Lisälehti Leif Färdingin ruukusta

Vaasapedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Lisälehti Leif Färdigin ruukusta

Vaasan kaupunginkirjasto kunnioittaa kaupungin tunnetuinta runoilijaa Färdingin ruukulla.

Runous on elämän sokeri

Keramiikkataiteilija Catharina Kajanderin keramikkateos, Tuhkauurna/Amfora/”Sokaerikko” Leif Färdingin muistolle on sijoitettu Vaasan kaupunginkirjaston 1 kerrokseen suurten ikkunoiden eteen.

Olet varmaan monta kertaa kävellyt ruukun ohitse huomaamatta tai ehkä miettien, että mikä ruukku siiinä on? Leif Färding (1951 – 1983) on vaasalainen ns. hippisukupolven runoilija. Färding tuotannosta on julkaistu 7 teosta. Färding kärsi elämänsä loppupuolella mielenterveyden häiriöistä ja joutui Huutoniemen sairaalaan. Syksyllä 1983 hän poistui sairaalasta ja katosi. Hänet löydettiin vuonna 1984 metsästä kuolleena rintansa päällä vanha intialainen filosofiakirja.

Ennen kuolemaansa hän oli lähettänyt ystävilleen kirjeen, jossa hän kertoi itsemurhansa syistä, ja hänen toiveidensa mukaisesti kyseinen teksti julkaistiin Suomi-lehdessä 7/1984. Hänen muistokseen on kuolinpaikan lähelle nimetty Leif Färdingin polku 11.10.2001.

Runo syntyi unessa

Vaasan kaupunginkirjaston aulassa oleaan ruukun pintaan on kaiverrettu runo, jonka Kajander kuuli unessa 1988. Teoksen , sokerikon, muotoon Kajander päätyi, koska elämä on ”sokeria” Teos sijoitettiin paikallaeen 2002.

KYNÄÄ MINULLA EI ENÄÄ OLE
MUTTA IHOA VOI AINA TATUOIDA
TULE SITTEN VANHANA HYVÄILAEMÄÄN
SE POIS

Vaasan kaupunginkirjastossa säilytetään dokumenttia,joka tuo liusävalaistusta ns. Färdingin ruukun syntyyn.

Catharina Kajander

Catharina Kajander (synt. 1945 Helsingissä) on vapaa taiteilija, joka tunnetaan muun muassa näyttelystään Tokiga kaffekalaset. Näyttely koostuu keramiikkakannuista ja -kupeista, joiden innoittajia ovat olleet muun muassa monet suomalaiset julkisuuden henkilöt, esimerkiksi Hurriganesin Remu Aaltonen.

Idean näyttelyn ensimmäiseen teokseen Kajander sai ollessaan tekemisissä Leningrad cowboys -yhtyeen kanssa vuonna 1995. Seuraavana vuonna hän sai viiden vuoden työstipendin ja päätti tehdä kahvikutsuteemasta kokonaisen näyttelyn. Näyttely oli esillä Vaasassa Tikanojan taidekodin takapihalla.

Sokeriruukku

Näyttelyn teema näkyy myös Kajanderin teoksessa Leif Färdings sockerskål, vaikka se ei kuulukaan varsinaiseen Tokiga kaffekalaset -kokoelmaan. Kajander ja Färding eivät tunteneet toisiaan, mutta heillä oli monia yhteisiä tuttavia Helsingissä.

Sokerikulho-teoksen inspiraationa toimi uni, jonka Kajander näki vuonna 1988 eli muutama vuosi Färdingin kuoleman jälkeen. Sokerikulho valmistui vuonna 1988 ja se sijoitettiin kirjastoon vuonna 2002. Teos on lahjoitus vaasalaiselta taiteilijayhdistykseltä Pro Artibukselta. Kajanderin unessa Färding ensin näytti hänelle tien kuolemaan ja esitti sitten runon. Tämän runon Kajander kirjoitti sokerikulho-teoksen pintaan ja kulhon sisällä olevaan lappuun. Kajanderin mielestä runo on aito Färdingin kirjoittama runo, mutta se ei sisälly mihinkään Färdingin runokokoelmaan.

Sokerikulhon Kajander valitsi Färdingin symboliksi siksi, että runous on elämän sokeri. Teoksessa näkyvä koivu-aihe puolestaan symbolisoi Färdingin kuolinpaikkaa eli metsää mutta myös Färdingin naisellista puolta.