Esite Edvininpolusta

Vaasapedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Edvininpolku / Edvinsstigen Edvin Hevonkosken veistoksia Edvin Hevonkoskis skulpturer

Työryhmä / arbetsgrupp: Edvin Hevonkoski, Björn Wargh ja Riitta Pääkkönen

Valokuvat / foto: Bosse Mäkinen

Kännökset / översättningar: Vaasan kaupungin kielenkääntämö / Vasa stads översättningbyrå Toimitus, kuvatekstit / redaktör, texter: Riitta Pääkkönen

Layout: Timo Kaasinen

28 sivua

Painotyöt / tryckeri: Oy Kirjapaino Ab

ISBN 951-96264-2-5

Vaasan taidehallin julkaisu


Asevelikylän kansantaiteenpolku

Mukava katsella tätä Edvinsivustoa, jossa varsinkin värikuvat toteutuvat upeasti. Sitä vastoin mustavalkokuvissa olisi ollut parantamisenkin varaa. Erinomaisesti karttatyyliin ajateltu ja toteutettu laadukas esitevihko kyseessä kuitenkin on. Etusivulla museotoimenjohtaja Sven-Erik Krooksin hyvin kansantaiteilijaa ymmärtävä esittely toimii mallikkaasti: - Edvin Hevonkosken taiteessa yhdistyy omaperäisellä tavalla sekä alkuperäisyys ja luomisvoima, kertoo Krooks. Ja tätä mieltä minäkin olen aina ollut.

Esitteen ensimmäisellä polun karttasivulla luetellaan järjestyksessä kaikki silloin maastossa olleet Edvinin veistokset. Kutakin veistosta vastaava paikkanumero löytyy sitten polun vihreästä piirroskartasta. Selkeän simppeli ratkaisu vaikka tekstiasettelu ja fonttikoko hieman tökkiikin, mutta niin se tekee vihossa kauttaaltaan, mutta toisaalta onhan asia- sisältö tosi selkeästi esillä ja mukaan valittuja taideteoskuvia kerronnallisesti mukailevat Riitta Pääkkösen tekstit ovat mehukkaan oivaltavia. Keskiaukeaman kuva Edvinin moniosaisesta tarinankerrontatyöstä luonnollisessa ympäristössään eli Asevelikylän metsässä on valoineen, varjoineen, kaikkineen todella hieno. Taidetta yhdistettynä luontoon herkullisimmillaan. Niin työn nimihän on Seitsemän veljestä viinanpoltossa, jonka hevonkoski on valmiiksi saattanut vuonna 1986. Teokseen kuuluva puusta hakattu veljessarja vieraili muuten kesällä 2005 Helsingissä Nykytaiteenmuseo Kiasman katolla. Muita vihkosta löytyviä minulle tosissaan kolahtavia teoksia ovat esimerkiksi ruostumattomasta teräksestä niittailtu Pako Impivaarasta vuodelta 1991 ja tietenkin jumalattoman monimuotoisen valmistusvaivan vaatinut Viinapirunkirkko vuodelta 1989. Edvin on kansantaiteilija parhaasta päästä, että kyllä Edvinipolkua lampsia kelpaa.

-Risto Jalonen