Fiskstranden lever

Vaasapedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Kuva: Johan Hagström
Kuva: Johan Hagström
Kuva: Johan Hagström

Vasabladet Tisdaden den 14 juni 1994


Fiskstranden lever

Fiskstranden med sina många serviceformer är omtyckt både av turister och vasabor. - Bild: Peku Haapalinna.

Den 32:a sommaren har nu börjat för mig vid Fiskstranden. Kaféet var i början endast avsett för fiskare. Jag minns, hur svårt det var att få fiskarna att ta av sig de fiskluktande overallerna förrän de kom in på kaffe, konstaterar Pirkko Korg, känd som ansvarig för och ägare av Pirkkos Pub.

- Kaféet fanns till en början i norra ändan av fiskhallen. Kaffevattnet hämtades från vattenposten. Ibland kunde någon som var utan pengar fråga om jag behöver vatten. Lönen för att hämta vatten bestod sedan i kaffe och bulle - den vanliga beställningen också i dag. Jag säljer varken öl eller tobak, eftersom de lockar tjuvar till platsen. Kaffe, kaffebröd och läskedrycker går bra åt här, genast tidigt på morgonen kommer de första bekanta kunderna. Samtalsämnen är närmast händelser i Vasa, men nog dryftar man här i "morgonparlamentet" också utländska nyheter, berättar Pirkko och skyndar ut till stranden, där några gäster sitter vid borden och njuter av morgonkaffet i solen.

Badhus vid stranden

I Vasa verkade under några år en tysk byggmästare och arkitekt, Johan Wilhelm Mieritz. I augusti 1863 anhöll han hos magistraten om ett lämpligt område vid stranden för att få bygga ett badhus. Ett område var redan utsett vid den nuvarande fiskstranden, men guvernörsämbetet i Helsingfors avslog anhållan. Där hänvisade man till C.A. Setterbergs ursprungliga tanke, att hela området vid fiskstranden skulle vara reserverat som "allmän strand och för stadsbornas rekreation".

Fisk i alla former

Så nära var det för över hundra år sedan att en internationell badinrättning hade kommit till Vasa - nu har vi Tropiclandia.

Nu är Fiskstranden som pånyttfödd. Under årtionden har olika generationer promenerat, tillbringat sin fritid där och köpt färsk fisk från fiskhallen. För något år sedan såg man havslaxar stora som skolpojkar och tidigare till och med ålar. Kvarkens sik är ännu i dag världsberömd. Sik får man där också idag, färskrökt och varm. Ett par gånger om dagen fylls rökugnen med denna delikatess.

Under de senaste åren har staden satsat på att försköna fiskstranden och förnya bryggorna. Där restaurangfartyget Faros finns i dag och Sven Widlöfs sightseeingbåt Captain Waasa har sin hemhamn, fanns tidigare en lång kaj kallad Wolfska kajen. Denna stenrika skeppsredare önskade bygga en bro till Vasklot på grund av att han inte vill betala broavgift för den nya Vasklot-bron. Då broavgiften togs bort, slutade Wolff bygga sin bro!

Sven Widlöf kör beställningsturer anpassade efter passagerarnas önskemål i början av sommaren och fram och med den 11 juni börjar han köra den populära turen till Kala-Jannes fiskbassänger. Turen är ett par timmars snabbguidning i Vasas vackra skärgård - omtyckt av turisterna, men också mången vasabo åker gärna med. Turister ända från Indien har han haft som passagerare. Sven Widlöf som är språkkunnig berättar om rutten vid behov till och med på portugisiska - fin betjäning.

Flygturer över staden

I en riktig havsstad bör väl också finnas en fartygsrestaurang, en sådan är Faros vid fiskstranden. Fartyget är ett före detta fyrskepp, därav namnet.

Ett av världens sju under var en gång fyren Pharos i Medelhavet utanför Alexandria. Det var ett långt över hundra meter högt fyrtorn.

Fiskstranden i Vasa är en del av den livliga Vasasommaren. Flygaren Jouko Jänisoja idkar för femte sommaren i följd flygtrafik över Vasa stad och skärgården. Först då man upplever Vasa ur måsperspektiv inser man hur vacker, öppen och grön vår stad är. På beställning flyger Jouko Till och med till Umeå eller Lappland på fiskeresa. Den vitröda Cessnan flyger med en hastighet av 200 km i timmen, hastigheten vid start och landning är 100 km i timmen.

Det är flygande fart och en upplevelse för förstagångspassageraren.

Man hinner nog se sin sommarstuga uppifrån också, eftersom föraren beaktar önskemål som framställs - på en kvart timmes flygning hinner man långt.

Peku Haapalinna

Översättning: I Hagman