Erik Tulindberg

Vaasapedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

ERIK TULINDBERG 1761–1814 – säveltäjä ja valtionvarainministeri

Ensimmäinen suomalainen tunnettu taidemusiikin säveltäjä, Erik Tulindberg, syntyi Vähässäkyrössä vuonna 1761. Hän syntyi 22. helmikuuta Saarenpään kylässä. Hänen isänsä toimi alueella maanmittarina. Turun akatemiasta hän valmistui maisteriksi ja toimi sen jälkeeni Oulussa mm. lääninkirjanpitäjänä.

Hänet valittiin Ruotsin Kuninkaallisen musiikkiakatemia jäseneksi 1797. Tulindbergista tuli myöhemmin vuonna 1809 Suomen suuriruhtinaskunnan valtionvaraintoimikunnan puheenjohtaja eli valtionvarainministeri.
Tulindbergin sävellykset olivat kauan pimennossa, vaikka hänen työnsä ovat maamme kamarimusiikin sävellyksistä ehkä edustavimpia. Kun hänen sävellyksenä löydettiin, luultiin niitä ensin kopioiksi klassisista töistä. 

Tulindbergin tuotannosta on säilynyt toinen kahdesta viulukonsertosta, 6 jousikvartettoa, sekä sooloviululle sävelletty Polonaise con variazioni. 

Hänen nuorena säveltämänsä viulukonsertto löytyi vasta vuonna 1956 Tukholman musiikkiakatemian kirjastosta.  Tulindbergillä oli myös laaja musiikkikirjasto, joka oli aikakauteensa nähden harvinainen. Hänen musiikkikirjastonsa, jota hän kartutti vuona 1776-87,  käsitti noin 150 painettua ja käsinkirjoitettua sävellystä. Tulindberg oli myös taitava viulisti. Näyte Tulindbergin musiikista: https://www.youtube.com/watch?v=-Ks0mkFs04o