Leif Färdingin ruukku Vaasan kaupunginkirjastossa

Vaasapedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Talletan tämän dokumentin osoitukseksi, miten mielenkkiintoista, mutta myös hankalaa on koota tietoja pian 30-vuotta sitten kuolleesta taiteilijasta.

Färdingin muistoruukku Vaasan kirjastossa

Keramiikkataiteilija Catharina Kajanderin keramikkateos, Tuhkauurna/Amfora/”Sokaerikko” Leif Färdingin muistolle on sijoitettu Vaasan kaupunginkirjaston 1 kerrokseen suurten ikkunoiden eteen.

Teoksen pintaan on kaiverrettu runo, jonka Kajander kuuli unessa 1988. Teoksen , sokerikon, muotoon Kajander päätyi, koska elämä on ”sokeria” Teos sijoitettiin paikallaeen 2002.

KYNÄÄ MINULLA EI EANÄÄ OLE MUTTA IHOA VOI AINA TATUOIDA TULE SITTEN VANHANA HYVÄILAEMÄÄN SE POIS

Leifin ruukku

Catharina Kajander 25. 12- 2014

Hei,

Olen Tapio Parkkari, vaasalainen emeritustoimittja. Teen eläkepäivieni iloksi pientä tutkimusta vaasalaisesta runoilija Leif Färdingistä (1951-1983) Tutustuin Vaasan kaupunginkirjastossa "Leifin ruukkuun" ja se herätti monta kysymystä. Olisi tavattoman iloinaen jos voisit vastata-

-Oliko Leifin ruukku tilaustyö?

-Tunsitko Leifin tai tiesitkö hänestä mitatään työhön ryhtyessäsi? -Miten taiteilija ottaa aiheen haltuunsa? -Miten päädyit nyt nähtävään ratkaisuu? -Syntyikö työn aikana jotain ajatuksia Leifistä? -Ainakin nyt nämä.

Julkaisen vastauksesi Vaasapediassa osiossa Leif Färding.

Catharina vastaa 27. 12. 2014

Hyvää Uutta Vuotta! ja terveisiä Berliinistä Suomesta Galleriasta.

Tarina löytyy Vaasan kirjastosta. Se on tehty unen jälkeen jonka näin Leifistä 80-luvun lopulla. En tuntenut, mutta tiesin. Ystävät tunsivat.

Sokerikko sen takia että runous on elämän sokeri ja koivurivat, koska koivu on feminiininen puu ja koivut Leifin kuolin naamio kannessa, koska hänet löydettiin metsästä. Kesti yhdeksän vuotta ennen kuin tein työn. Uni oli vahva ja näin sen TV dokumentinnähtyäni.

Leif lausui minulle runon (unessa) ja kirjoitin sen muistiin. Se on ruukkuun kaiverrettu.

Sen jälkeen hän neuvoi miten mennään toiselle puolelle ja päällysti kaarevan seinän hopeapaperilla ja intialainen nainen seisoi senän vieressä. Kun katsot seinää niin astraaliruumis voi siirtyä Leifin luo.

Se oli aikamoista, mutta olin myös nuorena tutustunut Buddismiin ym ja 80-luv new age juttuihin.

Kun minulla oli näyttely Tikanojan taidekodissa 90-luvulla, vein sokerikon Vaasan kirjastoon näytille näyttelyni ajaksi ja sieltä Dan Holm bongasi sen ja halusi että Pro Artibus ostaa sen, mitä sitten tapahtui. Haluaisin ostaa sen runokoosteen mitä on julkaistu sittenmin. Miten ? terveisin

Catharina Kajander

Catharina lähettää uuden viestin 02. 01. 2015

Löysin tyhjententävät tiedot lähettämästäsi linkeistä, kiitos

Itse en juuri ehtinyt istua Vanhalla tai Kosmoksessa paljonkaan, mutta tiesin kyllä piirit. Valmistuin taideteollisesta 1966 ja minulle tarjoitui tilaisuus muuttaa Donnerien pihalla olevaan Tigerstedtin ateljeehen osoitteessa Pohjoisranta 12 viideksi vuodeksi .p

Pari vuotta seurustelin Olli Tammisen kaa joka oli tavannut Lefaa Vanhalla mutta en muistanut kohdanneeni, enkä koko Leifiä. Piti soittaa ystäville ja kysyä, ja kävi ilmi että lähes jokainen oli tuntenut Leifin.

Kirkkokadun kirjapainossa (Tricontin Demo-paino) olen saattanut tavata Leifin 70-71, koska olin maolainen silloin ja tein kuvituksia ja taittoa silloin.   Itse lähdin Afrikkaan parantamaan maailmaa 72 ja palattuani muutin Tohmajärvelle ekoviljelijäksi mieheni kanssa vikideksi vuodeksi. 1980 muutin takas Helsinkiin ja unen näin Laaja- salossa missä olen nyt asunut 29v.

Sen runon viesti oli että elämä satuttaa ja saat arpia joita sitten Leif silittää pois kun siirtyy hänen luokse. En tienyt pitikö se kirjoittaa ruotsiksi vai suomeksi herättyäni. (Siellä jossakin, toim)

Sokerikko oli osa  "hullut kahvikutsut" nimistä näyttelyä Designmuseolla 2000 ja se kiersi Jyväskylään keskisuomen museota, Kuopion Historiallista museota, Vaasan Tikanojaa,Tamperen kulttuurikeskusta ja Lappeenrannan taidemuseossa.

Catharina

Hyvää vuoden jatkoa

Kiitos Catharina erittäin mielenkiitoisesta vastauksestasi.  Jos vielä jaksaisit kertoa keitä "nämä kaikki" olivat, jotka tunsivat Lefan. 

Myös tuo mainitsemasi Pohjoisranta 12 kiinnostaa. Bunkkarin joskus 70-72 pitkiä aikoja pienen taidekaupan takahuonessa Pohjoisrannassa, jonka osoitetta en enää muista.   Taidekaupan  omistajan koko nimirimpsu taisi kuulua Elsa Iida Maria Hakola tai sitten olen nähnyt unta.

Naapurikaupassa myi villapaitoja näyttävä, sensuelli hieman vartatuneempi tumma nainen.

Olisiko Hakolalla muistoja Lefasta. Tunnistatko hänet ja mistä hänet voisi tavoittaa. Melkein putiikkia vastapäätä oli asuntolaiva Eila, jonka kannella istuimmae kerran Lefän kanssa kokonaisen kesäpäiväm ja puhuimme kirjallisuudesta ja okkulatismista..

Jtkan vielä, sillä Leifin tarinoiden kerääminen on kaapannut minut kokonaan. Taitoit siis lehtiä Kirkkokadun Tricontin Demo painossa jos ymmärsin oikein? Muistatko lehtien nimiä ja muistatko kirjoittiko Leif niihin. Tiedätkö mitään Tricontin painon ja Jorma Elovaaran Tähti-lehden suhteista. Osaatko arvioida tunsiko Leif Elovaaran- Tämä on kiehtova tarina.

Tapsa P

Catharina vastaa 03.01. 2015

Catharina vastaa kysymykseeni ihmisistä, jotka mahdollisesti tunsivat Leifin.

”Eero Antvuorinen jolla oli antikvariaatti 70-luvulla Robban Pasaasissa, mutta menehtyi toissa vuonna. Olli Tamminen, muotoilija - kuoli viime syksynä. Kukaan ei oikeasti tuntenut, mutta moni oli istunut kapakassa tai kävellyt rannoilla ja kaikki kertovat että Lefa haisi aina pahalta.

Koska olin 72-80 poissa Helsingistä, en muista paljoakaan poliittisista riennoista, mutta kun palasin Afrikasta kaikista ystävistäni oli tullut taistolaisia. Tohmajärvellä olin kyllä vasemmiston edustaja kulttuurilautakunnassa, mutta en missään puolueessa vaan kulttuurivasemmisto-taiteilija ja sain perheen.

Monet sen ajan ihmiset kuolevat nyt. Joka kuukausi on joku kuollut. Viime vuodesta lähtien etenkin miehet.

Pohjoisrannassa Tapio Junno ensin ja sitten Joksa olivat yläkerrassa, Joksa oli kuvanveistäjä joka vielä elää ja muutti maalle. En muista sukunimeä. Hän varmaan tunsi Leifiä. Kysyn kun tapaan ihmisiä.

Roi Vaara saattaa tuntea mutta on muuttanut Budapestiin ja näytti hyvinvoivalta. Viina ja tupakka tappanut siuiurimman osan.

Catharina