Jussi Kangas im Memoriam

Vaasapedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Vaasan historian muisti on poissa

Jussi Vihtori Kangas (18.11. 1936 Ylistaro -11.04. 2012)

Jussi Kangas (69) oli historiafriikki. Henkilöhistoria, ihmiskohtalot ja tapahtuneen yleiset ja salatummat yhteydet vetivät Kangasta vastustomattomasti puoleensa.

-Olen ollut koko elämäni ajan kiinnostunut historiasta. Ensimmäisen historiantutkimukseni tein jo nuorukaisena kun suoritin nuorisoseuramerkkiä, sanoi Kangas vaasalaisia.infon haastattekussa elokuussa 2005.

Paikkakunta ja yrityshistoroitsija Kankaasta tuli vasta eläkevuosina. Tätä ennen hän ehti tehdä pitkän päivätyön työnjohtajana, työteknikkona ja suunnittelijana ”Rompalla” eli nykyisessä ABB:ssä.

Yhteiskunnallisesta kiinnostuksesta kertoo se, että Kangas istui Vaasan valtuustossa 3 kautta valtuutettuna ja neljä kautta varavaltuutettuna. Tämän lisäksi hän oli 16 vuotta teknisessä lautakunnassa. Muihin meriiteihin kuuluu monipuolinen paikallisaktiviteetti. Kangas toimi mm. Asevelikylän ”kyläpäällikkönä”.

Historoitsija

Ensimmäisen historianteoksensa Kangas pykäsi kokon vuonna 1971. Sen jälkeen niitä on syntynyt kymmenkunta kappaletta. Jussi ei tyytynyt kirjoittamaan vain Työväenopiston 400-piirin julkaisemiin vihkosiin, vaan heilutti sanan säiläänsä monissa paikallisjulkaisuissa mm. Pohjalaisessa, Vaasan Ikkunassa ja lakkautetussa Uusi Vaasalainen lehdessä.

Jussin kirjoituksia on luettavissa myös Kokkolan, Seinäjoen ja Vaasan kaupunginkirjastojen yhteisen Porstua projektin kokoelmassa. Kangas oli henkilönä avoin ja vilpiton ja häneen oli helppo saada kontaksi.

Kangas vetosi vaasalaisiin perinteenkantajiin. -Yhdessä me voimme tehdä isoja asioita, sanoi Jussi usein keskustellessämme.

-Vaasalaisen muistitieto pitää saada talteen. Kolmekymmenluvun muistelijat voidaan pian laskea parin käden sormin. Ei puutu kuin kuuntelija ja muistiin merkitsijä. Kysymys on kaupungin yhteisesta muistista, meidän muististamme, sanoi Jussi Kangas. Tämä työ jäi Jussilta kesken.

Tapio Parkkari