Juttua kerrakseen – swingiä veressä

Vaasapedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

En sijoita tätä Swingin aika kirjaa mihinkään kirjalliseen kategoriaan koska se on mahdotonta. Kirja on niin monimuotoinen ja -tahoinen runsaudensarvi ja/tai silppu- säkki, kuinka nyt kukin haluaa asian nähdä ja/tai ajatella, että sen minkäänlainen lokeroiminen on epäolennaista ja turhaa. Kulttuuriteos tämä Swingin aikakin ilman muuta on ja värikäs sellainen.

Teoksen loppuun sijoittuva Pentti Suksen työryhmineen tekemä Vaasan Palon syttymisyytutkimus on oma lukunsa ja merkittävä historiallinen osio. Tällaisessa kokonaisuusvyyhdessä tämän kaltainen tutkimusraportti saa varmasti uutta ja erilaista lukijakuntaa ja lisähuomiota. Olkoon nyt sitten joku mitä mieltä hyvänsä tutkimuksen tähän kirjaan kuulumisesta tai kuulumattomuudesta.

Muustakin Swingin ajan sisällöstä jotkut voivat olla varsin monimielisiä ja olisihan pitänyt arvata ettei Jalonen malta olla laittamatta lisää löylyä nettikeskustelukentällekin. Tässähän sitä taas mukana sisältönä on. Olisiko höpinäjulkistaminen tämän jälkeen jo koettu loppuun?

Kaikesta tragikoomisuudesta huolimatta ja sen johdosta kirja on paradoksaalisesti täynnä tämän päivän mustaa huumoria, jopa elon ilkamointia, joka silottelee tekijän (R.Jalosen) joskus raakaakin leikkiä varsinkin kirjassa esiintyviä fiktiivisiä hahmoja kohtaan. Kirjakokonaisuus välittää kuvaavan tunteen nykymaailmanmenosta, kaiken ylitsepursuavaisuudesta, mutta kätkee sivuilleen myös lukuisia opettavaisia pointteja. Kirjan vastakaiku on varmasti moninaista, mutta ei käy kieltäminen taiteilija Risto Jalosen energian voimaa ja monimuotoisia ilmaisutaitoja, joista ei vähäisin ole graafinen suunnittelu. Ja tästä taiteilijasta jaksaa aina vain löytyä uusia puolia. Nyt hän yllättäen esiintyy muun ohella myös kuvanveistäjänä ja hienojahan nämä Puhdas muoto veistokset ovat, sitä ei käy kieltäminen. Eikä se omena kauaksi puusta putoa voi näin vanhankaltaisesti todeta isänsä pojan Mikke Jalosen oivaltavia piirroksia katsellessa. Kirjan hienoimmasta kuvataideannista osaltaan vastaavat myös Panu Hemminki, Zamuel Hube, Mauri Kessunmaa, Veikko Takala ja Heikki Tamminen. Upea on kirjan värivalokuvaosuuskin, nuo R.Jalosen Pohjanmaapoiminnat Lakeuden eri kanteilta, että osaa se valokuvatakin ja tuntuu usein kameraa mukana kuljettavan.

Poikkeusyksilöitä kaivataan, että edistystä kulttuuriasioissa tapahtuisi. Risto Jalonen on eräs lahjakas tällainen ja uskaltaa laittaa itsensä peliin.

- Seija Virtanen