Lyskan koulukaveri Leif Färdingistä

Vaasapedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Runoilija Leif Färding (1951-1983) koulukaverina

Nimimerkki T.T kirjoittaa

Yksi tunnetuimpia Vaasalaisia koulukavereita oli minulle epäilemättä Lefa. Hän oli luokallani Vaasan lyseossa viiden vuoden eli koko keskikoulun ajan ja opin tuntemaan hänet erikoisena lahjakkuutena varsinkin ylemmillä luokilla.

Lefa oli nuoruudessaan hyvä maastojuoksija, vaikka hän ei sitä millään tavalla halunnut näyttää. Minäkin suoriuduin hyvin maastojuoksuista, joten meillä oli yksi yhteinen harrastus. Toinen yhteinen osoittautui myöhemmin olevan fila-telia eli postimerkkeily.

Kolmas yhteinen oli sitten Itämainen ja mystinen filosofia ja uskonnot sekä esoteerinen kirjallisuus ja elämän tavat, josta riitti keskustelua loputtomiin. Yksi mieleenpainuva tapaus vielä koulu-ajalta oli kun hän esitteli buddhalaista filosofiaansa uskonnontunnilla. Lefa oli hankkinut esitelmäänsä varten messinkisen istuvan buddha-patsaan.

Hän aloitti esitelmänsä hieromalla ja silittämällä buddhan päätä sormillaan ja lausuen pari luultavasti sankriitin kielistä sanaa. Tämän jälkeen otti hän esille muistilehtiönsä eli käärityn vessapaperirullan, johon hän oli kirjoittanut esitelmänsä.

Lefa pyysi avustajaansa paikalle, luokkakaverinsa Kari K:n, joka sitten auttoi häntä vetämään vessapaperia suoraksi ja lukemaan siitä esitelmäänsä. Jotta aihe tulisi vielä läheisemmäksi otti hän esille kuvakirjan aiheestaan ja repi varovaiseti kokonaisia sivuja luokkansa oppilaille muistoksi aiheestaan.

Tällä tavalla tuli hän tunnetuksi ainutlaatuisesta tavasta esitellä uskonnolilisia esitelmiä ja vältäen pitkästymistä suullisessa esitelmässään.