Kirjoittajasta

Vaasapedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Millainen Palosaari oli viime vuosisadan alussa? Kaikista karuimman, joskin totuudenmukaisen kuvan palosaarelaisesta työ- ja yhteiskuntaelämästä antaa aikalaiskuvaaja E.K. Louhikko kirjassaan "Me teimme vallankumousta" Todella karua luettava, joskin teksti pitää sisällään myös monta toivon kipinää esim. opikelun ja yhdistystyön parissa.

Näin kirjan takakansi kertoo tekijästä:

E.K. Louhikko

E. K. Louhikko — Kansan Matkatoimiston nykyinen toimitusjohtaja ja perheenemäntien lomankäytön organi­soija — on monivaiheinen mies. Vuoden 1918 punakapi­nassa hänestä tuli raskaan teollisuuden johtaja ja viimeisten joukossa hän pakeni Viipurista Neuvostolaan, missä päätyi mm. valloittamaan Karhumäkeä silloisilta englantilaisilta miehitysjoukoilta. Suomen Kommunistisen Puolueen pe­rustamiskokoukseen Moskovassa hän osallistui, mutta ero­tettiin siitä «vääräoppisena« saman tien. Venäjältä kirjoit­taja palasi Suomeen todettuaan bolshevismin aatteellisen ja aineellisen vararikon — saaden täällä 12 vuoden vankeus­tuomion.

Vankilasta vapauduttuaan hänestä tuli jälleen ammattiyhdistysliikkeemme tärkeimpiä luottamusmiehiä, jonka tehtäväksi tuli ammattiyhdistysten valtaaminen kommunisteilta, ja tällä paikalla hän on tehnyt pitkän ja arvokkaan päivätyön myös kansamme eheyttämisen merkeissä.

Toimittaja Louhikolla on punaisten johtomiesten sisä­renkaaseen kuuluneena todella ainutlaatuista kerrotta­vaa. Hän tuntee sekä miehet että asiat vuoden 1918 ta­pausten ympärillä yhtä hyvin kuin vuosisadan vaihteen ja suurlakon aikaiset joukot ja johtajat. Ja hyväksi lopuksi — E. K. Louhikko ei vain tunne asioita, hän osaa myös ker­toa — elävästi, repäisevästi ja naulankantaan