Lailliset graffittiseinät

Vaasapedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Lailliset graffitiseinät nuorisotaloilla 29.04.2014 16:13 Vaasan Ikkauna

Vaasan kaupungin nuoriso-osasto on hankkinut kaksi laillista graffitiseinää nuorisotalojen yhteyteen. Tällä hetkellä seinät sijaitsevat Huutoniemellä Sun Housen pihassa ja Isolahden Sumpussa.

Graffitiseinät vaihtavat vuosittain paikkaa eri nuorisotalojen välillä.

Graffitiseinät ovat olleet käytössä helmikuusta lähtien. Vaasan kaupungin nuorisoasiainkoordinaattori Anne-Mari Ikola kertoo ensimmäisten kuvien ilmestyneet seiniin jo viikon kuluttua niiden hankinnasta. Seinät ovat betonisia ja näin ollen erityisen hyvin ympärivuotiseen käyttöön soveltuvia.

– Seinät on suunnattu erityisesti vaasalaisille nuorille, mutta ne ovat sallittuja myös muille graffitinmaalauksesta kiinnostuneille,

Ikola kertoo.

Aloite seinistä tehtiin nuorille suunnatussa verkkodemokratiapalvelussa, Aloitekanava.fi:ssä, ja idea keräsi useita positiivisia kommentteja. Myös Vaasan kaupungin nuorisovaltuusto tuki aloitetta.

Lailliset graffitiseinät hyödyllisiä. 2000-luvun alussa graffiteja oli Vaasassa mahdollista maalailla laillisesti pesäpallostadionia ympäröivään aitaan. Graffitit kuitenkin levisivät ympäristöön, ja toiminta piti kieltää. Myös roskaaminen alueella lisääntyi. Nyt molempien graffitiseinien yhteyteen on hankittu roska-astia metallijätteelle. Ikola kertoo laittomien graffitien tekijöiden olevan lähes aina eri henkilöitä kuin laillisia maalauksia tekevät.

– Laillisten graffitien tekijät maalaavat yleensä hienoja ja taiteellisia kuvia ja ovat kiinnostuneita graffitimaalauksesta taiteenlajina. Laittomasti rakennuksia töhrivät henkilöt ovat asia erikseen.

– Useissa kaupungeissa, kuten Helsingissä ja Jyväskylässä, on laillisia graffitiseiniä, ja niistä on ollut hyötyä. Tutkimusten mukaan laittomat graffitit eivät ole lisääntyneet, pikemminkin päinvastoin.

Graffitimaalaus taiteenlaji. Ikola muistuttaa, että graffitikulttuuri on muuttunut paljon kymmenessä vuodessa. – Nykyään graffitimaalaus osataan nähdä paremmin taiteenlajina, joka toimii myös tärkeänä välineenä sosiokulttuuriseen innostamiseen.

Haluamme seinien avulla antaa nuorille mahdollisuuden toteuttaa itseään taiteen avulla.

Muitakin mahdollisuuksia kartoitetaan ja kehitetään jatkuvasti. Vaasan nuorisovaltuusto järjestää yhteistyökumppaneineen kesällä 2014 Street Art -tapahtuman, jossa graffititaide on keskeisessä roolissa. Vaasan kaupungin nuoriso-osasto ja kulttuuritoimi ovat miettineet myös yhdessä uusia ratkaisuja.

– Pidämme jatkuvasti silmät auki, jotta saisimme luotua enemmän laillisia maalauspaikkoja Vaasaan. Milja Lammi