Kaarle IX Vaasan perustaja

Vaasapedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Kaarle 1X - Karl 1X Vaasan isä - Vasas fader

Tekstit ja värikuvat – Olavi Antila Etukannen kuva – Vaasan kaupungin arkistot Sisäkannen kartta – Jussi Mäki–Lohiluoma Graaffinen suunnittelu – Jouko Keto Layout – Marita Sissala Kuvien skannaus ja käsittely – Jaakko J. Salo Diakuvien käsittely – Timo Hissa Käännös – Översättning – Camilla Syring Painopaikka – Waasa Graphics Oy

Kustantaja Vaasan kaupunki 2006

ISBN 952-5559-13-0


Sain tuossa jokin aika sitten kyseisen kirjan lahjaksi hallinnossa asioidessani – mistä kiitos ja oikein tosissaan kiitos. Kirja on nimittäin kaikin puolin toimiva ja tyylikäs ja historiallisena kerronnallisena dokumenttiteoksena aivan ykkösluokkaa. Olavi Antila on taitava kertoja, joka saa liioittelematta elävöitettyä tapahtuneet todenmakuiseksi kokonaisuudeksi. Tarina kulkee. Jaakko salolla on ollut valtava duuni hänen käsitellessään tekstiä todistusvoimaisesti elävöittävää vanhaa mustavalkomateriaalia, joka on löytänyt kirjassa oivallisesti paikkansa. Täytyy suorastaan ihmetellä kuinka hyvin yhteistoiminta on sujunut graafisesta suunnittelusta vastaavan Jouko Kedon ja layoutista vastaavan Marita Sissalan välillä. Nämä kaksi sarkaa kyllä minun mielestäni nykyisin ovat yksi ja sama asia ellei toinen sitten ole (Jouko) tehnyt lähes koko duunin ja toinen (Marita) ollut sitten mukana päättämässä esim. kansien lopullisesta ilmeestä ja lopullisista aukeamakokonaisuuksista ja noin niin kuin yleensäkin antamassa työlle hyväksyntäänsä. Jos menen näissä arvailuissa kovin metsään niin oikaiskaa. Tärkeintähän tässä on kuitenkin se, että suunnittelu toimii ja kirja on saanut tosi tyylikkään layoutin Jo kansista lähtee tämä viimeistelyn onnistuminen ja lopun väriliite on selkeän elävästi toteutettu itsellinen kokonaisuus, kun vielä lisätään kirjan oivallinen pitkänomainen vaaka lukijaystävällinen muoto ja painotekninen huippulaatu, niin on pakko todeta, että kaikki on kohdallaan.

Jätän nyt sen kummemmin sisältöön puuttumatta. Sen verran kuitenkin sanon, että kaikkihan haluavat saada selville kuinka Kaarle-herttua vanhemman veljensä silloin vallassa olleen Eerik XIV pahaksi hengeksi mainitun neuvonantajan papinpoika Göran Perssonin hoiteli. Huh - huh, se oli rankkaa aikaa. Kaarlen jalanjäljissä pyöritään Ruotsissa, piipahdetaan Puolaa hätyyttelemässä ja välillä suomalaiset sotilasasiapoijaat hääräävät Moskovassa. Vastaan tulee jaarleja jono, nuijamiehet ja Marski mm ja herttuanakin ehtii tuleva yhdeksäs Kalle, Vaasan perustaja, Pohjanmaalla hääräämään. Historian tuntemuksen kannalta meille vaasalaisille hyvin tärkeä osio kirjassa on tietysti loppupäähän, ennen väriliitettä, sijoitettu seikkapreräinen tietopaketti Kylästä kaupungiksi – Mustasaaresta Vaasaksi eli dokumentoitua tietoa kuinka Pohjanmaa joskus silloin asutettiin ja miten homma kehittyi. Paras historiallinen teos mitä olen pitkään aikaan lukenut.

-Risto Jalonen