Matti Rautio Leif Färdingistä

Vaasapedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Matti Rautio

Krisnamurtti tiedotusyhdistyksen ex. puheenjohtaja

Tapaan Matti Raution 30.11. 2010 Vaasan Hovioikeudenpuistikon varrella sijaitsevassa kahvilassa.

Vaikka viimeistä tapaamisesta on yli 10 vuotta, vanha leppoisa tunnelma palautuu nopeasti. Olen kutsunut Matin kahville, koska tiedän että hänellä on muistoja Leif Färdingistä.

Opin tuntemaan Raution kun hän työskenteli Vaasan työväenopiston vahtimestarina 1970 ja 80 luvuilla. Kävimme tuohon akaan väliin kiivaitakin keskusteluja yhdessä opiston rehtori KaarloKoskimiaehen kanssa. Tosin hyvässä hengessä.

Jo tuolloin keskustelimme muutaman kerran Khrisnamuartista, mutta aihe ei silloin kiinnostutanut minua. Tiesin toki että Matti on jollakin tavoin yhteydessä krisnamurtiyhteisöön.

Nyt tiedän enemmän. Rautio on ylläpitänyt Khrisnamurti tiedotusyhdistystä parisenkymmentä vuotta. Yhdistyksen kotipaikka on Vaasa, vaikka yhdistys toimii valtakunnallisella tasolla.Nyt Rautio on jäämässä pois toiminnasta sääntöjen muututtua. -Jään pois 15.01. 21011 ja toiminta siirtyy muualla. Parhaillaan teen inventaariota tiedotusmateriaalista,kirjoista ja DVD:stä, sanoo Rautio. Rautio haluaa että aloitamme keskustelun hengellisestä kirjasto Psykestä, joka sijaitsi Vaasan kaupunginkirjaston tiloissa aina vuoteen 19xx saakka.

Kirjastolla on merkitystä Leifin henkisen etsinnän kanssa.

Vaasa Psykeä ei saa sekoittaa samanimiseen Setaa edeltäneeseen homoseksuaalien keskusteluyhdistykseen. En ole yrityksistäni huolimatta löytänyt juuri mitään tietoja ko. kirjastosta.

Rautio Vaaasan Psykestä

-Silloin kun kiinnostui Psyke-kirjastosta, sen toiminnasta vastasi vasalainen rikoskomisario Viljo Voima. Voima sanoi minullae, että kirjaston hoitaja ei saa tietää kirjasta kuin kirjan nimen.

-Se oli hyvä neuvo sillä kirjastossa oli kirjoja koraanista intialaisiin pyhiin kirjoituksiin ja kaikkea siltä väliltä. Kun kirjasto irtisanottiin kauunginkirjastosta, se siirtyi Nuorisotalon takahuoneeseen. Vasta silloin tiedostin Leif Färdingin. Hän tuli sinne usein jonkun kaverinsa kanssa. Minulle tuli usein tunne, että pojat olivat pienessä pilvessä.

-Tämä oli myös virkavallaan tiedossa. Sen jälkeen kun kirjassto muutti nuorisotaloon en käynyt siellä vuosiin, mutta kun kerran päätin käydä katsomassa, miten siellä jaksetaan, oli paikalla samaan aiaan poliisin huumeyksikön tutkija, joka kertoi luullensa että asiakkaiden joukossa on huumeiden käyttäjiä.

Viitaus Leifiin ja hänen ystäviinsä oli selvä. Paikkaa hoiti silloin Kalle Mäenpää niminaen henkilö. En tiedä, miten asia jatkui.

-Kun sitten myöhemmin ryhdyin käymään kirjastossa, ilmestyi Leif sinne ja lainasi Alice A. Baileyn paksun kirjan ja jonkun muun samanatyyppisen. Kysyin Leifiltä, että jaksaako hän varmasti lukea kirjan. Leif vastasi että hänen ei tarvitse lukea kirjaa saadakseen tietää mitä se sisältää. Hänellä on keino saada informaatio suorempaa tietä. Mten se tapahtuu, se jäi minulle epäselväksi.

-Jossakin vaiheessa Leif ryhtyi käymään meillä kotona. Hän oli alkuvaiheessa vapaa ja luonnollinen ja tuli hyvin toimeen kahden nuoren poikamme kanssa. Muistan elävästi kuinka eräänä keväänä pojat makasivat nurmella omenapuun alla ja katselivat omenanpuun kukkia ja tanssivat sen jälkeen puun ympärillä kasettisoittimesta kuuluneenn intialaisen musiikin tahdittamana.

-Näky on jäänyt lähtemättömästimieleeni.

Auto-onnettomuus muutti persoonallisuuden

-Leifin persoonallisuus ja olemus muuttui jyrkästi auto-onnettomuuden ja leikkauksen jälkeen. Suuri muutos oli myös ryhdissä ja pään asennossa, joka kallistui sivulle. Leif ryhtyi myös puhumaan itsemurhasta.

-Kesällä (vuosiluku) Leif teki ilmeisesti päätöksen hukuttautua ja lähti uimaan kaupunginselälle. Sillä kerralla rohkeus ei riittänyt, vaan Leif ui läheisen huvlan rantaan, joka sattui olemaan Frithof Tikanojan huvilan ranta.

-Huvilalla on Leifin noustessa maiin Tikanojan tytär, Tuttu Freijborg ja hänen miehensä Åke Freiborg. Molemmat analysoivat Leifin tilanhyvin nopeasti ja toimittivat hänet Huutonimenen mielisairaalaan.

Matti Raution vaimo oli töissä vaasalaisessa miesten asustelikeeessa eli Jääskeläisillä ja muistaa hyvin kuin Leif kävi ostamassa useita miesten kävelykeppeja, eikä suinkaan halvemmsta päästä.

-Kun uusi keppi oli raivonpuuskassa rikottu säpäleiksi, tuli Leif ostamaan uuden kepin.

-Kun näin Leifin elossa viimeisen kerran, hän sanoi että katuu sitä ettei ole osannut elääniin kuin on kirjoittanut.

Muistiiinpano loppuu.

Tapio Parkkari
--