Lapuanliike pyrki diktatuuriin

Vaasapedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Lapuan liike pyrki diktatuuriin torstai 12.09.2013 Pohjalainen

Kokoomusnuorten uuden puheenjohtajan Susanna Kosken on kerrottu monessa yhteydessä ihailevan Lapuan liikettä. Toivon hartaasti, että kyseessä on median väärinkäsitys ja liioittelu. Lapuan liike (1929-32) oli demokratian vastainen liike, jonka esikuvana oli Italian diktaattori Benito Mussolini. Liikkeen välitavoitteena oli vasemmistopuolueiden, liberaalien ja ay-liikkeen murskaaminen, lopullisena tavoitteena ”fascistinen” diktatuuri. Sen politiikanteon keinoja olivat murhat, raa’at pahoinpitelyt, tuhopoltot ja pakkokyyditykset.

Liike kokosi oman aseellisen joukon ja yritti sotilasvallankaappausta, joka onneksi epäonnistui (Mäntsälän kapina 1932). Natsikorttia ei saisi heiluttaa, mutta ainoa syy miksi Lapuan liike ei ollut natsistinen, oli se, että se hajosi ”liian aikaisin” 1932, vuotta ennen Hitlerin valtaannousua.

Lapuan liikkeen seuraaja Isänmaallinen kansanliike (IKL) päivittikin idolinsa : Benito Mussolinin sijasta alettiin ihailla avoimesti Adolf Hitleriä. Lapuan liikettä on joskus puolusteltu sillä, että se vastusti toista diktatuuriin pyrkivää liikettä, kommunismia. Yhden diktatuurin vastustaminen ei luonnollisestikaan oikeuta kannattamaan toista diktatuuria. Lapuan liike on häpeätahra maamme historiassa, ja toivottavasti se saakin jäädä historiaan.

Juha Tuomikosk (vihr.) Vaasa