtavan kirjansitojiin ennen minua - he ovat kuin historiallinen ammattiperheeni, joista tunnen polveutuvani. Ja kun teen itse jonkin rakenteellisen keksinnön, joka saa kirjansidoksen toimimaan paremmin, tunnen, että osallistun omalla tavallani koko kirjamuodon evoluutioon.

Näyttelyissä katsojille toivottavasti välittyy juuri se kirjamuodon rikas symbolismi, joka tuottaa jonkin selittämättömän muistamisen väreen, ehkä tuulahduksen vuosisatojen takaa ja jonka takia kirjataideteos ei enää ole vain minun teokseni esiteltynä katsojalle, vaan sysäys, joka herättää katsojassa uusia, hänen omia tarinoitaan. Kirja on universaali esine, ja ehkä siksi tuon taiteeni maailmaan kirjan muodossa - useimmilla on henkilökohtainen yhteys kirjoihin ja ehkä ne siksi osataan ottaa vastaan hyvin henkilökohtaisella tasolla.

Yksi syy taiteilijakirjoihini on varmasti myös se, että pidän eniten kolmiulotteisesta tekemisestä, luonnonmateriaalinen tunnusta, niiden yhdistelemisestä ja tarinan ilmaisemisesta hyvin konkreettisin keinoin. Siitä, että pystyn luomaan jotain lähes tyhjästä. Koska olen sijoittanut paljon aikaa, rahaa ja vaivaa hankkiessani perinteisen kirjansidonnan taidot, myös se painaa vaa'assa - jos lopettaisin nyt, heittäisin sen kaiken hukkaan. Ehkä olen jumissa kirjoineni, ja jos saisin aloittaa kaiken alusta, ehkä valitsisin tehdäkseni jotain muuta, ken tietää. Aina ei ole helppoa synnyttää uutta kirjataideteosta, mutta lopputuloksen näkeminen on aina kuin salaisuuden paljastuminen, yllätys jopa itselleni siitä, mikä on mahdollista. Jopa siinä määrin, että se ajaa minut tekemään aina seuraavan kirjan. Ja niin minä jatkan."

Mia Leijonstedtin kotisivut: http://www.leijonstedt.com