Harry Aaltonen

Vaasapedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Harry Aaltonen (s. 3. helmikuuta 1930 k. 26. elokuuta 2000) oli erityisesti jazz-piireissa arvostettu vaasalaissyntyinen muusikko. Harry ehti esiintyä monen merkittävän koti- ja ulkomaisen muuusikon mm. ruotsalaisen Kjell Johanssonin kanssa. Johansson on ruotsalainen jazzpianisti, joka on soittanut mm. Stan Getzin kanssa. Harry Aaltosen suomalaisia soittokavereita olivat mm. Antti Sarpila, jonka kanssa Altonen julkaisi yhteisen levyn. Levyn nimi on "Happy Jazz Trio" (Antti Sarpila ASCD-3, 1991).

Muita Harryn soittokumppaneita olivat mm. Eero ja Jussi (Raittinen) sekä Eugen Malmsten. Eugen levytti vuonna 1973 veljensä Georgen mainion rallin ”Kohtalokas samba”. ”Esitys nosti Eugen Malmsténin nimen taas nuoremmankin kuulijakunnan tietoisuuteen. Niinpä rumpali Harry Aaltonen pestasi hänet 1975 studioon ikuistamaan nuoremman soittajajoukon kanssa tusinan verran vanhoja ”hotteja”.

Tämän historiallisen tapahtuman kapellimestarina toimi trumpetisti Jörgen Petersen ja Jazzviikingeiksi ristityn yhtyeen muut jäsenet olivat Seppo Peltola tb, Pentti Lasanen cl & ts, Unto Haapa-aho bars, Nacke Johansson p, Taisto Wesslin g sekä Martti Metsäketo b.

Malmstén itse tyytyi tuossa sessiossa vain laulusolistin rooliin, sillä hän oli jo jättämässä trumpetinsoiton terveydellisistä syistä. Muutenkin hän oli vetäytymässä syrjään estradeilta, mutta ikään kuin jäähyväisiksi uskollisille ihailijoilleen hän käväisi vielä 1977 ikuistamassa lp-levyn verran tuttuja sävelmiä vanhemmalta veljeltään lainaamalla otsikolla Stadin kundi (Satsanga SATLP 1033)."

Harry Aaltonen soitti pitkän uransa aikana lukemattomissa eri yhtyeissä. Useimmat vaikuttavat tilapäisyhtyeiltä, mutta ainakin Harry Aaltosen tanssiyhtye oli pitkäikäinen. Siinä soitti muitakin vaasalaismuusikoita. Varsin maineikas oli myös Harry Aaltonen Swing band. Harry kokosi bändiinsä mielellään vaasalaismuusikoita. Yksi näistä oli ”Tony Antone” eli Reijo Hirvelä. Miehet levyttivät yhdessä mm. sellaiset kappaleet kuin ”Don't Get Around Much Anymore/ Midnight Blue”

Pomus.net: Eugen Malmstén