Fanny Churberg

Vaasapedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Fanny Maria Churberg 12. joulukuuta 1845 Nikolainkaupunki (nyk. Vaasa) – 10. toukokuuta 1892 Helsinki) oli suomalainen taidemaalari. Fanny Churberg kuuluu niihin suomalaisiin taiteilijoihin, joita aikalaiset eivät arvostaneet ja noiden poikkeuksellista lahjakkuutta he eivät nähneet mutta jotka myöhemmät sukupolvet ovat löytäneet. Churberg oli poikkeuksellinen suomalainen romantikko ja aikansa suuria maisemamaalauksen mestareita, jonka Helene Schjerfbeck tunnusti esikuvakseen.[1]

Suomessa työskenteli 1800-luvun lopulla tiettävästi enemmän huomattavia naistaiteilijoita kuin missään muussa maassa. Kolme naistaiteilijaa lukeutuukin Suomen taiteen parhaimmistoon: Fanny Churbergin ohella Helene Schjerfbeck ja Ellen Thesleff. Ellen Thesleff ja Fanny Churberg olivat pääasiassa impressionisteja.

Myös Helene Schjerfbeckillä oli tuotannossaan impressionistinen kausi. He elivät aikana, jolloin taidekoulut olivat naisilta suljettuja ja joutuivat siksi turvautumaan yksityisopetukseen. Tähän oli mahdollisuus lähinnä varakkaiden perheiden tyttärillä, ja Churbergillä oli perittyä varallisuutta

Churberg oli Vaasassa lääkärinä toimineen Matias Christian Churbergin ja hänen vaimonsa Maria Ulrika Peranderin seitsenlapsisen perheen kolmas lapsi. Lapsista neljä kuoli jo nuorena, ja hän varttui kahden nuoremman veljensä Waldemarin ja Torstenin kanssa. Teini-iässä hänet lähetettiin vuosiksi 1857–1859 käymään koulua Porvooseen Emma Christina Peranderin tyttöpensionaattiin. Viipurin tyttökoulua Churberg kävi 1860–1861.

Äiti oli kuollut jo 1858, kun Fanny oli ollut vasta 12-vuotias ja isä kuoli 1865, kun Churberg oli 20-vuotias. Sisarukset muuttivat Helsinkiin tätinsä luokse.[3] Fanny oli mahdollisesti kihloissa Berndt Lindholmin kanssa, mutta he eivät avioituneet.[4] Helsingissä Fanny Churberg aloitti maalausopinnot ottamalla yksityistunteja. Opettajina olivat Selma Chaefferin ja Alexandra Frosterus-Såltin (1865–1866), Emma Gyldén ja Berndt Adolf Lindholm (1866–1867). Hän jatkoi opintojaan yksityisoppilaana Carl Ludwigin johdolla 1867–1868 ja 1871–1874 Saksassa Düsseldorfissa, jossa oli arvostettu Düsseldorfin taideakatemia,[5] mutta palasi aina kesäisin maalaamaan Suomeen. Hän oli myös ensimmäisiä Pariisissa opiskelleita suomalaisia maalareita.

Churberg oli Vilhelm von Gegerfeltin yksityisoppilaana Pariisissa 1876. Vuonna 1878 hän teki matkan Pariisin maailmannäyttelyyn, ja kansankäsityöt alkoivat kiinnostaa häntä yhä enemmän.

Churberg sai runsaasti vaikutteita saksalaisesta myöhäisromantiikasta, ja hänen tuotantonsa edustaa valtaosin Düsseldorfin koulukunnan esteettisiä näkemyksiä. Hänelle kehittyi kuitenkin vahvasti omintakeinen ilmaisutapa, jossa värien ja siveltimen käyttö oli usein epätavallisen voimakasta vallitseviin taidesuuntauksiin nähden. Epäsovinnaiset elementit herättivät sen ajan taideyleisössä ristiriitaisia reaktioita.

Churbergin ihanteet olivat 1860-luvun mukaiset: isänmaallisuus, suomen kielen kehittäminen, kansallinen kulttuuri, naisasia ja uskonnollisuus. Nämä arvot olivat hänelle tärkeitä, vaikkakin hän oli aikalaistensa mielestä epäsovinnainen. Topeliaaniseen henkeen kasvatettu ja totutettu yleisö ei ymmärtänyt hänen rohkeaa temperamenttiaan. Tuolloin naisihanteena oli kainous ja sulo, ei raju ilmaisuvoima eivätkä vahvat siveltimenvedot. Churbergin aiheet eivät olleet totutun runollisia, vaan hän kuvasi myöhäissyksyä, nuoskasäätä, paljaita kallioita ja rämeitä. Churberg karttoi sentimentaalisuutta.

Vuonna 1879 Fanny Churberg sai Suomen Taideyhdistyksen ensimmäisen palkinnon (ns. dukaattipalkinnon), mutta vuonna 1880 Churberg lopetti maalaamisen kokonaan ja omistautui Suomen Käsityön Ystävät -yhdistyksen toiminnalle kokonaisvaltaisesti kuuluen yhdistyksen johtokuntaan 1880–1883. Hän kirjoitti vuosina 1887–1889 Finland-päivälehteen nimimerkillä -y. Ura taidemaalarina jäi vain noin kymmeneksi vuodeksi,[7] ja hänet muistettiin pitkään ainoastaan taideteollisuusalan vaikuttajana.

1800-luvulla suomalaisten kiinnostus valmistaa käsityönä ryijyjä väheni, sillä teollistumisen myötä markkinoille olivat tulleet halvat tehdastuotteet. Jotta arvokas käsityöperinne ei kokonaan katoaisi, perustettiin Fanny Churbergin aloitteesta vuonna 1879 Suomen Käsityön Ystävät, jonka tehtäväksi määriteltiin ”suomalaisen käsityön edistäminen ja jalostaminen isänmaalliseen ja taiteelliseen suuntaan”. Fanny Churberg omistautui kokonaan tälle käsityötaiteen kehittämisasialle.

Churbergin taiteilijaura päättyi äkillisesti vuonna 1880. Yhtenä syynä tähän saattoi olla hänen veljensä Torstenin sairastuminen tuberkuloosiin, joka johti tämän kuolemaan pari vuotta myöhemmin. Kun toinen veljistä oli puolestaan avioitunut vuonna 1877, Fanny jäi näiden käänteiden jälkeen yksinäiseksi.

Hän koki myös noina aikoina itsensä fyysisesti sairaaksi, mitä on selitetty eri tavoin. Vahvana syynä uran keskeytymiseen juuri vaiheessa, jolloin hänen tuotantonsa oli noussut monessa mielessä huippuunsa, on nähty hänen töihinsä Suomessa kohdistunut karkea ja tyly kritiikki, sekä myös ajatus siitä, että hän ajautui taidekäsityksessään ääripisteeseen, ja hänen olisi ollut etsittävä uusi suunta. Vaikka Churberg pysyi edelleen mukana taiteilijapiireissä, hän ei tiettävästi maalannut enää vuoden 1880 jälkeen edes omaksi ilokseen. Lyhyehköksi jääneen taiteilijauransa aikana hän ehti silti tehdä yli 300 maalausta.

Churbergin tuotannon taiteellista arvoa alettiin ymmärtää laajemmin vasta vuonna 1919 Helsingissä Stenmanin taidegalleriassa pidetyn retrospektiivisen muistonäyttelyn yhteydessä. Varsinainen alkupiste arvonnousulle oli Signe Tandefeltin artikkeli Arena-lehdessä vuonna 1920, jossa hän nosti Churbergin esiin: siitä katsotaan hänen arvonsa alkaneen kasvaa

Wikipedia

Aikalaisiaan hämmentäneen Fanny Churbergin teoksia esillä Turussa*

Turun Sanomat 31.5.2012 T urun taidemuseon kesänäyttely esittelee merkittäviin suomalaisiin maisemamaalareihin kuuluvan Fanny Churbergin tuotantoa. Vuosina 1845–1892 elänyt Churberg saattoi taiteilijauransa aikana vain uneksia suurista näyttelyistä ja ylistävästä kritiikistä. –  Fanny Churbergin tie suomalaiseen taidehistoriaan oli pitkä ja kivinen. Ei voi korostaa liikaa sitä, miten vaikea tuohon aikaan oli toimia taiteilijana ja naisena. Taiteilijuuteen liittyi ajatus neroudesta ja suurista näytöistä, ja tuolloin ajateltiin että naisen luonto ja luonne eivät sovi siihen muottiin, amanuenssi Mia Haltia kertoo.

Haltian mukaan kritiikki oli 1800-luvulla lopulla tavallisesti jyrkkää, mutta Churberg sai osakseen poikkeuksellista ryöpytystä. Teoksia kuvailtiin raaoiksi, epäkypsiksi ja rumiksi.

Nykykäsityksen mukaan taiteilija oli kuitenkin aikaansa edellä. Kun hän aloitti uransa 1870-luvun alussa, maisemat tuli esittää maalauksissa kauniina, hillittyinä ja pikkutarkkoina. Lisäksi töiden piti korostaa isänmaallisia tuntoja. Churberg ei noudattanut sääntöjä, vaan työskenteli nopeasti, impulsiivisesti ja lennokkain siveltimenvedoin. Myös värien käyttö oli poikkeuksellista, Churberg käytti mustaa ja valkoista, mikä oli erittäin harvinaista. Tämä oli liikaa taide-elämälle, ja hänet unohdettiin täysin 1892 tapahtuneen kuoleman jälkeen. Churberg lopetti maalaamisen jo 1880-luvun alussa. Taiteilija alkoi saada arvostusta vasta seuraavalla vuosisadalla.

–  1900-luvulla yleisö oli kuitenkin jo tottunut rohkeisiin väreihin, ja modernismi teki tuloaan. Vuonna 1919 Gösta Stenman järjesti taidesalongissaan Churbergin tuotantoa esittelevän näyttelyn, joka oli suuri menestys. Turun Taidemuseossa on nähtävillä taiteilijan 68 teosta. Suurin osa maisemamaalauksia, mutta näyttelyssä on nähtävillä myös Churbergin asetelmataiteen puolelle tekemän syrjähypyn tuloksia. Maalaukset ovat olleet esillä viimeksi yhtä laajasti vuonna 1937. Fanny Churberg – niin kuin ei vielä kukaan nainen -näyttely on toteutettu yhteistyössä Amos Andersonin taidemuseon kanssa. Näyttely siirtyy Helsinkiin syyskuussa.

TS